Wereldreizigers.nl
Home » Zuid-Amerika » Peru » Arequipa Peru | De witte stad 

Arequipa Peru | De witte stad 

Arequipa wordt ook wel de witte stad genoemd en dat heeft eigenlijk twee redenen. De eerste wordt gelijk duidelijk als je in het centrum loopt, want ontzettend veel gebouwen zijn gemaakt van witte stenen. Rondom Arequipa staan meerdere vulkanen en het witte gesteente komt uit deze vulkanen. De tweede reden dat Arequipa de witte stad wordt genoemd, is omdat hier veel blanke mensen wonen. Dit komt door immigranten uit Europa verder terug in de geschiedenis.  

Rondreis in Peru (backpacken)

Peru; het land van de inca’s, mysterieuze ontdekkingen, koloniale steden en de traditioneel geklede bevolking. Peru is het land het indrukwekkende Andesgebergte, woestijnen en hooggelegen meren. Ben je op zoek naar inspiratie of informatie over Peru of ben je al aan het backpacken in het land? Lees dan onderstaande artikelen boordevol info, reisverhalen en praktische tips…

Hoe kom je er? 

Arequipa (locatie hier) ligt in het zuiden/zuidoosten van Peru. De meeste reizigers komen hier per bus aan en dat kan vanuit Camaná, Cusco, Ica, Lima, Nasca en Puno.

Ikzelf kwam met de nachtbus van Ica naar Arequipa. We hadden een ´semicama stoel´ gereserveerd bij Cruz del Sur en ondanks dat het echt een lange rit was, hebben we een prima nacht gehad. Deze bus kostte overigens 115 soles (ongeveer 30 euro) per persoon. Vertrek je net als ons vanuit Huacachina naar Ica, tel daar dan ongeveer 10 soles bij op om met de tuktuk naar de vertrekhal in Ica gebracht te worden.   

Een kijkje in het oude centrum tijdens de Free Walking Tour | Arequipa Peru
Een kijkje in het oude centrum tijdens de Free Walking Tour | Arequipa Peru

Wat kun je er doen? 

Arequipa staat bekend als uitvalsbasis voor de Colca Canyon, maar de stad heeft zelf ook nog zoveel meer te bieden. Hieronder een aantal activiteiten om te ondernemen. Verder ga ik nog in op het eten. We hebben er namelijk ook heerlijk gegeten! 

1. Free Walking Tour

Ook in deze stad kozen we er weer voor om een Free Walking Tour te doen. Ook nu krijg je gelijk weer meer te weten over de geschiedenis van de stad. Onze gids Joan was fantastisch. Mocht je ook zijn free walking tour willen doen, klik dan hier voor dezelfde tour als wij gedaan hebben.  

De tour eindigt op een hele toffe plek, naast het Plaza de Armas en dat is tegelijkertijd een mooie plek voor het bekijken van de zonsondergang. Wil je hier ook heen? Ga dan naar Waya Lookout (locatie hier), bestel bij de bar wat te drinken en dit mag je dan meenemen naar de plek waar je de zonsondergang kunt zien. Het drankje bestel je dus voornamelijk om ook door hun café te mogen lopen, maar het is natuurlijk geen straf om iets te drinken te hebben als je geniet van de zonsondergang!

2. Het Santa Catalina klooster bezoeken  

In het centrum van Arequipa kun je een eeuwenoud klooster (locatie hier) bezoeken. Dit klooster wordt tot op heden nog bewoond door enkele nonnen, maar gaf ooit huis aan honderden nonnen. Nu is het voornamelijk één van de mooiste gebouwen van Arequipa. Alle straten zijn in diverse kleuren geschilderd, soms effen en soms met prints. Gelijk een ander beeld dan de rest van deze witte stad. Daarnaast wordt het goed onderhouden en zie je hoe er vroeger geleefd is. De ruimtes waar je nu mag rondlopen, leven nu geen nonnen meer.  

Het klooster is helaas niet gratis te bezoeken. Hier moet je wel een kaartje voor kopen. Dit kun je bij de deur doen en wil je de drukte en de eventuele rij voor zijn, ga dan vroeg! Het klooster is elke dag open van 9.00 uur tot 18.00 uur. Een kaartje kost 45 soles per persoon (ongeveer 11 euro) en je kunt net zolang binnen blijven als je wilt. Er zijn ook toiletten en een restaurant. Daarnaast kun je een gids nemen om meer ins en outs te leren over het klooster. 

