22.9K Followers

Torres del Paine Chili
Home » Zuid-Amerika » Chili » Chili, het land van uitersten

Chili, het land van uitersten

Chili is met recht één van de meest bijzondere landen van Zuid-Amerika te noemen. Niet alleen is Chili het smalste land ter wereld, ook de hoogste piek op het hele continent is hier te vinden in het beruchte Andesgebergte. Om de top te bereiken zal je 6.960 m de hoogte in moeten. Verder moet je niet raar opkijken als je hier walvissen en pinguïns tegenkomt, je jezelf terugvindt in de droogste woestijn op aarde en je magnifieke momenten beleeft bij de Chileense fjorden. Fjorden, zeg je? Jazeker, en vergeet niet dat Antarctica op een steenworp afstand ligt van het zuidelijkste puntje Punta Arenas. En dan hebben we het nog geeneens gehad over Vuureiland en Patagonië. Je wilt uitersten? Dan krijg je uitersten! Welkom in Chili!

Atacama-woestijn

Een reis van het noorden naar het zuiden van Chili brengt de teller al snel op 4300 km. Aan de westkant vind je de Grote Oceaan, aan de oostkant het indrukwekkende Andesgebergte. We beginnen de Chileense rondreis in het noorden, waar de Atacama ligt. Dit is de meest dorre woestijn ter wereld. Klinkt misschien niet aantrekkelijk maar toch moet je er geweest zijn. San Pedro de Atacama is een koloniaal dorpje dat uitermate geschikt is als tussenstop. Vanuit hier kan je afreizen naar de verlaten woestijn. In dit bijzondere landschap vind je de Valle de la Luna (Vallei van de Maan). Op deze plek een zonsondergang meemaken, is een unieke en bijna surrealistische beleving. Het is een van de weinige plekken op aarde waar geen leven is (behalve jij dan natuurlijk…). Ook kan je vanuit San Pedro de Atacama doorreizen naar zoutvlaktes zoals Cordillera de la Sal en vulkanische geisers. Een ander hoogtepunt van Atacama is El Tatio, waar je maar liefst 40 thermale bronnen en geisers vindt.

Atacama-woestijn
Atacama-woestijn

Santiago de Chile

Onderweg naar het zuiden kom je langs de hoofdstad Santiago de Chile, een echte wereldstad met zo’n 6 miljoen inwoners. De oude stad heeft een schitterend historisch centrum waar je makkelijk dagenlang kan rondlopen, bevangen door de architectuur, de kronkelige zijstraatjes en de koloniale panden. Loop maar eens over Plaza de Armas. Het Andesgebergte is nooit uit zicht, waar je ook bent in de stad. Santiago de Chile heeft ook een paar heerlijke parken waar je kan bijkomen van het gereis: Cerro San Cristobal, O’Higgins Park en Forrestal Park. Wil je wijnen proeven, dan kan je terecht bij de wijngaarden in het westen van de stad. Barrio Bellavista de een van de leukste wijken in Santiago de Chile, met veel straatkunst, live muziek en levendige barretjes.

Barrio Bellavista - Santiago de Chile
Barrio Bellavista – Santiago de Chile

Route Carretera Austral

Dit is dé route om vanuit Noord-Chili naar het zuiden te reizen. De landschappen die voorbij schieten veranderen elke dag, soms zelfs elk uur. Huur je een auto, kies dan in ieder geval voor een 4WD. De route voert je langs azuurblauwe meren, desolate pampa’s en hoge bergtoppen door het voorheen onbegaanbare Patagonië. Pas in de jaren ‘70 werd besloten een route te creëren door dit verlaten gebied. Velen noemen het reizen langs de route de mooiste tocht van hun leven. Je komt o.a. langs Coihaique, Futaleúfu en Puyuhuapi. Grotten, uitgestrekte heuvels en berghellingen, gletsjers en natuur die al miljoenen jaren eenzaam opbloeit, je krijgt het allemaal te zien. De tocht eindigt uiteindelijk in het Argentijnse El Calafate.

Queulat National Park Carretera Austral
Queulat National Park Carretera Austral

Paaseiland

Dit eiland, dat ook wel Rapa Nui wordt genoemd, ligt 3.700 km ten westen van Chili, in de Grote Oceaan. Het is een compleet afgelegen plek. Zo ligt het dichtsbijzijnde bewoonde eiland Pitcairn op 2.075 km afstand. Paaseiland kreeg zijn naam doordat Jacob Roggeveen op 1722 op paaszondag het eiland aandeed. Het eiland dat ongeveer even groot is als Texel staat vooral bekend om de ‘moai’, 600 enorme beelden van 7 tot 20 meter hoog en gemaakt van vulkanisch gesteente. Tot op de dag van vandaag hebben we geen idee wie de beelden heeft gebouwd. Op Paaseiland bevinden zich verder drie vulkanen. Vooral het uitzicht vanaf Maunga Terevaka is bloedmooi. Paaseiland is geïsoleerd en daardoor mysterieus en onverwachts.

Moai - Easter Island
Moai – Easter Island

Torres del Paine

Het nationale park Torres del Paine is een kunstwerk op zich. Hier in het ruige Patagonië word je omver geblazen door schitterende panorama views, besneeuwde bergtoppen en uitgestrekte gletsjers. Het grootste deel van het park wordt gevormd door het Paine-massief, krijtrotsen die hun vorm hebben gekregen door 10.000 jaar lang de weersomstandigheden het hoofd te bieden. Torres del Paine is vooral een uitdaging voor reizigers die zich niet uit het veld laten slaan door lange hikes en pittige wandelingen. De natuur in dit park is om van te watertanden, en een ervaring die je niet mag missen.

Torres del Paine - Patagonie
Torres del Paine – Patagonie

Vuurland en Antarctica

In het zuidelijkste puntje van Chili ligt de eilandengroep Vuurland. De eilanden zijn verdeeld over Chili en Argentinië. Vuurland wordt vooral gebruikt als overstap naar Antarctica. Het is dan ook vast niet raar dat het nogal koud kan zijn op de eilanden. De omgeving is voornamelijk onherbergzaam met gletsjers, meren en woeste bergen. Hoofdstad is Ushuaia, de meest zuidelijkste stad ter wereld. Deze stad valt echter onder Argentijns bewind. Op de eilanden vind je Parque Nacional Tierra del Fuego, een park met een landschap dat nooit hetzelfde is. Vanuit Vuurland kan je doorreizen naar de Zuidpool, Antarctica.

Tierra del Fuego
Tierra del Fuego

Torres del Paine Chili

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl is dé inspiratiebron voor iedereen die van reizen houdt. We plaatsen dagelijks het laatste reisnieuws, prachtige reisverhalen, reistips en reisroutes. Get inspired! Get onboard!

Add comment

Geschreven door:

Wereldreizigers

GEZOCHT

REIS CHECKLIST

✔️ Deze reisverzekering dekt óók oranje gebieden.
✔️ Vergelijk en boek de goedkoopste vliegtickets.
✔️ Bespaar en boek alvast de leukste activiteiten.
✔️ Meerdere hotels? Boek dan met 20% Genius korting.
✔️ Bespaar en reserveer je vliegveld parkeerplaats.
✔️ Roadtrip? Vergelijk en boek een voordelige huurauto.
✔️ Reis voorbereiden? Scoor een praktische reisgids.
✔️ Backpack of koffer nodig? Aanbiedingen hier.
✔️ Kadootje? Ik geef 500 keer 10 euro weg!

Inhoudsopgave

Copy link