WERELDREIZIGERS.NL
Home » Reistips » Rekening houden met beren en ander wildlife (tips) | Roadtrip Canada (42)

Rekening houden met beren en ander wildlife (tips) | Roadtrip Canada (42)

Tijdens onze roadtrip door Amerika en Canada hebben we vaak de kans gehad (en nog steeds) om in aanraking te komen met beren en ander wildlife. Dat kan gevaarlijk zijn voor mens en dier. Je zult als toerist rekening moeten houden met deze kans, je gedrag hierop aanpassen en weten wat je moet doen als een dier in je buurt komt. In dit artikel vertel ik je hierover en geef ik voorbeelden van hoe het niet moet!


Plan hier je vakantie naar Canada


Onze reis door de Verenigde Staten en Canada

Dit artikel is onderdeel van een grote reis van één jaar die we (Chris en Malou van Wereldreizigers.nl), momenteel aan het maken zijn door de Verenigde Staten en Canada. We zijn gestart in New York City en zijn via Washington D.C. en Baltimore (waar we onze camper naartoe hebben verscheept), eerst naar het zuiden (Florida) gereisd om vervolgens een hele ronde door het land te maken. Eind juli zijn we via Montana de grens overgestoken naar Canada.

Het organiseren van deze reis heeft veel tijd en energie gekost. Zo moesten we een Amerikaans B1/B2 visum van één jaar zien te bemachtigen en waren we wekenlang bezig met het verbouwen van onze 4×4 camper. Daarna zijn we aan de slag gegaan om de camper naar Amerika te verschepen en achteraf gezien bleek een Nederlands voertuig verzekeren in Amerika nog één van de grootste uitdagingen te zijn.

Toen dat allemaal achter de rug was, konden we ons eindelijk gaan richten op de voorpret: het uitzoeken en plannen van alle mooie plekken die we willen bezoeken. Ik bouwde de ultieme roadtrip route door Amerika en Canada van pakweg 50.000 kilometer in Google maps en inmiddels zijn we onderweg onze droom aan het waarmaken! De interactieve kaart is hieronder te bekijken.

Meer blogs van onze reis door Amerika en Canada

Amerika

Canada

Hoe houdt men rekening met wildlife?

In Nederland kennen wij enkel de bordjes langs de weg die ons waarschuwen voor overstekend wild. Die zie je hier natuurlijk ook, en veel, maar er zijn nog andere dingen die men doet om rekening te houden met wildlife.

Lees ook: Wildlife spotten | 10 Wildlife ervaringen voor je bucketlist! ✔️

Waarschuwingen

In de nationale parken wordt er vaak aangegeven middels kaarten en borden, dat je dieren niet mag voeren en je afstand moet houden. Ook kleine dieren mag je niet voeren. Helaas hebben we gezien dat mensen het leuk vinden om vogels of eekhoorns wat te geven en dat de dieren hierdoor erg dichtbij mensen komen, met de kans dat ze je bijten en ziektes overdragen.

Ook zijn er borden te vinden die je erop wijzen dat er beren in de buurt zijn. Hieronder zie je wat je het beste kunt doen als je een beer in het wild tegen komt. Er staat in ieder geval niet bij dat je vanaf twee meter afstand foto’s moet gaan maken…

Veel parken geven ook het advies dat als je een wild dier spot vanuit je auto, je dan in je auto blijft zitten. Ter bescherming van jezelf én het dier.

Don’t pet the fluffy cows

Beren zijn onvoorspelbaar en gevaarlijk, dat weten veel mensen wel. Maar ook bizons kunnen erg gevaarlijk zijn. Ze zijn enorm sterk en erg territoriaal. Ze beuken zelfs regelmatig gaten en deuken in auto’s die te dichtbij komen.

In Yellowstone National Park zijn wel veel bizons tegengekomen en hoewel ze er doorgaans zeer relaxed uitzien (zoals de wandelende bison langs onze camper in Yellowstone hieronder), kunnen ze echt explosief en agressief reageren op mensen.

Het zijn dus dieren om absoluut rekening mee te houden. De NPS in Amerika post regelmatig online updates met de slogan ‘Don’t pet the fluffy cows‘. Dit doen ze echt niet voor niets, het gaat nog steeds veel te vaak mis met onwetende toeristen die te dichtbij komen.

Don't pet the fluffy cows - Afbeelding van NPS op Instagram
Don’t pet the fluffy cows – Afbeelding van de NPS op Instagram

Afstand houden

Parks Canada en de National Park Service in Amerika gebruikt onderstaande of soortgelijke afbeeldingen om te illustreren dat mensen 30 meter (ongeveer drie bus-lengtes) afstand moeten houden van dieren zoals elanden en schapen. Voor beren, wolven en leeuwen (mountain lions) wordt geadviseerd 100 meter afstand te houden.

Advies afstand houden van wilde dieren
Advies afstand houden van wilde dieren

Bearlocks en safes

Tijdens onze reis zagen we bearlocks voor het eerst in de bossen van Florida en sindsdien zien we niet anders. Alle vuilnisbakken en -containers zijn hiermee beveiligd, om te voorkomen dat beren ze kunnen openen. Met name op campings wordt je gevraagd om vuilnis en etenswaren op te bergen. Als je geen auto of camper hebt, zijn hier zogenaamde bearsafes voor.

