Wereldreizigers.nl
suppen-stand-up-paddleboarden-5
Home » Reistips » Wat is SUPPEN? | Alles wat je moet weten over Stand Up Paddleboarden

Wat is SUPPEN? | Alles wat je moet weten over Stand Up Paddleboarden

SUP is een afkorting voor Stand Up Paddle Boarding. De afkorting SUP wordt vaak aangezien voor de term die coole mensen gebruiken om elkaar te begroeten (sup, man?). Stand Up Paddle Boarding is echter eigenlijk een trending watersport waar mensen van alle leeftijden van genieten. Hieronder vind je alles wat je moet weten over SUPPEN, zodat je het water op kunt en het buitenleven vanuit een nieuw, verfrissend perspectief kunt ervaren.

Lees ook: Reistrends en populaire reisbestemmingen 2021 | Google zoekvolume

De geschiedenis van SUPPEN

Stand Up Paddle Boarding werd voor het eerst gezien in de jaren 40 op Hawaï. Paddleboarden werd echter pas een populaire sport na 2001 toen Laird Hamilton (legendarische grote surfer) begon met SUP-surfen. Van 2001 tot nu is paddleboarden enorm in populariteit gegroeid, waar peddelaars over de hele wereld genieten van hun lokale wateren (oceaan, meer, baai of rivier) op een SUP.

suppen-stand-up-paddleboarden-5

Waarom is SUPPEN zo populair?

De sport biedt geweldige gezondheidsvoordelen, is een geweldige spiertraining voor het hele lichaam en brengt je naar buiten terwijl je plezier hebt. Ongeacht hoe oud je bent of wat je fitnessniveau is, paddleboarden is eenvoudig te leren en kan je helpen om in de beste vorm van je leven te komen.

Je verbrandt niet alleen tonnen calorieën door te sporten, maar je kunt er ook quality time doorbrengen met je vrienden en familie. Uiteindelijk zijn peddelaars op zoek naar een manier om de stekker uit de technologie te halen en meer van het buitenleven te genieten. Een paddle-boarding-ervaring helpt je hierbij.

Lees ook: Wat is een hostel? En waarom zou je er verblijven?

De verschillende soorten stand up paddle boards

Er zijn 3 soorten paddleboards die je moet kennen: opblaasbare SUP’s, epoxy (harde SUP’s) en soft top SUP’s. Afhankelijk van je budget, levensstijl en behoeften, is een van deze typen geschikt voor je. Hieronder de belangrijkste verschillen in het kort uitgelegd.

1. Opblaasbare SUP-boards

Opblaasbare SUP-boards werden voor het eerst gemaakt rond 2014 en zijn in de loop der jaren steeds populairder geworden. Tegenwoordig zijn ze het populairst omdat ze het gemakkelijkste type SUP board zijn om thuis op te bergen en van- en naar het water te vervoeren. Wanneer ze leeglopen, rollen deze boards op tot het formaat van een slaapzak en passen ze in een rugzak. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn opblaasbare varianten net zo stijf als epoxyplaten omdat ze zijn gemaakt met drop-stitch-technologie van militaire kwaliteit.

2. Epoxy SUP-boards

Epoxy SUP boards (ook bekend als harde SUP’s) zijn je traditionele paddleboard. Epoxy SUP’s bestaan het langst en zijn nog steeds het favoriete type board van mensen vanwege hun vermogen om onder bepaalde omstandigheden te presteren. Epoxyplaten zijn gemaakt van EPS-schuim en meerdere lagen glasvezel en epoxyhars om deuken of beschadigingen te voorkomen.

3. Softtop SUP-boards

Softtop SUP-boards zijn het ideale board voor beginners en om te delen met familieleden bij een meer of strandhuis. Het voordek van een softtop-paddleboard is gemaakt van een sponsachtig, zacht materiaal waardoor het uiterst gebruiksvriendelijk en duurzaam is. Laat je echter niet voor de gek houden door het zachte materiaal. Alle kernen van de softtop boards zijn gemaakt van sterke / stijve materialen, vergelijkbaar met een epoxy SUP.

Verschillende manieren waarop je je SUP kunt gebruiken

In de afgelopen jaren hebben mensen leuke, nieuwe activiteiten ontdekt om op hun SUP-boards te doen. Onlangs hebben paddleboard-bedrijven boards ontworpen voor specifieke buitensporten, waaronder:

  • SUP Yoga: breng je oefeningen van het land naar het water.
  • SUP-vissen: toegang tot nieuwe visplekken die onmogelijk te bereiken waren over land of boot
  • SUP Racing: doe mee aan en raak betrokken bij de racecultuur en race met andere peddelaars
  • SUP Touring: ga op een episch driedaags avontuur langs je favoriete kust of waterweg
  • Peddelen met uw hond: Uw hond hoeft niet meer thuis te blijven

Leer SUPPEN

Zoals eerder vermeld, kan iedereen leren peddelen omdat het gemakkelijk is. Er zijn echter veel paddleboard-fouten die zelfs SUP-veteranen van tijd tot tijd maken. Als je op zoek bent naar een eenvoudige stap-voor-stap video-tutorial voor beginners over hoe je SUP kunt, kijk dan eens naar de “Learn how to SUP in 5 minutes” video hieronder. Met wat goed peddeltechnisch advies of lessen van instructeurs, kun je onmiddellijk beginnen met paddleboarden.

Iedereen kan SUPPEN

Stand up paddleboarden is een watersport die alleen maar aan populariteit wint. Met nieuwe innovatieve constructies, ontwerpen en manieren om een SUP board te gebruiken, beginnen steeds meer mensen de watersport te beoefenen. Onthoud dat paddleboarden voor iedereen is. Iedereen kan er een berijden, ook jij. Tot ziens op het water tijdens je volgende peddelavontuur!

Lees ook: Top 10 | Wat zijn de beste backpack bestemmingen in Azië?

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link