Wereldreizigers.nl
Home » Wereldwijd » Nieuw-Zeeland | Tips en 30 (!) plekken om gratis te kamperen

Nieuw-Zeeland | Tips en 30 (!) plekken om gratis te kamperen

Je kunt op heel veel plekken in Nieuw-Zeeland gratis kamperen. Dit worden uiteraard de Free Campings genoemd. Overigens mag je alleen op deze gratis kampeerplekken staan als je zelfvoorzienend (self-contained) bent. Dit betekent in Nieuw Zeeland (april 2023) dat je een toilet hebt, schoon water hebt en ook een plek hebt om je eigen afvalwater te dumpen. Dit gaat helaas veranderen en dat heb ik kort, inclusief een link naar de juiste informatie, opgenomen in de reisinformatie blog over Nieuw-Zeeland. Een aantal fantastische of gewoon hele praktische, en dus gratis campings wil ik graag met je delen!

Plan hier je vakantie naar Nieuw-Zeeland

Voordat je gratis gaat kamperen

Voordat je verder gaat lezen, is het goed om te weten dat al deze plekken zijn bedoeld voor auto´s en campervans die zelfvoorzienend zijn. Nogmaals, dit verandert in de toekomst, dus let goed op of je er dan nog mag staan. De boetes liegen er helaas niet om…

Lees ook: Nieuw-Zeeland | Tips voor het kopen van een auto of campervan

Daarnaast is het erg goed om te weten dat de gratis kampeerplekken steeds schaarser worden. Dit is omdat locals klagen over de troep die wordt achtergelaten of het slecht omgaan met de natuur om deze plekken heen.

Daarom wil ik graag nog even extra benadrukken dat de natuur echt beschermd moet worden! Laat alsjeblieft geen rotzooi achter, echt helemaal niets. Gebruik alsjeblieft je eigen afvalwater, je bent immers zelfvoorzienend. Ga dus niet je tanden buiten poetsen of het afwaswater in de bosjes weggooien. Dit zou je thuis ook allemaal niet doen, dus doe het alsjeblieft ook niet op een plek waar je te gast bent…

Fantastische zonsondergang nét voordat je gaat slapen | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland
Fantastische zonsondergang nét voordat je gaat slapen | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland

Gratis campings op het Noordereiland

Vlakbij Ocean Beach

In de buurt van Ocean Beach (locatie hier) is een prima plek, waar ongeveer tien anderen kunnen staan. Dit aantal is afhankelijk van hoe breed de kampeerders gaan staan. Er staan een aantal borden waar je tussen moet staan. De andere parkeerplekken zijn alleen voor dagparkeerders. Er is één toilet en een koude buitendouche. Helaas was de buitendouche niet schoon toen wij er waren, want er kwam wat ijzer/roest mee uit de kraan. Verder is het een fijne plek voor een aantal wandelingen en om te surfen op Ocean Beach.

Een bord wat aangeeft tussen welke pijlen je gratis mag kamperen | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland
Een bord dat aangeeft tussen welke pijlen je gratis mag kamperen | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland

Aan de kust bij Thames

Deze plek aan de kust bij Thames (locatie hier) is een ideale plek om tussen Auckland (locatie hier) en de bezienswaardigheden in Coromandel Peninsula (locatie hier) te slapen. Er zijn meerdere plekken en je kan op een kleine loopafstand nog een boodschapje doen bij de Pak ´n Save. Daarnaast ligt er een mooi park voor de parkeerplaatsen.

Helaas zijn de toiletten wel een stukje lopen (bij een klein trein stationnetje) en gaan deze om 20.00 uur ´s avonds dicht. Je kunt wel naar andere toiletten in het centrum van Thames, maar deze zijn echt wel nog een stukje verder lopen. Schrik niet van auto´s de volgende ochtend naast je, want deze parkeerplaatsen worden ook door veel werknemers van de supermarkt gebruikt.

Aan het meer in Tairua

Aan het meer in Tairua is een kleine, drukke locatie (locatie hier). Probeer hier dus niet al te laat te komen. Zelf hadden we mazzel en hadden we het laatste plekje rond 20.00 uur te pakken, maar meerderen zijn na ons teleurgesteld teruggereden. Een grasveldje voor de parkeerplaatsen maakt deze plek ideaal en je kunt er goed genieten van een zonsondergang. Heb je geen zin in het uitzetten van je tafel en stoelen? Dan kun je gebruik maken van de picknick tafels die in het gras staan. Naast de parkeerplaatsen staan toiletten waar je gebruik van kunt maken.

