WERELDREIZIGERS.NL

21.6K Followers

camperbus ombouwen
Home » Wereldreis » 01 | Inspiratie » How to: Camperbus kopen of ombouwen

How to: Camperbus kopen of ombouwen

De manie rond #vanlife oftewel het camperbus leven is absoluut overal. Het siert de covers van glossy lifestyle-magazines en vult onze feeds op sociale media, met name op Instagram. Het is niet zomaar een trend die even aan komt waaien en weer verdwijnt. Nee, het camperbus leven lijkt een trend die er is om te blijven. Steeds meer mensen zetten een rondreis of wereldreis in een camperbus op hun persoonlijke bucketlist, en wij snappen heel goed waarom! De vraag is alleen: ga je een camperbus kopen, of ga je een camperbus bouwen?

Camperbus kopen of ombouwen | Wereldreizigers.nl
Camperbus kopen of ombouwen | Wereldreizigers.nl

De aantrekkingskracht van het op pad gaan met minimale persoonlijke bezittingen is gemakkelijk te begrijpen. Ontsnappen aan de dagelijkse sleur, mooie plekjes, zonsondergangen en vrijheid. Maar niet iedereen weet hoe dit te bereiken. Als je een dosis reislust hebt en je zin hebt om de #vanlife levensstijl van een camperbus uit te proberen, dan hebben we hier alvast een aantal handige tips en adviezen voor je.

Is #vanlife wel iets voor jou?

Het eerste dat je moet doen als je overweegt een camperbus te kopen of bouwen, is beslissen of je écht klaar bent voor deze reis. Veel van de Instagram-pagina’s en blogs die aan de #vanlife levensstijl zijn gewijd, laten het er allemaal moeiteloos en romantisch uitzien. In werkelijkheid is het niet een manier van leven die bij iedereen past. Er zijn veel aspecten van het leven in een busje waar je misschien niet van zult genieten.

Camperbus kopen of ombouwen? | Wereldreizigers.nl
Camperbus kopen of ombouwen? | Wereldreizigers.nl

De meest voor de hand liggende is natuurlijk de extreem kleine ruimte waarin je een langere tijd gaat leven. En als je met een vriend of partner reist, wordt het nog moeilijker. Houd er rekening mee dat het ook onrealistisch is om te geloven dat je de bestelwagen altijd schoon kunt houden. Dus als je een hekel hebt aan een beetje vuil, moet je het misschien heroverwegen. Ook ga je dagen lang slecht weer ervaren, en zal je je op momenten claustrofobisch voelen.

Aan de andere kant: hoewel campers van binnen misschien klein aanvoelen, zijn de meeste campers aanzienlijk groter dan een auto, dus als je er nog nooit in hebt gezeten of gereden, maak dan een paar testritten voordat je een beslissing neemt en nog beter: huur of leen een camper om het een week of langer goed te testen!

Een budget bepalen

Dit wil je direct bij aanvang heel scherp hebben. Bepaal vooraf heel duidelijk een totaalbudget voor je camperbus. Of splits je budget in twee delen: een budget voor lege bus + een budget voor het ombouwen. Met een helder budget kan je sneller online filteren wat je zoektocht al direct veel eenvoudiger maakt.

Tip: Hoe ouder je diesel bus, hoe meer je beperkt wordt in toegang tot steden. Houd hier dus rekening mee bij de aankoop van je bus!

Wereldreizigers.nl

Welke faciliteiten in je camperbus?

Sommige mensen willen per sé douche en wc, de ander vindt het maar overbodige luxe. Airco, warm water of een koelkast met vriesvak? Sommige nemen genoegen met slechts koud water en een eenvoudig bed. Je wensen hierin zijn van grote invloed bij het aanschaffen van een geschikte bus. Bouw je je camperbus zelf? Dan is vooral het formaat van groot belang. Meer faciliteiten = meer ruimte. Een aparte douche neemt veel ruimte in, wat ten koste gaat van je toch al beperkte leefruimte. Je doet er daarom goed aan om vooraf duidelijk op papier te zetten wat je graag in je bus wilt hebben aangezien dit de benodigde grootte beïnvloedt.

