WERELDREIZIGERS.NL
cloud backup
Home » Reistips » Foto back-ups maken op reis | Online of toch offline?

Foto back-ups maken op reis | Online of toch offline?

Foto back-ups maken op reis, hoe doe je dat nu eigenlijk? En kun je dan het beste kiezen voor online back-ups of offline back-ups? In veel van de Wereldreizgers.nl Facebookgroepen zien we deze vraag regelmatig voorbij komen. Veel mensen proberen elkaar dan te helpen, maar niet elke oplossing is even effectief of betrouwbaar. Voordat je begint aan je verre reis is het verstandig om na te denken over hoe je back-ups gaat maken.

Want eerlijk is eerlijk: je laptop die crasht of je telefoon en camera inclusief al je herinneringen kwijtraken is misschien wel één van de ergste dingen die je kan overkomen onderweg. Zorg daarom altijd voor een fatsoenlijke foto back-up en maak waar mogelijk ook back-ups van je gemaakte video’s. De toekomstige jij zal je dankbaar zijn!

Voor- en nadelen online back-ups

Wanneer je een verre reis of wereldreis aan het plannen bent, zal je moeten kiezen tussen de twee verschillende manieren van onderweg back-ups maken: online of offline. Welke variant is het beste? Daar is helaas geen sluitend antwoord op te geven. Beide opties hebben namelijk allebei heldere voor- en nadelen. Hieronder de voor- en nadelen van online back-ups maken tijdens je reis.

Online backups

Voordelen

✓ Automatisch
✓ Geen extra hardware = gewichtsbesparing
✓ Niet knoeien met kabeltjes, koppelingen en SD-kaartjes
✓ Toegankelijk, makkelijk te begrijpen
✓ Handige apps
✓ Veilig. Ook al wordt je beroofd van al je spullen, je beelden staan in de cloud

Nadelen

– Internetverbinding nodig
– Afhankelijk van WiFi / internet in buitenland
– Meestal niet gratis

Offline backups

Ook offline back-ups maken heeft heldere voor en nadelen. Hieronder de meest voor de hand liggende voor- en nadelen van het maken van offline back-ups.

Voordelen

✓ Snel
✓ Veel opslag, vooral met laptops, portable HDD’s / SSD’s
✓ Relatief veilig (eventueel met wachtwoord en encryptie)

Nadelen

– Prijzig, zeker als je meerdere apparaten hebt
– Omslachtig, kaartje erin, kaartje eruit. Overzetten naar HDD, etc.
– Risico op diefstal of (water)schade

Online backups in de cloud

Kies je voor online back-ups in de cloud? Dan wacht er een volgende keuze. Ga je betalen voor online opslag, of ga je toch liever voor de gratis variant? Er zijn namelijk verschillende clouddiensten beschikbaar, zowel betaald als gratis. Zo kan je bij Google Drive bijvoorbeeld tot 15 GB gratis opslaan, mooi meegenomen! Voor sommige zal dit voor foto back-ups op reis toereikend zijn. Echter zitten hier ook hier wel behoorlijke beperkingen aan. Gratis diensten komen altijd met een prijs, met name qua privacy en ondersteuning.

Wil je liever zelf de touwtjes in handen hebben en er zeker van zijn dat je privacy gewaarborgd is én er zeker van zijn dat je bestanden in Nederland blijven? Kies dan voor online opslag in Nederland.

Offline foto backups

Kies je voor offline back-ups, dan kom je al snel uit op SD-kaartjes of portable SSD’s. De belangrijkste vraag die je jezelf dan moet stellen is: hoeveel GB aan ruimte heb ik nodig? Om dat uit te rekenen moet je eerst eens even bedenken welke apparaten je allemaal bij je hebt.

Veel reizigers nemen naast een smartphone namelijk ook een extra fotocamera mee. Dan nog een GoPro erbij, zo nu en dan een drone en voor je het weet zit je met meerdere apparaten. Zorg daarom voor voldoende SD-kaartjes als back-up. Ze zijn super klein, wegen niets en wanneer er één vol is zet je de rest over naar de cloud, een harde schijf of je steekt het volgende SD-kaartje in je laptop.

Backups maken via je persoonlijke reisblog

reisbloggers veerkrachtig

Een minder conventionele maar leuke manier om back-ups te maken van al je herinneringen onderweg is het schrijven van reisblogs! Je kunt ervoor kiezen om gastblogger te worden bij Wereldreizigers.nl met een eigen redacteuraccount waarin je helemaal los kunt gaan. Vereeuwig je tips en reisverhalen inclusief je mooiste foto’s op Wereldreizigers.nl voor een groot reislustig publiek. Wil je iemand laten zien waar je allemaal geweest bent of wat je het mooiste vond aan je reis? Met het delen van een linkje kan iedereen erbij, altijd en overal.

Wil je echt next-level back-ups maken van je reizen dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een reisblogwebsite te bouwen. Je kiest een domeinnaam die bij je past, installeert er een WordPress website op en je kunt direct aan de slag. Bloggen maar!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link