WERELDREIZIGERS.NL

Litouwen

Home » Europa » Litouwen

Van de drie Baltische staten is Litouwen het grootste land. Litouwen is met een oppervlak van 65.200 vierkante kilometer de grootste van de drie Baltische staten Estland, Letland en Litouwen. Vilnius is de meest aantrekkelijke stad van deze staten. Tegenwoordig is het misschien nog moeilijk voor te stellen maar Litouwen was ooit een machtig land waarvan de grenzen zelfs tot aan de Zwarte Zee reikten. Nu is Litouwen een gemoedelijk land dat tegen Estland, Letland, Wit-Rusland, Polen en het grote Rusland aan ligt. Grappig geografisch weetje: het middelpunt van Europa ligt precies binnen de grenzen van dit land.

Hoofdstad Vilnius

De hoofdstad van Litouwen, met zo’n 540.000 inwoners, is het eeuwenoude Vilnius. De stad werd gesticht in 1323 en kent dus een rijke geschiedenis volgestouwd met heroïsche strijdtaferelen en een keur aan tradities. De grootste bezienswaardigheid in deze stad is het Gediminaplein waar je de grandeur van de Kathedraal kan bewonderen. Een andere prachtstad is Trakai, een klassieke Oost-Europese stad die aan de kust van het Galvemeer ligt. Ben je niet vies van een museumpje, vergeet dan niet even langs de stad Kaunas te gaan.

Natuur in Litouwen

Litouwen kent vooral één kenmerkend landschap: bossen. Maar liefst 90% van het land bestaat uit bosachtige decors en groene landschappen. De grote natuurparken overweldigen dan ook vooral door hun dichte begroeiing. Ook de kust biedt vele mooie plaatjes en uitstekende mogelijkheden om even uit te rusten. Langs de kust vind je bovendien meer dan 4.000 meren. Ben je geen winterse reiziger, dan is het verstandig om een winter in Litouwen over te slaan. Het kan dan met gemak richting de -20 graden gaan.

Translate »