Volop ruimte naast je campervan op deze locatie in Timaru | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland
Volop ruimte naast je campervan op deze locatie in Tairua | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland

Aan het meer in Rotorua

Aan het meer in Rotorua (locatie hier) was het heel rustig en fijn, maar heel simpel. Er zijn twee toiletten en een veldje. Met goed weer is er een mooie zonsondergang op het meer. De keuze om hier te gaan staan in plaats van bij de stad Rotorua, is omdat het rondom de stad enorm stinkt naar de geisers. Op deze locatie heb je dit niet, dus dat scheelt een hoop stank.

Ondergaande zon bij Lake Rotorua | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland
Ondergaande zon bij Lake Rotorua | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland


Aan de rivier Waikato, vlakbij Huka Falls en Lake Taupo

Deze plek aan de Waikato Rivier (locatie hier) was redelijk druk bezocht, maar er is voldoende ruimte om bijvoorbeeld pas het begin van de avond aan te komen. Helaas is er maar één toilet. Je staat aan de Waikato rivier, waar de Huka Falls ook aan liggen.

Overigens moet je voor het bekende uitzichtpunt over de Huka Falls nog wel een klein kwartiertje rijden. Je kunt er ook heen lopen, maar dit is een kleine 7 kilometer wandelen. Je kunt daarnaast vanaf deze campingplaats het openen van de sluis zien en dat is ook zeker benoemswaardig!

Op de parkeerplaats in National Park, ideaal voor of na Tongariro Alpine Crossing

Op deze locatie (locatie hier) moet je even goed opletten. Het is niet de camping, maar de parkeerplaats ernaast. Het is een soort parkeerplaats voor een Park & Ride, maar je kunt hier ook overnachten. Je mag dan gebruik maken van de faciliteiten van de camping ernaast. De twee toiletten zijn gratis te gebruiken, maar er zijn ook twee douches en een wasgelegenheid. Deze zijn alleen te gebruiken tegen betaling en deze betaling kun je doen via een KiwiTag. Deze kun je kopen bij het tankstation aan de hoofdweg. Door middel van deze tag kun je voor $2 vijf minuten warm douchen en een wasje draaien en/of de droger gebruiken kost $4,- per keer.

Veel kampeerplekken bij New Plymouth | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland
Veel kampeerplekken bij New Plymouth | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland

Lees ook: Nieuw-Zeeland | Tips voor het kopen van een auto of campervan

Aan het meer in New Plymouth

In het weekend was deze plek aan het meer in New Plymouth (locatie hier) erg druk, maar doordeweeks niet. In die drukke weekenden zijn er nog altijd wel plekjes te vinden, maar dan misschien niet aan het meer. Mocht je vroeg aankomen, dan heb je hier een grotere kans op een plek aan het meer! Er zijn twee toiletten aanwezig. Het enige nadeel van overdag aan het meer staan, is dat er nonstop boten en waterski´s langskomen. Het was best wat herrie, maar als je dit kan waarderen, is het een topplek!

Recht aan het meer in New Plymouth | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland
Direct aan het meer in New Plymouth | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland

Op de parkeerplaats van North Egmont Visitor Centre

De parkeerplaats van North Egmont Visitor Centre (locatie hier) is geen mooie plek, maar wel uitermate handig als je de volgende dag vroeg aan een hike wilt beginnen vanaf hier. Je moet even opletten waar je je campervan neerzet, maar je mag er wel legaal slapen. Het North Egmont Visitor Centre is open van 8.00 uur tot en met 15.00 uur, maar buiten deze openingstijden zijn er twee toiletten die je de hele dag en nacht kunt gebruiken.

Aan het water bij Hastings

Aan het water bij Hastings is een fantastische plek (locatie hier), vooral met mooi weer. Je staat hier letterlijk aan de zee, met kiezelstrand. Wij hadden hier helaas veel wind, maar de zon maakte alsnog veel goed. Het is een ontzettend grote plek dus voldoende ruimte om ook eventueel laat in de avond aan te komen. Naast twee toiletten is er ook een drinkwaterpunt. De zonsopgang is met helder weer hier ontzettend mooi om te zien.

