Wereldreizigers.nl
Home » Zuid-Amerika » Peru » Cusco Peru | 12x de beste tips wat te zien en doen

Cusco Peru | 12x de beste tips wat te zien en doen

De stad Cusco in Peru is de beste uitvalsbasis om te vertrekken naar Machu Picchu. Maar er is meer. Vanuit Cusco (locatie hier), zijn er nog tal van andere mogelijkheden om de omgeving te ontdekken. Naast het bezoeken van Machu Picchu kun je namelijk nog meer oude Inca ruïnes te bezoeken of naar een zoutwinningsplaats. Ook de stad zelf is het bezoeken waard, het leent zich perfect voor bijvoorbeeld een free walking tour door de unieke wijken van de stad.

In dit artikel geef ik daarom je 12x de beste tips met alles wat je kunt zien en doen in Cusco + omgeving. Van uitdagende hikes tot de beste plekjes in- en rondom de stad.

Rondreis in Peru (backpacken)

Peru; het land van de inca’s, mysterieuze ontdekkingen, koloniale steden en de traditioneel geklede bevolking. Peru is het land het indrukwekkende Andesgebergte, woestijnen en hooggelegen meren. Ben je op zoek naar inspiratie of informatie over Peru of ben je al aan het backpacken in het land? Lees dan onderstaande artikelen boordevol info, reisverhalen en praktische tips…

Hoe kom je er? 

Cusco kan je vanuit vele andere plekken in Peru bezoeken. Je kunt vanuit Lima naar Cusco vliegen, maar je kunt ook via een bus in Cusco komen, maar dan vanuit Arequipa, Puno, Ica, Puerto Maldonado, Nasca of Abancay. Het hangt af van je route uiteraard en wat hierin een logische keuze is.

Wat in ieder geval goed is om te weten, is dat Cusco op een hoogte van bijna 3.400 meter ligt. Hierdoor moet je rekening houden met mogelijke hoogteziekte en dus rustig acclimatiseren, als je dit nog niet bent. Wil je goed voorbereid zijn, kies er dan niet gelijk voor om activiteiten te ondernemen, maar plan een rustdag in en drink heel veel water.  

Één van de vele dames op de markt in Chinchero | Wat te zien en doen in Cusco
Één van de vele dames op de markt in Chinchero | Wat te zien en doen in Cusco

Lees ook: Inca Trail | De mystieke tocht naar Machu Picchu

Wat is er te doen in het centrum?  

In de omgeving van Cusco is ontzettend veel te doen, maar laten we bij het historische centrum beginnen. Je kunt er verschillende dingen doen en alles in het centrum van Cusco is eerst uitschrijven hieronder.  

1. Free walking-tour  

Wat wij op de eerste dag gelijk gedaan hebben, is een gratis wandeltour. Op deze manier leer je gelijk meer over de geschiedenis van Cusco en heb je al een idee waar je eventueel nog meer heen wilt. Voor ons vaak een meerwaarde bij het bezoeken van een stad, maar in het geval van Cusco eigenlijk echt een must. We vonden de free walking-tour van Inkan Milky Way Tours (klik hier) erg goed en deze raad ik dan ook zeker aan.   

2. Wandelen in de wijk San Blas 

De wijk San Blas ligt echt naast het historische centrum van Cusco (locatie ongeveer hier). Je kunt er veel kleine steegjes vinden met boutiekachtige winkeltjes. Daarnaast is deze wijk ook bekend van de heerlijke restaurants, waaronder Greenpoint (locatie hier) een enorme hotspot is. Ga hier zeker een keer lunchen of dineren. Daarnaast kun je er ook heerlijke huisgemaakte chocolade croissants, empanadas of chocolade taart afhalen. In de wijk ligt ook Mercado San Blas. Hierover later meer.  