Één van de mooie pleintjes in het Santa Catalina klooster | Arequipa Peru
Één van de mooie pleintjes in het Santa Catalina klooster | Arequipa Peru

3. Plaza de Armas 

Plaza de Armas (locatie hier) is het grote plein in het midden van de stad. In eigenlijk alle Zuid-Amerikaanse landen zie je veel van dit soort centrale pleinen in de dorpen en steden. Wij vonden vooral dit plein in Arequipa het allermooiste. De grootte van het plein was mooi, maar ook de omgeving en het groen er omheen. Je kunt zowel op het plein als ernaast met een drankje erg lang vertoeven door simpelweg mensen te bekijken. Daarnaast kun je er ook rondom naar restaurants en de kathedraal bezoeken, die ernaast ligt.  

Plaza de Armas van bovenaf | Arequipa Peru
Plaza de Armas van bovenaf | Arequipa Peru

4. Colca Canyon

Colca Canyon is dus ook dé plaats waar vanuit je een daghike of een meerdaagse hike richting de Colca Canyon kunt doen. Deze canyon is maarliefst twee keer zo diep als de Grand Canyon van de Verenigde Staten. Een wandeling maken is hier zeker aan te raden en mocht je de tijd hebben, pak dan minstens twee dagen. Je kunt dan overnachten en kies dan een accommodatie met een zwembad of een hotspring. Dat wil toch iedereen na een dag hiken! 

Lees ook: Voor het eerst naar Peru | 5 must-visits

Waar eten en drinken? 

Je kunt op veel plekken lekker eten en drinken in deze witte stad Arequipa. Ondanks het een oude stad is, zijn er veel leuke en hippe tentjes. Uiteraard kun je er ook heel lokaal eten, maar omdat ik echt onder de indruk was van een aantal horecagelegenheden, noem ik er een aantal. 

1. Eco Brunch

Hier (locatie hier) ben je helemaal op het goede adres voor een lekker ontbijtje of een lunch. Er hangt een relaxte sfeer en hangend op de palletbanken, ga je gelijk mee in die sfeer. Het lijkt er beneden heel klein (en dat is dus ook), maar boven hebben ze nog veel meer tafeltjes te bieden. 

2. El Buda Profano

Deze sushi tent (locatie hier) zit regelmatig helemaal vol, dus ga op tijd of reserveer je plekje vooraf. Het is enorm populair en ze hebben de lekkerste sushi die ze allemaal voor jou vers maken. Je kunt hier een menu pakken en je laten verrassen door verschillende sushi´s die zij voor je maken, maar je kunt ook zelf je keuzes maken van het menu. Overigens is alle sushi veganistisch!

Madelon enorm enthousiast over de sushi | Arequipa Peru
Madelon enorm enthousiast over de sushi | Arequipa Peru

3. Pasta Canteen 

Een klein, knus restaurant (locatie hier) waar je je eigen pasta kunt samenstellen. Ook hier moet je zeker reserveren en niet alleen omdat het er klein is. Het is zo enorm populair, dat je zelfs met een reservering voor diezelfde avond al vaak te laat bent.  

4. Prana Vegan Club 

Ondanks de naam, is niet alles veganistisch op de kaart van Prana Vegan Club (locatie hier). Let hier dus goed op als je wel vegan wilt bestellen en eten. Ze hebben elke dag een goedkoper menu, maar je kunt ook gewoon één van de gerechten bestellen van de kaart. De lasagne was in ieder geval erg aan te raden! 

Lees ook: Reisinformatie Peru | Alles wat je vooraf moet weten

Tot slot

Dus mocht je een leuke stad willen toevoegen aan je rondreis door Peru, dan is Arequipa daar een perfecte plek voor! Zowel lekker door de stad wandelen, uiteten als een mooi klooster bezoeken. Arequipa heeft het. Uiteraard is deze stad ook dé uitvalsbasis richting Colca Canyon, dus een perfecte stop tussen je avonturen rondom Paracas en Huacachina en je bezoek aan Machu Picchu vanuit Cusco.

Rondreis in Peru (backpacken)

Peru; het land van de inca’s, mysterieuze ontdekkingen, koloniale steden en de traditioneel geklede bevolking. Peru is het land het indrukwekkende Andesgebergte, woestijnen en hooggelegen meren. Ben je op zoek naar inspiratie of informatie over Peru of ben je al aan het backpacken in het land? Lees dan onderstaande artikelen boordevol info, reisverhalen en praktische tips…

Madelon Donders

Ik ben Madelon, online ook wel bekend als retourtjewereld en op dit moment 32 jaar jong. Al vanaf dat ik een paar jaar oud was, roep ik al dat ik een lange reis wil maken en dat ben ik dan nu ook eindelijk aan het doen! Zowel mijn vriend Thomas als ik hebben ontslag genomen en reizen nu over de wereld!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link