WERELDREIZIGERS.NL
Home » Wereldreis » 09 | Gezondheid » Wat zijn bedbugs en hoe herken je een beet? | Voorkomen + tips tegen jeuk

Wat zijn bedbugs en hoe herken je een beet? | Voorkomen + tips tegen jeuk

Een wereldreis maken betekend dat je door vele ups & downs zult gaan. Gelukkig zijn die ‘ups’ natuurlijk in verhouding veel meer aanwezig, maar zorg ook dat je voorbereid bent voor de ‘down’ momenten. Ik denk dat iedere reiziger kan beamen dat het het ergste is om ziek te worden tijdens je reis of bijvoorbeeld Malaria op te lopen. Daarnaast hebben we het onder backpackers bekende bedbugs-drama. Je hoopt dat je deze miniscule beestjes niet gaat ontmoeten tijdens je reis, maar het kan je toch overkomen. So, better be prepared denk ik dan! Ook al overkomt het jezelf niet, het is altijd fijn om te weten wat je te doen staat zodat je ook je mede-reizigers kunt informeren & helpen!

Lees ook: De wereld van insecten: Weet wat je beet! | 8 veelvoorkomende insectenbeten tijdens het reizen, en hoe ze te herkennen.

Wat zijn bedbugs?

Tijdens mijn reis kwam ik tot de ontdekking dat veel backpackers niet eens op de hoogte zijn van bedbugs en dat zorgt natuurlijk alleen maar voor verspreiding. Maar allereerst: wat zijn bedbugs dan eigenlijk? Bedbugs vertaald betekend zowel wandluis als bedwantsen. Het zijn super kleine insectjes met 6 poten en een plat, ovaal lijfje. Ze zijn tussen de 4,5 en 9 mm groot en kunnen wit tot roodbruin zijn. Bedwantsen leven in, rond en onder het bed en zijn vooral ’s nachts actief, wat het moeilijk maakt om ze te spotten. Ze houden namelijk niet van licht, maar wél van warmte. Op het moment dat jij dus met je warme lichaam in een donkere ruimte in bed kruipt (wat dus altijd het geval is) dan worden ze actief. Bedwantsen leven van bloed. Deze kleine bijtwondjes zorgen voor kleine rode vlekjes en kleine bultjes die dagenlang kunnen jeuken. Niet alleen de jeuk is erg vervelend, je komt ook moeilijk van bedbugs af. Ze reizen namelijk makkelijk met je mee.

Hoe herken je bedbugs beten?

Bedbug beten zijn makkelijk te herkenen als je er eenmaal iets van af weet. In eerste instantie lijken de bultjes zelf heel veel op muggenbulten, beten van spinnen of beten van zandvlooien. Beten van bedbugs kun je herkennen aan het feit dat de bultjes meestal in een rij achter elkaar liggen. Ze liggen ook dicht bij elkaar. De hoeveelheid bultjes zegt niets. De ene keer kun je last hebben van veel bedbugs die op verschillende lichaamsdelen hebben gezeten en de andere keer kun je het ‘geluk’ hebben dat er slechts 1 bedbug op je arm zat.

Wat te doen bij bedbugs?

1. Verlaat niet direct je accommodatie

Meestal kom je pas na een tijdje in je bed gelegen te hebben, erachter dat er bedbugs zijn. Helaas is het dan al te laat om je spullen te pakken en je accommodatie te verlaten. Bedwantsen houden namelijk van warmte en kruipen in bagage, kleding en spullen zoals bijvoorbeeld een laptop. Op deze manier kunnen ze dus makkelijk met je mee reizen. Je helpt jezelf er dus niet mee, maar zeker ook niet je medereizigers.

Slaap je in een dorm? Informeer dan ook meteen degene in jouw kamer, zo kunnen zij ook actie ondernemen. Het beste is om kalm en positief te blijven en meteen met onderstaand stappenplan te beginnen zodat je deze beestjes snel kunt uitroeien & vrolijk verder kunt gaan met jouw reis.

2. Wassen boven de 60 graden

In veel gevallen heeft jouw backpack bij het bed gelegen en is de kans dus aanwezig dat hier ook bedbugs in zitten. Om geen risico te nemen moet je dus je bagage schoonmaken. Verzamel alles dat gewassen kan worden in een plastic zak en trek ondertussen zelf oude kleding aan waar je niet veel waarde aan hecht. Deze zak met spullen (kleding, packing cubes, katoenen tasjes, alles wat dus gewassen kan worden) breng je naar de laundry. Of nog beter: laat dit door je accommodatie brengen naar de laundry of nóg beter: laat het wassen door je accommodatie. Ze zijn je ten slotte iets verschuldigd. Belangrijk is dat alles boven de 60 graden gewassen wordt. Deze temperatuur overleven bedbugs namelijk niet.