Het uitzicht over Cusco en haar omgeving vanaf Christo Blanco | Cusco Peru
Het uitzicht over Cusco en haar omgeving vanaf Christo Blanco | Wat te zien en doen in Cusco

3. Uitzicht over Cusco bij Christo Blanco

Als je vanaf de wijk San Blas nog een beetje doorloopt richting Christo Blanco (locatie hier), ofwel het Christusbeeld, krijg je aan het einde prachtig uitzicht over de stad Cusco en haar omgeving. Het is een aardig stukje omhoog, maar het is het helemaal waard. Overigens vroegen ze ons om te betalen om naar boven te gaan. Dit hoeft alleen als je de Inca ruïnes ernaast wilt bezoeken. Het uitzicht bij Christo Blanco is helemaal gratis en daar kun je dus gewoon naar toe lopen.  

4. Bezoek de lokale markten 

In Cusco zijn er meerdere lokale markten, maar de twee lokale markten rondom het historische centrum zijn Mercado San Pedro (locatie hier) en Mercado San Blas (locatie hier).

Mercado San Pedro is ontzettend groot. Je kunt er echt vanalles kopen en het is misschien wel de meest bekende markt in Cusco. Ondanks dat, raad ik Mercado San Blas ook enorm aan. Een kleine, maar nog meer lokale markt. Bij beiden kun je bijvoorbeeld ook voor een habbekrats lunchen. Twee tips voor Mercado San Blas zijn in ieder geval Govinda Lila en Green Falafel.  

Mercado San Pedro, van fruit tot en met onderbroeken, alles is er te koop | Cusco Peru
Mercado San Pedro, van fruit tot onderbroeken, alles is er te koop | Wat te zien en doen in Cusco

Plan hier je vakantie naar Peru

Wat is er te doen buiten het centrum? 

In de omgeving van Cusco, buiten het centrum, is ook ontzettend veel te beleven. Wij hebben er twee tours / dagtrips gemaakt, maar je kunt hier nog veel langer blijven om nog meer te bezoeken.

De eerste tour van ons was naar Chinchero, Salineras de Maras en Moray. Onze tweede dagtrip naar Rainbow Mountain en Red Valley. Uiteraard kun je de eerste tour ook in losse onderdelen doen, maar met deze drie locaties op één dag was het mooi een gevulde dagtrip en is het gezien de reistijd eigenlijk alleen maar handig. Hieronder zal ik alle locaties die wij hebben bezocht toelichten en na elke tour ingaan op de bijbehorende kosten en hoe je er komt.  

1. Chinchero (tour 1) 

Het dorpje Chinchero (locatie hier) staat bekend om haar Inca ruïnes en daarnaast is er een mooie plaatselijke markt. De Inca ruïnes waren ook weer anders dan we van bijvoorbeeld Machu Picchu kennen. Daarnaast is het zicht wat je rondom deze ruïnes hebt echt bijzonder mooi. Het uitzicht ernaast is namelijk het Andes gebergte.  

Inca ruïnes in Chinchero met het Andes gebergte op de achtergrond | Cusco Peru
Inca ruïnes in Chinchero met het Andes gebergte | Wat te zien en doen in Cusco

2. Salineras de Maras (tour 1) 

Gedurende de route naar de zoutpannen/zoutterrassen, ofwel Salineras de Maras (locatie hier), rijd je eigenlijk non stop in een redelijk groene omgeving. Toch ineens ontstaat er een soort kloof langs de weg en dan kun je al vanaf een eerste uitzichtpunt zien dat er zoutpannen zijn. Hoe dichterbij je vervolgens komt, hoe groter het lijkt te worden. Ineens zie je dan ook dat die poppetjes van veraf dus gewoon personeel is en hartstikke hard aan het werk zijn.

In totaal zijn er ongeveer 3000 zoutterrassen en ze worden tot op heden nog steeds gebruikt waar ze altijd voor gebruikt zijn, namelijk zoutwinning. Een leuk weetje: één van de duurste zoutsoort ter wereld wordt hier gewonnen.  

