Wereldreizigers.nl
Noorderlicht, Aurora Borealis
Home » Wereldwijd » Noorderlicht | Hotspots om te jagen op het fascinerende Aurora Borealis

Noorderlicht | Hotspots om te jagen op het fascinerende Aurora Borealis

Het is een spectaculair en sprookjesachtig natuurverschijnsel dat eens in de zoveel tijd een geweldig schouwspel oplevert. We hebben het hier natuurlijk over Aurora Borealis, beter bekend als het noorderlicht. De rood, groene gloed, de wervelende miststrepen en magische kleurschakeringen betoveren iedereen die de kans krijgt het noorderlicht met eigen ogen te zien. Om je een handje te helpen hebben we de beste pekken voor het spotten van het Noorderlicht voor je verzameld. Dit zijn de vier beste Noorderlicht hotspots!

Hoe ontstaat het Noorderlicht?

Het noorderlicht krijgt zijn prachtige kleuren doordat elektrisch geladen deeltjes, uitgestoten door de zon, in onze atmosfeer terechtkomen en botsen met luchtdeeltjes. De gassen die hierdoor ontstaan, zijn de oorzaak van de verschillende kleuren. Eigenlijk is het noorderlicht een samenspel van vele miljarden moleculen die op elkaar botsen.

Wat is de beste tijd om het Noorderlicht te zien?

Je moet wel wat geluk hebben, het noorderlicht laat zich niet op vaste tijden zien en kan soms onvoorspelbaar zijn. Maar wil je toch je geluk beproeven, dan is het goed om te weten dat de beste periode om het noorderlicht te zien ligt tussen september en april is, met name tussen 18:00 en 01:00 uur ’s avonds. Het mooiste moment ligt vaak tussen 22:00 en 23:00 uur.

Waar kun je het Noorderlicht zien?

Dat wil echter niet zeggen dat je het noorderlicht in andere maanden niet kunt zien. Het noorderlicht is er eigenlijk het hele jaar door, dus niet alleen in de herfst en winter. Je vergroot je kans aanzienlijk door verder noordelijk te reizen op onze aardbol. Dat is dan ook de reden waarom wij de favoriete hotspots van het noorderlicht voor je op een rij hebben gezet. Hieronder een greep met de beste plekken voor het zien van Noorderlicht, op deze plekken toont hij met enige regelmatig zijn betoverende gezicht.

Lees ook: Wereldwijs: De veiligste en gevaarlijkste landen in Europa

1. Noorderlicht in Lofoten, Noorwegen

Uitzichtpunt Lofoten, Noorwegen
Uitzichtpunt Lofoten, Noorwegen

Wil je het perfecte uitzicht op het noorderlicht, ook wel poollicht genoemd? Dan kan je het beste ergens tussen september en april afreizen naar hotspot Lofoten in het noorden van Noorwegen. Per boot maak je een tocht langs Tromsø en Svolvaer en kan je genieten van de vele machtige fjorden die Noorwegen rijk is. Met de winterse bergen op de achtergrond kom je uiteindelijk aan in Lofoten, een eilandengroep helemaal in het noorden van het arctische Noorwegen.

Noorderlicht in Lofoten, Noorwegen
Noorderlicht in Lofoten, Noorwegen

Tussendoor is er genoeg gelegenheid om bijvoorbeeld orka’s te spotten of om een zeiltocht te maken langs de prachtige eilanden voor de ruige kust van Noorwegen. Uiteindelijk gaat het natuurlijk wel om het noorderlicht. Elke avond kan je met een expert op pad om op zoek te gaan naar het unieke natuurverschijnsel. Hoe helderder de nacht, hoe meer kans op het noorderlicht. De beste omstandigheden zijn een heldere hemelkoepel, een temperatuur rond het vriespunt en een donkere nacht. Een volle maan kan bijvoorbeeld al veel licht weghalen van het noorderlicht.

