Wereldreizigers.nl
Home » Wereldwijd » De geschiedenis van Costa Rica

De geschiedenis van Costa Rica

We nemen een kijkje in de rijke geschiedenis van het kleine land in Midden-Amerika. Costa Rica staat bekend om de rust en natuur, maar dit is echt niet altijd zo geweest. De natuurparken zijn adembenemend en ook de hoofdstad San José mag er zijn. De stad is niet alleen leuk om het gokken en rouletten, maar heeft ook musea, parken, theaters en historische gebouwen die een bezoekje waard zijn. Lees nu snel meer over de geschiedenis van Costa Rica. 

Koloniale geschiedenis

De Spaanse overheersing begon in 1522 toen Gil González Dávila aankwam in Costa Rica. Hij bracht zijn troepenmacht met zich mee en onderwierp de bevolking. Costa Rica werd het meest zuidelijke gebied van het Algemeen Kapiteinschap van Guatemala en onderdeel van Nieuw-Spanje.

Costa Rica
Costa Rica

Driehonderd jaar lang bleef Costa Rica een kolonie van Spanje. Dit is vandaag de dag nog steeds goed te zien in de cultuur en de talen die gesproken worden. Het land had misschien wel geluk dat er weinig goud en zilver te vinden was. Hierdoor bleven veel Spaanse kolonialen weg. Het dunbevolkte land kon zich niet goed ontwikkelen en bleef heel arm. Zelfs de Spanjaarden vonden het een arme kolonie. 

Postkoloniale geschiedenis

Costa Rica heeft nooit opgegeven in de strijd naar onafhankelijkheid. In 1810 begon dit meer in beweging te komen door de nasleep van de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Costa Rica heeft zich daarbij aangesloten, maar is zich twee jaren later los gaan weken van het Mexicaanse Rijk. Costa Rica wilde graag met andere landen in Centraal Amerika een eigen Verenigde Staten vormen. Dit hield bijna 20 jaar stand tot de Verenigde Staten van Centraal-Amerika uit elkaar vielen. Sindsdien is Costa Rica onafhankelijk. 

Amerika probeerde een coup te plegen in 1856, maar hier was Costa Rica niet gevoelig voor. Ruim tien jaar later kwam er een democratische overheid, maar pas dertig jaar later waren de eerste democratische verkiezingen. Het is niet altijd vredig gebleven in Costa Rica. Van 1917 tot 1919 was dictator Frederico Tinoco aan de leiding. Later in 1948 was er nog een burgeroorlog waaruit een nieuwe grondwet is ontstaan. Hier is het algemeen kiesrecht in vastgelegd en werd het ook gegarandeerd. 

Het Zwitserland van Latijns-Amerika

Sinds 1948 gaat het goed met Costa Rica. Het land is prachtig, er komen veel toeristen en ook op het gebied van politiek lijkt alles goed te gaan. Doordat het een van de meest welvarende landen is in dat gebied, wordt het ook wel het Zwitserland van Latijns-Amerika genoemd. Het armoedecijfer is aan het dalen, maar er zijn problemen met de hoge werkloosheid, schulden en het handelstekort. 

Costa Rica
Costa Rica

Costa Rica heeft sinds 1978 een aantal moeilijke jaren gekend en is nog niet uit de problemen. De socio-economische crisis ligt aan het feit dat het land afhankelijk is van de export van bananen en koffie. Vooral de prijzen van koffie zijn enorm gedaald terwijl de kosten van aardolie omhoog gingen. Costa Rica heeft veel schulden gemaakt en kondigde in mei 2022 de noodtoestand af. De regering was namelijk gehackt voor ransomware. Problemen waar het prachtige land in 2023 nog steeds mee bezig is.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link