23.3K Followers

Home » Reistips » Vakantie in het buitenland? Vergeet niet je reiscertificaat te regelen

Vakantie in het buitenland? Vergeet niet je reiscertificaat te regelen

Sinds 15 mei heeft Nederland het reisadvies voor bepaalde (delen van) landen aangepast van code oranje naar code geel. Dit zijn onder andere Ierland, Portugal, Thailand en de Griekse eilanden. Dit houdt in dat niet-noodzakelijke reizen, zoals vakanties, niet langer worden afgeraden voor die landen. Zo is er geen negatieve testuitslag meer nodig om vanuit die landen terug te keren naar Nederland en hoef je niet meer in preventieve quarantaine. Ook heb je mogelijk weer meer rechten ten opzichte van je werkgever, mocht je tijdens een reis naar die landen besmet raken. 

Voor je meteen een vakantie boekt naar een code-geel-gebied zoals de Canarische Eilanden, bedenk je dan wel dat ook de bestemmingslanden zelf nog voorwaarden kunnen hebben om er naartoe af te mogen reizen. De meeste landen vereisen bijvoorbeeld nog steeds een recente negatieve testuitslag met een officieel reiscertificaat.

Reiscertificaat verkrijgen

Reiscertificaten, ook wel bekend als reisverklaringen, non-COVID-19-verklaringen of COVID-vrij-verklaringen, worden niet uitgegeven door de testlocaties van de overheid (GGD’s). Dit komt omdat de GGD testcapaciteit in principe alleen bedoeld is voor het voorkomen van verspreiding binnen Nederland. Voor tests met reiscertificaten kun je terecht bij een commerciële testaanbieder, zoals Coronasnelcheck. Coronasnelcheck is de goedkoopste testaanbieder en heeft diverse locaties in Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Laren, Huizen, Amersfoort en binnenkort ook in Rotterdam. Dezelfde kwaliteitseisen die voor de GGD testlocaties gelden, gelden ook voor commerciële testlocaties.

De meeste landen vereisen een PCR (polymerase chain reaction) of ander type NAAT-test, omdat dit de meest nauwkeurige en betrouwbare typen tests zijn. Coronasnelcheck verstrekt bij iedere afgenomen PCR-test altijd een reiscertificaat, inclusief bij de prijs. Je kunt ook kiezen voor andere testtypen, zoals de snelcheck (antigeen-test) of ondiepe neusstest, en daar optioneel een reiscertificaat bij aanvragen. Let dan wel goed op of het bestemmingsland dit type test accepteert.

Wat staat er op een reiscertificaat?

Een internationaal erkend reiscertificaat dient als extra waarborg dat de testuitslag legitiem is. In het document staan naast bepaalde persoonsgegevens zoals je naam, geboortedatum en paspoortnummer ook gegevens over de afgenomen test. Denk aan de datum van de testafname, de medische instelling of arts die de test heeft afgenomen en gecontroleerd en natuurlijk de uitslag van de test. Ook het type test (bv. PCR-test) en de manier waarop de test is afgenomen, bijvoorbeeld met een neus- en keelswab met een wattenstaafje, wordt allemaal in de reisverklaring opgenomen. Het document is in het Engels, de testuitslag wordt vermeld in 8 verschillende talen. Het reiscertificaat wordt ondertekend door de verantwoordelijke arts/medische instelling. Het eerder genoemde Coronasnelcheck regelt de reiscertificaten in samenwerking met het laboratorium van BrightLabs/Healthmark.

Plan je aanvraag goed

Om zoveel mogelijk zekerheid te hebben over een eventuele besmetting met het coronavirus, verlangen de meeste landen een uitslag van een test die niet langer dan 72 uur voor het bereiken van de grens of het instappen in het vliegtuig/schip is afgenomen. Coronasnelcheck levert de testuitslag en bijbehorend reiscertificaat altijd uiterlijk in de avond van de dag na de dag waarop de test is afgenomen. Er kan indien nodig ook voor een speciale spoeduitslag worden gekozen, waarbij de uitslag en reisverklaring nog op dezelfde dag worden ontvangen, mits de test voor 11:00 uur is afgenomen.

Gratis Europees reiscertificaat?

Er zijn gesprekken gaande over de invoering van gratis PCR-testen met reiscertificaten voor reizen binnen de EU. Vooralsnog heeft dit nog niet tot realisatie geleid. Belangrijkste struikelblok is de vraag of de belastingbetaler moet opdraaien voor kosten die ontstaan door individuele reiswensen. Zoals het er nu naar uitziet dient men deze zomer dus gewoon zelf te betalen voor een PCR-test met reiscertificaat, door deze aan te vragen bij een commerciële testaanbieder zoals Coronasnelcheck.

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl is dé inspiratiebron voor iedereen die van reizen houdt. We plaatsen dagelijks het laatste reisnieuws, prachtige reisverhalen, reistips en reisroutes. Get inspired! Get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Geschreven door:

Wereldreizigers

GEZOCHT

REIS CHECKLIST

✔️ Deze reisverzekering dekt óók oranje gebieden.
✔️ Vergelijk en boek de goedkoopste vliegtickets.
✔️ Bespaar en boek alvast de leukste activiteiten.
✔️ Meerdere hotels? Boek dan met 20% Genius korting.
✔️ Bespaar en reserveer je vliegveld parkeerplaats.
✔️ Roadtrip? Vergelijk en boek een voordelige huurauto.
✔️ Reis voorbereiden? Scoor een praktische reisgids.
✔️ Backpack of koffer nodig? Aanbiedingen hier.
✔️ Kadootje? Ik geef 500 keer 10 euro weg!

Inhoudsopgave

Translate »
Copy link