WERELDREIZIGERS.NL
Home » Wereldwijd » Mooiste duikspots ter wereld | Onze top 5

Mooiste duikspots ter wereld | Onze top 5

Als je eenmaal hebt ervaren hoe het is om met een bonkend hart, suizende oren en verder alleen het raspende geluid van je adem de diepte in te duiken, dan weet je hoe verslavend duiken is. De onderwaterwereld van Scuba Diving is een wonderlijke wereld vol verrassingen en onverwachte wendingen. Zwevend, dicht boven regenboogkleurig koraal, peddel je ineens oog in oog met een reusachtige schildpad. Of je voelt plotseling het kietelende gevoel van een zeeslang die tussen je voeten door slingert. De zee is het toneel van bizarre vissen, spectaculair koraal, vergane scheepswrakken en vliegtuigkadavers. De felle kleuren schitteren je tegemoet in oceanen over heel de wereld. Natuurlijk, sommige plekken zijn mooier dan andere. Vooral het heldere water waardoor je vele tientallen meters om je heen kan kijken, maakt de duikervaring nog intenser. Heb je je PADI/SSI certificaten al gehaald? Dan wordt het tijd dat je onder water je gezicht eens laat zien bij de volgende duikspots. Dit zijn volgens ons mooiste duikspots ter wereld, lees je even mee?

1. The Great Barrier Reef, Australië

The Great Barrier Reef, Australië
The Great Barrier Reef, Australië

Let’s get down under! Misschien geen verrassing, maar in Australië vind je zonder enige twijfel de mooiste duiklocaties ter wereld. The Great Barrier Reef is met 2600 km het grootste koraalrif op onze aarde. Even wat cijfers: 2900 afzonderlijke riffen, 2000 tropische vissoorten, doorgaans 60 meter zicht en een wateroppervlakte van maar liefst 334.400 vierkante meter. De biodiversiteit is hier enorm. Vissen in alle kleuren en maten, dolfijnen, schildpadden, haaien, kwallen en roggen, je kan ze overal in het rif tegenkomen. Maar natuurlijk is het vooral het koraal wat The Great Barrier Reef zo speciaal maakt. Op veel plekken langs de kust kan je het prachtige koraal al vlak onder het wateroppervlakte zien. Wees voorzichtig met je handen en flippers, koraal breekt snel en groeit heel, heel langzaam weer aan.

Lees ook: Wereldwijs | De 25 grootste eilanden ter wereld per landoppervlak

Tja, The Great Barrier Reef is gigantisch groot. Dus waar kan je dan het beste duiken? Onze favoriet: Lady Elliot Island, vlak bij Fraser Island. Je moet er wel een korte vlucht met het vliegtuig voor over hebben vanaf Hervey Bay, maar daar krijg je meer dan genoeg voor terug. Lady Elliot Island is een bloedmooi tropisch eilandje. Azuurblauwe lagunes, oogverblindend koraal en superhelder water. Het rif rondom het eiland herbergt dolfijnen, mantaroggen en zeeschildpadden. Gotta see it to believe it!

2. The Great Blue Hole, Belize

The Great Blue Hole, Belize
The Great Blue Hole, Belize

Deze duiklocatie in de Caribische Zee is absoluut een eye-catcher en nummer twee op onze lijst met mooiste duikspots ter wereld. Misschien heb je er weleens foto’s van voorbij zien komen. The Great Blue Hole is namelijk een van de meest gefotografeerde duikspots ter wereld. En dat is natuurlijk niet zomaar. Het rif bij Belize is met een lengte van 360 km de grootste, na The Great Barrier Reef. Na een boottocht van zo’n twee uur vanaf Belize kom je aan bij een atol die gevormd wordt door een diepblauw gapend gat met een diameter van 300 meter. Deze grote blauwe opening was ooit het dak van een kalksteengrot en nu het startpunt van een van de mooiste duiken. The Great Blue Hole heeft een totale diepte van 100 meter en ligt bij de Lighthouse Reef. De diepste duik gaat zo’n 40 meter naar beneden. Eenmaal onder water zal je rond de Blue Hole al snel haaien zien en allerlei andere grote en kleine vissen zoals barracuda’s. Ook hier is het koraal verbluffend en het pure blauwe water een verademing als je het bruine water uit de Noordzee gewend bent. Zorg wel dat je wat duiken achter je naam hebt staan, want alleen gevorderden durven de duik aan op deze beeldschone plek. The Great Blue Hole staat overigens volkomen terecht op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Lees ook: De mooiste zwembaden ter wereld

