Wereldreizigers.nl
reizen met camper of caravan tips
Home » Reistips » Reizen met een caravan of camper | Handige en praktische tips

Reizen met een caravan of camper | Handige en praktische tips

Reizen met een caravan of camper, wij Nederlanders zijn er dol op. Nu de zomer weer voor de deur staat worden duizenden campers en caravans weer van stalling gehaald voor de grote schoonmaak en voorbereidingen. Het dromen over prachtige reizen door Europa gaat weer van start, maar waar begin je?

In dit artikel deel ik niet alleen gangbare en voor de hand liggende tips met jullie. Ook leer ik jullie enkele simpele maar zeer effectieve trucs die we door de jaren heen met onze wereldreis ervaring hebben opgedaan. Denk aan tips met betrekking tot veiligheid voor het reizen met een caravan of camper, maar ook een aantal praktische tips.

Bijvoorbeeld hoe je je camper of caravan de was kunt laten doen, (ja echt waar) en waarom een accuboor een essentieel onderdeel is van je uitrusting.

Tips voor veiligheid

1. Check de techniek van je auto of camper

Een caravan komt niet vooruit zonder een degelijke auto die hem vooruit trekt en een camper komt zonder werkende motor ook niet vooruit. Dus waar begin je? Bij de basis natuurlijk…

Zijn de banden nog in orde? Heeft de motor onlangs nog onderhoud gehad? En wat ook zeker het controleren waard is voordat je begint met je caravan- of camper reis door Europa, zijn de achterste schokdempers. Vergis je namelijk niet: je auto heeft vooral aan de achterkant veel te verduren met al dat caravangewicht wat op de trekhaak hangt.

Nieuwe extra zware schokdempers die beter bestand zijn tegen extra gewicht op de achteras
Nieuwe extra zware schokdempers die beter bestand zijn tegen extra gewicht op de achteras

Voor campers geldt hetzelfde. Het grootste deel van het gewicht ligt op je achteras, dus houd hier rekening mee. Als de schokdempers aan de achterkant enige sporen van slijtage vertonen, kun je deze het beste alvast preventief vervangen.

Lees ook: Onze 4×4 wereldreis camper (3) | Techniek en upgrades aan auto

2. Installeer of controleer je trekhaak

Dit punt is alleen belangrijk voor mensen met een caravan, tenzij je ook nog een aanhanger achter je camper hebt hangen natuurlijk. Misschien heb je het afgelopen jaar wel een nieuwe auto gekocht of een nieuwe verkregen vanuit de lease. Zonder trekhaak kom je dan niet ver! Mogelijk moet je nog een trekhaak aanschaffen en (laten) installeren op je auto voordat je je caravan eraan kunt koppelen. Controleer via deze pagina aan de hand van je kenteken dan eenvoudig welke trekhaak voor jouw auto geschikt is.

Als je al een trekhaak op je auto of camper hebt, controleer dan op zijn minst nog een keer alle bevestigingspunten. Door trillingen kunnen bouten namelijk op termijn losraken en je wil er vóór vertrek natuurlijk zeker van zijn dat de trekhaak goed vastzit.

En als je toch bezig bent: controleer de bedrading op en naar de trekhaak alvast op zichtbare beschadigingen.

3. Controleer de verlichting van je caravan of aanhanger

Wanneer je je caravan al hebt gekoppeld aan de auto, controleer dan eens goed de verlichting. Iedereen controleert standaard de knipperlichten en of de achterlichten goed werken. Doe meer dan dat! Neem ook hier het zekere voor het onzekere en doe het met iemand samen.

Hieronder enkele tips:

 • Controleer de achteruitrijverlichting
 • Controleer de alarmlichten (de driehoekige alarmknop)
 • Controleer de knipperlichten apart van elkaar (want dat gaat nogal eens mis in de bedrading)
 • Controleer de achterlichten
 • Controleer de remlichten
 • Controleer eventuele zij-, voor- en bovenverlichting

En nu komt de tip der tips: haal er een derde persoon bij en doe het allemaal nog een keer helemaal over. Alleen nu terwijl iemand zachtjes de kabel op en neer beweegt. Als er namelijk gebreken in de kabel zijn (bijvoorbeeld losse contacten), dan kom je er nu achter en niet onderweg. Je zal de eerste niet zijn die zijn caravan of aanhanger verlichting stilstaand controleert en rijdend alsnog problemen ervaart. Met een prent van oom agent…

4. Controleer de banden van je caravan of camper

Stilstand is slecht voor banden, dat is algemeen bekend. En aangezien caravans en campers het grootste deel van hun leven stilstaan in de stalling is het zaak om hier extra aandacht aan te besteden, zeker als hij ook langdurig buiten heeft gestaan. Controleer niet alleen het profiel maar kijk ook goed naar droogtescheurtjes in je profiel én aan de wanden van de band.

Controleer je banden op profiel, ouderdom en eventuele droogtescheurtjes
Controleer je banden op profiel, ouderdom en eventuele droogtescheurtjes

Wist je trouwens dat banden ook een houdbaarheidsdatum hebben? Banden hebben een levensduur van 5 tot 10 jaar. De algemene vuistregel bij caravans en campers is om een band niet ouder te laten worden dan 5 jaar, zelfs als het profiel nog goed genoeg is.

