Wereldreizigers.nl
Home » Wereldreis » 06 | Voorbereiding » Reis-voorbereiding | 5 zaken die je geregeld moet hebben voor vertrek

Reis-voorbereiding | 5 zaken die je geregeld moet hebben voor vertrek

Of je nu een verre reis gaat maken of dichtbij huis blijft en of je dat nou voor korte- of lange tijd van plan bent, enige voorbereiding is altijd nodig. Vergeet nog maar even je inpaklijst, zonder de volgende zaken ben je nog niet klaar voor vertrek. In dit artikel noemen we de vijf meest belangrijke zaken ter voorbereiding van je reis.

1. Reisverzekering

Onverwachtse zaken zijn nooit leuk om rekening mee te houden, maar toch noodzakelijk. Je kunt je bagage verliezen, voor medische kosten komen te staan in het buitenland, spullen kunnen kapot gaan of gestolen worden en nog veel meer. Het is een prettig idee dat je bij zulke gebeurtenissen een beroep kan doen op een reisverzekering. Een ongeluk zit in een klein hoekje…

Hoe kies je welke dekking?

Het is belangrijk om stil te staan bij hetgeen wat je wilt verzekeren en wat de waarde is. Denk bijvoorbeeld goed na over het meeverzekeren van je elektronica. Met dure telefoons, camera´s, laptops en drones, komt de waarde vaak niet overeen met het standaard bedrag wat je uitgekeerd krijgt, mocht er onverhoopt wat gebeuren. Je zult het verzekeringsbedrag moeten verhogen en zult daarmee ook meer premie betalen.

Dit geldt ook voor alle andere zaken. Het is aan jou om een afweging te maken. Hoe meer premie, hoe meer risico´s gedekt zijn. Hoewel het aantrekkelijk kan lijken om weinig premie te betalen, kan het je echter duur komen te staan bij ongeluk. Denk na over welk risico je zelf wilt dragen.

reis- en annuleringsverzekering afsluiten
reis- en annuleringsverzekering afsluiten

2. Annuleringsverzekering

Hoewel een reis- en annuleringsverzekering vaak in een adem genoemd worden, verschillen deze toch van elkaar. Een annuleringsverzekering is er voor als als je onverhoopt je reis moet annuleren of moet onderbreken. Bijvoorbeeld als een familie-lid overlijdt of jij net voor vertrek je been breekt.

Hoe kies je welke dekking?

Let ook hierbij weer op de verzekerde bedragen en de verschillende voorwaarden die gelden. Je kunt van te voren niet weten wat er kan gebeuren, maar je kunt wel bedenken wat risico´s zijn die specifiek op jou van toepassing zijn. Voorbeelden om jezelf af te vragen zijn: Hebben je ouders een kwetsbare gezondheid of voer je een extreme sport uit? Kortom wat zijn risico´s waardoor je niet op reis zou kunnen gaan of deze kan voortzetten?

De afgelopen jaren hebben we gezien dat door Covid-19 veel reizen niet door konden gaan. Het is van belang om bij je annuleringsverzekering na te gaan of deze ook een zogenaamde Covid-dekking heeft.

3. Bankpassen en betaling

Gebruik bankpas buitenland

In een groot deel van Europa hebben we het gemak van de Euro. Deze valuta wordt in de meeste EU-landen gebruikt en met contant geld betalen is niet anders dan thuis. Voor het betalen met een bankpas, zul je echter wel enige voorbereiding moeten treffen, of je nu in Europa op reis gaat of daarbuiten.

Je zult bij je bank moeten aangeven dat er met jouw bankpas of creditcard in het buitenland gepint gaat worden, anders lukt het niet. Vaak regel je dit gemakkelijk via de app van je bank of internetbankieren. Bij sommige banken is het mogelijk om te pinnen in de Benelux. Bij vrijwel alle banken is pinnen buiten Europa niet zomaar mogelijk. Banken blokkeren dit om fraude te voorkomen. Belangrijk om van te voren te checken dus!

betaalmiddelen buitenland

Het is ook goed om te onderzoeken of dat het mogelijk is om met je bankpas te betalen. In sommige landen is het namelijk gebruikelijk dat je betaalt met een creditcard, niet een bankpas. Het is dan nodig om van te voren een creditcard aan te schaffen. Doe dit wel op tijd, want het kan enige tijd duren voordat je de creditcard thuis ontvangt.