3. Overige spullen in een dichte zak

Bedbugs kunnen ook in bijvoorbeeld een laptop kruipen en daarom is het belangrijk dat je ook iets met je andere spullen doet. Denk bijvoorbeeld ook aan je backpack zelf. Deze kan ik veel gevallen niet gewassen worden. Verzamel al deze spullen en stop ze in zwarte vuilniszakken die je goed dichtbind. Plaats deze zakken in de volle zon voor minimaal 24 uur. Ook in dit geval zullen bedbugs het niet overleven. Hoe pak je dit aan? Veel accommodaties hebben bijvoorbeeld een dakterras of een privé ruimte waar je je spullen met een gerust hart kunt achterlaten.

bedbugs
Overige spullen laat je tenminste 24 uur in de volle zon liggen

4. Behandel je bedbugs beten

Ondertussen is het hoog tijd voor een douche en kun je ervoor kiezen om je beten te behandelen tegen de jeuk. Het grote voordeel van deze beten is dat ze niet besmettelijk zijn. Andere reizigers hoeven zich dus absoluut geen zorgen te maken. Ook doet het geen pijn, het jeukt alleen ontzettend erg. Je hoeft de bultjes dus niet te behandelen, alleen als je een crème wil hebben tegen de jeuk, kun je dit halen bij een apotheek. Over een eventuele taalbarriere hoef je je geen zorgen te maken, ik denk dat de bultjes zó herkenbaar zijn, dat ze meteen weten wat je bedoelt.

5. Gooi de kleding die je draagt weg en maak alles schoon

Na de grondige douche gooi je je huidige kleding weg (of laat je dat nog wassen) en trek je je (op 60 graden) gewassen kleding aan. Nu alle kleding gewassen is en de overige spullen in de zon hebben gestaan kun je alles nog een keer schoonmaken. Ga bijvoorbeeld met een doekje over je laptop, camera o.i.d. en vooral in alle gleufjes waar nog eventuele eitjes verstopt kunnen zitten. Doe hetzelfde bij alle naden van je backpack en daypack.

6. Leave!

Zo, ready to leave! Op naar de volgende bestemming en accommodatie en hopend op meer geluk! Onthoud goed dat een accommodatie in veel gevallen niets aan bedbugs kan doen. Het is bijvoorbeeld niet zo dat bedbugs nooit voorkomen in fancy hotels en alleen maar voorkomen in goedkope hostels. Het kan overal voorkomen. Accommodaties kunnen ook de dupe zijn van reizigers die zich niet hebben gehouden aan het bovenstaand stappenplan en ze dus gewoon mee hebben genomen. In dat geval zijn zij dus net zo goed de dupe.

Kun je bedbugs voorkomen?

Je kunt een aantal dingen checken om dit hele riedeltje te voorkomen:

  • Zet je backpack en spullen nooit direct op of onder het bed. Zet ze het liefste in een ruimte waar tegels liggen zodat je eerst even kunt checken.
  • Check het bed waarin je gaat slapen. Bekijk of er kleine donkerbruine (poepvlekjes) of rode vlekjes (bloedvlekjes) op het matras of beddengoed te zien zijn. Bekijk de naden van het matras en het label, hier kunnen ze zich vaak verborgen houden.
  • Heeft de accommodatie donker beddengoed? Dan is dit natuurlijk niet te checken en kun je je afvragen waarom ze voor deze optie hebben gekozen.
  • Bekijk reviews & zoek je accommodatie op in backpack Facebookgroepen. Het kan namelijk zo zijn dat er een waarschuwing is gepost door iemand die de nacht voor jou daar heeft geslapen en dan kun je er dus vanuit gaan dat het nog niet is opgelost door de accommodatie.

Het allerbelangrijkste is dat je je dag niet laat verpesten door zo’n geval. Zie het eerder als wéér een extra ervaring die je hebt mogen meemaken tijdens jouw reis!

Vragen of extra tips nodig?

Stuur me dan gerust een DM op mijn Instagram @whatsournextdestination.

Avatar foto

Ilse & Nick

ILSE & NICK - OUR TRAVEL LIFE
♥️ Travel addicts from #netherlands
? Chasing adventures & creating memories
? Home, dreaming where to go next
✉️ [email protected]

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link