Wereldreizigers.nl
Home » Wereldreis » 09 | Gezondheid » Binnenkort op reis? 5 tips voor reizen met contactlenzen

Binnenkort op reis? 5 tips voor reizen met contactlenzen

Kijk jij uit naar de meivakantie om een weekje naar de zon te vertrekken of ben jij je zomervakantie al aan het uitstippelen? Grote kans dat je dan een accommodatie en vervoer aan het regelen bent om zorgeloos op vakantie te kunnen gaan.

Naast verblijf en tickets is het echter minstens zo belangrijk om je voor te bereiden op het dragen van lenzen tijdens je reis. Hoewel het in- en uitdoen van de lenzen uiteraard hetzelfde in zijn werk gaat als thuis, kom je met deze 5 tips voor het reizen met lenzen niet voor onaangename verrassingen te staan.

Tip 1: Neem reservelenzen en/of een bril mee

Draag je weeklenzen of maandlenzen en ben je dus op reis afhankelijk van één paar lenzen? Dan is het sterk aan te raden om een extra paar lenzen mee te nemen of een reservebril in te pakken. Misschien raak je in het zwembad namelijk wel een lens kwijt of beschadigt een zandkorrel je lens. In dat geval wil je uiteraard niet dat je het moet doen met het wazige zicht dat je normaliter hebt. Zonde van al het moois dat je kunt zien op je vakantiebestemming, maar bovenal ontzettend vervelend! Daarbij komt dat het op sommige momenten prettiger is om je bril op en af te kunnen zetten, bijvoorbeeld als je je gewone bril wil omwisselen voor je zonnebril op sterkte.

Tip 2: Koop lenzenvloeistof in een reisverpakking

Als je maar een week op vakantie gaat of een klein stuk handbagage mee wil nemen, kan het nogal onhandig zijn als je een grote fles lenzenvloeistof met je mee moet dragen. Bovendien is het in het vliegtuig niet toegestaan om flesjes met een inhoud van meer dan 100 milliliter mee te nemen. Koop dus voorafgaand aan je reis lenzenvloeistof in een kleine verpakking en stop deze in een transparante, hersluitbare zak. Op die manier neem je alleen mee wat je nodig hebt. Denk je dat je niet genoeg hebt aan één fles lenzenvloeistof van 100 milliliter? Dan kun je uiteraard gewoon een tweede reisverpakking meenemen in de hersluitbare zak.

Tip 3: Voorkom prikkende ogen

Ben je aangekomen op je vakantiebestemming en kun je niet wachten om in de zon te gaan liggen? Voorkom dan dat je verbrandt en smeer je goed in met zonnebrand! Zeker voor landen waar de uv-straling erg hoog is, is het belangrijk om zonnebrand met een hoge SPF-waarde te kopen. Deze waarde geeft een indicatie van de mate van bescherming tegen uv-straling. Let wel op dat je altijd eerst je lenzen indoet en je pas daarna gaat insmeren. Wie kent het namelijk niet dat de vloeibare zonnebrand in je oog terecht komt, waardoor je ontzettende prikogen krijgt? Wees jezelf dus te slim af door eerst je lenzen in te doen, voordat je begint met smeren. Kom je weer thuis van een dag aan het strand? Was dan goed je handen, als je daarna van plan bent om je lenzen uit te doen.

Tip 4: Daglenzen voor het zwemmen

Tijdens een zonvakantie kan een dagje strand of zwembad natuurlijk niet ontbreken. Zwemmen met lenzen is echter niet aan te raden, omdat de lenzen vuil, beschadigd of kwijt kunnen raken. Ondanks dat je reservelenzen mee kunt nemen en je je lenzen aan het einde van de dag schoon kunt maken met lenzenvloeistof, raden we het af om met lenzen in te zwemmen. Ben jij eigenwijs en ga je tóch zwemmen met lenzen in? Kies er dan voor om daglenzen te dragen, zodat je deze aan het einde van de dag weg kunt gooien. Zo verminder je de kans op oogirritaties en zie je je maandlenzen niet al na een dag in de prullenbak verdwijnen.

Tip 5: Draag lenzen met een uv-filter én een zonnebril!

In het zonnige zuiden is het belangrijk om je goed te beschermen tegen uv-straling, maar alleen zonnebrand smeren is niet genoeg. Je ogen kunnen namelijk ook aangetast worden door de zon. Dit is waarom veel lenzen tegenwoordig voorzien zijn van een uv-filter. Beschik jij nog niet over zulke lenzen? Mogelijk zijn de tweewekelijkse lenzen Acuvue Oasys met uv-filter dan geschikt voor jou. Het is wel goed om te weten dat de uv-filter niet voldoende bescherming biedt tegen hoge uv-straling en ook niet je hele oog bedekt. Voorkomen is beter dan genezen, dus neem altijd een zonnebril mee op vakantie om je ogen optimaal te beschermen tegen uv-straling!

Zorgeloos reizen met contactlenzen

De bovenstaande 5 tips zorgen ervoor dat je zorgeloos kunt reizen met contactlenzen. Als laatste willen we je eraan helpen herinneren dat je je lenzendoosje niet moet vergeten! Zo kun je je lenzen op een veilige plek bewaren, als je ’s nachts gaat slapen of ’s middags gaat zwemmen. Als je nachtlenzen hebt, geldt natuurlijk dat je je lenzen overdag in het lenzendoosje kunt bewaren. Heb je onze tips gevolgd? Dan ben je ready for take-off!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link