Aan de kust bij Hastings | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland
Aan de kust bij Hastings | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland

Aan de haven in Wellington

Aan de haven van Wellington is een soort parkeerplaats (locatie hier) en ik zal het maar gelijk zeggen: het is er onwijs druk! Hier moet je echt heel erg op tijd zijn of simpelweg geluk hebben, omdat er een camper bijvoorbeeld weg gaat voor de ferry. Hierdoor hebben wij één nacht op het allerkleinste (en toen laatste) plekje gestaan. We zijn toen rond 06.30 uur de volgende dag, verplaatst naar een ruimere plek. Hierdoor konden onze buren en wijzelf weer normaal de campervans uitstappen. Hierna hebben we er nog twee nachten gestaan.

Op deze plek mag je maarliefst vier nachten staan per kalendermaand. We kunnen aanraden om je campervan hier te laten staan en lopend (45 minuten) naar het centrum te wandelen. Zo ben en blijf je verzekerd van je plekje. Naast twee toiletten is er een drinkwaterpunt. Gezien de drukte op deze locatie is er regelmatig een rij voor het toilet. Op vijf minuten loopafstand zit overigens een zwembad waar je voor een paar dollar een warme douche mag nemen.

Knus parkeren met de buren in Wellington | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland
Knus parkeren in Wellington | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland

Gratis campings op het Zuidereiland

Midden in het centrum in Nelson

In Nelson heb je plekken op de parkeerplaats (locatie hier) midden in het centrum waar je mag overnachten. Er zijn meerdere plekken op de parkeerplaatsen, maar we kunnen die naast de plek waar je naar het toilet kunt, kunt douchen en kunt wassen, het meeste aanraden. Twee toiletten blijven de gehele nacht open, maar de rest van de faciliteiten zijn maar tot ongeveer 17.00 uur open.

Houd er rekening mee dat je midden in het centrum staat en dus wat geluiden kunt horen ´s nachts. Wanneer alle winkels de volgende dag weer openen, zul je dit ook gelijk weer merken, want dan loopt de parkeerplaats ook weer een stuk voller. Gedurende de openingsuren van de winkels moet je helaas wel betalen om hier te mogen staan.

Onder de stad Blenheim

Er zijn twee gratis kampeerplekken in en rondom Blenheim. Omdat eentje ervan in het centrum ligt, hebben wij voor die buiten het centrum gekozen. Een fijne rustige plek (locatie hier). De toiletten bevinden zich een stukje verderop, maar het is prima te lopen. Je kunt er gerust wat later op de dag pas aankomen, want het is geen drukke kampeerplek. Er waren in totaal 10 gemarkeerde kampeerplekken.

Op deze plek hadden we het wel langer uitgehouden in Kaikoura | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland
Op deze plek hadden we het langer kunnen uitgehouden in Kaikoura | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland

In het centrum van Kaikoura

In het centrum van Kaikoura zijn maar een beperkt aantal gratis kampeerplekken. Het zijn er namelijk maar 16 in totaal en ze zijn verdeeld over twee locaties (locatie hier). Op beide locaties mag je maar maximaal één nacht overnachten en ook zijn ze beiden erg populair. Wij hebben op beide locaties één nachtje overnacht en waren steeds net op tijd. Rond een uurtje of 12 á 1 uur in de middag waren de plaatsen al vergeven, dus ben op tijd voor deze plekken!

Bij de grote parkeerplaats van deze twee kampeerplekken (locatie hier) moet je overigens tot 17.30 uur betalen voor het parkeren. Aangezien dit maar een klein bedrag per uur is, is het het waard om dus eerder al te parkeren en te betalen als je een plekje hebt bemachtigd.

Buiten het centrum van Kaikoura

In Kaikoura zijn diverse gratis campings en op allemaal mag je maximaal één nachtje staan. Dit is niet ideaal, helemaal als je (zoals bij ons) langer moet blijven omdat een tour gecanceld wordt. Je kunt dan hoppen tussen drie andere gratis campings, maar eventueel uiteindelijk ook een keuze maken voor een betaalde camping. Mocht dit laatste nodig zijn, dan kunnen we het grasveld (tegenover de eerst genoemde plek hieronder) aanraden. Het is maar een simpel grasveld voor $20 per campervan, maar een ideale plek om te verblijven.

