WERELDREIZIGERS.NL
Home » Reistips » Waarom je tijdens een wereldreis GEEN foto’s maakt met je smartphone

Waarom je tijdens een wereldreis GEEN foto’s maakt met je smartphone

Het is een alsmaar terugkomende reistip op zo’n beetje elk Nederlands reisblog die je ooit bezoekt: neem een goede camera mee wanneer je een verre reis of wereldreis gaat maken. En helaas, dan hebben wij reisbloggers het dus het niet over die fancy camera op je nieuwe smartphone. Ik zie velen van jullie, terwijl de ogen al opstandig in jullie schedel wegrollen, nu al denken: ik heb een futuristische iPhone 23 of een Samsung S57 van 1500 euro die geweldige foto’s maakt!

Nee. Gewoon, nee. Die smartphone camera’s zijn hartstikke leuk voor thuis en een foto van je oma en je katten, maar niet voor één de meest geweldige ervaringen uit je leven: een wereldreis.

Foto’s afdrukken voor in je interieur

De trip van je leven wil je vastleggen op een manier zodat je er achteraf nog van alles mee kunt. Zodat je er nog lang van kunt genieten. Want wie droomt daar nou niet van? Een prachtige, zelfgemaakte foto van één van je favoriete wereldreis momenten op bijvoorbeeld canvas of op gedrukt op behang.

Zonsondergang vanuit de tuin van ons hotel in de Filipijnen
Zonsondergang vanuit de tuin van ons hotel in de Filipijnen, 2019

Iets van jezelf, een herinnering van je wereldreis, prachtig weergegeven in je woon- of slaapkamer. Websites zoals muurmode.nl kunnen dit zomaar voor je regelen. Maar om er zeker van te zijn dat de kwaliteit van je foto’s aan je muur ook echt superieur is, raad ik iedereen aan om de foto’s niet te maken met een smartphone, maar met een echte camera.

En ik zal je in dit artikel precies uitleggen waarom.

Waarom smartphone camera’s ongeschikt zijn

Vergeet je smartphone camera alsjeblieft zo snel mogelijk als je op reis gaat. Want geloof me, doe het niet. Hoe geweldig mooi de foto’s ook lijken, de fotokwaliteit van smartphones loopt altijd mijlenver achter tegenover een degelijke spiegelreflex of systeemcamera. Foto’s van je smartphone zien er op het eerste gezicht leuk uit en ja, op zo’n mini schermpje lijken de foto’s inderdaad altijd heel wat. Vaak met veel kleur en een hoog contrast, prachtig.

Maar wie goed kijkt op een groter scherm of iets naderhand wilt gaan bewerken of afdrukken komt echt van een koude kermis thuis. Het is gewoon totaal niet te vergelijken.

Stel je eens voor dat je bijvoorbeeld een mooie foto van je smartphone wil gaan afdrukken op canvas voor in de woonkamer of als muurbehang in de slaapkamer. Dan wil je toch de best mogelijke fotokwaliteit hebben om mee te beginnen?

Smartphone camera’s zijn hier simpelweg niet goed genoeg voor en om je te overtuigen heb ik hieronder de 5 meest belangrijke redenen + voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

1. De softwarematige focus = slecht

Het ‘bokeh effect‘ zoals dat in moderne termen tegenwoordig wordt uitgedrukt, is bijvoorbeeld verschrikkelijk slecht op telefoons. Voor wie niet weet wat hiermee wordt bedoeld: het ‘bokeh effect’ is de vage voor- of achtergrond als je bijvoorbeeld een portretfoto maakt. Het gezicht is scherp, de achtergrond vaag.

De focus op de voorgrond en het vervagen van de achtergrond wordt normaal gesproken veroorzaakt door het verstellen van verschillende optische lenzen in je camera, het scherpstellen. Omdat dit bij een normale camera optisch (door de lenzen) gebeurd, zie je hier geen rare fouten in. Maar wanneer het softwarematig wordt gedaan zoals op mobiele telefoons, zie je hier vrijwel altijd veel fouten in.