Lees ook: Alligators en beren in Florida | Roadtrip USA (11)

Het zijn slimme dieren en ze hebben grote kracht. Zonder deze sloten, zullen beren op zoek gaan naar voedsel van mensen zo komen ze steeds dichterbij. Dat zullen beren dan ook blijven doen, want ze leren snel. Een gevoerde beer, is een dode beer, zegt men hier. Het komt regelmatig voor een beer afgemaakt moet worden, omdat het een gevaar is geworden voor mensen.

Bearspray

Als je in een omgeving bent waar veel beren leven, is het verstandig om niet alleen te wandelen. Alert zijn en geluid maken tijdens je wandeling is van belang. Een beer kan jou dan van een afstand al opmerken en veelal zou de beer ervoor kiezen om uit jouw buurt te blijven.

In het geval dat je een beer tegenkomt, zijn er een aantal dingen die je kan doen. Op het waarschuwingsbord hierboven (onder het kopje waarschuwingen), zie je wat je het beste kunt doen in verschillende gevallen. Wegrennen is daar niet één van. Het dragen van Bearspray kan je helpen bij een aanval van een beer. Het is een soort van pepperspray die zorgt voor een grote gaswolk, zodat jij kan ontsnappen aan de beer.

Bearspray | Deze hebben we op zak tijdens wandelingen
Bearspray | Deze hebben we op zak tijdens wandelingen

Boetes tot wel 25.000 dollar

Wat veel mensen ook niet weten, is dat er enorm hoge boetes uitgedeeld worden voor het verstoren van wildlife. In Canada kunnen boetes oplopen tot wel 25.000 dollar en in de Verenigde Staten is dit 20.000 dollar. Even van dichtbij een foto maken van een beer of bison kan je dus heel duur komen te staan.

Foto´s maken op afstand

Zoals geadviseerd, blijf op een veilige afstand. Mocht je een mooie foto van één van deze prachtige dieren willen maken voor je social media pagina’s, overweeg dan om een camera te kopen die de ‘actie’ dichtbij kan halen. Een goede camera met zoomlens doet namelijk wonderen. Daarmee voorkom je tevens ook dat je je leven riskeert. Elke euro waard dus.

Elk in een Nationaal Park - gespot van een veilig afstand, foto gemaakt met een zoomlens.
Elk in een Nationaal Park – gespot van een veilig afstand, foto gemaakt met een zoomlens.

Lees ook: Wat is de beste camera voor een wereldreis? En waarom dan?

Ik schreef eerder al over talloze redenen waarom je tijdens je (wereld)reis géén foto’s maakt met je smartphone, maar deze reden (veiligheid) kan er wat mij betreft nog aan worden toegevoegd.

Hoe het niet moet

Het is geen dierentuin

Veel mensen komen naar de nationale parken om wildlife te zien. Dat is oké, maar wel op enige afstand. Veel mensen lijken zich echter niet te beseffen dat het hier gaat om wilde dieren, niet dieren op de kinderboerderij. Er zijn geen hekken en het zijn echte wilde dieren….

In Jasper National Park, zagen we veel auto´s langs de weg geparkeerd. Er moest wel iets te zien zijn. Vanuit de auto, zagen we veel mensen met camera´s foto´s maken van een beer op enkele meters afstand! We waren ontzettend verbaasd.

Malou bleef in de auto zitten en maakte zich er boos over, omdat ze maar niet kan begrijpen dat mensen geen rekening houden met het dier. Ze wilde eigenlijk snel weg….

Ik ging op enige afstand, met mijn zoomlens, foto´s maken. Mijn hart ging tekeer toen ik zag dat de beer richting mij kwam. Hieronder zie je het moment dat de beer begon te lopen. De onderste foto, was mijn laatste foto, omdat ik direct weg moest.

Gewonden en doden

Het is namelijk allemaal leuk en aardig totdat de beer of andere dieren in het wild iemand aanvallen en doden (iets waar we de afgelopen maanden VEEL over hebben gelezen in de VS en Canada). Het komt vaker voor dan je in de eerste instantie zou denken. Het internet staat vol met nieuwsartikelen en filmpjes.

Bijna wekelijks lezen we online over dit soort mensen, mensen die gewond raken. Meestal moet de beer of bison of wat dan ook, daarna worden gedood, omdat het misschien meer mensen pijn zal doen. Je brengt daarom niet alleen jezelf in gevaar, maar ook onschuldige dieren in het wild. Kom alsjeblieft niet in de buurt van dieren in het wild. Al die borden en waarschuwingen staan er niet voor niets!

Lees ook: Ga niet zwemmen met dolfijnen en maak geen olifantenritjes

Conclusie

Het vraagt wat van de mensen om rekening te houden met wildlife; bordjes lezen, aanwijzingen opvolgen, voorbereiden en je eigen wensen op zij zetten (geen selfie met een bison op je Insta). Maar als iedereen nou zijn gezonde verstand gebruikt, kunnen we prettig met elkaar samenleven en als mens genieten van de pracht van de dieren.

Plan hier je vakantie naar Canada

Chris

Owner of Wereldreizigers.nl | Discover the world!
– Travel 3+ months per year, 10 years in a row
– 10 months USA & Canada in 2022
– Bucketlist Destination: Antarctica
– Best Beaches: Philippines
– Best Food: Thailand
– Best Wildlife: Uganda
– Best City: Singapore
– Best roadtrip: Croatia

Stubborn & decisive world traveller
– Life is short, make the most out of it in literal sense.
– Never take no for an answer.
– If you think about it, DO IT!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link