Camperbus kopen of ombouwen? | Wereldreizigers.nl
Camperbus kopen of ombouwen? | Wereldreizigers.nl

Camperbus kopen of zelf bouwen?

Er zijn tal van opties om te beslissen welk type voertuig je wilt kopen. Wat je kiest, is een geheel persoonlijke beslissing. Allereerst moet je beslissen of je je eigen camperbus wilt bouwen op basis van een bestelbus, of dat je voor een kant-en-klaar exemplaar gaat. Dit kan zowel een zelfbouw camperbus zijn die je van iemand over koopt, of een fabriekscamper waar alles al op en aan zit rechtstreeks uit de fabriek.

Camperbus zelf bouwen

Zelf bouwen maakt voor veel mensen deel uit van de aantrekkingskracht en heeft zeker zijn voordelen. Het is meestal goedkoper om een oude camper of bestelbus te kopen en deze zelf om te bouwen, in plaats van een te kopen die al door iemand is gerenoveerd. Het betekent ook dat je het kunt aanpassen aan je eigen specifieke wensen. Wel dien je met veel zaken rekening te houden, bijvoorbeeld het laten (om)keuren naar camperbus bij de RDW.

Ultieme vrijheid in je zelfbouw camperbus
Ultieme vrijheid in je zelfbouw camperbus

Hoeveel personen?

Het aantal personen waarmee je in een buscamper wil gaan reizen bepaalt eigenlijk direct hoe groot jouw bus moet gaan zijn. Wil je met niet meer dan twee personen reizen? Dan zal je uiteraard minder ruimte nodig hebben dan dat je bijvoorbeeld met het gezin wil gaan reizen. Meer mensen betekent sowieso meer zitplaatsen, iets om rekening mee te houden wanneer je je camperbus gaat bouwen en natuurlijk ook voor de camper keuring door de RDW.

Kleine buscampers

Kleinere buscampers zijn vaak goedkoper, rijden zuiger, maken minder geluid en zijn makkelijker te parkeren dan grotere bestelwagens. Ze zijn flexibel, je kunt makkelijker op moeilijk te bereiken plekken komen en meestal kun je met een kleinere bus meer steden in, omdat ze minder vervuilend zijn en dus minder worden beperkt.

Aankoopinspectie

Laat je bus volledig checken. Het kost je misschien € 150 euro Maar op een groot bedrag is dat het dik waard Bij een professionele aankoopinspectie checken ze bussen o.a. op schade, roest, kilometerstanden, uiteraard de motor en de rest van de bus. Met een beetje Googlen zal je al snel veel partijen vinden die dit voor je kunnen doen.

Camper registratie bij de RDW

Na het bouwen van je camperbus ben je verplicht deze te registeren als zijnde ‘camper’. Dit moet je laten doen bij een RDW keuringsstation. Om een bestelbus om te laten zetten naar camper moet je voldoen aan de inrichtingseisen van de RDW. Hiervoor betaal je wel eenmalig een vergoeding. Het is ontzettend belangrijk dat je op de hoogte bent van de regels zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Uiteraard moet je net als een normale auto ook je camper gewoon wegenbelasting betalen. Echter kun je als camper in aanmerking komen voor het zogenaamde ‘kwarttarief’. Dat betekent dat je flinke belastingvoordeel kan krijgen en nog maar 25 procent betaalt van het normale tarief. Dit komt omdat campers normaal gesproken veel minder van de weg in NL gebruik maken dan normale auto’s. Om voor het kwarttarief in aanmerking te komen dien je wel te voldoen aan een aantal eisen van de belastingdienst. Meer info over campers ombouwen vind je op de website van bynomads.nl

Inspiratie voor het ombouwen

Ga je zelf een bestelbus ombouwen naar jouw unieke en persoonlijke camperbus? Dan is het slim om jezelf te omringen met kennis. Natuurlijk zijn er veel websites (zoals deze) waar je her en der leuke en handige tips kunt vinden over het ombouwen van een camperbus.