2. Noorderlicht in Churchill, Canada

noorderlicht churchill canada
Noorderlicht. Churchill, Canada

Een hele andere plek, maar daarom niet minder spectaculair: Canada! Hier kan je het beste afreizen naar het plaatsje Churchill. Ons advies: plak er gelijk een paar dagen aan vast om een kleine rondtrip te maken in het bloedmooie Canada. Vooral in winterse tijden is dit land een mooi kado om langzaam uit te pakken. Maar Churchill dus! Hier zijn de omstandigheden vaak het beste om jacht te maken op het mysterieuze Aurora Borealis. Churchill is gelegen aan de Hudson Baai en staat bekend om zijn ijsberen die hier in wintertijden rondsnuffelen. Het noorderlicht is vooral rond de maand maart goed te zien. Overdag kan je hier een hondsledetocht maken of een ‘sneeuwschoenwandeltocht’. Ook is het Eskimomuseum hier absoluut een bezoek waard. ‘s Avonds is het warm aankleden en de kou in, hopend op een toneelspel van het poollicht.

3. Noorderlicht in Skógar, IJsland

Noorderlicht in Skógar, Ijsland
Noorderlicht in Skógar, Ijsland

Ook in IJsland maak je een grote kans op het spotten van het noorderlicht. Dus camera in je koffer en richting Reykjavík! Vanuit de hoofdstad reis je door naar het zuiden van dit bijzondere eiland. IJsland ligt dicht tegen de noordpool aan en staat natuurlijk bekend om zijn koude en besneeuwde landschappen. Onderweg naar Skógar kom je langs de vulkaan Eyjafjallajokull, die in 2010 nog tot uitbarsting kwam. Aangekomen bij Skógar vergaap je je aan de schitterende omgeving en maak je je klaar om er ‘s avonds op uit te gaan. Skógar is een echte hotspot voor noorderlicht jagers. Hier is de beste tijd om af te reizen ergens tussen november en februari. Het bijzondere licht met zijn grote variatie aan kleuren en schitteringen tovert in het zuiden van IJsland regelmatig de donkere hemel om tot een fascinerende lichtshow.

Lees ook: 10 leuke dingen om te doen in IJsland | Haal het beste uit je reis!

4. Aurora Borealis in Lapland, Finland

Aurora Borealis, Lapland, Finland
Noorderlicht, Lapland, Finland

Waarom niet gewoon naar het sprookjesachtige Lapland dat in het verrassende Finland ligt? Boek een reis in de maanden februari, maart, september of oktober en grote kans dat je Aurora Borealis tegen het lijf loopt! Natuurlijk is een trip naar Lapland op zich al een hele belevenis. Lapland wordt vaak gecombineerd met omringende landen en wij snappen heel goed waarom! Een rondreis door Scandinavië is niet compleet zonder een sneeuwscooter- of rendiersafari. Het zijn uiteraard unieke afleidingen op je tocht naar het koude Lapland dat helemaal in het noorden van Finland ligt. Of wat te denken van ijsvissen? Uiteindelijk kan er natuurlijk niets op tegen het aanschouwen van een van de parels van Moeder Natuur. Wil je statistisch gezien de grootste kans hebben om het noorderlicht te vangen? Reis dan af naar het plaatsje Kilpisjarvi. Dit stadje staat erom bekend dat het poollicht hier zeer regelmatig te zien is.

Lees ook: 5x mooie nationale parken in Finland & reizen met de trein!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

1 comment

  • When is the best time to see the Northern Lights?
    You have to be lucky, the Northern Lights do not show at set times and can sometimes be unpredictable. But if you still want to try your luck, it’s good to know that the best time to see the Northern Lights is between September and April, especially between 18 p.m. m. and 00 a.m. m. The best time is usually between 01:00 and 22:00.

    That describes it for ICELAND. It is not understood which is the best time, if after 6:00 p.m. or after 01:00 a.m.

Translate »
Copy link