Salineras de Maras, de zoutterrassen van Peru | Cusco Peru
Salineras de Maras, de zoutterrassen van Peru | Wat te zien en doen in Cusco

3. Moray (tour 1) 

Moray (locatie hier) is tot op heden nog een mysterie in de geschiedenis rondom Cusco. Het is een archeologische site met allemaal ongewone Inca ruïnes. Het zijn grote ronde ruïnes die hoe dieper ze worden, hoe kleiner het rondje wordt.

Zelf hadden we er nog op gefantaseerd wat het kon zijn, maar helaas zullen we de antwoorden misschien wel nooit meer te horen krijgen. De vorm maakt deze archeologische site zo anders dan alle andere Inca ruïnes en de bijbehorende geschiedenis ervan kent men dus niet.  

Moray | Cusco Peru
Moray | Wat te zien en doen in Cusco

4. Rainbow Mountain en Red Valley (tour 2) 

In de 2e tour bezochten er onder andere Rainbow Mountain (locatie hier). Rainbow Mountain ligt in het Andes gebergte en wordt ook wel Vinicunca genoemd. Het is een berg met zeven verschillende kleuren. Dit komt doordat er in de grond van deze berg een overvloed van verschillende stoffen zit, namelijk koper, malachiet en ijzer. Online vind je veel foto´s van een mega felgekleurde berg en ondanks er echt goed kleuren te zien zijn, moet je die bewerkte foto´s van google niet geloven.  

Je kunt op en neer naar Rainbow Mountain lopen, maar je kunt ook op de terugweg via Red Valley lopen. Ik zou dit zeker aanraden. Allereerst omdat je dan niet dezelfde weg heen en terug loopt, en ten tweede omdat de route door het rode zand heel gaaf is en het uitzicht over Red Valley over de bergrug heel mooi is.  

De terugweg van Rainbow Mountain, langs Red Valley | Cusco Peru
De terugweg van Rainbow Mountain, langs Red Valley | Wat te zien en doen in Cusco

Plan hier je vakantie naar Peru

De kosten van tour 1

Om zelf je tijd bij de locaties te bepalen, is het fijn om een eigen taxi te hebben voor die dag en dus niet met een tour mee te gaan. Wij vonden dit echt ideaal. Samen met mijn vriend en nog vijf andere reizigers boekten we een privétaxi en zo konden we zelf kiezen hoe lang we waar bleven en wanneer we wilden lunchen bijvoorbeeld. Dit kostte 50 soles per persoon (ongeveer 12 euro) voor de gehele dag. 

Daarnaast heb je voor Chinchero en Moray de zogenoemde Boleto Turistico del Cusco nodig. Er zijn twee toeristenkaarten, namelijk één van 70 soles (ongeveer 17 euro) per stuk. Hiermee kun je vier vooraf bepaalde locaties bezoeken en daar heb je één dag voor.

De andere toeristenkaart kost 130 soles (31,50 euro) per stuk, maar hiermee kun je dan wel naar zestien (!) verschillende locaties. Deze kaart kun je tien dagen lang achter elkaar gebruiken. Op beiden kaarten drukken ze gaatjes op de plaatsen die je bezocht hebt, dus je kunt niet twee keer dezelfde locatie bezoeken. Alle locaties van deze twee kaarten begeven zich in de omgeving van Cusco.

Om Salineras de Maras te bezoeken, moet je helaas nog apart entreegeld betalen. Deze locatie behoort niet tot de toeristenkaart, maar gelukkig valt de entree enorm mee, want deze is maar 10 soles (2,40 euro) per persoon.

De kleine, maar mooie straatjes van Cusco | Cusco Peru
De kleine, maar mooie straatjes van Cusco | Wat te zien en doen in Cusco

De kosten van tour 2

De kosten van de tour zijn erg afhankelijk van hoe je Rainbow Mountain wilt gaan bezoeken. In ieder geval kan ik het enorm aanraden om ook deze dagtrip met een eigen taxi te bezoeken. Ook vandaag hadden we een taxi gevonden die ons voor 50 soles (ongeveer 12 euro) per persoon daarheen en terug wilden rijden. Dit betekent inderdaad dat de taxi daar op je wacht. Naast het feit dat je niet in een grotere tourbus zit, is het allergrootste voordeel dat je zelf kunt bepalen hoe laat je er wilt zijn.