Een voorbeeld:

Slechte softwarematige focus op mobiele telefoons: voorbeeld 1
Slechte softwarematige focus op mobiele telefoons: voorbeeld 1

Ik zit hierboven lekker te genieten van een bitterbal. De foto is gemaakt met een high-end smartphone uit 2021. De focus is duidelijk te zien, op het eerste gezicht een prima foto. Maar wie goed kijkt ziet allerlei rare, blurry stukken waarbij je je kunt afvragen waar het ene begint en het andere eindigt. Klik eens op de foto’s om ze uit te vergroten en zoom bijvoorbeeld eens goed in op de linkerkant van mijn zonnebril.

Slechte softwarematige focus op mobiele telefoons: voorbeeld 2
Slechte softwarematige focus op mobiele telefoons: voorbeeld 2

Je ziet dat de softwarematige focus even geen raad weet met mijn haar. Sommige plukken zijn scherp, andere weer niet.

Wat helemaal raar is, is dat het kapsel van de meneer achter me blurry door een deel van mijn zonnebril heenloopt. De software heeft besloten dat het haar van meneer en de zonnebril één object in de achtergrond zijn. De stukken zonnebril die voor mijn gezicht zitten zijn scherp, maar het deel van de zonnebril dat zich links naast mijn gezicht bevindt, hoort volgens de software toch ineens bij de achtergrond. Bizar.

Tot slot nog mijn linker schouder, die ook scherp zou moeten zijn (want zelfde afstand), is ook vaag. De softwarematige focus weet er in ieder geval geen raad mee.

Al deze rare fouten in slechts één willekeurige foto van je smartphone. En dit zal je waarschijnlijk niet eens direct opvallen als je de foto op je telefoon bekijkt of op Instagram zet. Maar het gaat je absoluut opvallen als je het gaat afdrukken, in een fotoboek wilt verwerken of op een groter scherm of TV bekijkt.

En als je denkt dat dit een uitzondering is, het is bij elke foto zo. Eén foto later kreeg ik bijvoorbeeld dit als resultaat:

Zijn de planten in de achtergrond nu scherp of niet? Open de foto en zoom eens in, het ziet er gewoon echt niet uit. De softwarematige focus weet gewoon niet goed om te gaan met dit soort situaties.

Kijk ook eens goed naar het blikje, er zit een plantje in (dat doen ze bij deze kroeg). Maar is het plantje nu scherp, of niet? Het is dezelfde afstand als het blikje maar de softwarematige focus weet er echt geen raad mee. Het zijn dus geen uitzonderingen, in elke foto vind je dit soort rare dingen terug. Bij iPhones, Samsungs, Huawei’s, allemaal.

2. Overdreven compensatie kleur en contrast

Dan heb je ook nog de softwarematige kleuren-boost en contrast die op smartphones te pas en te onpas wordt toegevoegd aan de foto’s. Supergroen gras, een knalblauwe lucht en alles staat er haarscherp op. Maar helaas, dit komt simpelweg omdat de telefoon al je foto’s al softwarematig bewerkt zonder dat je het doorhebt. Nogmaals: dit is geen probleem als je de foto alleen even op social media of via WhatsApp wilt delen (daar waar de kwaliteit toch al verloren gaat), maar wel wanneer je het wilt gaan afdrukken in bijvoorbeeld een fotoboek of als screensaver gaat gebruiken op een 4k scherm.

Het bewerken van een-al-bewerkte foto werkt gewoon niet en de kwaliteit is simpelweg niet goed genoeg daarvoor. Onderstaande foto is gemaakt met een Huawei P20 pro, een prima foto maar omdat deze standaard al zo bewerkt is kun je er verder weinig mee.

Zuid-Afrika, 2020
Zuid-Afrika, 2020 | Huawei P20 pro, onbewerkt

3. Je selfies zijn vaag

Het verschil in kwaliteit valt pas echt op als je selfies gaat maken. De camera op de achterkant van de telefoon is vaak al niet zo best, maar die aan de voorkant al helemaal niet. Ik maakte onderstaande foto’s vorig jaar in Jordanië. Het zijn ook nu weer stuk voor stuk onbewerkte foto’s.