De eerste gratis plek (locatie hier) ligt op ongeveer 40 minuten loopafstand van het centrum en heeft zes plekken. Er zijn twee toiletten en het ligt erg mooi aan het water. De tweede gratis plek (locatie hier) heeft twintig plekken, maar er zijn helaas geen toiletten. Het is absoluut geen mooie plek. Op ruim tien minuten lopen vind je wel toiletten bij een zwembad, maar deze zijn alleen open binnen de openingstijden. De derde plek (locatie hier) heeft vijftien plekken en ligt wat verder weg, maar is mooier dan de tweede.

Tussen Kaikoura en Christchurch

Net voor Waipara, gezien vanaf Kaikoura, ligt deze gratis camping (locatie hier) met een beperkt aantal plaatsen. Er Ijn tien plaatsen beschikbaar en toen wij er kwamen stond er pas één andere camper. Het is aan te raden niet al te laat hier aan te komen, want gedurende de avond stroomden uiteindelijk alle plaatsen vol. Er zijn twee toiletten vlakbij de plaatsen.

In de buurt kun je een wandel- of fietswijntour doen, maar je kunt ook zelf naar een wijngaard om daar een wijnproeverij te doen. Wij zijn bij de wijngaard Greystone geweest en vonden dat een aanrader. Wanneer je dus op tijd op deze camping bent, kun je daar naartoe lopen en ben je al verzekerd van een plekje op de camping na het wijn proeven.Wakker worden met dit uitzicht is bijna een droom in Timaru | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland
Wakker worden met dit uitzicht is bijna een droom in Timaru | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland

In Timaru

Er zijn twee gratis camping plekken, maar helaas was er eentje gesloten in verband met een evenement toen wij er waren. Wel was deze plek een stuk dichterbij de locatie waar je de pinguïns kan zien in de avond, dus mocht deze open zijn, kunnen we die qua locatie aanraden. De naam van deze plek is Caroline Bay (locatie hier).

Mocht je nou een super mooie, rustige plek willen aan het water, dan kunnen we onze gratis slaapplek (locatie hier) zeker aanraden. Wij kwamen er pas ná het kijken naar de pinguïns aan en toen was er nog precies plek voor ons over. Toch hebben we gehoord dat deze locatie nooit druk is en dat het deze keer dus alleen drukker was omdat die andere locatie gesloten was.

Wanneer je er naartoe rijdt, kom je op een splitsing uit en kun je links of rechts kiezen. Wij zijn daar rechts gegaan en als je ver genoeg door rijdt (tot je niet meer verder kan), kom je dus op een mooie slaapplek uit. Aan het einde staat een bord waar je met daarop dat de toiletten 250 meter lopen zijn. Ondanks er eerder al een soort wc-hokje is, is het verstandiger om 250 meter verder te lopen. Daar is een toiletruimte naast een sportveld waar je gebruik van kunt maken en een stuk schoner!

Tussen de bomen bij Lake Wardel | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland
Tussen de bomen bij Lake Wardel | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland

Twee locaties vlakbij Lake Pukaki

Rondom Lake Pukaki zijn er meerdere gratis campings en dat is ideaal, want in deze omgeving kan je je wel even vermaken. Ook fijn is dat je op de meeste gratis campings hier meerdere dagen mag verblijven.

De eerste kampeerplaats (locatie hier) is in een soort bos. Helaas is er maar één toilet en deze stonk enorm. Het is wel een ideale plek om ´s ochtends te vertrekken richting Mount Cook, aangezien je vlakbij de splitsing van State Highway 8 naar Mount Cook Road bent.

Kamperen aan Lake Pukaki | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland
Kamperen aan Lake Pukaki | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland

De tweede locatie (locatie hier) is de mooiste en drukste. Ondanks de drukte was er meer dan voldoende plek, maar de mooiste plekjes waren al vergeven. Hoewel de plekken naast het toilet vaak nog wel vrij zijn en dat eigenlijk een mooie plek is. Je kunt vanaf daar uiteraard snel bij het toilet zijn, maar ook het water in.

