WERELDREIZIGERS.NL
Home » Wereldreis » 06 | Voorbereiding » Je huis verhuren als je op camper wereldreis gaat? | 5 tips!

Je huis verhuren als je op camper wereldreis gaat? | 5 tips!

Je bent van plan om langere tijd op reis te gaan, of zelfs een wereldreis te maken. Als je de wereld gaat rondreizen in bijvoorbeeld je eigen huisje op wielen, dan krijg je in veel gevallen te maken met het verhuren van je huis. Althans, als je niet zelf alle kosten wil blijven betalen wanneer je weg bent. Hoe maximaliseer je de inkomsten van het verhuren van je huis, hoe zit dit nu precies qua regels en hoe kun je dit het beste aanpakken? Dat en meer in dit artikel.

1. Je woning verhuren = toestemming nodig

Als je van plan bent om je woning te verhuren als je op (wereld)reis gaat, heb je in de meeste gevallen toestemming nodig. Het maakt niet eens uit of je een koophuis of een huurhuis hebt, voor beide zal je toestemming nodig hebben, tenzij je woning volledig hypotheekvrij is. Alleen dan heb je namelijk niet meer te maken met een derde partij die deels of geheel eigenaar is van je woning.

Huurwoning

Als je je woning tijdelijk wilt verhuren vanwege je wereldreis, moet je toestemming vragen aan je verhuurder. Dit noemen ze huisbewaring. Het wordt bewust geen onderverhuur genoemd omdat jij te allen tijde verantwoordelijk blijft voor de woning en de huur blijft betalen. Meestal zijn er specifieke regels en een maximale termijn, bijvoorbeeld 12 maanden. Elke verhuurder heeft hier zijn eigen regels voor, dus je zal dit bij je verhuurder moeten navragen.

Je woning verhuren als je op wereldreis gaat | Doen of niet doen?
Je woning verhuren als je op wereldreis gaat | Doen of niet doen?

Koopwoning

Zolang je hypotheek betaalt is de woning feitelijk niet van jou, maar van de bank. Daarom moet je toestemming vragen aan je hypotheekverstrekker. In de meeste hypotheekcontracten staat dat onderverhuren niet mag, maar vaak is er in overleg toch veel mogelijk. Een wereldreis is namelijk iets wat ook zij niet graag in de weg willen staan.

2. Inclusief of exclusief vaste lasten?

Als je je woning tijdelijk verhuurt, is het vaak handiger om dat te doen inclusief vaste lasten, zoals water en elektriciteit. Anders moet je voor een paar maanden al die contracten opzeggen wat weer een hele uitdaging is voor jezelf, maar ook voor je huurder. Maar, wees voorzichtig! Je wilt natuurlijk ook niet bij terugkomst een torenhoge energierekening aantreffen. Zorg daarom dat je een zo goedkoop mogelijk energiecontract hebt en maak daarover specifieke afspraken met degene(n) die je huis huren. Zeker met de huidige torenhoge energieprijzen en de onzekerheid van de energieprijzen in de toekomst, is dit een essentieel onderdeel van de afspraken die je moet maken.

Ook iets om over na te denken: misschien loont het wel om eerst zonnepanelen op je dak te leggen.

3. Verbouw je huis en haal het maximale eruit

Dit punt is alleen interessant voor mensen met een koopwoning: haal het maximale eruit. Zeker als je van plan bent om lang weg te gaan, bijvoorbeeld 1 jaar of zelfs meer. Ik ken mensen die écht het maximale uit hun koopwoning weten te halen tijdens hun verre reizen. Sterker nog, het is hun belangrijkste inkomstenbron geworden. Ze leven ervan! Je kunt er namelijk voor kiezen om niet één, maar meerdere huurders toe te laten in je huis.

Nieuw sanitair

Je huis kan in potentie namelijk veel meer opleveren als je het bijvoorbeeld indeelt in twee appartementen, of drie of vier studentenkamers. Mogelijk moet je dan nog wel e.e.a. verbouwen. Elk appartement of kamer zal dan mogelijk voorzien moeten worden van nieuw sanitair. Een extra keuken, een nieuwe badkamer. Het zijn investeringen die je van tevoren doet, maar deze zorgen er mogelijk wel voor dat je je inkomsten kunt verdubbelen.

