WERELDREIZIGERS.NL
verzorging
Home » Wereldwijd » Verzorging voor je lichaam tijdens het reizen

Verzorging voor je lichaam tijdens het reizen

Veel mensen hebben thuis een routine voor de verzorging van hun lichaam. Lekker elke dag douchen, schone kleren aantrekken en je haren regelmatig wassen. Maar op reis gaat dat toch allemaal net iets anders. In dit artikel staan we stil bij lichaamsverzorging tijdens het reizen.

Verzorging van je haar

De kans is groot dat je naar een zonnig gebied gaat tijdens jouw reis. Als dit het geval is, dan wordt je haar veel blootgesteld aan zonlicht. Hierdoor wordt je haar al snel droog en dor. Je kunt speciale shampoo en conditioner kopen die helpen met het verzorgen en herstellen van je haar. 

Houd jij, net als ik, van natuurlijke verzorgingsproducten? Dan is kokosolie of olijfolie een super goed alternatief. Hoe werkt het? Maak je haar nat en masseer de olie op je hoofdhuid en haarpunten, sla een doek om je haar en laat dit een aantal uur intrekken, vervolgens was je je haren uit met shampoo. En voilà je haren zijn weer lekker zacht.

Daarnaast is het aan te raden om regelmatig een hoed of pet te dragen om je hoofd te beschermen. Ook dit hoort bij verzorging!

Verzorging van je huid

Zonnebrand, zonnebrand en nog eens zonnebrand. Een mega essentieel product om tijdens het reizen te gebruiken. Want laten we toegeven, wij Nederlanders veranderen als snel in rode kreeften wanneer we ons een paar uur in de zon bevinden. Verzorg je huid dus goed en smeer jezelf regelmatig in met een hoge factor. Geef je huid daarnaast ook de kans om te herstellen van de zon door een dun shirt met lange mouwen te dragen, of plaats te nemen in de schaduw.

verzorging van je huid

Verzorging van je gebit

Het is tijdens een vakantie belangrijk om goed voor je tanden te blijven zorgen. Niemand zit na een lange reis te wachten op een pijnlijk tandartsbezoek omdat je je tanden slecht hebt verzorgd. Neem dan ook een goede elektrische tandenborstel mee op reis, en poets elke dag twee keer je tanden hiermee. Ja, zelfs als je ’s nachts terugkomt van een feestje. Op Paarshuis.nl kun je elektrische tandenborstels met elkaar vergelijken.

Tip: Poets en spoel je tanden op reis niet met kraanwater maar met mineraalwater (uit een fles). Kraanwater in het buitenland kan veel bacteriën bevatten, en zelfs al bij de kleinste inname kun je hier last van krijgen.

Jezelf wassen

Een voor de hand liggende verzorgingsmaatregel: was jezelf, en vooral je handen, regelmatig. Natuurlijk was jij je handen na ieder toiletbezoek, maar ook als je op drukke plaatsen bent geweest waar veel mensen bijvoorbeeld gebruik maken van de trapleuning, is het aan te raden om je handen regelmatig te wassen.

Tip: zorg dat je altijd een flesje desinfecterende handgel bij je hebt. Wanneer er geen kraanwater in de buurt is kun je hiermee je handen schoonmaken.

Dan zijn er nog situaties waar je jezelf een aantal dagen niet kunt wassen, zoals tijdens een meerdaagse wandeltocht. Om jezelf op te frissen kun je gebruik maken van ‘body gloves’. Dit zijn zachte, vochtige, parfumvrije wasdoekjes. Op deze manier kun jij je lichaam blijven verzorgen. De doekjes zijn voor eenmalig gebruik en dien je daarna weg te gooien.  

Lees ook: Op reis en toch goed voor jezelf zorgen

verzorging kleding

Je kleding wassen

Schone kleding, we zetten hem even onder het rijtje lichaamsverzorging. Hoe zorg je voor schone kleding tijdens het reizen?

Wanneer je voor een langere tijd op reis bent, moet je regelmatig je kleding wassen. In veel dorpen en steden kun je gebruik maken van een lokale wasservice. Het is zo simpel als het klinkt: jij geeft je vuile kleding af, het wordt voor je schoongemaakt, en een dag later krijg jij je schone kleren terug.  Een nadeel: Je zult niet de eerste zijn van wie kledingstukken kapot, of zelf helemaal niet, terugkomen. 

Een tweede optie is dan ook om je kleding zelf te wassen, dat is meteen een stuk goedkoper. Het enige wat je hiervoor mee hoeft te nemen is een wasblok en een waslijn. Beide passen nemen weinig beslag in je backpack, een makkelijke manier om je kleding te verzorgen dus.

Tijdens mijn rondreis van 6 maanden door o.a. Costa Rica, Nicaragua en Panama, waste ik ongeveer om de drie weken mijn kleding. Gewoon schoon schrobben bij de wasbak van het hostel en ophangen maar. Gek? Nee hoor, je bent echt niet de enige die dit doet. Veel hostels hebben zelfs een speciale was plek met drooglijn waar je gebruik van kunt maken.

Make up

Make-up past, als je het mij vraagt, in het kader van dingen die je beter kunt thuislaten tijdens het reizen. Allereerst omdat het vaak te warm is waardoor je make-up er snel vanaf zweet, daarnaast zul je regelmatig het water in springen. Dit maakt het dragen van make-up als snel overbodig. Bovendien is er toch niemand die je kent op vakantie, dus wat maakt het uit! En hoe lekker is het als je ’s ochtends niet een half uur voor de spiegel hoeft te staan om je gezicht op te maken? 

Lees ook: Meenemen op reis | Teveel spullen? Wat wel en wat niet?

Avatar foto

Lieke Thijssen

?️ Latin-America lover
??‍? Travel & hospitality copywriter
? Next: West Coast Mexico

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link