Daarnaast heb je fantastisch zicht op de zonsondergang vanaf die plek. Deze toiletten, vier stuks, zijn de enige toiletten van deze grote ruime camping. Een tweede nacht hebben we er ver vanaf gestaan en dan is het wel een heel eind lopen.

Tussen Lake Pukaki en Queenstown

Deze gratis camping tussen Lake Pukaki en Queenstown (locatie hier) is ook weer niet meer dan een grasveld langs het water met twee simpele toiletten. Het is er rustig, maar als het ´s avonds stil is, hoor je wel de auto´s op de wegen langsrijden. Wij hebben daar overigens geen last van gehad. Het was voor ons een ideale plek om te slapen tussen Lake Pukaki en Queenstown in.

Tussen Queenstown en Te Anau

De gratis camping tussen Queenstown en Te Anau in, is eigenlijk de laatste gratis camping (locatie hier) voor Milford Sound en dit is een enorm fijne plek. Het had eigenlijk alles. Van de camping moet je niet te veel voorstellen, want het zijn gewoon parkeerplaatsen midden in het centrum.

Wat er echt ideaal aan is, is dat er een supermarkt is, je kan douchen tegen betaling, je kan wassen tegen betaling, er picknicktafels zijn, een dumpplek voor je vieze water is, een drinkwater punt is, er een plek is om je afwas te doen en als toppunt echt hele schone toiletten! Ook kunnen we de friet van de Chinese friet-/vistent tegenover de wasmachines aanraden.

Een kijkje in het (rommelige) leven van een camper | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland
Een kijkje in het (rommelige) leven van een camper | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland

Tussen Queenstown en Wanaka

Een ideale plek tussen Queenstown en Wanaka (locatie hier), want er is plek genoeg. Kom je op tijd, dan kun je waarschijnlijk aan het meer staan. Ook als er aan het meer geen plek meer is, is het een mooie locatie om te overnachten. Er zijn een aantal toiletten en je kunt er ook afval weggooien. Op veel plekken kan dit niet, dus altijd ideaal als het wel kan.In de buurt van Wanaka

In en dichtbij Wanaka zit er helaas geen gratis camping. Wel kun je op een locatie in de buurt gratis slapen, maar vergis je niet, dit is best een stukje rijden. Dit is een ideale locatie als je de hike naar de Rob Roy gletsjer wilt gaan maken. De gratis camping (locatie hier) is de parkeerplaats van de Rob Roy Glacier Track. Wij wisten dit niet van te voren en hebben hier dus niet geslapen, maar het leek ons een prachtige plek met daarbij meerdere toiletten.

Buiten leven en overal kunnen koken | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland
Buiten leven en overal kunnen koken | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland

Tussen Hokitika (Gorge) en Arthur´s Pass

Na een dag in en rondom Hokitika en wellicht net zoals wij ´s avonds bij de Glow Worms kijken, wil je niet meer te ver rijden voor een kampeerplek. Uiteraard zijn er meerdere campings, maar een gratis camping helaas niet. Wel een klein stukje verder richting Arthur´s Pass. Mocht je dus net zoals wij tussen Hokitika en Arthur´s Pass een gratis overnachtingsplek zoeken, dan is dit een goede spot. Het is namelijk aan de weg, een parkeerplaats van een café. Dit café is helaas wel alleen overdag open, wat betekent dat er geen toiletten zijn in de avond. Er wordt gewaardeerd om de volgende ochtend bijvoorbeeld een koffie bij hen te halen. Dat hebben wij dan ook zeker gedaan! Het café heet Honey Café (locatie hier).

Op de weg Lewis Pass

Aan de Lewis Pass hebben wij twee keer gratis kunnen kamperen. Namelijk vlakbij Hamner Springs en in het dorpje Reefton. De eerste plek (locatie hier) is een plek midden in de natuur en tegen onze verbazing in waren de twee toiletten helemaal schoon. Er zijn tien plekken en uiteindelijk waren deze begin van de avond allemaal gevuld. Wij waren er op tijd en konden daardoor nog kiezen welk plekje we wilden, maar we hadden dus niet heel veel later moeten aankomen, dan hadden we geen plek gehad.

