WERELDREIZIGERS.NL

21.6K Followers

Mexico

Home » Midden-Amerika » Mexico

Tequila in de hand en sombrero op je hoofd. Dat is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als je aan Mexico denkt. Maar Mexico is verbazingwekkend veelzijdig. Niet alleen tref je hier een van de grootste steden in de wereld, hoofdstad Mexico-Stad, ook de natuur en culturele trekpleisters zijn pareltjes op zich. De oeroude bewoners, de Azteken en de Maya’s, hebben een indrukwekkende erfenis achtergelaten. Hiervan zie je nog steeds concrete bewijzen verspreid door het hele land. Tempels en ruïnes, paleizen en archeologische vondsten schitteren in steden en kleine dorpjes.

Azteken

Elke gebeurtenis wordt aangegrepen om te feesten. Dat vindt zijn oorsprong in hun voorvaderen. Reeds de Azteken hadden hun eigen feestkalender. De ‘fiestas’ brengen wat kleur aan het anders zo sobere leven van de Mexicaan. ‘Op zulke dagen fluit, joelt en zingt de anders zo zwijgzame Mexicaan, steekt hij voetzoekers af en schiet met zijn pistool in de lucht.

Zijn ziel ontladend, stijgt zijn geschreeuw – tot groot plezier – als een raket op naar de hemel, ontploft daar in groen, rood, blauw, en wit en stort op duizelingwekkende wijze omlaag, een staart van gouden vonken achter zich aan slepend’, aldus een citaat uit het boek ‘El laberinto de la soledad’ van de Mexicaanse schrijver Octavio Paz, winnaar van de Nobelprijs voor literatuur. Meer info op de officiële website van het bureau voor toerisme: Visit Mexico

Mexico-Stad

Mexico-Stad is natuurlijk het onbetwiste opperhoofd van alle steden in Mexico. Met 20 miljoen inwoners blaast deze metropool elke andere stad met gemak weg. De bezienswaardigheden zijn dan ook niet op één hand te tellen. Het Zócalo plein, de Engel van Onafhankelijkheid bij Paseo de la Reforma, Templo Mayor, de parken en historische gebouwen: je zou er dagenlang kunnen ronddwalen en nog steeds niet zijn uitgekeken. Een andere stad is Guadalajara, compleet met prachtige kathedraal, historische gebouwen en een heerlijke sfeer. Monterrey en Veracruz laten het stedelijke Mexico van een andere kant zien.

Vulkanen en zonovergoten stranden

Bergen zijn in Mexico eerder vulkanen. Orizaba en Popocatépetl zijn twee torenhoge vulkanen waarvan de besneeuwde kraters boven de 5000 m liggen. Ook beschikt het land over ‘s werelds grootste canyongebied, de Koperkloof. Zin in een frisse duik? Dan is het een kwestie van kiezen. Badplaatsen als Acapulco, Cancún, Playa del Carmen en Puerto Vallarta staan bekend om hun mogelijkheden tot duiken, snorkelen en uitgaan.

De keuken in Mexico

De uitgebreide Mexicaanse keuken stamt al vanuit de tijd van de Maya’s, Azteken en Zapoteken. Vijfduizend jaar geleden werd er al maïs verbouwd, waarvan de tortilla wordt gemaakt. Wat voor ons de aardappel is, is voor de Mexicaan de maïs. De oorspronkelijke indianen aten het vlees van kalkoenen, kale honden, gordeldieren, ratten, muizen, vissen, leguanen, slangen en kikkers. Daarnaast aten ze ook sprinkhanen, mieren, wormen en eieren van de watervlieg, die als een delicatesse golden.