Wereldreizigers.nl
Een gravelweg in Namibië
Home » Afrika » Botswana » Reisroute Namibië 2 tot 5 weken | Tips, highlights en voorbeeldroutes

Reisroute Namibië 2 tot 5 weken | Tips, highlights en voorbeeldroutes

Het land Namibië staat ook wel bekend als “Afrika voor beginners” en is een prima bestemming voor een self drive. De landschappen zijn prachtig, leeg en wijds waarbij de wegen meestal van gravel zijn maar van goede kwaliteit. Laat de buurlanden zoals Botswana en Zuid-Afrika perfect te combineren zijn met Namibië, om zo de ervaring compleet te maken. Er zijn verschillende soorten reisroutes door Namibië die gemaakt kunnen worden verschillend per tijd, regio’s en buurlanden die je bezoekt.

Lees ook: Studeren in Namibië | Een blog over universiteiten en het studentenleven

Reisroute 1 | 2 weken roadtrip door Namibië

Deze roadtrip start in de hoofdstad Windhoek waar je een paar dagen kunt verblijven om bij te komen van je vlucht. Hier kun je je gehuurde auto ophalen om via het zuiden de stad te verlaten richting Sesriem waar je een bezoek kunt brengen aan het bekende Sossusvlei. Neem minimaal 1 hele dag de tijd om Sossusvlei te bezoeken en ga zo vroeg als mogelijk gezien het erg warm kan worden in Sossusvlei. Vertrek erna richting Swakopmund waar je een paar dagen kunt bijkomen van het eerste deel van Namibië.

Lees ook: Top 10 bezienswaardigheden in Windhoek

Reisroute 1: 2 weken roadtrip / reisroute door Namibië
Reisroute 1: 2 weken roadtrip / reisroute door Namibië

Vervolg je reis vanuit Swakopmund naar het in het Damaraland gelegen Twyfelfontein. Hier kun je een bezoek brengen aan de rotsgravures van de vroegere Bosjesmannen. Houdt vooral je ogen goed open want je hebt een grote kans om hier wilde olifanten tegen te komen.

De bekende pier van Swakopmund aan de Atlantische Oceaan
De bekende pier van Swakopmund aan de Atlantische Oceaan

Door naar een van de highlight van de trip, Etosha National Park. Hier kun jezelf prima doorheen rijden en ga opzoek naar de big five. Eenmaal de big five gevonden te hebben kan er begonnen worden aan de weg terug maar niet zonder stop in Waterberg Plateau National Park. Prachtige wandelingen en weidse uitzichten verder kun je terug naar Windhoek rijden. Zo heb je in 2 weken tijd de grootste hoogtepunten van het prachtige land Namibië gehad.

Reisroute 2 | 4 weken roadtrip door Namibië

De meeste internationalen vluchten komen binnen via Windhoek. Blijf hier 2 dagen om te wennen aan het land haal hier ook je huurauto op en begin je roadtrip via de B1 naar Keetmanshoop. Bezoek hier het Kokerboomwoud samen met Giant´s Playground en geniet van het stille en prachtige natuur van Namibië. Ga hierna verder naar het zuiden naar de tweede grootste Canyon van de wereld, Fish River Canyon. Hier stroomt de rivier de Fish die uiteindelijk uitmondt in de grote rivier Oranje. Neem ook een bezoekje aan Ai-Ais waar er natuurlijke warm waterbronnen omhoog komen en ook prachtige wandeling door het begin van de canyon.

Een gravelweg in Namibië
Een gravelweg in Namibië

Pak de auto en rij over de C13 langs de oranje rivier in het zuiden om erna de weg naar Lüderitz te nemen. Stop in Lüderitz en neem een kijkje bij spookstadje Kolmanskop. Hier heeft de natuur een dorpje volledig over genomen.

Reisroute 2: 4 weken roadtrip / reisroute door Namibië
Reisroute 2: 4 weken roadtrip / reisroute door Namibië

De weg richting het verre noorden is begonnen, stop bij Duwisib Castle om de weg te vervolgen naar Sossusvlei. Ga hier vroeg naartoe voordat het te warm gaat worden en geniet van de prachtige uitzichten. Middenin je rondreis kom je terug in de bewoonde wereld in Swakopmund. Geniet hier vooral van de koelere temperaturen en het water van de atlantische oceaan.