Camperbus inspiratie op Instagram

Ook is het natuurlijk altijd leuk om te kijken naar hoe anderen het hebben gedaan, bijvoorbeeld op Instagram met de tag #campervanconversion.

Meer Camperbus experts

Ga je aan de slag en heb je gaandeweg tips nodig van ombouw-experts? Neem dan eens een kijkje op de website van bynomads.nl, die hebben enorm veel informatie over het zelf bouwen van campers. Ook kun je je aansluiten bij fora of groepen waar het maar over één ding gaat: het ombouwen of kopen van een camperbus. Met name op Facebook zijn een aantal groepen te vinden waarbij je je kunt aansluiten om inspiratie op te doen – of om hulp te vragen aan mensen met ervaring.

Hieronder een lijstje met handige Facebook groepen mocht je zelf een Camperbus willen gaan bouwen. Ook komen in deze facebook groepen vaak zelf gebouwde camperbussen voorbij die te koop staan.

Van bus naar camperbus – Volledige ombouw

Wil je wat dieper gaan, inspiratie opdoen en zien hoe iemand zijn bus van a tot z heeft gekocht en helemaal heeft omgebouwd? Dan zijn onderstaande twee video’s absoluut het bekijken waard. Ze duren beide een half uur, maar je zal met name van de eerste video zo ontzettend veel leren! Absoluut het kijken waard dus.

Van bus naar camperbus – Het eindresultaat

Camperbus kopen

Een camperbus kopen? Dan heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Hoewel het misschien meer kost, kun je er meteen de weg mee op. Heb je twee linker handen en ben je niet in staat om een bestelwagen te renoveren of om te bouwen, dan is dit misschien je enige optie.

Doe wat onderzoek om te bepalen welke modellen en merken je aantrekken. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een zelf gebouwde camperbus over te kopen van iemand. Er staan genoeg camperbussen te koop op bijvoorbeeld de Buscamper koop en verkoop facebook pagina. Begin met het checken van dit soort groepen maar ook websites zoals Marktplaats en 2ehands.be. Probeer een idee te krijgen van wat een camperbus kost en wat je kunt krijgen voor je budget. Als je eenmaal de markt een beetje hebt leren kennen, kun je een weloverwogen beslissing nemen om een camperbus te kopen. Zodra je een busje ziet dat je aanspreekt, wees dan niet bang om een bod te doen.

Waar je ook voor kiest, het is altijd een goed idee om een monteur het te laten beoordelen voordat je het koopt. Je wil natuurlijk dat je camperbus zo betrouwbaar mogelijk is en onderweg niet voorverassingen komt te staan.

Een rondreis route uitstippelen

Een van de leukste dingen van reizen in een camperbus is de vrijheid. Het loont echter om een globaal plan te hebben van waar je reis naartoe gaat. Zo voorkom je een deel van de stress over waar je moet overnachten of waar je boodschappen kunt doen. We hebben een reisroute pagina op Wereldreizgers.nl met een aantal leuke voorbeeld routes waar je eventueel inspiratie kunt opdoen, neem er eens een kijkje.

Een route uitstippelen
Een route uitstippelen

Dat gezegd hebbende, moet je jezelf nog steeds de flexibiliteit gunnen om van de vrijheid te genieten. Een extra nacht doorbrengen op een prachtige kampeerplek die je bent tegengekomen, of het bezoeken van een stad waar je in een opwelling nog nooit van hebt gehoord. Houd opties open! Je hoeft niet elke minuut van elke dag gepland te hebben. Maak een overzicht met een tijdlijn zodat je ongeveer weet, waar je wanneer wil zijn.

