WERELDREIZIGERS.NL
Home » Reistips » Het leven na 12 maanden #vanlife | Onze beste #vanlife tips

Het leven na 12 maanden #vanlife | Onze beste #vanlife tips

En dan is het ineens afgelopen, 12 maanden #vanlife zomaar ten einde. We zijn weer thuis en het lijkt alsof het allemaal een droom is geweest. Twaalf maanden vrijheid zo weer uit ons gedachte gevaagd om plaats te maken voor het “gewone” leven… Hoe we het leven thuis na 12 maanden vanlife ervaren en wat we jullie aan tips willen meegeven, lees je in dit artikel.

Meer @vandemics

(1) #vanlife zelfbouw | Welke camperbus kies je als je 2 meter lang bent?
(2) Hoe bouw je een camper binnen een maand? | Zelfbouw buscamper
(3) Zelfbouw camper | 5 dingen die we de volgende keer anders doen
(4) Zelfbouw buscamper | De 7 camper features die jij ook wilt

#Vanlife @Baai van Kotor, Montenegro
#Vanlife @Baai van Kotor, Montenegro

Time flies when your having fun

Het is bizar hoe snel een jaar voorbij gaat. Ons vanlife avontuur begon in november 2020. Als newbies stortten we ons in het avontuur, waarvan we niet zo goed wisten wat ons te wachten zou staan. Natuurlijk zijn we vaker op reis geweest, maar deze ervaring waar je zo op elkaar en op de natuur aangewezen bent hadden we nog niet eerder meegemaakt.

Eind oktober (2021) zijn we weer thuisgekomen (in Amsterdam) en het gekke van thuis zijn is vooral dat je na je reis niet meer 24/7 samen bent en het leven dichtbij de natuur ineens heel ver van je afstaat, met tot gevolg dat het heel lastig in te beelden is hoe het ook alweer was.

#Vanlife @Albanië
#Vanlife @Albanië

Van het ene naar het andere avontuur

Zoals het eigenlijk altijd bij ons gaat stortten wij ons van het ene in het andere avontuur. Zo hebben we bij thuiskomst ons prachtige huisje op wielen gelijk verkocht, om met een verbouwing van ons appartement aan de slag te kunnen gaan. We zitten nu volop in de voorbereiding daarvan en zijn daarnaast weer aan de slag gegaan bij onze “oude” werkgevers.

#Vanlife @Sardinië, Italië
#Vanlife @Sardinië, Italië

Op zoek naar herinneringen

Verlangen we dan niet terug naar ons #vanlife-leventje? Dat zeker wel! Af en toe kijken we elkaar aan en realiseren we ineens dat het een hele harde overgang is waar we onszelf best wat tijd voor mogen geven om aan te wennen. Op een ander moment denken we melancholisch terug aan alle mooie plekken waar we zijn geweest en scrollen we door de foto’s, op zoek naar herinneringen.

De ultieme #vanlife plek @Kroatie:

Toch is het ook fijn om weer in Nederland te zijn, dichtbij onze vrienden en familie. Er heeft een heuse babyboom plaatsgevonden onder onze vrienden en hoe leuk is het dat we al die trotse ouders eindelijk in levende lijve kunnen zien. En hoe gezellig is het om gewoon samen met onze nichtjes en neefjes schoen te kunnen zetten voor Sinterklaas!

Vasthouden aan de #vanlife gedachte

Is het #vanlife dan ineens helemaal voor ons weggevaagd? Nee, dat niet. We proberen vast te houden aan onze bewustere – minimalistische – levensstijl, waarin we vaker kiezen voor tweedehands producten en als we iets nieuws kopen vooral kiezen voor goede kwaliteit. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk te wandelen, bewustere keuzes te maken in het plannen van afspraken en minder gehaast te leven (dat laatste is overigens echt een uitdaging!). Af en toe is het nog een beetje zoeken hoe we dat het beste kunnen toepassen in onze stadsleventjes, maar door elkaar er aan blijven te herinneren gaat het ons vast steeds makkelijker af in de toekomst.

#Vanlife @Andalusie, Spanje
#Vanlife @Andalusie, Spanje

Vanlife iets voor jou?

Mocht jij nou ook van plan zijn het #vanlife avontuur aan te gaan kunnen wij alleen maar zeggen: DOEN! Het is fantastisch, en ja af en toe baal je van een vol toilet, een niet startende auto of een slecht gekozen slaapplaats, maar het is het allemaal waard. 

Onze beste #vanlife tips

We zetten nog even onze beste vanlife tips voor je op een rij zodat je er het maximale uit kunt halen. Onderstaande tips maakten voor ons echt het verschil.

1. Park4Night

Zonder deze app kun je als vanlifer echt niet leven! Hier vind je de beste slaapplaatsen, camperfaciliteiten en eerlijke reviews van andere vanlifers.

2. Komoot

Deze app staat boordevol met de mooiste wandelingen in de gebieden die je bezoekt. De wandelingen zijn toegankelijk voor verschillende niveaus en de app zorgt ervoor dat je de weg nooit kunt kwijtraken.

3. De WC-tas

Wellicht een beetje een gekke tip, maar wij konden in Oost-Europa echt niet zonder. Wij hadden een tas gemaakt (zelf genaaid) waarin onze cassette van de wc paste. Op de momenten dat wij geen loosstation konden vinden, maar wel een toilet bij een tankstation ging de cassette in de tas en namen we deze onopvallend mee naar binnen om te kunnen lozen.

4. Zonnepanelen

Wil je net als wij zoveel mogelijk off-the-grid leven, dan heb je echt zonnepanelen nodig. Met behulp van twee zonnepanelen op het dak was onze accu altijd vol en konden wij altijd onze laptop/telefoon opladen en ’s morgens smoothies maken.

Zonnepanelen op onze #vanlife bus
Zonnepanelen op onze zelfbouw #vanlife buscamper

Lees ook: Vliegende zonnepanelen – Het gevaar dat op het dak van je camper ligt

5. Ga uit van het goede van de mens

Het is onmogelijk om je voorbereiden op elke situatie waar je mogelijk in terecht kunt komen. Zo konden wij bijvoorbeeld echt niet voorspellen dat onze auto stil zou vallen op vrijdagmiddag vlak voor kerst en terecht zouden komen bij een veel te dure garage.

Uiteindelijk zijn we fantastisch opgevangen door lieve mensen die zelfs wisten te regelen dat onze bus naar een goedkopere plek versleept werd en zich uit de naad gewerkt hebben om ons voor de kerst weer op pad te krijgen.

Als wij niet zoveel vertrouwen hadden gegeven in onze medemens was onze bus waarschijnlijk nog steeds kapot geweest en onze bankrekening geplunderd. Onze beste vanlife tip is daarom: sta open voor de hulp van anderen en ga uit van de goede bedoelingen van je medemens!

Bye bye busje!
Bye bye busje!

Meer @vandemics

(1) #vanlife zelfbouw | Welke camperbus kies je als je 2 meter lang bent?
(2) Hoe bouw je een camper binnen een maand? | Zelfbouw buscamper
(3) Zelfbouw camper | 5 dingen die we de volgende keer anders doen
(4) Zelfbouw buscamper | De 7 camper features die jij ook wilt

vandemics

VANDEMICS - Adriaan & Sandra
? Van Life in Pandemic Times
? We travel Europe with our little camper van named Fordtress!
1️⃣ One year sabbatical
? Currently in Spain

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link