40.7K Followers

Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten » Overlanden in Amerika & Canada | Alles over VISA, ESTA, B1/B2 & eTA

Overlanden in Amerika & Canada | Alles over VISA, ESTA, B1/B2 & eTA

We gaan overlanden in Amerika en Canada! En wie langdurig gaat reizen en/of overlanden in de VS en/of Canada zal in de meeste gevallen niet genoeg hebben aan drie maanden, zo ook wij niet. Wie onze website in de gaten houdt heeft waarschijnlijk al gezien dat we niet van plan zijn om een camper te huren, maar van plan zijn om onze eigen 4×4 camper te verschepen naar de Verenigde Staten om daar een jaar lang rond te gaan reizen.

Lees ook: Overlander voertuig, camper of camperbus verschepen | Wat kost dat?
Lees ook: Overlanden in Amerika en Canada | Je voertuig verzekeren

Omdat we van plan zijn om langer dan 90 dagen in de VS te blijven is een ESTA niet toereikend voor ons. We moeten daarom een zogenaamd B1-B2 tourist/business visum aanvragen zodat we een jaar vrij kunnen reizen in de VS. Ook willen we een deel van onze reis doorbrengen in Canada, dus ook daarvoor moeten we e.e.a. regelen.

Update 8 januari 2022: met veel pijn en moeite (en het nogmaals betalen van 288 euro…), is het ons gelukt om op 17 februari een afspraak bij de Amerikaanse ambassade in Berlijn te bemachtigen! Meer daarover onderin het artikel.


Plan hier je vakantie naar Amerika


Onze reis door de Verenigde Staten en Canada

Dit artikel is onderdeel van een grote reis van één jaar die we (Chris en Malou van Wereldreizigers.nl), momenteel aan het maken zijn door de Verenigde Staten en Canada. We zijn gestart in New York City en zijn via Washington D.C. en Baltimore (waar we onze camper naartoe hebben verscheept), eerst naar het zuiden (Florida) gereisd om vervolgens een hele ronde door het land te maken.

Het organiseren van deze reis heeft veel tijd en energie gekost. Zo moesten we een Amerikaans B1/B2 visum van één jaar zien te bemachtigen en waren we wekenlang bezig met het verbouwen van onze 4×4 camper. Daarna zijn we aan de slag gegaan om de camper naar Amerika te verschepen en achteraf gezien bleek een Nederlands voertuig verzekeren in Amerika nog één van de grootste uitdagingen te zijn.

Toen dat allemaal achter de rug was, konden we ons eindelijk gaan richten op de voorpret: het uitzoeken en plannen van alle mooie plekken die we willen bezoeken. Ik bouwde de ultieme roadtrip route door Amerika en Canada van pakweg 50.000 kilometer in Google maps en inmiddels zijn we onderweg onze droom aan het waarmaken! De interactieve kaart is hieronder te bekijken.

Meer blogs van onze reis door Amerika en Canada

Visum mogelijkheden voor Amerika

Ga je op vakantie naar Amerika? Dan zal in bijna alle gevallen de standaard ESTA voor de Verenigde Staten al voldoende voor je zijn. Je kunt deze hier online aanvragen en binnen twee weken krijg je via de mail een ja of nee, je weet dus al snel waar je aan toe bent. Maar wat is een ESTA nou precies?

Statue of Freedom, New York
Statue of Freedom, New York

ESTA aanvragen

Voor burgers van de EU, Zwitserland, Noorwegen en IJsland staat de VS 90 dagen visumvrij reizen toe door middel van een ESTA. Wie een goedgekeurde ESTA heeft, kan daarmee 90 dagen vrij rondrijden in de VS.

Je vraagt de ESTA hier online aan, de gehele procedure verloopt digitaal en je krijgt dus ook digitaal (via de mail) je ESTA binnen wanneer deze is goedgekeurd. Deze print je uit en neem je mee wanneer je naar Amerika vliegt. Piece of cake!

B1 / B1 visum aanvragen

Ben je zoals wij van plan om te gaan overlanden in Amerika en langer dan 90 dagen te verblijven in de VS? Dan heb je een B1/ B2 tourist & business visum nodig. Een B1 / B2 visum voor de VS kan worden verkregen bij de Amerikaanse ambassade in Amsterdam.

Het proces is zeer omslachtig en begint bij het invullen van een D160 formulier en het betalen van 160 dollar per persoon. Om daarmee te beginnen volg je deze link rechtstreeks naar de officiële overheidspagina van de VS.

Let op: als je dacht dat ze bij een ESTA aanvraag al veel van je vroegen, maak je borst maar nat. Met het invullen van het D160 formulier ben je zomaar drie uur bezig.

Ze willen werkelijk alles van je weten maar ook van je online aanwezigheid, reishistorie, opleiding, familieleden en werkgever(s). Ook willen ze nog even weten of je een terrorist bent, in organen en/of mensen handelt, weet hoe je bommen maakt en meer van dat soort bizarre vragen.

