WERELDREIZIGERS.NL
Home » Reistips » Gadgets » Wat is de beste camera voor een wereldreis? En waarom dan?

Wat is de beste camera voor een wereldreis? En waarom dan?

Wie een verre reis of wereldreis maakt zal zijn of haar koffer, camperbusje, camper of backpack waarschijnlijk inpakken met kleding maar natuurlijk ook allerlei handige (vaak elektronische) gadgets. Een belangrijke gadget en tevens vraag die bij veel mensen speelt is natuurlijk of de camera mee op reis gaat. Of dat misschien hun mobiele telefooncamera wel voldoet. Misschien sta je zelfs wel op het punt een mooie camera te kopen? Dan kom je meteen weer op het volgende probleem: welke dan? Welke camera’s zijn dan écht geschikt voor een lange, verre reis of wereldreis? En waarom dan?

Inleiding

De beste camera is er vanzelfsprekend één die je bij je hebt. Daarom gaan we hier uitsluitend compacte camera’s behandelen die je makkelijk mee kunt nemen op reis. In dit artikel ga ik je helpen met het kiezen van een type camera die bij jou past. Dit artikel is dan ook niet bedoeld om je de mooiste, duurste of meest fancy camera aan te smeren. Het is vooral bedoeld om je te laten nadenken over je wensen, de mogelijkheden en de valkuilen van de verschillende camera’s die er te koop zijn.

Bangkok by night | 2019 | Fuji X-t20 systeemcamera met standaard kitlens en automatische stand
Bangkok by night | 2019 | Fuji X-T20 systeemcamera met standaard kitlens en automatische stand

Ik help je daarbij omdat ik uit ervaring spreek. Met 15 jaar wereldreis ervaring heb ik aardig wat camera apparatuur versleten en ik zal eerlijk tegen je zijn: ik heb lang niet altijd de juiste keuzes gemaakt. De ene camera was de groot waardoor ik hem vaak niet mee wilde nemen. De andere camera was te fragiel en kwetsbaar of was kwalitatief vergelijkbaar met een smartphone camera.

Daar heb ik van geleerd. En ik help je daarom graag op weg door camera’s aan te raden die me wel goed bevallen zijn en waarmee ik unieke momenten heb kunnen vastleggen.

Camera’s die niet alleen kwalitatief goed maar ook veelzijdig zijn. Camera’s die mooie beelden maken en ook lang meegaan wanneer je er een beetje normaal mee omgaat. Je wilt bijvoorbeeld ook dat je camera in staat is om een jaar stevig reizen te overleven – en dat laatste is helemaal niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.

Waarom geen smartphone camera?

Ik maak tijdens het reizen zo min mogelijk foto’s met mijn smartphone. Smartphone camera’s zijn niet net zo goed of vergelijkbaar met camera’s die daadwerkelijk gebouwd worden voor dat ene doel: fotograferen. Ik zie velen van jullie, terwijl de ogen al opstandig in jullie schedel wegrollen, nu al denken: ik heb een futuristische iPhone 23 of een Samsung S57 van 1500 euro die geweldige foto’s maakt!

Sorry. Die smartphone camera’s zijn hartstikke leuk voor thuis en een foto van je oma en je katten, maar niet voor één de meest geweldige ervaringen uit je leven: een wereldreis. Ik schreef onlangs nog een heel artikel over het hoe en waarom (link hieronder). Velen van jullie zullen het daar niet mee eens zijn, maar dit is hoe ik erover denk.

Lees ook: Waarom je tijdens je wereldreis GEEN foto’s maakt met je smartphone

Wat is een goede camera?

Dus wat is dan wel een geschikte camera voor op reis? Tja, dat hangt natuurlijk helemaal af van wat je zoekt. Maar er van uitgaande dat je net als ik veel reist, of van plan bent om een lange reis te maken, gaan we het nu vooral hebben over camera’s die zowel veelzijdig als stevig en betrouwbaar zijn. Er is geen perfecte camera en je zal tijdens het lezen van dit artikel erachter komen dat ik verschillende camera’s gebruik voor verschillende situaties.