3. Cocos island, Costa Rica

Cocos island, Costa Rica
Cocos island, Costa Rica

Voor plek drie op de lijst van mooiste duikspots ter wereld nemen we je mee naar het eilandreservaat Cocos vlakbij Costa Rica. Hier, in de Stille Oceaan, vind je Cocos Island, een boeiende duikspot door haar overweldigende onderwaterleven. Vooral de grote scholen hamerhaaien maken indruk. Maar ook dolfijnen, murenen, roggen en manta’s zijn overal aanwezig.

Lees ook: De 10 Mooiste Nationale Parken in Costa Rica | Duurzaam ecotoerisme

In totaal zijn hier meer dan 30 soorten koraal en meer dan 300 soorten vissen. Zelfs walvissen, zeeleeuwen en octopussen komen hier af en toe een kijkje nemen. Voor een duiker zoals jij is Cocos Island ongetwijfeld een droomplek. Er schijnen op het eiland nog vele schatten te liggen als je de eeuwenoude piratenlegendes mag geloven. Dus misschien is hier niet alleen je mooiste duikervaring verstopt, maar ontdek je ook nog eens de Schat van Benito Bonito of de Schat van Lima. Jacques Cousteau gaf dit eiland de stempel ‘mooiste eiland ter wereld’ mee. Als iemand van zijn statuur zoiets zegt, moeten we dat vooral heel serieus nemen.

Lees ook: Rondreis Costa Rica – Avontuurlijk en relaxed!

4. De Malediven

De Malediven
De Malediven

Waarschijnlijk denk je: ‘de Malediven?? Dat is toch alleen maar weggelegd voor de rich and famous?’ Misschien wel als het gaat om een paar dagen overnachten in een superdeluxe resort. Maar ook als duikliefhebber moet je hier stiekem toch echt geweest zijn. Op de Malediven vind je meerdere schitterende atollen, die ook weer worden gevormd door hele kleine pareltjes van eilandjes. En precies hier, bij deze kleine eilandjes, zijn ontelbare koraalriffen verstopt. Duizelingwekkende kleurschakeringen glinsteren je tegemoet als je eenmaal kopje onder bent. Vreemde en grappige vissen zoals de Napoleon lipvis, de koraalvlinder, wimpelvissen en zaagbaarzen spartelen langs je heen. Natuurlijk helpt het best wel dat de stranden op de Malediven tot de witste van deze aardkloot behoren.

5. Sharm el-Sheikh, Egypte

Sharm el-Sheikh, Egypte
Sharm el-Sheikh, Egypte

Heb je geen zin in een lange vliegreis en blijf je liever dicht bij Europa? Neem dan je duikgear eens mee naar de badplaats Sharm el-Sheikh op het Egyptische eiland Sinaï. De Rode Zee heeft hier zo haar eigen wereldwonderen onder water. Het hoge zoutgehalte van de Rode Zee zorgt voor een uniek schouwspel. Duiken bij Sharm el-Sheikh betekent een ontmoeting met fascinerende vissen die langs koraalriffen heen schieten. Maar vooral bijzonder is het wrak van de SS Thistlegorm, een Brits schip dat zonk in de Tweede Wereldoorlog. Je kan makkelijk door verschillende delen van het wrak heen duiken en zelfs nog kleine tanks, motorfietsen, munitie, vrachtwagens en twee locomotieven (!) zien die al die tijd in de ruimen van het schip bewaard zijn gebleven. Hoe cool is dat! Sharm el-Sheikh hoort absoluut thuis op het lijstje met mooiste duikspots ter wereld, wat vind jij?

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link