23.3K Followers

Home » Reistips » Wat is Airbnb en hoe werkt het?

Wat is Airbnb en hoe werkt het?

Airbnb, air b en b, air b and b, rb & b en rb and b. Alleen de naam is voor velen al onduidelijk… Wat is Airbnb nou eigenlijk? Als je nog nooit in een Airbnb hebt geslapen, kunnen we ons heel goed voorstellen dat je je dit afvraagt! Oorspronkelijk is de website van Airbnb een plek waarop je een huis, appartement of kamer kunt huren en verhuren bij een particulier. Het idee is dat vooral door ‘gewone’ mensen wordt verhuurd, dus dat je echt een huis of kamer van iemand huurt waar normaal gesproken iemand zelf woont of dat je een kamer huurt terwijl de verhuurder gewoon thuis is.

Nieuw bij Airbnb? Maak dan een account aan via deze link en je ontvangt meteen €35 tegoed voor je eerste boeking! Dit is een promotionele welkomstcode die maar één keer gebruikt kan worden.

Wereldreizigers.nl

Airbnbs lenen zich met name goed voor leuke stedentrips maar we zien ook steeds vaker dat Airbnb wordt geboekt bij een langdurig verblijf tijdens verre reizen of zelfs bij wereldreizen.

Tegenwoordig zie je dat ook steeds meer professionele verhuurders hun Bed & Breakfast, hotelkamers of vakantiehuizen op Airbnb aanbieden. Je kan dus echt een huis of kamer van een local huren, een prachtig privé vakantiehuisje aan het water maar ook een ‘gewone’ hotelkamer huren.

Airbnb huisje aan het water
Airbnb huisje aan het water

Wat betekent Airbnb?

Airbnb is ooit bedacht door Brian Chesky en Joe Gebbia in 2007, zij begonnen het bedrijf in hun gedeelde appartement in San Francisco en noemde het oorspronkelijk “Airbed and Breakfast”. Een andere variant op het veel gebruikte “Bed and Breakfast”. Zij verhuurden namelijk niet bedden, maar opblaasbedden. Het woord Airbnb is dus deels afkomstig van die oorspronkelijke naam. Eigenlijk is het een samenvoeging van het woord “Airbed” oftewel luchtbed en het woord “Breakfast” oftewel ontbijt. De Airbnb betekenis is dus eigenlijk “luchtbed” gecombineerd met het woord “ontbijt”. Al kun je tegenwoordig veel meer boeken dan alleen een opblaasbedje, nu staan er ook complete villa’s of fantastische boomhutten op de site! In 2008 werd Airbnb echt opgericht en inmiddels staan er meer dan 10 miljoen unieke plekken op en kun je een woning of appartement huren in meer dan 112.000 steden en in meer dan 200 landen.

Verschillende soorten Airbnb’s

Airbnb sterk is enorm gegroeid door de jaren heen. Niet alleen in het reguliere aanbod, maar ook omdat er nu verschillende klasses zijn. Bij het zoeken van een huisje of appartement heb je nu verschillende opties, bijvoorbeeld:

Airbnb Plus

Accommodaties die geverifieerd zijn op inrichting en kwaliteit

Airbnb Luxe

Luxe accommodaties die zorgvuldig door de huisredacteurs zijn uitgekozen omwille van luxe en gepersonaliseerde services.

Op basis van deze keuzes zit je natuurlijk ook in een andere budgetklasse. Laat je daardoor zeker niet verrassen. Airbnb kan duurder zijn dan een hotelvakantie.

Daarnaast kan je zeer selectief zijn in de eigenschappen van de woningen. Bij de woningtypes kan je opties als gastsuite, houten huisje, boomhut, loft, resort, chalet en boetiekhotel aanduiden. 

Hoe werkt Airbnb?

 1. Je maakt een account aan via deze link en je ontvangt meteen €35 korting op je eerste reis!
 2. Aanmelden doe je via je Facebook account of via je e-mailadres.
 3. Persoonlijke gegevens vul je aan bij je profielpagina.
 4. Aanmelden is volledig gratis en er wordt niets in rekening gebracht totdat je daadwerkelijk iets boekt.

Probeer volledig te zijn over jezelf bij de persoonlijke gegevens. Airbnb is een ‘two-way street‘. Jij wilt zoveel mogelijk weten over de verhuurder, maar dit geldt ook andersom. Allemaal heel logisch natuurlijk en zo ontstaat er een soort van natuurlijke balans waar de goedheid van de mens in een goed daglicht komt. Hou hier ook rekening mee wanneer je reviews geeft.