Thailand - 2011 | Canon D600 met standaard kitlens
Thailand – 2011 | Canon D600 spiegelreflex camera met standaard kitlens

In dit artikel ga ik de genoemde camera’s op het volgende beoordelen:

Foto en videokwaliteit

De foto en videokwaliteit is belangrijk, omdat je de rest van je leven de beelden wilt kunnen gebruiken. Het zijn immers belangrijke herinneringen van enkele van de mooiste momenten uit je leven. Koester dit gegeven en denk vooruit.

Draagbaarheid

Draagbaarheid is van groot belang, omdat de beste camera er één is die ook daadwerkelijk bij je hebt. Wanneer je een vulkaan van 4 kilometer gaat beklimmen telt elke gram. Wanneer je extra tassen nodig hebt voor een camera, zal je snel geneigd zijn om het even niet mee te nemen. Ook iets om rekening mee te houden.

Stevigheid

Gebouwd om te overleven, dat is wat je wilt bij een reis camera. Van de duizenden camera’s die er zijn, zijn er 95% te fragiel en daarom direct ongeschikt voor verre reizen. Hotel in, hotel uit. Taxi of tuk-tuk in en uit. Wandelen in de jungle, in de sneeuw, de woestijn, het strand, ga zo maar door. Je camera krijgt heel wat te verduren tijdens een verre reis of wereldreis. Stevigheid en bouwkwaliteit is daarom van groot belang.

De Fuji X-T2 systeemcamera

De beste compacte camera’s

Welk model het beste bij je past, hangt af van je specifieke verwachtingen en niet onbelangrijk: je budget. Vind jij draagbaarheid het belangrijkst? Of de kwaliteit van de foto’s? Ik heb in dit artikel de verschillende camera’s beoordeeld door ze + of – scores te geven.

Let op: Drie +++ is uitstekend, twéé ++ is goed, één + is matig en – is simpelweg slecht.

Panasonic Lumix ZS200 / TZ20

Het is misschien niet de nieuwste of de meest superieure reiscamera die je kunt kopen, maar de Panasonic Lumix G80 en GX80 (hier te koop), staat al jaren lang bovenaan de lijst voor veel wereldreizigers omdat hij zo ontzettend compact is en voor wat het is, ontzettend goede foto’s maakt. De reviews liegen er niet om, dit is voor duizenden mensen de nummer 1 camera voor onderweg.

Opmerking: De Panasonic Lumix G80 en GX80 zijn min of meer de opvolgers van de ZS200 / TZ20. De XS200 en TX20 zijn tegenwoordig helaas nauwelijks meer verkrijgbaar in Nederland.

Foto kwaliteit

De Panasonic Lumix ZS200 / TZ20 is voor de meeste mensen de beste reiscamera die te koop is. Hij is klein genoeg om onopgemerkt te blijven, maar heeft toch een grote beeldsensor die de camera van je smartphone in het niet laat vallen. Hij is ook uitgerust met een veelzijdig zoombereik van 15x om je dichter bij de actie te brengen. De handmatige bedieningsopties zorgen voor extra creativiteit onderweg zonder dat je elke keer op het schermpje moet kijken terwijl je met je ogen in de zon knijpt.

Videokwaliteit

De video kwaliteit van de Lumix is goed, maar niet speciaal. Hij kan video’s opnemen in 4K resolutie maar de kleurdiepte en scherpte valt toch wat tegen. En omdat video opnemen standaard 1,5x gecropped / gezoomed is, is het lastig om iets wat dichtbij is goed op beeld te krijgen. Bijvoorbeeld wanneer je op straat een mooi gebouw wilt filmen, krijg je die er soms niet in zijn geheel op. Het is dan ook meer een optie voor erbij en niet waar deze camera voor ontworpen is.