Uitzicht over Deadvlei vanaf de duin Big Daddy
Uitzicht over Deadvlei vanaf de duin Big Daddy

Stop bij de rotsgravures van de bosjes mannen in Twyfelfontein om erna door te rijden naar Damarland waar de natuur nog ongerept is en de woestijnolifant zich nog regelmatig laat zien. Op weg naar de Epupa falls kun je nog kort stoppen in Opuwo. De Epupa falls liggen tegen de grens met Angola aan en hebben het hele jaar door water. Geniet hier van alle groene natuur na al het zand van de afgelopen weken.

Pak de auto weer in en ga naar Etosha National Park, waar er opzoek gegaan kan worden naar de big five! Voordat je weer terug komt in Windhoek verblijf je nog in Waterberg Plateau National Park waar je nog prachtige wandelingen in de natuur maken kunt. Pak de auto terug naar Windhoek en geniet nog na van de afgelopen 4 weken vol met prachtige natuur.

Reisroute 3 | 3 weken roadtrip door Namibië en Botswana

In deze trip wordt er niet alleen naar Namibië maar ook naar Botswana gereisd. Let hier vooral op voor de autohuur dat de auto vanuit Namibië naar Botswana mag. Het beste kun je een auto huren via Sunnycars.nl welke bekend staat om de uitstekende voorwaarden en nog veel belangrijker: degelijke verzekeringen en Nederlandse klantenservice waar ook ter wereld.

Start na het ophalen van de auto de roadtrip in de hoofdstad van Namibië, Windhoek. Vanuit hier ga je opweg naar Sossusvlei waar je kennis maakt met de ongerepte natuur in Namibië. Spoel het zand van je af in Swakopmund of bezoek hier Sandwich Harbour waar de hoge zandduinen de Atlantische oceaan elkaar ontmoeten.

De rotsgravures in Twyfelfontein gemaakt door de bosjesmannen
De rotsgravures in Twyfelfontein gemaakt door de bosjesmannen

Vervolg je trip naar het noorden via de rotsgravures in Twyfelfontein en het ongerepte Damaraland. Ga opzoek naar de big five in Etosha National Park en neem de tijd om te genieten van deze prachtige natuur. Rij in het oosten Etosha weer uit en ga opweg naar de Caprivi Strip via Rundu en bezoek de Kwando rivier en zoek de nijlpaarden en krokodillen.

Reisroute 3: 3 weken roadtrip / reisroute door Namibië en Botswana
Reisroute 3: 3 weken roadtrip / reisroute door Namibië en Botswana

Neem de grensovergang Ngoma tussen Namibië en Botswana en verblijf in Kasane net over de grens in Botswana. Bezoek hier Chobe National Park waar zowel water- als landdieren te vinden zijn. Vanuit Kasane kun je een dagtrip maken naar de Victoria Falls die op de grens met Zambia en Zimbabwe ligt. Ga langzaam verder Botswana in naar de uitgestrekte zoutpannen (Makgadikgadizoutvlaktes) en blijf hier vooral eens een nachtje slapen en ontdek hoe mooi de sterrenhemel is.

De grootste binnenlandse delta van de wereld staat vervolgens op de planning, namelijk de Okavango Delta. Om te kunnen zien hoe ongelofelijk groot deze delta is neem een helikoptervlucht, voor een minder groot budget neem een mokoro (houten kano) en laat je varen over de delta en zie vele wilde dieren en vogels die hier leven. Hierna is je rondreis voorbij en rijd je weer terug naar Namibië om via Windhoek weer terug naar huis of een andere bestemming te vliegen, mocht je geheel toevallig op wereldreis zijn!

Lees ook: Wereldreis plannen in 10 stappen | Volledige handleiding & stappenplan

Olifant die langs de waterrand in Chobe National Park loopt
Olifant die langs de waterrand in Chobe National Park loopt

Reisroute 4 | 4 weken one-way roadtrip door Namibië en Zuid-Afrika

Anders dan de vorige reizen is dit een one way trip waarbij je start in Windhoek en eindigt in Kaapstad, je kunt hier ook andersom reizen. Vanuit de hoofdstad van Namibië, Windhoek rij je naar het noorden naar Waterberg National Park. Hier maak je kennis met de mooie natuur van Namibië voordat je verder rijdt naar het Etosha National Park. Opzoek naar de big Five rijd je van oost naar west door Etosha National Park om erna via Opuwo naar Epupa Falls te gaan. Deze liggen in aan de grens met Angola en zijn na het regenseizoen helemaal vol met water.

Hierna ga je op weg naar het nog ongerepte Damaraland met als einddoel Swakopmund aan de kust van de Atlantische oceaan. Geniet hier van het westerse gevoel en heerlijke eten voordat je verder gaat naar Sossusvlei, waar je prachtig kunt fotograferen en de duinen omhoog kunt lopen.