Wat Airbnb nog vraagt is een kopie van je identificatiebewijs. Zo krijgt de verhuurder en Airbnb bevestiging van je identiteit. Wanneer er dan iets fout loopt kan de huurder of verhuurder gemakkelijk worden opgespoord en verantwoordelijk worden gehouden.

Hoe boek je een Airbnb?

 1. Typ de locatie in naar waar je naartoe wil, de data en het aantal gasten.
 2. Filter met de filterfunctie de eigenschappen die jij belangrijk vindt:
  1. Gehele woning, privé-kamer (je deelt het huis met anderen) of hotelkamer.
  2. Hoeveel kamers en bedden je wilt.
  3. Welke voorzieningen je wilt (een zwembad? een bad in de badkamer? etc.).
  4. Toegankelijkheid (Als je bijvoorbeeld een rolstoel hebt of slecht te been bent).
 3. Lees je de reviews, bekijk je de foto’s en check de ligging van je locatie.
 4. Contacteer de verhuurder en spreek tijd/datum/voorwaarden af.
 5. Positief contact gehad? Boeken dan maar!

Welke betaalmethodes worden ondersteund op Airbnb?

De betaling van de kamers kan uitsluitend vooraf via Creditcard. Je ziet precies hoe de prijs is opgebouwd en hier komen daarna geen extra kosten meer bij. Airbnb houdt dit bedrag vast tot 24 uur nadat de gasten aangekomen zijn op bestemming. Dit stimuleert de verhuurder om te zorgen dat de huurder de kamer aantreft zoals hij beloofde. Op de website van Airbnb vind je precies wat de voorwaarden zijn rondom betaling, tarieven en restituties. Bij ontevredenheid kun je namelijk gewoon contact opnemen met Airbnb, dat hoeft niet noodzakelijk via de verhuurder te lopen.

Hoe weet ik of de verhuurder te vertrouwen is?

Om te kunnen huren en verhuren op Airbnb, moet je een account aanmaken. Dat is natuurlijk normaal op een website, maar bij Airbnb moet je daar echt veel informatie voor uploaden. Als iemand amper gegevens ingevuld heeft, dan kun je de conclusie trekken dat het wellicht iets minder te vertrouwen is. Andersom, wanneer je als verhuurder het profiel van de potentiële huurder niet vertrouwt, kun je deze op basis daarvan weigeren. Daarnaast is het gemakkelijk om persoonlijk contact met de ander te krijgen en kun je zien hoe vaak ze al via Airbnb verhuurd hebben.

Airbnb moedigt bovendien heel erg aan om reviews te plaatsen en dat gebeurt dan ook veelvuldig. Huurders plaatsen stukjes over de verhuurder en de kamer en verhuurders kunnen ook reviews plaatsen over jou als huurder. Gebruikers kunnen deze (als ze slecht zijn) niet zomaar verwijderen. De beste en erkende verhuurders krijgen van Airbnb de status “Superhost”. Als je bij een van hen boekt, weet je dus bijna zeker dat je goed zit. Mocht je nou goed achtergrondonderzoek gedaan hebben en valt het alsnog tegen? Dan kun je altijd contact opnemen met Airbnb, die over een goed functionerende klantenservice beschikt.

Een slechte ervaring, wat nu?

Wij hebben zelf gelukkig nooit iets raars of ergs mee gemaakt, maar het kan natuurlijk voorkomen dat een woning waar jij wilt gaan slapen of hebt geslapen niet zo was zoals in de advertentie vermeld stond. Of dat de verhuurder bijvoorbeeld helemaal niet aardig of fijn was. Je kan in zo’n geval contact opnemen met Airbnb, zij hebben hier een speciale klantenservice voor. Het contactformulier hiervoor kun je vinden op hun feedback pagina.

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl is dé inspiratiebron voor iedereen die van reizen houdt. We plaatsen dagelijks het laatste reisnieuws, prachtige reisverhalen, reistips en reisroutes. Get inspired! Get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Geschreven door:

Wereldreizigers

GEZOCHT

REIS CHECKLIST

✔️ Deze reisverzekering dekt óók oranje gebieden.
✔️ Vergelijk en boek de goedkoopste vliegtickets.
✔️ Bespaar en boek alvast de leukste activiteiten.
✔️ Meerdere hotels? Boek dan met 20% Genius korting.
✔️ Bespaar en reserveer je vliegveld parkeerplaats.
✔️ Roadtrip? Vergelijk en boek een voordelige huurauto.
✔️ Reis voorbereiden? Scoor een praktische reisgids.
✔️ Backpack of koffer nodig? Aanbiedingen hier.
✔️ Kadootje? Ik geef 500 keer 10 euro weg!

Translate »
Copy link