Draagbaarheid

De Panasonic Lumix ZS200 / TZ200 is écht compact. Hij past wanneer de lens is ingetrokken met gemak in je jaszak of ruime broekzak. En omdat de behuizing van een stevig materiaal is gemaakt en de lens goed beschermd wordt opgevouwen achter mechanische klepjes, kan hij ook nog eens tegen een stootje. Zorg voor extra zekerheid dat je een klein camera zakje aanschaft waarin je de camera bewaart als je hem in je jaszak of rugtas stopt om stofvorming te voorkomen en deze camera zal je jarenlang plezier brengen.

Prijs

Met een nieuwprijs van ongeveer 600 euro is het geen goedkope camera (actuele prijs hier), maar daarvoor krijg je wel een compacte camera die tegen een stootje kan en die uitstekende foto’s maakt. Het is dat ik zelf al een volwaardige systeemcamera bezit (de Fuji X-T20), anders zou ik dit apparaatje absoluut overwegen.

Score

Panasonic Lumix ZS200 / TZ200

FotoVideoDraagbaarheidPrijs
+++++++

GoPro Hero 8, 9 of 10

Misschien is dit een nog betere reiscamera voor jou. Als je iets super draagbaars wilt voor bijvoorbeeld snelle en gemakkelijke foto’s of video’s, dan is een action-cam zoals de GoPro Hero 8, 9 of 10 (hier te koop) misschien het meest geschikt. Ook hoef ik denk ik niemand uit te leggen dat GoPro camera’s echt hufterproof zijn. Ze zijn gemaakt voor extreme sporten, kunnen zonder extra bescherming tot wel 25 meter onder water en zijn gewend aan vallen, stoten en extreme omstandigheden. De ideale camera voor een verre reis of wereldreis dus.

Fotokwaliteit

De fotokwaliteit van de GoPro 8, 9 en 10 is helaas ver ondermaats en je kunt de foto’s net als de video’s, niet scherpstellen. De camera in je telefoon maakt hoogstwaarschijnlijk veel betere foto’s van de GoPro. De GoPro camera’s vind ik daarom vooral geschikt als een aanvullende camera. Een GoPro is perfect als je bijvoorbeeld al een goede compacte of systeemcamera bij je hebt die géén goede beeldstabilisatie heeft en niet onderwater kan.

Lees ook: Waarom ik stevige ‘wereldreis proof’ smartphones verkies boven iPhones

Videokwaliteit

De beeldstabilisatie in de video’s is echter van topniveau. Er is op dit moment geen betere op de markt. De videokwaliteit van deze apparaatjes is daarnaast erg contrastrijk en uitstekend maar daar moet wel bij gezegd worden dat je niet (optisch) kunt zoomen. Altijd is alles scherp gesteld, dus je kunt geen focus leggen op een onderwerp of persoon. Omdat dat toch een beste beperking is, krijgt de camera van mij niet de ‘+++’ score voor video.

Waar de camera echt in uitblinkt is de beeldstabilisatie. Sinds de GoPro Hero 8 heeft GoPro een nieuwe beeldstabilisatie techniek voor de video’s aan de camera’s toegevoegd. Het heet Hypersmooth 2.0 en in de GoPro 10 is zelfs een 3.0 versie te vinden. Deze techniek werkt zó ontzettend goed dat een aparte stabiliser voor je camera totaal overbodig is geworden. Toen ik het de eerste keer in werking zag, kon ik mijn ogen niet geloven. Bizar hoe goed het werkt! Om je een idee te geven, kijk de video hieronder maar eens. Dit zijn beelden die ik zelf heb gemaakt in Kenia terwijl ik gewoon rondloop.

