DE VEILIGSTE EN GEVAARLIJKSTE LANDEN VOOR REIZIGERS

EUROPA

Scores zijn bepaald m.b.v. de 'Global Piece Index' (GPI)

De GPI* is een score voor algemene veiligheid, (gewapende) conflicten, criminaliteitscijfers en aanslagen. *Lagere scores zijn beter.

GEVAARLIJKE LANDEN IN EUROPA

Het gevaarlijkste land in Europa is Turkije.

GPI: 2.959

TURKIJE

NO. 1

Het land staat in 2020 op de #150e plaats van de GPI wereldranglijst, tussen Venezuela (#149) en Noord-Korea (#151) 😲

GPI: 2.070

Kosovo is na het uiteenvallen van Joegoslavië er eigenlijk nooit meer bovenop gekomen. Het land heeft het economisch zwaar en de haat naar buurland Servië is nog overal voelbaar. De oorlog heeft veel mijnen en wapens achtergelaten in het land, gewapende conflicten komen nog regelmatig voor.

KOSOVO

NO. 2

FRANKRIJK

Verrast dat Frankrijk hier staat? Wij eigenlijk niet. Frankrijk heeft het de laatste jaren zwaar. Er is veel ongelijkheid tussen etnische groepen, er zijn veel geweldsdelicten en het land heeft de afgelopen tijd meerdere aanslagen te verduren gekregen.

GPI: 1.930

NO. 5

Frankrijk zakt ook in 2020 verder weg en staat momenteel 66e op de wereldranglijst en 31e (van 36) op de Europese ranglijst van veiligste landen. Niet best dus.

VEILIGE LANDEN

Natuurlijk zijn er ook genoeg leuke en veilige landen om te bezoeken in Europa.  Kan jij raden waar Nederland staat?

IJSLAND

IJsland is en blijft voor het 12e jaar op rij (sinds 2008) het meest veilige land van Europa en zelfs ter wereld. Tegelijkertijd is IJsland sinds de economische crisis van 2008 financieel gezien één van de gezondste landen van Europa.

GPI: 1.078

NO. 1

NO. 2

GPI: 1.247

PORTUGAL

Portugal is in amper 20 jaar van één van de onveiligste landen, naar één van de veiligste landen in Europa gegaan. Een geweldige prestatie. Dit komt door de dalende criminaliteitscijfers, die kelderden nadat alle drugs werden gedecriminaliseerd in 2000.

Wereldwijs

Wat zijn de veiligste en gevaarlijkste landen in Europa?