De touroperators vertrekken rond vier à vijf uur ´s nachts en als je zelf met een taxi gaat (zoals wij om 8 uur ´s ochtends vertrekken), kom je dus pas aan als de meeste andere toeristen weggaan. Dit betekent dus rustig en zonder al te veel andere mensen om je heen naar Rainbow Mountain.

Ondanks ik er sceptisch over was, was dit écht zo. We zijn wel honderden mensen tijdens het eerste uur tegengekomen. Wij gingen er nog heen, zij liepen alweer terug. Daardoor waren we uiteindelijk met in totaal drie mensen op de top bij Rainbow Mountain. Fantastisch en daarom zeker een aanrader om het op deze manier aan te pakken!

De entree voor Rainbow Mountain was 25 soles (6 euro) per persoon. Wel heb ik vernomen dat dit soms 5 tot 10 soles meer kan zijn, hangt een beetje van je taxichauffeur af blijkbaar. Pin me dus niet vast op dit bedrag.

Wil je trouwens een vergelijkbare berg zien, maar de minder toeristische variant bezoeken? Ga dan naar de Palccoyo. Wij zijn er zelf niet geweest, maar de hike schijnt minder intensief te zijn, maar het uitzicht is even mooi al dan niet mooier. 

Lees ook: Nieuws uit Peru | Cusco, walvis-spotten en toerisme

Andere activiteiten  

Dingen die wij niet gedaan hebben in de omgeving van Cusco, maar zeker ook tof zijn, heb ik hieronder voor je omschreven.  

1. Humantay Lake  

Mocht je de Salkantay trek naar Machu Picchu niet op je planning hebben staan, dan is de Humantay Lake hike een meerwaarde. Het is een prachtig meer en de bergen er omheen mogen er ook zeker wezen. Indien je dus wel de Salkantay trek wandelt, loop je hier langs en is een losse hike hier naar toe dus onnodig.  

2. Sacred Valley tour richting onder andere Pisac en Ollantaytambo 

De Sacred Valley tour brengt je naar meer mooie Inca ruïnes. Overigens kun je ook zelf de bus naar bijvoorbeeld Pisac pakken en daar zelf het een en ander bezoeken. 

3. Ausangate Trek 

De meerdaagse Ausangate Trek heb ik andere reizigers als heel mooi horen bestempelen. Toch hadden wij, met Colca Canyon een paar dagen daarvoor en een paar dagen later de Salkantay trek in het vooruitzicht, geen behoefte aan nog een meerdaagse trek.  

4. Trekkings naar Machu Picchu 

Deze heb ik omschreven in de blog over onze Salkantay trek. Daarnaast kun je ook nog veel verschillende andere quad-, fiets- en paardrij-tours doen in de omgeving van Cusco.

Madelon op de top bij Rainbow Mountain | Cusco Peru
Madelon op de top bij Rainbow Mountain | Wat te zien en doen in Cusco

Rondreis in Peru (backpacken)

Peru; het land van de inca’s, mysterieuze ontdekkingen, koloniale steden en de traditioneel geklede bevolking. Peru is het land het indrukwekkende Andesgebergte, woestijnen en hooggelegen meren. Ben je op zoek naar inspiratie of informatie over Peru of ben je al aan het backpacken in het land? Lees dan onderstaande artikelen boordevol info, reisverhalen en praktische tips…

Madelon Donders

Ik ben Madelon, online ook wel bekend als retourtjewereld en op dit moment 32 jaar jong. Al vanaf dat ik een paar jaar oud was, roep ik al dat ik een lange reis wil maken en dat ben ik dan nu ook eindelijk aan het doen! Zowel mijn vriend Thomas als ik hebben ontslag genomen en reizen nu over de wereld!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link