Draagbaarheid

Dit is het tweede punt waarbij GoPro camera’s echt uitblinken. Er zijn situaties waarbij ik uitsluitend met de GoPro foto’s of video’s heb kunnen maken, bijvoorbeeld tijdens het duiken of snorkelen. Met de GoPro 8, 9 en 10 kun je onderwater beelden maken zonder extra behuizing en dus unieke situaties fotograferen die je anders nooit had kunnen vastleggen. Tijdens je verre reis of wereldreis heb je voor bepaalde situaties een camera nodig die bestand is tegen water en extreme omstandigheden.

Ik schoot met mijn oude GoPro hero 3 en meer recentelijk de GoPro hero 8 bijvoorbeeld een aantal geweldige onderwater foto’s. Foto’s die ik echt koester niet omdat ze super scherp of mooi zijn maar simpelweg omdat ze een uniek moment hebben vastgelegd.

En ja, ik vind het geweldig leuk om selfies te maken met dieren in de open zee!

Een zeehond die mij speels in Zuid-Afrika gedag kwam zeggen | GoPro Hero 8
Een zeehond die mij speels in Zuid-Afrika gedag kwam zeggen | GoPro Hero 8
Whalefie 1 | Een selfie met een whaleshark in de Filipijnen | GoPro Hero 3
Whalefie 1 | Een selfie met een whaleshark in de Filipijnen | GoPro Hero 3
Whalefie 2 | Selfie met een whaleshark in de Filipijnen | GoPro Hero 3
Whalefie 2 | Selfie met een whaleshark in de Filipijnen | GoPro Hero 3
Manateefie | Selfie met een Manatee in Belize | GoPro Hero 8
Manateefie | Selfie met een Manatee in Belize | GoPro Hero 8
Mantafie | Selfie met een reuzenmanta in Komodo, Indonesië | GoPro Hero 3
Mantafie | Selfie met een reuzenmanta in Komodo, Indonesië | GoPro Hero 3

Prijs

De GoPro Hero 8, 9 of 10 doet een aantal dingen super goed. Beelden maken onder water is een dikke plus en de beeldstabilisatie is ongekend krachtig. De prijs van een GoPro varieert tussen de 300 en 500 euro, afhankelijk van het model. Voor 300 euro heb je de GoPro Hero 8 welke al beschikt over de befaamde Hypersmooth 2.0 beeldstabilisatie en deze kan zonder extra behuizing 10 meter onder water. Dit is veel waar voor je geld!

Score

GoPro Hero 8, 9 of 10

FotoVideoDraagbaarheidPrijs
+++++++

Fuji Systeemcamera’s

Save the best for last, zal ik maar zeggen. Als je puur kijkt naar de draagbaarheid dan zijn systeemcamera’s een stuk minder compact dan bijvoorbeeld de eerder genoemde Panasonic Lumix en GoPro camera’s. Toch zijn de systeemcamera’s compacte camera’s, zeker als je ze vergelijkt met een standaard DSLR (spiegelreflex camera).

Achtergrond

Voor wie zicht afvraagt wat een systeemcamera precies is: het is in feite de opvolger van de ouderwetse spiegelreflex (DSLR -digital single-lens reflex camera) camera. Een DSLR spiegelreflex camera richt het binnenkomende licht kort via een mechanisch draaiende spiegel op de sensor, dat is de sluitende klik die je elke keer hoort bij het maken van een foto. Dit systeem werkt uitstekend en de kwaliteit van dit fotosysteem is decennia lang ongeëvenaard gebleven. Ik heb er werkelijk duizenden mooie foto’s mee gemaakt! Maar er zitten ook nadelen aan dit systeem…

Spiegelreflex camera’s zijn fragiel

Er is namelijk één groot nadeel bij spiegelreflex camera’s: het zijn zeer fragiele, kwetsbare, bewegende onderdelen in je camera die ook nog eens aardig wat ruimte nodig hebben om te kunnen bewegen. Om die reden zijn ouderwetse spiegelreflex camera’s vrij groot en kunnen ze lastig compacter gemaakt worden. Daarnaast zijn ze kwetsbaar omdat het spiegeltje kan breken en omdat de mechanische sluiter vast kan lopen door stof en vuil, vooral als je regelmatig lenzen wisselt.