Reisroute 4: 4 weken one-way roadtrip / reisroute Namibië en Zuid-Afrika
Reisroute 4: 4 weken one-way roadtrip / reisroute Namibië en Zuid-Afrika

De weg naar het zuiden wordt vervolgd met een extra lusje via de Fish River Canyon. De tweede grootste canyon van de wereld. Rijd erna via Keetmanshoop naar de grens met Zuid-Afrika om het Kgalagadi Transfortier Park gelegen in de Kalahari woestijn. Hier zijn vele dieren te vinden rondom de rivierbeddingen waaronder ook de Kalahari leeuw en stokstaartjes. Verder naar het zuiden komen we de Augrabies Falls, een van de bekendere watervallen in Zuid-Afrika.

Het bekende oranje zand van de Kalahari woestijn
Het bekende oranje zand van de Kalahari woestijn

Vervolgens ga je weer terug naar de Atlantische oceaan naar het West Coast National Park. Hierna wordt het een lange rit helemaal tot in Kaapstad. Blijf hier nog heel wat dagen voordat je weer terug naar huis vliegt, er is zó veel te zien en te doen in deze stad!

Reisroute 5 | 5 weken one-way roadtrip door Zuid-Afrika, Namibië en Botswana

Deze trip gaat van Johannesburg naar Kaapstad via Botswana en Namibië. Hierdoor wordt een lange trip die je ook andersom kunt doen en de veelzijdigheid van zuidelijk Afrika kunt zien. Start in Johannesburg en ga na het zien van de stad op weg naar het noorden en rijd Botswana in. Slaap in Nata en rijd de dag erna door naar het prachtige Chobe National Park. Zie hier de meest veelzijdige land- en waterdieren en ga opzoek naar de big five. Vergeet ook niet vanuit Kasane een dagtrip te maken naar de Victoria Falls die op de grens met Zambia en Zimbabwe liggen. Ga weer terug naar in zuidelijke richting naar Gweta om de weidse zoutpannen te bezoeken waar ook een kolonie stokstaartjes leeft in de Kalahari woestijn. Vervolgens ga je van woestijn naar de grootste binnenlandse delta van de wereld, de Okavango Delta waar je vele dieren nog kunt zien.

Reisroute 5: 5 weken one-way roadtrip / reisroute door Namibië, Botswana en Zuid-Afrika
Reisroute 5: 5 weken one-way roadtrip / reisroute door Namibië, Botswana en Zuid-Afrika

Rijd daarna voorbij de Delta naar het noorden en rij in Rundu het volgende land Namibië binnen. Vervolg je route naar Etosha National Park om opzoek te gaan naar de Big Five. De route gaat in zuidelijke richting via het ongerepte Damaraland naar het westelijke Swakopmund. Hier zorgt de Atlantische oceaan voor grote weersinvloeden voordat je verder gaat naar het zanderige Sossusvlei. Hier kun je prachtig fotograferen terwijl je omhoog wandelt over de duinen.

Twee leeuwen op jacht in Etosha National Park
Twee leeuwen op jacht in Etosha National Park

Ga verder in zuidelijke richting naar de Fish River Canyon. De tweede grootste canyon van de wereld om erna te relaxen in de thermale baden van Ai-Ais. Je gaat de grens met Zuid-Afrika weer over en rijdt met een tussenstop in West Coast National Park naar Kaapstad. Hier kun je nagenieten van je trip door 3 verschillende landen voordat je terug naar vliegt of je wereldreis vervolgt.

Tip: Volg jij onze Namibië reizen & backpacken Facebook groep al?

Avatar foto

Eline Sieben

Vanaf Maart 2021 t/m december 2021 woonde ik in Windhoek in Namibië voor mijn studie. Ik wil jullie graag meer vertellen over dit prachtige land dat voor vele nog onbekend is!

In mijn leven reis ik heel veel zo was ik in 2022 in Oostenrijk, Duitsland, België, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Namibië onderweg! Intussen heb ik al 33 landen gezien op deze prachtige wereld die aan onze voeten ligt.

2023: Hongarije, Slowakije, Oostenrijk, Turkije, Frankrijk, Frans-Guyana, Suriname, Guyana, Trinidad en Tobago, Engeland
Vanaf september 2023 -> Rwanda voor 3 maanden

Planning 2024:??

Bekijk mijn instagram @travel_with_eline voor meer prachtige foto´s en verhalen over mijn reizen.

Quote: "Great times never come from comfortzones!"

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link