Wereldreizigers.nl
Home » Reistips » Wat neem je wel en niet mee op reis naar warme landen? | 4 tips

Wat neem je wel en niet mee op reis naar warme landen? | 4 tips

Je neemt vrijwel altijd teveel mee op reis. Zelfs als redelijk ervaren wereldreiziger, blijf ik deze fout maken. Het lijkt wel iets menselijks, iets psychologisch of sociologisch; dat wij mensen een houvast ervaren door het (bij) hebben van spullen. Sleep je ook altijd te veel jassen, hoodies en schoenen mee naar warme landen? Krijg jij jouw koffer of backpack ook met moeite dicht? Lees dan hieronder ons advies om niet te veel én de juiste spullen in te pakken.

Lees ook: Vijf expert tips om lekker te slapen in het vliegtuig

1. Laat je jas thuis

Op weg naar het vliegveld zal het negen van de tien keer vast nog koud zijn in Nederland, maar wil je echt met 30+ graden je jas met je mee sjouwen? Of deze telkens weer moeten opvouwen of opproppen om hem goed in je bagage te krijgen? Onze oplossing is; neem geen jas maar een hoodie mee. Hoodies zijn voldoende warm en functioneel, ook als je op je bestemming bent. Daarnaast is een hoodie prettig in elkaar te vouwen. Zie hieronder hoe ik dat precies doe.

Tip: Ben je nog niet in bezit van een goede hoodie? Kijk dan hier voor heren hoodies van de beste merken.

2. Kies twee paar van je beste schoenen

Kies één paar waar je lang op kan lopen en die comfortabel zitten. Het klinkt zo simpel, maar dat is het vaak niet. We zijn vaak geneigd om ook te kijken naar het uiterlijk van de schoenen en of ze matchen bij de kleding die we bij ons hebben. Daarnaast denken we ook al vooruit zoals: Wat als ik een avondje op stap ga? Zo heb ik eens drie maanden lang een paar hakken in mijn backpack bij me gedragen… Deze heb ik uiteindelijk 1 (!) avondje aan gehad!

Ik kies inmiddels altijd voor mijn wandelschoenen, sneakers en (oké dan, toch nog een paar) slippers. Uiteindelijk ervaar ik dat ik 95% van de tijd de slippertjes aan mijn voeten heb. Heerlijk!

3. De regel van 5

Hoewel ik al tig keer over de regel gehoord heb, kan ik me er maar niet aan houden. Pas als ik op reis ben merk ik dat dit gemakkelijk had gekund. Niet meer dan 5 van alles. Je doet toch aan wat je het mooist vindt en/of het prettigst zit. Ik zou zeggen, zorg dat je het ongeveer een week kan uithouden met wat je bij je draagt. Om het nog meer te specificeren, zou ik voor mannen adviseren:

 • 5 T-shirts
 • 3 shorts
 • 1 hoodie
 • 1 lange broek
 • 7 boxers/ onderbroeken

Voor vrouwen adviseer ik iets meer, omdat deze kleding vaak ook minder ruimte inneemt:

 • 5 T-shirts
 • 5 topjes
 • 1 hoodie
 • 1 lange broek en/of legging
 • 3 BH´s
 • 7 slipjes

4. Realiseer je wat écht van belang is

Twijfel je er nog aan of je voldoende bij hebt? Blijf je maar je controleren of je iets vergeten bent? Priorteer dan!

Je kan écht niet zonder je paspoort, portemonnee, telefoon en eventuele medicatie. In sommige warme landen is het gebruik van zonnebrandcrème en/of anti-insectenspray niet veel voorkomend. Deze middelen zijn dan ook van belang om in te pakken. De rest van wat je meeneemt is te koop (tenzij je naar één van de meest afgelegen gebieden gaat). Ja, het is vervelend als je er naar op zoek moet, maar het is niet onoverkomelijk. Als je je dit realiseert dan vind je de rust om te kunnen zeggen dat je er klaar voor bent.

Lees ook: Vliegreizen | 7 essentiële handbagage items die je altijd bij je moet hebben

Avatar foto

Malou Thomassen

Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door verre reizen en andere culturen. Ik heb menig land gezien, maar ben zeker niet klaar! Op deze leeftijd (32) denk ik vaak na over hoe mijn leven verder in te richten. Als ik op reis ben, laat ik dat al snel los en kan ik optimaal genieten van het hier en nu!

2 comments

Translate »
Copy link