WERELDREIZIGERS.NL
duurzaam op reis
Home » Wereldwijd » Duurzaam op reis | 8 milieubewuste bestemmingen voor wereldreizigers

Duurzaam op reis | 8 milieubewuste bestemmingen voor wereldreizigers

Groen reizen en duurzaam verblijven, wij Nederlanders staan bekend als milieubewuste reizigers op zoek naar milieubewuste bestemmingen. Zo houden we rekening met duurzaamheid. Het milieu, het compenseren van onze vluchten, het ondersteunen lokale initiatieven en we proberen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Al bij het voorbereiden van de vakantie wordt er gekeken hoe de reis, het verblijf en de activiteiten zo opgezet kunnen worden zodat wereldreizigers hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk kunnen houden. Of liever nog… tot nul reduceren. De volgende milieubewuste bestemmingen laten zien hoe locals en ondernemingen hun duurzame hart laten spreken.

Filipijnen – Een goed bakje troost

El Union Coffee
El Union Coffee

Je hoeft echt niet altijd zelf de handen uit de mouwen te steken om met vrijwilligerswerk je bijdrage te leveren aan een beter lokaal leven. Soms is het drinken van een kopje koffie al genoeg om het verschil te maken. Het team van El Union Coffee in het noorden van Filipijnen runt zijn coffeeshop vanuit een heldere filosofie: ‘Werk is een belangrijk, maar zeker niet het allerbelangrijkste onderdeel van je leven’. Elke medewerker krijgt de best mogelijke beloning voor zijn werkzaamheden, vrije tijd zoveel als nodig is, aanvullende medische zorg en nog veel meer perks. De winst van de coffeeshop gaat naar CURMA die het inzet voor de bescherming van de schildpadden, het behoud van de kusten en de permacultuur.

Plan hier je vakantie naar Azië

Er wordt milieubewust omgegaan met materialen en de koffie wordt zonder tussenpersoon rechtstreeks bij de boeren gekocht. Zij worden eerlijk betaald én ondersteund in het verder uitvoeren van een duurzame bedrijfsvoering. Je kunt de koffie plantages ook zelf komen bezoeken. Met elke euro die je er uitgeeft steun je deze leuke duurzame bestemming.

Frankrijk – Afvalvrij aan de Franse kust

Het VVV-kantoor van Médoc Plein Sud aan de Franse Atlantische Kust is goed bezig. Het informatiekantoor voor bezoekers in de kustplaats Le Porge-Océan werkt volledig papierloos. Verder is het een mobiel en derhalve geheel flexibel kantoor dat is gehuisvest in een busje.

VVV-kantoor van Medoc Plein Sud
VVV-kantoor van Medoc Plein Sud

De tien gemeenten in deze regio hebben zich gecommitteerd aan de bescherming van het lokale natuurgebied. Voor het eerst in Frankrijk heeft natuurbeheer besloten om alle vuilnisbakken op het strand te verwijderen. Hiermee wil het strandbezoekers bewegen hun eigen afval mee naar huis te nemen. Het VVV-kantoor heeft deze beslissing volledig omarmd. De eigen werkzaamheden zijn zodanig aangepast dat het afval- en papierverbruik naar nihil is teruggebracht. Het mobiele kantoor voegt zich hiermee naadloos aan de natuurlijke omstandigheden én biedt meer flexibiliteit in hoog- en laagseizoen.

Aruba – Feeling good bij Bucuti

Hebben we het over duurzaamheid, dan spant het Bucuti & Tara Beach Resort de absolute kroon! Naast het oog voor luxe, comfort en romantiek heeft het resort zich ontwikkeld tot het eerste volledig CO2-neutrale hotel in de Caraïben. Bij iedere beslissing en keuze die het hotel in haar bedrijfsvoering neemt, stellen ze zich eerst de vraag of er een groenere variant is. En als die er is, wordt daarvoor gekozen. Deze keuze kun jij zelf ook maken in de gym.

Bucuti & Tara Beach Resort
Bucuti & Tara Beach Resort

Terwijl je geniet van een tropisch uitzicht dankzij de vloer-tot-plafond ramen heb je de keuze uit een groot aantal fitnessapparaten. Kies hierbij in ieder geval voor een workout op een eco-fiets of -loopband. Terwijl jij calorieën verbrandt, wek je tegelijkertijd energie op die weer gebruikt wordt in het resort. En zo verbeter je niet alleen je eigen conditie, maar ook die van het milieu!

Lees ook: Klimaatneutraal | Hoe we in 2022 onze reizen compenseerden

Zweeds Lapland – Een unieke eco-ervaring

Kleinschaligheid, gastvrijheid en nabijheid tot de natuur. Nieuwsgierigheid, kennis en leren. Vlakbij de grens met Noorwegen ligt het dorpje Sorsele. Daar dan weer vlakbij ligt één van de vele hidden gems die Zweeds Lapland rijk is: het eilandje Geunja. En op dit eiland staat de Sámi Eco Lodge. De lodge wordt gerund door Ann-Kristine en Mikael: twee locals waarbij het Sami bloed door de aders stroomt. Vol liefdevolle passie, vertellen ze je alles over hun traditionele Sami levensstijl. Zodra je na de boottocht, die je langs ongerepte en stille bergen voert, aankomt op het eiland, merk je zelf al hoe goed de energie is die op dit stukje aards paradijs hangt.

