WERELDREIZIGERS.NL
Home » Zuid-Amerika » Peru » Voor het eerst naar Peru | 5 must-visits

Voor het eerst naar Peru | 5 must-visits

Peru staat bij heel veel mensen op de bucketlist. Nu ook de verre reizen weer volop in de belangstelling staan, komt ook die ontdekking in Peru steeds dichterbij. Het land van machtige Andes bergtoppen van 6.000m of meer, maar ook van tropisch regenwoud, uitgestrekte woestijnen, stranden en perfecte surflocaties aan de Stille Oceaan. Cultuur, natuur, werelderfgoed, tradities, gastronomie en al die sprekende kleuren; het land kent zo’n veelvoud aan hoogtepunten, dat je niet weet waar je moet beginnen. Natuurlijk heeft ieder zijn persoonlijke voorkeur, maar er zijn plaatsen en locaties die je tijdens je eerste bezoek aan Peru, simpelweg niet wilt missen. Vijf must-visits op een rij.

Lees ook: Reisroute door Peru in 2, 3, of 4 weken | Uitgebreide gids

Blik op Machupicchu(©YayoLopez/PROMPERÚ).

Plan hier je vakantie naar Peru

1. Machupicchu: op naar de heilige Inca-stad

Wie Peru zegt, zegt Machupicchu. Dit UNESCO Werelderfgoed is niet voor niets een van de zeven wereldwonderen. De eerste blik op Machupicchu is er een om nooit te vergeten. Diep in het Andesgebergte ligt de archeologische site van deze oude Incastad boven op een bergtop. Of je nu aankomt na de vierdaagse Inca Trail of via een korte wandeling vanaf de entree, wanneer je voor het eerst uitkijkt over het complex, raakt ieder onder de indruk. Om zoveel mogelijk van de oude Inca-stad ontdekken, is een gids een aanrader. Zelfs de reis naar Machupicchu is een belevenis. Het ligt op zo’n 3 uur reisafstand van de provinciehoofdstad Cusco, waarvan je een belangrijk deel alleen per trein kunt afleggen. Tenzij je kiest voor een van de meerdaagse hikes. Waaronder de Inca Trail of de Salkantay-trek. De laatste voert onder meer langs het adembenemende turkooiskleurige gletsjermeer Humantay Lake op 4.200 m hoogte. Dit meer kun overigens ook in een dag-hike bezoeken. Zet ook Cusco op je lijst, een prachtige stad boordevol koloniaal erfgoed gebouwd op fundamenten die door de Inca’s zijn gelegd.

2. Huacachina: een bijzondere oase in de woestijn

Te midden van zandduinen, op slechts 8 kilometer van de stad Ica bevindt zich een groene lagune omringd met palmbomen – een oase zoals die hoort te zijn. Huacachina. Een fotogeniek beeld midden in de woestijn. Vooral bij zonsopgang of zonsondergang maken de hoge zandduinen in geeloranje tinten, het plaatje compleet. Niet zo heel veel verder vind je bovendien de eeuwenoude mystieke Nasca-lijnen, waarvan we nog steeds in het duister tasten met welk doel ze zijn gemaakt. Zeker is wel dat ze dateren van de Nazca-cultuur, 100-500 jaar voor de jaartelling.

Lees ook: 7x bijzonder overnachten Peru in Ecolodges + spectaculaire treinreis

Fascinerend beeld, de oase Huacachina(©Gihan Tubbeh/PROMPERÚ)

3. Paracas National Reserve

Weinig landen kennen zulke diverse landschappen als Peru. Reizend ga je van de hoge Andesgebergten naar de jungle, langs de kust en tot slot: de woestijn in. Daar vind je langs de kust het nationale park Paracas, dat vooral vanaf het water goed te bezoeken is. Het Paracas National Reserve herbergt een unieke flora en fauna, waaronder de iconische Ballestas Eilanden. Een beschermd gebied waar je zeeleeuwen, grote groepen Humboldt-pinguïns en honderden verschillende zeevogels zoals pelikanen in hun eigen habitat kunt observeren. En dat allemaal op een 4 uur rijden van de hoofdstad Lima en bovendien, vlakbij Ica.

Pinguïns, pelikanen en talrijke andere zeevogels spot je in Paracas National Reserve (©ManuelMedir/PROMPERÚ)

4. Arequipa: de ‘Witte Stad’

Arequipa wordt ook wel de ‘Witte Stad’ genoemd, dankzij het witte vulkanische gesteente dat is gebruikt om een groot deel van de historische binnenstad te bouwen. Kloostercomplexen, kerken, kathedralen en andere fraaie façades zijn echte blikvangers in het oude centrum. De stad is omringd door bergen, waaronder meerdere vulkanen, zoals Misti. Aan de voet van deze vulkaan is Arequipa ooit gesticht.

Als je er dan toch bent, maak dan een tocht naar de Colca Canyon, één van de diepste kloven ter wereld, waar je bovendien de machtige Andes-Condor kunt spotten. Met een vleugelspanwijdte van meer dan 4 meter is dit de grootste vogel ter wereld.

Prachtige façades, kloostercomplexen en kathedralen in Arequipa, the White City (Renzo Tasso/PROMPERÚ)

5. Titicacameer: traditioneel en kleurrijk

Van de Witte Stad naar de kleurrijke kleding en rijke tradities rondom het Titicacameer, het hoogst bevaarbare meer ter wereld in het zuiden van Peru. Op een hoogte van 3.800 meter vaar je naar de drijvende eilanden van de Uros-bewoners. Ook de opvallende boten van de Uros, soms rijkelijk versierd, worden van riet gemaakt.  Maar er zijn meer bijzondere eilanden in het Titicacameer te vinden. Zoals Taquile, dat bekend is om de prachtige weeftechnieken van de lokale bevolking. Krijg je de kans om te slapen op een van de eilanden, grijp hem. Niet alleen om meer te leren over het leven van de lokale bevolking, maar ook om de stralende sterrenhemel boven je te bewonderen.

Lake Titicaca ©EduardoCayo/PROMPERÚ)

Lees ook: 20 Must Sees in Zuid-Amerika | Voer voor je Bucketlist ✔️

Plan hier je vakantie naar Peru

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Geschreven door:

Avatar foto

Wereldreizigers

GEZOCHT

REIS CHECKLIST

✔️ Deze reisverzekering dekt óók oranje gebieden.
✔️ Vergelijk en boek de goedkoopste vliegtickets.
✔️ Bespaar en boek alvast de leukste activiteiten.
✔️ Meerdere hotels? Boek dan met 20% Genius korting.
✔️ Bespaar en reserveer je vliegveld parkeerplaats.
✔️ Roadtrip? Vergelijk en boek een voordelige huurauto.
✔️ Reis voorbereiden? Scoor een praktische reisgids.
✔️ Backpack of koffer nodig? Aanbiedingen hier.
✔️ Kadootje? Ik geef 500 keer 10 euro weg!

Translate »
Copy link