Twéé foto’s zijn met de mobiele telefoon gemaakt en twéé met mijn kleine Fuji X-T20 systeemcamera. Kun jij raden welke waarmee gemaakt zijn? Ik denk het wel en daarvoor hoef je niet eens in te zoomen op mijn zonnebril 😉

Selfie in Jordanië | Telefoon of systeemcamera? (1)
Selfie in Jordanië | Telefoon of systeemcamera? (1)
Selfie in Jordanië | Telefoon of systeemcamera? (2)
Selfie in Jordanië | Telefoon of systeemcamera? (2)
Selfie in Jordanië | Telefoon of systeemcamera? (3)
Selfie in Jordanië | Telefoon of systeemcamera? (3)
Selfie in Jordanië | Telefoon of systeemcamera? (4)
Selfie in Jordanië | Telefoon of systeemcamera? (4)

Foto’s goed bekeken? Dan heb je waarschijnlijk al snel gezien dat foto 2 en 4 met de telefoon gemaakt zijn, en foto 1 van 3 met de systeemcamera. Op dezelfde plek en hetzelfde tijdstip. Wat een verschil!

4. De zoom-functie is nutteloos

Tot zover hebben we het ook alleen nog maar gehad over foto’s waarbij niet wordt ingezoomd. Ook bij het inzoomen zul je echt het enorme verschil in kwaliteit gaan zien. Oké, inmiddels zijn er enkele high-end smartphones op de markt die ook een beperkte optische zoom hebben. Maar over het algemeen kan gezegd worden dat het inzoomen op je smartphone simpelweg het uitknippen van je foto is om het voorwerp iets dichterbij te halen. En dat komt de kwaliteit absoluut niet ten goede.

Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je een 20-megapixel camera op je smartphone hebt en x2 inzoomt, dat je dan nog maar 10 megapixels overhoudt? Bij x10 zoom houd je nog maar 2 megapixels over en is de foto allang niet meer bruikbaar, het ziet er gewoon echt niet uit.

Een voorbeeld:

Let op: onderstaande foto komt ook weer zo rechtstreeks uit de camera van de telefoon en is onbewerkt. De foto is x5 ingezoomd met een Huawei P30 pro. De foto van de leeuwen heb ik gemaakt tijdens mijn scooterreis door Oeganda in 2021. Omdat ik op een scooter ging reizen, koos ik er vaak voor om mijn systeemcamera niet mee te nemen en foto’s te maken met mijn telefoon.

Achteraf heb ik daar enorm spijt van. Ik heb geweldige dingen gezien waarvan ik nu alleen maar slechte foto’s heb.

x5 zoom met de Huawei P30 Pro
x5 zoom met de Huawei P30 Pro

Het lijkt namelijk wel een mooie foto waarbij ik de etende leeuwen heb kunnen vastleggen, maar niets is minder waar. De kwaliteit is simpelweg te slecht en ongeschikt om af te drukken. De kwaliteit valt werkelijk in het niet bij de kwaliteit en het detail in de foto hieronder.

Hieronder zie je namelijk een willekeurige, onbewerkte foto die ik in 2011 (ruim 10 jaar geleden!!!) met onze inmiddels 13-jaar oude spiegelreflexcamera heb gemaakt: een standaard Canon 500d met een standaard lens. Niets fancy’s dus. Deze foto is ook x5 ingezoomd maar het verschil in scherpte, megapixels, kleur, contrast en kwaliteit is nog steeds enorm. En dat met zo’n oud cameraatje!

x5 ingezoomd met een 13-jaar oude budget-Canon spiegelreflex camera (standaard lens)
x5 ingezoomd met een 13-jaar oude budget-Canon spiegelreflex camera (standaard lens)

Er is werkelijk niets dat tegen een gewone camera met zoomlens op kan. Al zegt Samsung en iPhone natuurlijk van wel…

5. Je maakt duizenden foto’s van onzinnige momenten

Dit is een bijkomend nadeel van fotograferen met smartphones die ik persoonlijk ook belangrijk ben gaan vinden. Omdat je je smartphone onderweg gebruikt om te communiceren en navigeren, heb je hem erg vaak in de hand. Handig zal je denken, dan kan ik er ook altijd foto’s mee maken. Deels klopt dit, je maakt er snel en effectief een leuke foto mee. Maar dit zorgt er tegelijkertijd ook voor dat je veel te vaak en te veel foto’s maakt van onzinnige dingen.