Madelon haar bedje gedurende al deze nachten op de gratis kampeerplekken | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland
Madelons bedje gedurende al deze nachten op de gratis kampeerplekken | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland

De tweede plek (locatie hier) in het dorp Reefton had ook beperkte plekken en ook deze was wederom vol. Wel zagen we hier veel locals bij elkaar staan die met elkaar een weekendje weg waren. Het was inderdaad weekend, dus het kan goed zijn dat deze plaatsen gemiddeld niet zo snel vol staan. Vlakbij deze slaapplekken zijn twee toiletten en er is op loopafstand een zwembad waar je tegen betaling een warme douche nemen.

Aan de kust bij Greymouth

Deze spot bij Greymouth (locatie hier) vonden we echt een heerlijke. De kampeerplek is wederom een parkeerplaats, maar wel op een mooie, rustige plek. Let wel op, niet alle plekken zijn bedoeld om te overnachten. Er zijn namelijk ook plekken om alleen overdag op te parkeren. Er zijn twee toiletten vlakbij en ook is er een koude douche te vinden. Mocht je van surfen houden, dan is dit een prima plek. Er kwamen ook veel locals hier surfen en maakten dan aan het einde gebruik van die koude douche.

Wat daarnaast ook enorm tof is, is dat hier veel dolfijnen zwemmen. Wij hebben ze gezien rond het einde van de middag. De beste spot om de dolfijnen te spotten is aan het einde van de pier. Hier kun je overigens ook een mooie zonsondergang zien.

Op loopafstand van de Westkust in Greymouth | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland
Op loopafstand van de Westkust in Greymouth | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland

Vlakbij het strand in Westport

Het is iets verder van het strand af dan wij hadden verwacht, maar je loopt er wel in een paar minuten zo op vanaf deze slaapplaats in Westport (locatie hier). Het strand is verder niet zo bijzonder, maar een rustig plekje is het verder wel. Het ligt dan ook echt buiten het centrum van het (verder niet bijzondere) Westport. Er is een toilet aanwezig, maar voor het aantal mogelijke slaapplekken, is dit vrij weinig. Er zijn namelijk 30 gratis slaapplekken en daarnaast is er ook nog een betaalde campingplaats vlakbij die van dezelfde toiletten gebruik kunnen maken.

Vlakbij de haven in Motueka

Valkbij de haven in Motueka is een enorm kleine en populaire spot (locatie hier), dus de kans dat je hier overnacht kun je altijd vergroten door er op tijd te zijn. Wij hadden hier één keer mazzel en kwamen toen om 17.00 uur aanrijden. Wel hebben we vernomen dat er ook dagen zijn dat deze slaapplek al rond 14.00 uur volledig bezet was.

Het fijne van deze plek is dat er een fijne koude douche is, twee schone toiletten en twee omkleedruimtes. Ook kun je er in een soort zwembad met zout water baantjes zwemmen aan de kust. Het is erg aantrekkelijk om te overnachten op de parkeerplek ernaast, maar wij raden dit niet aan. Op deze plek waren ze enorm streng en we hebben ze dan ook boetes zien uitdelen.

Kamperen heeft een hele nieuwe dimensie gekregen op deze manier | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland
Kamperen heeft een hele nieuwe dimensie gekregen op deze manier | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland

In het hippe dorpje Takaka

Er is in het dorp Takaka één gratis kampeerplek (locatie hier) en ook deze is gelimiteerd. Toch hebben zij de parkeerplaats niet vol zien staan. Het is een parkeerplaats midden in het centrum met op een kleine vijf minuten lopen toiletten. Iets verder lopen, vlakbij de grote supermarkt, is ook een toiletblok en daar kan je ook tegen betaling warm douchen. Samen met een locatie voor drinkwater, het dumpen van je vieze water én meerdere afvalbakken, zorgde dit dorpje voor een warm welkom aan de gratis kampeerders. Het enige nadeel is dat je om 7 uur in de ochtend weg moet zijn van de parkeerplaats, maar dat zie je wel vaker terug op gratis kampeerplekken in Nieuw-Zeeland.

Onder het centrum van Christchurch

In Christchurch kun je maar beperkt gratis kamperen. In het weekend zijn de gratis kampeerplekken niet beschikbaar en je mag er maximaal vier nachten van de 30 dagen staan, maar ook weer maar twee nachten op eenzelfde plek. Overigens moet je tweede locatie ook minstens 500 meter verderop zijn. Als je zoals wij er bijvoorbeeld twee keer komt binnen een maand, dan moet je hier wel goed op letten.

