WERELDREIZIGERS.NL
Home » Zuid-Amerika » Peru » Wat kost backpacken in Peru? | Alles over kosten en budget

Wat kost backpacken in Peru? | Alles over kosten en budget

De Zuid-Amerikaanse landen staan bekend om hun lage prijzen. Sommige landen op dit continent worden zelfs gezien als enkele van de goedkoopste landen ter wereld om te reizen. Toch zijn er een aantal gebieden of landen die wat duurder zijn om te bezoeken. Zo staat Chili erg hoog in dit lijstje, maar Peru is ook best aan de prijs. Wij hadden zelf verwacht dat backpacken in Peru qua kosten goedkoper zou zijn, dus ik denk dat het een meerwaarde is om jullie een kijkje in de cijfers te geven. Zo kun je jouw budget voor backpacken in Peru helemaal bepalen. Dit kost backpacken in Peru!

Rondreis in Peru (backpacken)

Peru; het land van de inca’s, mysterieuze ontdekkingen, koloniale steden en de traditioneel geklede bevolking. Peru is het land het indrukwekkende Andesgebergte, woestijnen en hooggelegen meren. Ben je op zoek naar inspiratie of informatie over Peru of ben je al aan het backpacken in het land? Lees dan onderstaande artikelen boordevol info, reisverhalen en praktische tips…

Ons dagbudget

Wij hebben van te voren een dagbudget voor Peru vastgesteld van €100,- per dag. Dit om een richtlijn te geven aan onze uitgaven. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet, maar omdat wij Peru bezochten in een lange wereldreis, wil je toch een bepaalde richtlijn hebben voor je uitgaven. Zo weet je van te voren een beetje of je voldoende gespaard hebt voor de reis. Spoiler, ik kan je nu al vertellen dat we dit budget voor het backpacken in Peru in ieder geval behaald hebben. Wel is het goed om te weten dat dit zónder vliegtickets is.

Kosten van vliegtickets

Uiteraard moet je wel in Peru komen om hier soles uit te kunnen gaan geven. Natuurlijk kun je het land via bus of vliegtuig vanaf heel veel verschillende andere landen bezoeken, maar we gaan in dit voorbeeld even uit van een retourticket van Amsterdam naar de hoofdstad Lima (locatie hier).

De prijzen voor een retourticket zijn sinds de pandemie helaas enorm gestegen, waardoor je moet rekenen op ongeveer €1.000,- tot €1.500,- per persoon. Uiteraard zullen er ook uitschieters naar beneden bij zitten, maar dan moet je tegenwoordig heel lang en goed zoeken op Skyscanner (lees onze tips in de blog hieronder benoemd). Daarnaast kun je ook kijken naar andere vliegvelden in Duitsland of België. Afhankelijk van de datum en dag kan dit ook nog wel wat in prijs verschillen.

Lees ook: Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten | 2023 UPDATE

Eten is niet duur in Peru, waarbij zelf koken echt super goedkoop is zelfs | Budget Peru
Eten is niet duur in Peru, waarbij zelf koken echt super goedkoop is zelfs | Kosten en budget Peru

Kosten van accommodaties

Persoonlijk vond ik de accommodaties enorm meevallen in prijs. Goed om te weten is dat ik samen met mijn vriend reisde en daarom altijd een privé kamer boekte en dus geen bed in een slaapzaal. Overigens is dat gelijk een tip, met twee personen een privé kamer boeken was vaak dezelfde prijs als twee bedden in een slaapzaal. Mocht je dus alleen reizen, maar wel met anderen optrekken, dan kun je dat tussendoor eens overwegen voor wat meer privacy of (soms) een rustigere nacht. Op je budget letten tijdens het backpacken in Peru voor accommodaties is dus heel goed te doen.

We verbleven meestal in een hostel en soms in een AirBnb. Dit lieten we afhangen van het comfort waar we naar op zoek waren en soms lieten we vooral de prijs alleen bepalen. Na een meerdaagse tour wilden wij bijvoorbeeld graag iets meer comfort en privacy en namen dan een wat luxere kamer. Gemiddeld waren we €21,- per nacht kwijt aan onze accommodaties. Dit is het gemiddelde van alle geboekte accommodaties zónder tour.

Onderweg met de georganiseerde Salkantay tour | Budget Peru
Onderweg met de georganiseerde Salkantay tour | Kosten en budget Peru

Kosten van eten & drinken

Het eten en drinken in Peru was eigenlijk best wel goedkoop. Het was zeker wat duurder dan Colombia, waar wij bijvoorbeeld hiervoor waren, maar de prijzen in Peru zijn goed. Om hier en daar nog extra op het budget te letten, kozen wij ervoor om lekker vaak zelf te koken. Daar kun je je budget echt ontzettend laag mee houden. We konden regelmatig voor vier personen koken voor maar €4,-. Een tip die ik je hiervoor graag geef is, koop voornamelijk je groenten, fruit en bijvoorbeeld pasta bij de lokale verkopers op straat. Mocht je wat meer halen, kun je zelfs onderhandelen en helemaal een goede prijs ervoor krijgen.