Zweeds Lapland
Zweeds Lapland

Je kunt hier een nachtje slapen in de off grid accommodatie. Je kunt ook met Mikael op pad gaan om wildlife, zoals elanden, beren en poolvossen te spotten. Wat je ook gaat doen: geniet ‘s avonds van de door Ann-Kristine klaargemaakte rendierbiefstukken en zelf geplukte paddenstoelen. Leven in Zweden, in volledige harmonie met de natuur…

Canada – Duurzame sight-seeing in Ottawa

Duurzaamheid is in Canada een steeds belangrijker onderwerp. Duurzaamheid betekent dat de middelen van vandaag intelligent worden gebruikt zodat er genoeg overblijft voor toekomstige generaties. Leven in harmonie met de natuur en het verbeteren van de kwaliteit van het leven, daar gaat het om. In Ottawa kun je een fietstocht maken langs 10 plaatsen die uitblinken in hun succes op gebied van duurzaamheid. De route voert onder andere langs het Richelieu Park. Hier kun je zien hoe op natuurvriendelijke wijze de maple syrup wordt gewonnen van de bomen.

Plan hier je vakantie naar Canada

Een duurzame fietstocht in Ottawa, Canada
Een duurzame fietstocht in Ottawa, Canada

Ook fiets je over de Corcktown Footbridge – een elegante brug die uitsluitend toegankelijk is voor wandelaars en fietsers. Vanaf hier heb je het mooiste zicht op het historische Rideau Canal. Fiets je met kinderen? Stop dan zeker ook bij de Children’s Garden. Deze tuin is ontworpen door en voor kinderen en laat ze met alle zintuigen kennismaken met wat de natuur biedt op gebied van voedsel. Dus ben je in Ottawa, huur een fiets en maak kennis met de stad op een unieke en groene manier!

Verenigde Staten – Eco-eiland in Georgia

Duurzaamheid in de Verenigde-Staten? Jazeker! Om de stranden, bossen en moerassen op Jekyll Island te behouden, worden er voortdurend maatregelen genomen. Hierbij wordt uitgegaan van verantwoord gebruik van natuurlijke bronnen. Op Georgia’s Golden Isles geniet je volop van de ongerepte natuur. Fietsend over één van de vele fietspaden, leer je meer over de dierenwereld tijdens een wandeling met een Ranger. Steek je zelf de handen graag uit de mouwen? Help dan actief mee aan het behoud van de flora en fauna.


Plan hier je vakantie naar Amerika


Jekyll Eiland - Duurzaamheid voorop
Jekyll Eiland – Duurzaamheid voorop

In 2019 hebben meer zeeschildpadden dan ooit genesteld op het eiland. Het speciale Zeeschildpaddencentrum informeert de bezoekers over de maatregelen die genomen worden om de dieren te beschermen. Ook leer je over de behandeling van gewonde schildpadden. Ook bieden ze leerzame programma’s en zorgen voor de bescherming van de schildpaddennesten op de stranden. Verder is op Jekyll Island in mei 2019 de grootste solar farm – gebied met zonnepanelen – op openbaar terrein in Georgia geopend. Groen bezig daar!

Verenigde Staten – Duurzaam kamperen met Escape Campervans

Het is geen geheim dat reizen invloed heeft op het milieu. Maar dat betekent zeker niet dat je alle vlieg- en autoritten moet opgeven. Er zijn gewoon te veel mooie plekken om te verkennen en te veel avonturen om te beleven. Wij hebben een aantal tips voor je waarmee je je roadtrip per Escape Campervan door Amerika of Canada nóg milieubewuster kunt maken:

Escape Campervans - duurzame reistips
Escape Campervans – duurzame reistips
  • Gebruik een herbruikbare beker; verminder de plastic afvalberg en neem je eigen mok mee voor je dagelijkse koffietje. Even afspoelen in het klaterende bergstroompje en je bent weer good-to-go
  • Denk aan een milieuvriendelijke waterfles, een essentieel item op je eco-vriendelijke paklijst!
  • Herbruikbare tassen zijn earth’s best friend; geen plastic zakken meer van de supermarkt. De herbruikbare tassen zijn handig om spullen in op te ruimen en passen als bagage in de kleinste gaatjes
  • En wat dacht je van eco-vriendelijke zeep en shampoo? Geen plastic flessen en biologisch afbreekbaar. Let wel op dat je zeep nooit binnen 200 meter van een meer of rivier gebruikt! Zo zorg je ervoor dat de dieren tijdens het drinken niet gaan schuimbekken…

Tip: Lees meer over roadtrippen in West-Amerika bij onze buren van Ctheworld.nl!

Ruby Hotels – Duurzame Luxe

De innovatieve hotelgroep Ruby staat voor Lean Luxury: reductie tot het essentiële. Alles wat overbodig is wordt weggelaten. Ieder hotel heeft zijn eigen karakter, maar wat ze allemaal kenmerkt is een ideale locatie in het hart van de stad. Een cool design, een ongedwongen sfeer, een bar die 24 uur per dag open is, betaalbare prijzen én de focus op duurzaamheid. Zo is Ruby Marie in Wenen door de U.S. Green Building Council bekroond met de hoogste internationale LEED®-certificering.

Ruby Hotels - Organisch, biologisch, duurzaam
Ruby Hotels – Organisch, biologisch, duurzaam

In alle hotels wordt groene stroom gebruikt. Voor alle gerechten zijn de groenten en fruit afkomstig van biologische boerderijen in Duitsland en Oostenrijk. De zuivelproducten komen van biologische producenten uit de regio. Ook voor het ontbijt worden uitsluitend producten van de beste biologische kwaliteit gebruikt – van superfood tot worst.

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link