WERELDREIZIGERS.NL
Home » Noord-Amerika » Canada » Via Dempster- en Alaska Highway naar de Arctische oceaan

Via Dempster- en Alaska Highway naar de Arctische oceaan

De afgelopen dagen hebben we flink getwijfeld wat onze volgende bestemming zou worden… Thuis hebben we gehoord over de Dempster Highway, de noordelijkste weg van Canada, waarmee je de Arctic Circle passeert en naar het plaatsje Tuktoyaktuk rijdt, dat aan de Arctic Ocean ligt. Deze offroad route, in de winter, willen we heel graag van onze bucketlist strepen! Het betekent echter wel dat we daar niet in onze daktent kunnen slapen – omdat de temperaturen ver (ver!) onder 0 komen – en we dus gebonden zijn aan dure hotels. Als we dit niet doen, kunnen we in de Verenigde Staten blijven en hebben we hier veel meer tijd. 

Na lang wikken en wegen, gaan we toch Canada in! Op naar het noordelijkste puntje van west Canada! Via de Dempster- en Alaska Highway rijden we naar de Arctische oceaan. Wel zo symbolisch: van het noordelijkste puntje van Canada naar het zuidelijkste puntje van Argentinië.


Plan hier je vakantie naar Amerika


Kilometers maken

We rijden in twee dagen over de Icefields Parkway door Banff en Jasper National Park. In de winter is hier veel dicht en aangezien elke nacht een extra hotel-overnachting betekent, gaan we hier snel door. Ooit zullen we moeten terug komen om alles te zien wat deze prachtige parken te bieden hebben. 

Lees ook: De vijf gezichten van Canada

De besneeuwde bergtoppen van de Rocky Mountains
De besneeuwde bergtoppen van de Rocky Mountains
Uitzicht vanaf de parkeerplaats van de Columbia Icefield Skywalk – die is gesloten in de
Uitzicht vanaf de parkeerplaats van de Columbia Icefield Skywalk – die is gesloten in de winter
Een wapiti-hert op 1,5 meter afstand!
Een wapiti-hert op 1,5 meter afstand!

De grensovergang

We verwachten geen moeilijke grensovergang (opnieuw) Canada in, maar dit overtreft al onze verwachtingen! Het gaat sneller dan de drive-thru bij de McDonald’s! Op het teken van het groene licht mogen we tot voor het raam rijden. De man achter het raam vraagt onze paspoorten en of we al eerder in Canada zijn geweest. Ja, een paar weken geleden nog. Hij vertelt dat we één van de eerste toeristen zijn die hij in lange tijd ziet. Hij vergeet bijna een stempel te zetten. We krijgen onze paspoorten terug en mogen door rijden. 

Lees ook: Grensovergang van Canada naar Amerika met de auto | Onze ervaring

Dempster Highway

We rijden door naar Dawson Creek, waar de Alaska Highway begint. Onderweg zijn we door meerdere locals gewaarschuwd over de Dempster Highway. We zouden onze voorruit ten dode kunnen opschrijven want door alle losse gravel krijgen we enorme kogelgaten in onze voorruit. We moeten zeker twee reserve banden mee nemen, want er liggen daar veel scherpe stenen tussen het gravel. Maar dat houdt ons niet tegen.

Alaska Highway

De Alaska Highway begint met een officieel bord van ‘mile 0 of the famous Alaska Highway’. 

Onderweg kom je langs prachtige natuur, maar ook langs een aantal leuke bezienswaardigheden waarvan de Sign Post Forest de bekendste is. Hier staan meer dan 80.000 borden van plaatsnamen met daarbij de afstand tot het forest. We kijken onze ogen uit. 80.000 zijn er echt ongelofelijk veel! We vinden zelfs Nederlandse plaatsnamen terug. 

Alaska Highway | Ontelbaar veel borden in het Sign Post Forest
Alaska Highway | Ontelbaar veel borden in het Sign Post Forest
Alaska Highway | Ontelbaar veel borden in het Sign Post Forest
Alaska Highway | Ontelbaar veel borden in het Sign Post Forest

We volgen de Alaska Highway tot Whitehorse. Een paar kilometer voor de stad komt er een vrachtwagen tegemoet. PATS! Een grote steen ketst op onze voorruit. Het is niet de eerste ster van de afgelopen dagen, maar zeker wel de grootste van zo’n 2,5 cm! Dit wordt vroeg of laat een nieuwe voorruit.  

De enorme ster in onze voorruit. De locals hadden ons al gewaarschuwd | Alaska Highway
De enorme ster in onze voorruit. De locals hadden ons al gewaarschuwd | Alaska Highway

Bij Whitehorse slaan we af richting Dawson City, dit plaatsje licht op 40 kilometer van het begin van de Dempster Highway. 

Het pittoreske en steenkoude plaatsje Dawson City | Dempster Highway
Het pittoreske en steenkoude plaatsje Dawson City | Dempster Highway

In onze volgende blog over de Dempster Highway zie je hoe ons avontuur afloopt. Om bij de Arctic Ocean te komen is makkelijker gezegd dan gedaan!

Ook kun je al onze beelden, van de Alaska Highway en van de Dempster Highway terug vinden op ons YouTube kanaal: Red’s Road Life. 

Tot de volgende, 

Roy en Ellen

Lees ook: De Million Dollar Highway, Colorado (video!) | Roadtrip USA (26)
Lees ook: De Highway 1 Ringweg Australië | Hoe lang duurt een volledige rondreis?


Plan hier je vakantie naar Amerika


Red’s Road Life

Roy & Ellen
Traveling North- and South-Amerika in our Jeep Wrangler Rubicon named Red
Vlogging it all on YouTube

We hebben elkaar ontmoet op Bali en na een paar maanden woonden we samen in hartje Antwerpen. We vierden Kerstmis in Parijs, reisden samen met onze camper door Zweden en Noorwegen, sliepen in een iglo tijdens onze wintersportvakantie in Oostenrijk en vlogen naar Jordanië, waar we sliepen onder de sterren in de Wadi Rum woestijn.

Then COVID hit...

We kregen iets te veel tijd om na te denken over onze dromen en voor we het wisten kochten we een Jeep Wrangler, bouwden deze om tot een huisje op all-terrain wielen en gaven hem de naam Red. We verscheepten hem naar Halifax (Canada) en nu zijn we één van onze dromen aan het waarmaken en reizen we door Noord- en Zuid Amerika.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link