Credit- en debitcard
Credit- en debitcard

Lees ook: Welke (prepaid) creditcard is het beste om mee te reizen? En waarom?

Contant geld

Pinnen in het buitenland

Ook als je je zaken goed hebt geregeld rondom je bankpassen, is het verstandig om contant geld te regelen. Dat kan door meteen bij aankomst te pinnen. Je zult altijd transactiekosten moeten betalen. Via het scherm wordt je gevraagd om hiermee akkoord te gaan. Vaak zijn deze kosten tussen de drie en tien euro per keer. 

Via het scherm wordt je vaak ook een conversie-voorstel gedaan. De keuze die je eigenlijk wordt voorgelegd is; wil je jouw bank de conversie laten doen of de bank/het bedrijf waarbij je het geld pint? In de meeste gevallen is het voor jou het meest voordelig om het voorstel te weigeren en het dus jouw bank laten doen. Het kan je zomaar tien tot vijftien euro per pin-transactie schelen!

Pinnen in het buitenland
Pinnen in het buitenland

Wisselkantoor

Een andere mogelijkheid is om het in Nederland al in handen te hebben, met behulp van een wisselkantoor. Via internet kun je van te voren al contant geld bestellen en afhalen. Ze hebben ontzettend veel verschillende soorten valuta´s beschikbaar. Je kunt het zelfs zo plannen dat je het contant geld kan afhalen op het vliegveld.

4. ID, paspoort, rijbewijs en visum

Geldigheid

Check allereerst of jouw identiteitskaart, paspoort en rijbewijs nog geldig zijn. Dit staat aangegeven op je document. Voor veel bestemmingen is het zelfs noodzakelijk dat deze documenten nog minimaal zes (of meer) maanden geldig zijn op het moment van vertrek. Als je buiten de EU op reis gaat, dan is een identiteitskaart niet afdoende. Je zult dan een paspoort moeten aanvragen. Het is afhankelijk van je gemeente wat een paspoort-aanvraag kost en hoe lang het duurt. Belangrijk dus om ook tijdig te controleren.

Visum aanvraag

In bijna heel Europa is een visum-aanvraag niet nodig. Daarbuiten wel. Onderzoek of het voor jouw bestemming nodig is en hoe je dat kan regelen. Het is sterk afhankelijk van het land waar je naartoe reist, hoe je een aanvraag moet doen. Soms is het nodig om een afspraak te maken bij een ambassade van het betreffende land en/of om je paspoort toe te sturen of achter te laten. Ook dit kun je beter te vroeg dan te laat regelen! Zonder visum zal je de toegang tot het land worden geweigerd.

5. Reis-budget

Tot slot is het goed om stil te staan bij de kosten die je gaat maken. Alles in het buitenland kan anders zijn. Zo kan een pak melk je twee keer zoveel kosten als thuis. Sommige mensen boeken een all-inclusive reis, waarna de overige kosten zullen meevallen. Anderen gaan op de bonnevooi en zullen alles nog moeten regelen en betalen van accommodatie en vervoer tot voedsel.

Kosten

Voor alles daartussen en de laatste categorie is het van belang om te onderzoeken wat de prijzen zijn in het land wat je gaat bezoeken. Wat kost accommodatie? Hoe duur zijn boodschappen of uit eten? Wat kost openbaar vervoer of een huurauto? En als je gaat rijden; wat kost benzine of diesel?

Stel je budget vast
Stel je budget vast

Budget vaststellen

Met deze informatie kun je een inschatting maken van wat je reis gaat kosten. Is je budget lager dan de verwachte kosten? Dan zul je het budget moeten verhogen of andere keuzes moeten maken. Ga je in een hotel verblijven of een hostel? Ga je dagelijks uit eten of heb je mogelijkheid om je eigen eten te koken? Probeer een budget vast te stellen per dag en nacht. Neem deze inschatting ruim, want het zou zonde zijn als je niet uitkomt.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link