Dit is omdat je met het vele stilstaan en het hoge gewicht al veel meer van je banden vraagt dan bij een auto die alleen voor woon-werkverkeer wordt gebruikt. Een oude band kan gebreken hebben die je niet met het blote oog kunt zien.

Bij enige twijfel: vervang je banden! Een klapband met een caravan of camper is namelijk veelvoorkomend en levensgevaarlijk.

Beste band voor Wereldreizigers
BFGoodrich Ko2 All-Terrain
5.0
€ 176,99

Wereldreizigers.nl vroeg in één van de grootste Overlander groepen ter wereld via een poll advies... Wat is de beste wereldreis band? De resultaten logen er niet om. Maar liefst 93% van de 700 stemmen koos voor deze band!

Wereldreizigers, vanlifers, overlanders en zelfs legereenheden overal ter wereld zijn het erover eens: de BFGoodrich Ko2 All-Terrain, All-Season is de beste band voor je caravan, camper, 4x4 of camperbus.

De band wordt veel gebruikt door legereenheden overal ter wereld. Ze staan er dan ook om bekend oersterk te zijn, klaar voor elk terrein in elk seizoen.

Pluspunten:
 • #1 keuze voor overlanders wereldwijd
 • Oersterk
 • All-Terrain + All-Season
 • Geweldige sneeuwband
 • Incl. alle winterkeurmerken (sneeuwvlokje, etc.)
Bestel nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you.

5. Let op het maximale gewicht

Een veelvoorkomend probleem bij caravans en campers is dat ze te zwaar beladen worden. Dit is niet alleen strafbaar, het is ook erg gevaarlijk. Controleer het kenteken van je caravan of camper zodat je precies weet wat hij weegt en wat je eventueel mag laden.

Je caravan of camper te zwaar beladen gaat overigens sneller dan je denkt, de ANWB waarschuwt er elk jaar weer voor. Een reservewiel, 100 liter water, kleding, luifels, zonnepanelen, apparaten en speelgoed voegen zomaar 500 kilo of meer toe aan je caravan of camper.

Let bij het trekken van een caravan trouwens ook op het maximale laad- en trekgewicht van je auto! Hier gaan veel vakantiegangers namelijk ook de mist in.

6. Zorg voor een goede gewichtsverdeling

Heb je dat wel eens op YouTube gezien, het gevaarlijk slingeren van caravans? Of dat een camper bijna op twee wielen lijkt te rijden? Dit heeft meestal te maken met een te zwaar en slecht verdeelde belading. Zorg voor een goede verdeling van het gewicht om gevaarlijke slingermomenten te voorkomen. Vooral het gewicht achter de as kan levensgevaarlijk zijn. Fietsen en volgepropte kastjes achterin een caravan, maken het risico op slingeren een stuk groter.

De YouTube video hieronder is een zeer beknopt maar perfect voorbeeld, kijk en huiver!

Zorg daarom zeker bij caravans voor een goede belading. Als je bijvoorbeeld iets zwaars links in je caravan legt, is het handig rechts ook wat zwaars te leggen. Het liefst zo dicht mogelijk bij de as natuurlijk.

Als je graag fietsen wilt meenemen, overweeg deze dan voorop de caravan te monteren in plaats van achterop want ja, dat is ook gewoon mogelijk!

Pro tip: zorg ervoor dat je precies weet waar de zware onderdelen zich bevinden.

Lokaliseer de huishoudaccu, watertank en afvalwatertank in je camper of caravan.

Dan kun je daar rekening mee houden bij het laden van al je andere spullen voor een betere gewichtsverdeling.

Chris – Wereldreizigers.nl

Heb je nog andere zware spullen bij je zoals bijvoorbeeld een flinke gereedschapskist of een mobiele accu? Dan kan je deze het beste in de auto leggen in plaats van de caravan. Bij een camper is het vooral van belang dat je deze zware spullen zo laag mogelijk en tussen de assen legt.

Handige en praktische kampeertips

1. Heb je echt al die spullen nodig?

Dit is voor de meeste mensen waarschijnlijk het moeilijkste punt: minder meenemen. Je probeert altijd overal aan te denken, wat eventueel van pas kan komen. In dat proces neem je eigenlijk altijd te veel mee.

Bedenk jezelf eens goed wat je de vorige vakantie allemaal hebt meegenomen en niet hebt gebruikt. Wees kritisch. Het zal je verbazen hoeveel rommel (en gewicht) je jaarlijks zonder een helder doel meesleept.

Een supermarkt in Kroatië
Een supermarkt in Kroatië

Heb je werkelijk een grote én een kleine barbecue nodig? En wat dacht je van die 25 blikken soep van de Aldi? Echt niet nodig… Boodschappen doen, dat kan ook in het buitenland. Je kastjes hoeven niet helemaal tot de nok vol te zitten als je vertrekt. Echt niet.