Systeemcamera’s worden beter

Systeemcamera’s hebben geen bewegende delen in de camera en hebben dit probleem dus niet. Decennia lang was de spiegelreflex camera qua beeldkwaliteit niet te verslaan maar de digitale fotowereld heeft natuurlijk ook niet stilgestaan. Resoluties van systeemcamera’s werden hoger en sensoren werden gevoeliger waardoor de kwaliteit van digitale fotografie zonder spiegel alsmaar beter is geworden.

Het kantelpunt kwam ongeveer in 2017. In dit jaar ging de spiegel-loze systeemcamera-kwaliteit de spiegelreflex camera kwaliteit (gemiddeld gezien), voorbij. Tweakers.net schreef in 2018 een mooi artikel over het einde van de spiegelreflex camera’s, voor wie er meer over wil weten.

Canon stopt met spiegelreflex camera’s

Steeds meer grote merken zoals Canon en Fuji begonnen in 2017 in te zien dat systeemcamera’s zonder kwetsbare, bewegende onderdelen de toekomst zijn. Bijna de hele professionele DSLR line-up werd de afgelopen jaren vervangen door spiegel-loze varianten en aan het einde van 2021 werd het definitieve einde aan een tijdperk van spiegelreflex camera’s aangekondigd: Canon stopt definitief met het produceren van spiegelreflex-camera’s.

Ik in Death Valley - USA | Canon D600 spiegelreflex camera met standaard kitlens
Ik (rechts boven) in Death Valley – USA | Canon 600D spiegelreflex camera met standaard kitlens

Canon, het grootste fotomerk ter wereld, wil zich vanaf nu volledig kunnen richten op spiegel-loze camera’s, oftewel systeemcamera’s. De verwachting is dat andere grote camera merken zoals Fuji, Sony en Panasonic zullen volgen.

Malou en ik in Monument Valley, USA | Canon D600 spiegelreflex camera met standaard kitlens
Malou en ik in Monument Valley, USA | Canon 600D spiegelreflex camera met standaard kitlens

Zoals je hierboven al hebt kunnen zien aan de verschillende foto’s, heb ik ruim 10 jaar lang gefotografeerd met Canon spiegelreflex camera’s. Ik ben altijd zeer tevreden geweest over deze camera’s en toen mijn Canon 600D na 8 jaar aan vervanging toe was, ging ik vanzelfsprekend op zoek naar een goede systeemcamera van Canon.

Fuji X-T20 / X-T30

Na veel Googlen, zoeken en product reviews lezen kwam ik er echter achter dat de Fuji X-series systeemcamera’s de vergelijkbare Canon varianten systematisch wisten af te troeven in product-tests. Zie bijvoorbeeld deze twee uitgebreide product vergelijkingen op Tweakers.net (1), (2) waarin verschillende Fuji systeemcamera’s de Canon systeemcamera’s weten te verslaan. Ik kocht daarom na lang wikken en wegen in het begin van 2018 mijn eerste Fuji systeemcamera, de X-T20 met de standaard kitlens.

Fotokwaliteit

Ik schoot met de Fuji X-T20 vanuit de losse pols vaak prachtige plaatjes, waar ook ter wereld. Let op: ik ben absoluut geen professionele fotograaf of fotoshopper. Ik schiet 95% van mijn foto’s simpelweg in de automatische stand en het enige wat ik naderhand vaak aanpas is het contrast en de kleur intensiteit om het iets meer levendigheid te geven.

Ik heb hieronder verschillende foto’s in verschillende lichtomstandigheden toegevoegd om je een idee te geven van wat deze camera kan doen.