Kosten van vervoer

Ook het vervoer in Peru vond ik persoonlijk meevallen. Het waren voornamelijk kwalitatief hele goede bussen en ik maakte er heel wat kilometers in. De prijzen die ik in de zomer van 2022 heb betaald voor bepaalde ritten heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet, zodat je een beetje een idee hebt wat het kost tijdens het backpacken in Peru:

VanNaarTotaal
aantal uur
BusmaatschappijPrijs
per persoon
LimaHuaraz8 uurCruz del Sur€18,-
HuarazLima8 uurCruz del Sur€18,-
LimaParacas3,5 uurCruz del Sur€13,-
ParacasHuacachina1,5 uurParacas Explorer€6,-
IcaArequipa13,5 uurCruz del Sur€30,-
ArequipaCusco10 uurCruz del Sur€25,-
CuscoPuno7 uurTranszela€14,-

Er zijn heel veel verschillende busmaatschappijen en het kan zeker nog veel goedkoper dan de busritten die ik hierboven heb uitgeschreven. Wel is het goed om te weten dat de kwaliteit van de bussen ook enorm kan verschillen. Wij kozen liever voor een iets comfortabelere bus, dan voor die paar euro verschil. Met een klein budget is de nachtbus dus ideaal om te backpacken door Peru, want het scheelt je de kosten voor een overnachting.

Kosten van activiteiten en tours

Als laatste zijn we aangekomen bij de kosten voor de activiteiten, want daar heb je mijn tegenvaller! Dus ondanks dat het verder eigenlijk een goedkoop land is om in te reizen, zijn de activiteiten wel aan de prijs en dat is nadelig voor je budget. Uiteraard kom je wel backpacken in Peru om hier veel te zien en te doen, dus je geeft het wel zeker uit, maar vergis je hier niet in. Concreet zijn vooral de georganiseerde tours echt aan de prijs, dus mochten er activiteiten zijn die je zelf kunt ondernemen, dan kan dat al veel geld schelen.

Georganiseerde tours zijn in Peru altijd duurder, hier buggyrijden in Huacachina | Budget Peru
Georganiseerde tours zijn in Peru altijd duurder, hier buggyrijden in Huacachina | Kosten en budget Peru

Hieronder heb ik een aantal activiteiten met de prijs die we in zomer 2022 hebben betaald opgesomd. Goed om te weten dat de prijzen per persoon zijn. De links in de lijst hieronder verwijzen naar de bijbehorende blogs die ik geschreven heb.

 • Georganiseerde tour naar Laguna Paron in Huaraz €12,50
 • Georganiseerde tour naar Laguna 69 in Huaraz €12,50
 • Zelf naar Laguna Churup in Huaraz €5,-
 • Georganiseerde tour naar Huayhuash (acht dagen) in Huaraz €360,-
 • Zelf naar Paracas National Reserve met gehuurde scooter bij Paracas €30,-
 • Georganiseerde boottour naar Ballestas Eilanden bij Paracas €10,-
 • Georganiseerde activiteit buggy rijden en sandboarden in Huacachina €15,-
 • Zelf naar Santa Catalina klooster in Arequipa €10,-
 • Entree zelf naar Colca Canyon (drie dagen) vanuit Arequipa €20,-
 • Zelf naar Rainbow Mountain bij Cusco €25,-
 • Zelf naar Chinchero, Salineras de Maras en Moray bij Cusco €30,-
 • Georganiseerde tour naar Machu Picchu via Salkantay trek (vijf dagen) bij Cusco €350,-
Zelf een hike ondernemen is heel goedkoop, hier naar Laguna Wilcacocha | Budget Peru
Zelf een hike ondernemen is heel goedkoop, hier naar Laguna Wilcacocha | Kosten en budget Peru

Totale budget

Gemiddeld kostte het backpacken in Peru ons 92 euro per dag. Dit betekent dus €46,- per persoon per dag. We zijn hiermee onder ons dagbudget van 100 euro gebleven. Houd er wel rekening mee dat de uitgaven zijn berekend op een stel. Een aantal zaken kunnen goedkoper zijn in je eentje, zoals bijvoorbeeld een bed in een slaapzaal, maar sommige dingen zoals zelf koken is gemiddeld vaak iets duurder voor één persoon dan voor twee personen.

Rondreis in Peru (backpacken)

Peru; het land van de inca’s, mysterieuze ontdekkingen, koloniale steden en de traditioneel geklede bevolking. Peru is het land het indrukwekkende Andesgebergte, woestijnen en hooggelegen meren. Ben je op zoek naar inspiratie of informatie over Peru of ben je al aan het backpacken in het land? Lees dan onderstaande artikelen boordevol info, reisverhalen en praktische tips…

Madelon Donders

Ik ben Madelon, online ook wel bekend als retourtjewereld en op dit moment 32 jaar jong. Al vanaf dat ik een paar jaar oud was, roep ik al dat ik een lange reis wil maken en dat ben ik dan nu ook eindelijk aan het doen! Zowel mijn vriend Thomas als ik hebben ontslag genomen en reizen nu over de wereld!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link