Uitzoeken waar je gratis kunt kamperen

Elke nacht voor campings betalen kan snel oplopen, en sommige rekenen zelfs prijzen tot wel 50 euro per nacht. Dus om te voorkomen dat je alleen op parkeerplaatsen al failliet gaat, moet je uitzoeken hoe je goedkoop of zelfs gratis in je camperbus kunt kamperen. Maar hoe ga je die geschikte camperplaats vinden? Het makkelijkst is tegenwoordig om gewoon wat slimme apps te downloaden. Reisstel.nl maakte daar onlangs een leuke, informatieve video over welke je hieronder kunt bekijken.

Lees ook: Van wereldreis naar camperreis | Maak kennis met Reisstel.nl

Campercontact, ioverlander en Park4night zijn geweldige apps voor camperbus bezitters. Met Campercontact, omdat deze een groot aanbod heeft, kun je makkelijk filteren op wat voor soort plaats je zoekt. Er is ook een mogelijkheid om te filteren op gratis, en hoe deze beoordeeld wordt. Bijkomend voordeel is dat veel mensen deze apps gebruiken en er daarom veel foto’s en reviews worden gedeeld. 

Tot slot heeft ook de website van NKC.nl enorm veel kampeer tips gesorteerd per land, ook de moeite waard om even te bekijken.

Slim indelen en inpakken

Last but not least: Slim inpakken. Slim inpakken is essentieel voor een goede camperbus ervaring. Zonder enige voorafgaande planning en een idee van waar alles moet liggen, ga je al snel te veel meenemen. Niet alleen dat, maar je busje zal een ongeorganiseerde puinhoop zijn, en dat is het laatste dat je wilt als je in zo’n kleine ruimte woont. Constant alles moeten verplaatsen gaat je gemoedstoestand niet ten goede komen.

Het is belangrijk om een vaste plek te vinden voor alles wat je meeneemt. Een goed ontworpen camperbus moet veel kleine opbergvakken hebben om de ruimte te maximaliseren. Houd hier rekening mee als je zelf een camperbus gaat bouwen!

Natuurlijk is het niet de bedoeling om al deze ruimtes gewoon te vullen omdat ze er zijn. Zorg er gewoon voor dat alles netjes kan worden opgeborgen wanneer dat nodig is. Dit geeft je niet alleen rust, ook zal je na enige tijd alles nog in het pikkedonker zo kunnen vinden. Wel zo handig.

Met wie zie jij jezelf al een prachtige reis maken in een camperbus?

Wereldreizigers.nl

camperbus ombouwen

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl is dé inspiratiebron voor iedereen die van reizen houdt. We plaatsen dagelijks het laatste reisnieuws, prachtige reisverhalen, reistips en reisroutes. Get inspired! Get onboard!

Let op: deze pagina kan affiliate links bevatten. Ook is het mogelijk dat links in het artikel zijn gesponsord door adverteerders. Een aankoop doen via deze links kost niets extra - wel krijgen wij bij een aankoop via deze links een kleine fee. Met dit geld houden we de website up-to-date en in de lucht.

3 comments

  • Super leuk om te lezen. Veel informatie ook. Mijn vriendin en ik willen over 2 jaar ongeveer een busje kopen en ombouwen!

  • Wat een mooi artikel! Met waardevolle informatie voor mensen die overwegen om het avontuur te gemoed te treden. Als je het mij vraagt zou ik zo weer een bus ombouwen naar camper. Super leuk en uitdagend proces waarin je veel leert.

    Wat een eer dat je mijn video’s in het artikel hebt opgenomen.
    Groet Florus

Geschreven door:

Wereldreizigers

GEZOCHT

Nieuwsbrief

Inschrijven voor de nieuwsbrief en maandelijkse winacties? Laat dan je e-mail adres achter!

7 Shares
Copy link