Bloemen bij zonsondergang in Macro stand | Filipijnen | Fuji X-T20
Bloemen bij zonsondergang in Macro stand | Filipijnen | Fuji X-T20
Marley, de hond van het stel waar we via AirBnB verbleven in Zuid-Afrika | Fuji X-T20
Marley de hond tijdens een zonnige dag | Automatische stand | Fuji X-T20
Antigua, Guatemala | Zonnig tegenlicht, automatische stand | Fuji X-T20
Selfie in Petra, Jordanië | Net na zonsopkomst, automatische stand | Fuji X-T20
Selfie in Petra, Jordanië | Net na zonsopkomst, automatische stand | Fuji X-T20
Bacalar, Mexico | Zonnig rond zonsondergang, automatische stand | Fuji X-T20

Wat ik zo fijn vind aan de Fuji X-T20 systeemcamera is dat het gewoon heel makkelijk is om een mooie foto te schieten. Ja, er zitten talloze opties op voor gevorderde fotografen en je kunt er ontzettend veel mee. Maar voor mij, iemand die veel reist en gewoon even snel een foto wil maken, werkt deze camera perfect. Op het moment dat ik iets voor de lens heb en scherp stel, doet de automatische scene-selectie haar werk en kiest de juiste stand voor dat moment. Of dat nu een zonsondergang, landschap, macro, portret of iets anders is.

Videokwaliteit

Over de kwaliteit van de video kan ik kort zijn: wanneer je filmt bij goed verlichte omstandigheden en de camera op een tripod monteert, is de kwaliteit subliem. Het zwakke punt is echter de beeldstabilisatie. Wanneer je uit de hand filmt zijn de beelden schokkerig en heeft de camera ook moeite om zich aan te passen aan lichte en donkere stukken in je video. Ik maakte de video hieronder net na zonsondergang in Bacalar, Mexico. Je kunt hier goed zien dat elke beweging van mijn hand zichtbaar is en dat wanneer je de camera beweegt hij moeite heeft om zich aan te passen aan het licht, het gaat allemaal wat schokkerig.

Draagbaarheid

Door het compacte formaat van systeemcamera’s kun je ze gemakkelijk met één hand vasthouden om een foto te maken. Met een ouderwetse DSLR spiegelreflex camera is dat toch vrij lastig door de omvang en het bijkomende gewicht.

Hieronder zie je een foto van mijn oude Canon 600D DSLR camera (links) naast mijn Fuji X-T20 systeemcamera (rechts). Als je even niet kijkt naar de lens maar uitsluitend naar de behuizing, zie je al een enorm verschil. De Canon DSRL is bijna drie keer zo dik, een stuk hoger en twee keer zo zwaar. Een flink verschil welke verder geen uitleg vereist.

Canon 600D spiegelreflex camera (links) vs Fuji X-T20 systeemcamera (rechts)
Canon 600D spiegelreflex camera (links) vs Fuji X-T20 systeemcamera (rechts)

Omdat de behuizing van de Fuji gemaakt is van gehard kunststof, staal en aluminium, kan hij ook tegen een stootje. Ook kun je het LCD scherm aan de achterkant omklappen zodat het beschermd is wanneer je de camera opbergt in bijvoorbeeld je rugtas. Het grootste voordeel is natuurlijk nog dat er geen kwetsbare mechanische spiegel meer in zit die kapot kan gaan.

Prijs

De Fuji X-T20 en X-T30 (de opvolger) zijn voor ongeveer 850 euro, hier te koop. Dit zijn min of meer de instap modellen van de Fuji X series systeemcamera’s. Je krijgt voor dat geld een uitstekende camera die prachtige foto’s maakt. Het is niet voor niets dat deze camera elke keer zo goed uit de test komt, het is voor deze prijs zo’n beetje de beste camera die te koop is.

Wie het geld over heeft voor een X-T3 (1200 euro) of X-T4 (1700 euro, hier te koop) heeft de beperkingen van de X-T20 (matige beeldstabilisatie en autofocus) overigens niet. Deze duurdere modellen zijn namelijk uitgerust met een uitstekende beeldstabilisatie voor zowel foto als video en zijn veel meer gericht op het professioneel vloggen. De X-T4 is dan ook de nummer één keuze voor veel professionele YouTubers.