Nieuw sanitair is fijn voor jezelf, maar ook voor eventuele huurders
Nieuw sanitair is fijn voor jezelf, maar ook voor eventuele huurders

Maak studio ’s met meerdere badkamers en keukens

Probeer bij jezelf na te gaan welke optie voor jou het meeste opbrengt. Misschien kun je je huis wel verbouwen tot drie studio’s met elk hun eigen sanitair! Als je huis een boven- en zolderverdieping heeft, kun je er namelijk voor kiezen om elk een eigen keuken en badkamer te geven. Zo kun je drie studio’s creëren en drie volwaardige huurders in je huis nemen met elk hun eigen voorzieningen en sanitair. Als je nog op zoek bent naar inspiratie voor het (ver)bouwen van badkamers en keukens, neem dan hier eens een kijkje.

Maximaliseer je verhuur-inkomsten | Met meerdere keukens en badkamers kun je meerdere studio´s maken om te verhuren
Maximaliseer je verhuur-inkomsten | Met meerdere keukens en badkamers kun je meerdere studio´s maken om te verhuren

4. Het huurcontract: bepaalde tijd

Dit is een belangrijke, al dan niet essentiële tip: zorg er altijd voor dat het huurcontract voor een bepaalde tijd is opgesteld. Ook al weet je niet hoe lang je weggaat, stel altijd een einddatum in. Een tijdelijk huurcontract moet worden aangegaan voor een periode van minimaal 6 maanden. Ook al blijf je 12 maanden of weet je niet hoe lang je op reis gaat, bij ‘onbepaalde’ tijd is het erg moeilijk om de huurder eruit te krijgen. Stel het contract in ieder geval op voor de tijd dat je zéker weet dat je op reis bent.

Het zou namelijk zeer spijtig zijn als je bijvoorbeeld heimwee krijgt, je eerder naar huis wilt, maar dit niet kunt. Een paar maanden uitzingen tot het verhuurcontract is verlopen, daar kun je waarschijnlijk nog wel mee omgaan. Maar, als je een huurder hebt die weigert te vertrekken omdat je een contract hebt voor onbepaalde tijd, dan kan dat knap vervelend worden. Je kunt dan niet terugkeren in je eigen huis.

Tip: kijk op de website van de belastingdienst voor meer informatie over het verhuren van je huis.

5. Een douche en WC in je camper

De laatste tip heeft niets te maken met het verhuren van je huis in Nederland, maar alles met het huisje op wielen waarin je de komende maanden of jaren gaat leven! Ik heb door de jaren veel enthousiaste reizigers gezien die zelf het #vanlife leven willen ervaren. De manie rond #vanlife oftewel het camperbus leven is absoluut overal. Het siert de covers van glossy lifestyle-magazines en vult onze feeds op sociale media, met name op Instagram.

De Wereldreizigers.nl - Hierin leven wij het #vanlife leven.
De Wereldreizigers.nl – Hierin leven wij het #vanlife leven.

Maar is het werkelijk zo fantastisch als men laat zien? Men begint vaak met het kopen van een leuk busje, en gaat deze zelf ombouwen tot camper. Maar, omdat ruimte en gewicht altijd een ding is bij campers, kiest men er vaak voor om géén toilet of douchecabine in hun camperbus te bouwen. Stom!

Vaak kiest men voor een kleine porta-pottie die ze even onder het bed schuiven, en denken daarmee wel uit de voeten te kunnen. Neem van ons ervaren wereldreizigers aan, je gaat een douche écht missen en zelfs nodig hebben! En een porta-pottie toilet die niet in een afgesloten ruimte staat, ga je absoluut ruiken bij warm weer. Omdat je in een super-kleine ruimte leeft ruik je hem ook bij het eten, slapen, koffiedrinken, noem het maar op. Dat wil je niet, toch?

Lees ook: Onze 4×4 wereldreis camper (1) | Badkamer en interieur

Ons advies: zorg voor fatsoenlijk sanitair in je camper of camperbusje. Zorg dat je een douchecabine met een fatsoenlijke WC inbouwt, of dat er één inzit wanneer je er één koopt. Je toekomstige zelf zal dankbaar zijn! Want wie veel reist komt waarschijnlijk ook op plekken zonder water en zonder faciliteiten. Je bent jezelf eeuwig dankbaar als je dan toch een lekkere douche kunt nemen na een dag in de woestijn.

Na een dag in een woestijn zonder voorzieningen kunnen wij toch heerlijk douchen in onze camper!
Na een dag in een woestijn zonder voorzieningen kunnen wij toch heerlijk douchen in onze camper!

Geloof ons, wij weten het uit ervaring!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link