Ben je werkelijk van plan om 365 dagen x3 maaltijden op de foto te zetten voor Instagram? Van elke straathond die je tegenkomt? Van elke hotelkamer? Taxichauffeur? Doe normaal!

Kies je momenten. Je zal je toekomstige zelf echt dankbaar zijn. Niets is zo vervelend als na een lange reis thuiskomen met 15.000 foto’s waar je simpelweg nooit meer doorheen komt omdat het er gewoon veel teveel zijn. Je hebt daar geen zin in! Met als resultaat dat je er nooit meer naar kijkt. Zonde…

Thailand, 2014 | Wanneer je prachtige bezienswaardigheden bezoekt pak je je camera en niet je smartphone
Thailand, 2014 | Gemaakt met een inmiddels 13 jaar oude Canon 500d en standaard lens
Savannah, Georgia, 2022 | Gemaakt met de Fuji X-T4
Manhattan-tijdens-zonsondergang-vanaf-Top-of-the-Rock-1
New York City, 2022 | Gemaakt met de Fuji X-T4
Martin Luther King Memorial Statue, Washington D.C., 2022 | Gemaakt met de Fuji X-T4
Martin Luther King Memorial Statue, Washington D.C., 2022 | Gemaakt met de Fuji X-T4

Wees daarom selectief. Kies je momenten om te fotograferen. Bijkomend voordeel: je bent ook minder bezig met staren naar je scherm en meer aan het genieten van het moment en hetgeen wat om je heen gebeurd. Neem je echte camera natuurlijk wel zo veel mogelijk mee want je weet nooit wanneer het perfecte moment zich voordoet. De meeste prachtige foto kan tijdens een verre reis om elke hoek liggen.

Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!

✔️ Januari 2021 - Friesland
✔️ Februari 2021 - Dordrecht
❌ Maart 2021 - Harde lockdown
✔️ April 2021 - Roadtrip Zwitserland
✔️ April 2021 - Elsloo, Friesland
✔️ Mei 2021 - Eijsden & Maastricht, Limburg
✔️ Mei 2021 - Breda
✔️ Mei 2021 - Achterhoek
✔️ Juni 2021 - Mallorca, Spanje
✔️ Juli 2021 - Roadtrip Kroatië
✔️ Augustus 2021 - Roadtrip Slovenië
✔️ Augustus 2021 - Rondreis Kenia
✔️ September 2021 - Rondreis Oeganda
✔️ Oktober 2021 - Oostende, België
❌ November 2021 - Thuis
❌ December 2021 - Thuis

➡️ 2022 - 1 jaar Verenigde Staten & Canada

2 comments

  • Hi Edward,

    You are totally right! I didn’t think about it that way but what you’re saying is true. It’s actually a lot worse, haha. Thanks for pointing that out!

    Chris

  • “Did you know that if you have a 20-megapixel camera on your smartphone and zoom in x2, you only have 10 megapixels left? ”
    Surely it is worse than that? Zoom in c2 and you only have 5 megapixels left. If I zoomed is 5000 x 4000 then zoomed x2 is 2500 x 2000.

Geschreven door:

Avatar foto

Chris

GEZOCHT

REIS CHECKLIST

✔️ Deze reisverzekering dekt óók oranje gebieden.
✔️ Vergelijk en boek de goedkoopste vliegtickets.
✔️ Bespaar en boek alvast de leukste activiteiten.
✔️ Meerdere hotels? Boek dan met 20% Genius korting.
✔️ Bespaar en reserveer je vliegveld parkeerplaats.
✔️ Roadtrip? Vergelijk en boek een voordelige huurauto.
✔️ Reis voorbereiden? Scoor een praktische reisgids.
✔️ Backpack of koffer nodig? Aanbiedingen hier.
✔️ Kadootje? Ik geef 500 keer 10 euro weg!

Translate »
Copy link