Score

Fuji X-T20

FotoVideoDraagbaarheidPrijs
+++++++++

Fujifilm X-T4 systeemcamera

UPDATE 13 april 2022: Ik heb de Fuji X-T4 systeemcamera met de 16-80 kitlens gekocht voor onze roadtrip van één jaar door Amerika en Canada en wauw! Wat een fan-tas-tische foto’s maakt dit apparaat. Hij kost wat maar tjee, hij is het ook echt waard. Ik schiet ook nu gewoon weer 99% van al mijn foto’s in de automatische stand. Of je nu overdag of ’s avonds foto’s maakt, het is bizar om te zien welke kwaliteit er uit deze camera rolt.

De ultieme wereldreis camera
Fujifilm X-T4 Zilver + 16-80mm
5.0

De Fujifilm X-T4 met 16-80 is de ultieme all-round wereldreis camera. Deze camera is door zowel consumentenbond als Tweakers.net meermaals uitgeroepen tot de beste systeemcamera die te koop is.

Zelfs op de automatische stand voel je je zowaar ineens een professionele fotograaf! Moeiteloos schiet je de mooiste foto's en door het veelzijdige zoombereik van de 16-80 lens haal je de actie waar ook ter wereld met gemak dichterbij.

Pluspunten:
 • De best geteste camera
 • Fantastische foto's
 • 4k video in 60 fps
 • IBIS beeldstabilisatie
 • 5 jaar garantie
Minpunten:
 • Even wennen, veel opties!
 • Prijs
Koop nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you.

Conclusie

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel beter weet welke camera het beste bij jou als persoon tijdens een verre reis of wereldreis past. Je begrijpt nu dat er niet één camera is die alles kan, er is geen duidelijke winnaar! Iedere situatie vraagt om een ander type camera en dus zal je op reis vooral je voordeel doen met camera’s die veelzijdig zijn en niet snel kapot gaan. Draagbaarheid en stevigheid zijn belangrijk.

Veel wereldreizigers hebben om die reden vaak meerdere camera’s bij zich. Zo ook ikzelf, ik sleep bij elke reis meerdere camera’s mee voor elk een ander doel. Kort gezegd gebruik ik de systeemcamera’s om te fotograferen, de GoPro om te filmen en onder water beelden te maken en de Mavic Air 2 drone (niet besproken in dit artikel) voor extra mogelijkheden vanuit de lucht.

Je zal dan ook voor jezelf moeten beslissen wat voor jou belangrijk is, en welk budget je daarvoor vrij wilt maken.

Must have voor drone-piloten
EU Dronebewijs | Drone Class
5.0
€ 99,00

Vanaf 31 december 2020 is het voor particulieren en bedrijven verplicht om een EU Dronebewijs te halen. Via de online opleidingen met examens van Drone Class realiseer je dit snel en gemakkelijk. Hierdoor ben je in staat om op een verantwoorde manier te vliegen.

Ook buiten de EU wordt het 'EU drone rijbewijs' in de meeste gevallen geaccepteerd, daarom is het raadzaam om deze ten aller tijde bij je te hebben wanneer je met je drone de lucht ingaat, waar ook ter wereld.

Pluspunten:
 • 100% slagingskans
 • voordelige prijs
 • online opleiding
Ga naar website
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you.

Chris

Owner of Wereldreizigers.nl | Discover the world!
– Travel 3+ months per year, 10 years in a row
– 10 months USA & Canada in 2022
– Bucketlist Destination: Antarctica
– Best Beaches: Philippines
– Best Food: Thailand
– Best Wildlife: Uganda
– Best City: Singapore
– Best roadtrip: Croatia

Stubborn & decisive world traveller
– Life is short, make the most out of it in literal sense.
– Never take no for an answer.
– If you think about it, DO IT!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link