We hebben nog een tip voor een plek (locatie hier) ten zuiden van het centrum van Christchurch waar je met ongeveer twintig minuten rijden bent. Het is een ontzettend grote plaats en hier hoef je dan ook zeker niet op een bepaalde tijd al te zijn. Er staan meerdere picknicktafels, meerdere toiletten en ook zijn er mogelijkheden om af te wassen.

Kamperen en dus ook dineren met dit soort uitzichten | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland
Kamperen en dus ook dineren met dit soort uitzichten | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland

In Akaroa

Vlak naast het dorpje Akaroa zijn er parkeerplekken (locatie hier) waar je mag overnachten. Het zijn er een stuk of twaalf en met mooi weer zijn deze zo vol. Wij hadden helaas pech met het weer op deze plek, maar daardoor hadden we dus wel een gratis slaapplek bemachtigd. Je kunt vanaf deze plek gemakkelijk naar de toiletten lopen en als je een stukje verder loopt, loop je zo het centrum in van dit kleine dorp.

Aan de kust in Christchurch

In Christchurch kun je niet zomaar gratis overnachten, maar gelukkig wel vlakbij. De gratis slaapplekken (locatie hier) zijn wederom een soort parkeerplaatsen, maar aangezien je vlakbij het strand zit, is het alsnog een toffe plek. Afhankelijk van waar je precies staat, zijn de twee toiletten een stukje lopen of juist heel dichtbij. De locatie van de toiletten heet Thomson Skate Park. Er is ook een drinkwater kraantje bij deze toiletten en mocht je willen douchen, dan is weer iets verder lopen een koude buitendouche. Deze douche, en waarschijnlijk nog meer toiletten, kun je vinden bij North Beach Surf Lifesaving Club.

Je mag in totaal vier nachten per 28 dagen op de aangewezen locaties overnachten, maar let op, je mag maximaal twee aaneengesloten nachten op dezelfde plek verblijven. Je mag wel 500 meter verderop dan de andere twee nachten verblijven. Ik zou aanraden je aan deze regels te houden, want wij hebben ze alle avonden dat we hier zijn geweest controles gezien.

Het is goed om te weten dat niet alle locals even blij zijn met deze gratis overnachtingsplekken. Om ze te behouden, kan je als overnachter ze dan ook maar beter goed te vriend houden. Ga niet op de stoep en fietspaden zitten (ook voor je eigen veiligheid) en let op dat je deuren niet over de stoep heen hangen. In de avond en nacht heb je kans op auto´s die toeterend langs komen rijden.

Hier krijg je toch nooit genoeg van? | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland
Hier krijg je toch nooit genoeg van? | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland

Tot slot

Hopelijk heb je wat gehad aan deze blog, want er zitten heel wat handige of mooie plekken bij. Nog even goed om te herhalen is dat gratis kamperen echt een cadeautje is van Nieuw-Zeeland. Behandel deze optie dan ook echt waardevol en ga goed met de omliggende natuur om. Dump bijvoorbeeld geen afval en afwaswater. Zo mogen er na jou nog veel meer andere reizigers van dit prachtige land genieten.

Daarnaast ook nog even een herhaling dat de regels omtrent de gratis kampeerplekken de komende jaren gaan veranderen, dus houd dit goed in de gaten. Vergeet trouwens ook niet om op kampeerplekken waar amper iets is, juist omhoog te kijken als het donker is. Geen verlichting betekent meer sterren te zien bij een heldere hemel. Geniet!

Blijer konden Madelon en haar vriend niet meer worden na dit avontuur | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland
Blijer kunnen Madelon en haar vriend niet meer worden na dit avontuur | Gratis kamperen in Nieuw-Zeeland

Plan hier je vakantie naar Nieuw-Zeeland

Madelon Donders

Ik ben Madelon, online ook wel bekend als retourtjewereld en op dit moment 32 jaar jong. Al vanaf dat ik een paar jaar oud was, roep ik al dat ik een lange reis wil maken en dat ben ik dan nu ook eindelijk aan het doen! Zowel mijn vriend Thomas als ik hebben ontslag genomen en reizen nu over de wereld!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link