2. Minder water meenemen = brandstof besparen

En als je in één of twéé dagen naar Spanje of Kroatië rijdt, heb je onderweg echt geen 100 of 150 liter water in je tanks nodig. Schoon water is vrijwel overal verkrijgbaar, op vrijwel elke camping in Europa.

Realiseer je dat al dat gewicht een extra belasting is voor je camper, je caravan, je auto maar ook zeker je portemonnee. Elke 100 kilo scheelt je zomaar 50 euro aan brandstof, enkele reis! Daar kan je vast andere leuke dingen mee doen…

In landen waar het drinkwater van iets mindere kwaliteit is, kun je het toch vaak drinken als je van tevoren een eenvoudig maar essentieel waterfilter voor je caravan installeert. Wij van Wereldreizigers.nl gebruiken dit waterfilter al jaren in onze camper en hij werkt fantastisch.

Altijd schoon drinkwater
AquaLogic Inline-C-Ultra waterfilter
4.5
€ 112.50

Twijfel je wel eens aan de waterkwaliteit? Het AquaLogic Inline-C-Ultra waterfilter is een waterfilter welke gemakkelijk te plaatsen is in jouw camper of caravan.

De AquaLogic Inline-C-Ultra is een drinkwaterfilter met de eigenschap om smaak, kleur en geurstoffen, waaronder chloor en andere chemicaliën te absorberen. Hierdoor zal de smaak en de kwaliteit van je drinkwater sterk verbeteren.

Pluspunten:
 • Beste getest
 • Betaalbaar
 • Geur en smaakloos water
 • Eenvoudige installatie
Minpunten:
 • Filtermembraan na 12 maanden vervangen
Bestel nu
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you.

3. Pootjes, waterpas en accuboor

Je bent gearriveerd! Nu is het zaak om de caravan of camper nog stevig op zijn plek te zetten zodat je niet zeeziek wordt als iemand erin of eruit stapt. Normaal draai je de pootjes van je caravan of camper uit met een slinger. Dat is leuk voor een enkele keer maar als je de caravan of camper vaak verplaatst naar een andere plek of camping (bijvoorbeeld bij een reis langs verschillende nationale parken in Europa), dan blijf je bezig!

In enkele seconden staan wij waar dan ook waterpas met onze camper - met behulp van een accuboormachine
In enkele seconden staan wij waar dan ook waterpas met onze camper – met behulp van een accuboormachine

Schaf een verlengstuk met dop aan voor op de accuboormachine. Nu draai je net als ons in een mum van tijd zo je pootjes in of uit. Wij staan door deze truc letterlijk binnen 20 seconden stevig en waterpas, hoe scheef de ondergrond ook is!

Pro tip: bevestig kleine waterpasjes aan de binnen- en buitenkant van je camper of caravan.

Bijvoorbeeld één op het driehoekige verbindingsstuk van je caravan en één binnen op de vloer waar je naar binnenstapt.

Chris – Wereldreizigers

4. Klap of rol je luifel in

Maar dan ook echt ALTIJD als je weggaat… Ik heb tijdens mijn reizen waar ook ter wereld letterlijk al tientallen luifels en tenten over campings zien vliegen. Oók op een zonnige, mooie dag draai je je luifel in als je weggaat. Het weer kan vooral in warme landen verraderlijk snel veranderen, je bent dan altijd te laat!

Neem daarom altijd het zekere voor het onzekere. Het is slechts één minuut werk en het kan je een hoop ellende, schade en geld besparen.

5. Laat je camper of caravan de was doen

Dit is een praktische pro tip in de categorie nooit-aan-gedacht-maar-wat-een-goede-tip! Laat je camper of caravan de handwas doen. Hoe dat werkt?

 • Je pakt een grote emmer met een goed sluitend deksel, bijvoorbeeld één waar verf in heeft gezeten (natuurlijk wel even zorgen dat hij brandschoon is van binnen!).
 • Maak hierin een sopje met de kleding die je wilt wassen. Doe het vooral niet te vol! Het moet namelijk de ruimte hebben om te ‘klotsen’.
 • Net voordat je gaat rijden zet je die emmer ergens in je caravan of camper goed klem, bijvoorbeeld in de disselkast (dat is de ruimte boven de dissel waar de gasflessen en andere opslag ligt) of de garage van je camper.
Wanneer je even weggaat: draai je luifel dan ALTIJD in. En de was? Dat zware werk laat je de camper doen :)
Wanneer je even weggaat: draai je luifel dan ALTIJD in. En de was? Dat zware werk laat je de camper doen 🙂

Als je onderweg bent gaat dat sopje door het rijden over alle hobbels flink klotsen: als het ware als een wasmachine dus! Eenmaal op de bestemming is je wasje helemaal schoon. Even uitspoelen met water en klaar! Dat kan direct aan de waslijn.

Tot de volgende blog!

Avatar foto

Chris

Owner of Wereldreizigers.nl | Discover the world!
– Travelled 3+ months per year, 10 years in a row
– Travelled a year in USA & Canada in 2022

Stubborn & decisive world traveller
– Life is short, make the most out of it in literal sense.
– Never take no for an answer.
– If you think about it, DO IT!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link