Wanneer je het D160 formulier succesvol hebt ingevuld en betaald, dien je een afspraak te maken bij de Ambassade in Amsterdam. Daar zal je een 1 op 1 interview moeten inplannen (ook via deze link). Een consulair medewerker van de Amerikaanse ambassade zal je nog eens stevig aan de tand gaan voelen om te kijken wat je doel is tijdens deze reis in Amerika, en of je er niet stiekem wilt blijven.

Wanneer ook dit allemaal soepel verloopt, wordt je visum verstrekt. Je zal je paspoort moeten achterlaten en deze zal vervolgens binnen twee weken naar je huis worden verstuurd, met de benodigde papieren en stempels.

Monument Valley, Verenigde Staten | November 2016
Monument Valley, Verenigde Staten | November 2016

Visum mogelijkheden voor Canada

Daar waar je in Amerika ‘slechts’ 90 dagen visum-vrij mag rondreizen, is dat in Canada 6 maanden. Dit is voor wereldreizigers zoals wij natuurlijk ontzettend prettig. In Canada noemen ze het visum-vrije reisformulier de eTA, ook deze kun je online aanvragen. Met deze 6 maanden zouden we een heel eind moeten komen tijdens onze overland reis in Amerika en Canada.

eTA aanvragen

Voor burgers van de EU, Zwitserland, Noorwegen en IJsland staat Canada 6 maanden vrij reizen toe. Het formulier heet in canada de eTA, hier te vinden. Hieraan zijn wel enkele voorwaarden verbonden.

 • Je reist naar Canada per vliegtuig
 • Verblijft maximaal zes maanden in Canada
 • Je reist naar Canada voor vakantie of doorreis

Een andere belangrijke voorwaarde is dat je beschikt over een retourticket of ander ticket waarmee je Canada ook weer gaat verlaten.

Let op: eTA niet geschikt voor Overlanders

In de eerste instantie dacht ik dat wij simpelweg zouden wel zouden wegkomen met een eTA. We zijn namelijk niet van plan om langer dan 6 maanden in Canada te blijven. Maar omdat we over land vanuit de VS naar Canada willen reizen met onze camper, zijn we toch genoodzaakt om een Tourist Visum aan te vragen. Een eTA is namelijk alléén geldig voor vliegreizen.

Toerist Visa aanvragen

Wie langer dan 6 maanden in Canada wilt reizen zal een Tourist visum moeten aanvragen. Dit visum wordt afgegeven aan personen die Canada tijdelijk willen bezoeken voor toeristische doeleinden. Je kunt het Tourist Visum voor Canada hier aanvragen.

Een jaar wachten op ons visum?

Helaas verloopt het aanvragen van het visum voor de Verenigde Staten niet zoals ik had gehoopt. Het leek er even op dat ons plan om te gaan overlanden in Amerika en Canada daardoor niet eens door kon gaan. Het invullen van het D160 formulier is soepel verlopen en de betaling is voldaan, maar het lukt ons gewoon niet om een afspraak te maken bij de ambassade in Amsterdam.

Het is op dit moment (december 2021) onmogelijk om binnen een redelijke termijn (laten we zeggen 1 tot 3 maanden) een visum te verkrijgen voor de VS. Dit komt omdat er (helaas) een wachttijd is van bijna een jaar voordat je bij de ambassade in Amsterdam terecht kunt. Ik heb een afspraak voor eind september 2022 kunnen bemachtigen. Ondertussen kijk ik nog vrijwel dagelijks of ik de afspraak kan verzetten, maar het ziet er niet best uit.

Dit is meestal wat ik zie: er zijn geen opties beschikbaar. Zelfs niet over een jaar, alles zit vol!

Hoe komt dat? De VS is sinds 8 november 2021 weer geopend voor toeristen… Sindsdien kampen de ambassades met een stevig personeelstekort terwijl er een stormvloed aan aanvragen binnenstroomt. Even snel een visum aanvragen is er dus niet meer bij. We zullen dus een andere constructie moeten bedenken waarbij we geen visum nodig hebben.

Dit is ons nieuwe plan: visum-hoppen

Een jaar wachten op ons visum is geen optie. We zijn vastbesloten om in het eerste kwartaal van 2022 onze camper te verschepen naar Amerika. We willen onze reis van minimaal één jaar niet nóg langer uitstellen. Corona heeft al voor teveel uitstel gezorgd en als het enigszins mogelijk is (dat de grenzen geopend blijven), gaan we gewoon. Corona of niet.

Onze overlander / 4x4 camper in Zwitserland | Hiermee gaan we ook overlanden in Amerika
Onze overlander / 4×4 camper in Zwitserland | Hiermee gaan we ook overlanden in Amerika

Daarom hebben we onderstaande constructie bedacht. We waren sowieso al van plan om het overlanden in Amerika te combineren met Canada dus splitsen we onze tijd in Canada en de Verenigde Staten zodanig dat we wegkomen met één of meerdere ESTA’s.

 1. We verschepen de camper naar Amerika
 2. Vliegen naar Amerika met een goedgekeurde ESTA
 3. Zorgen voor een geldig visum voor Canada
 4. Overlanden maximaal 90 dagen in Amerika
 5. Gaan over land de grens over naar Canada
 6. Overlanden minimaal 91 dagen in Canada
 7. Vragen na 91 dagen nogmaals een ESTA aan voor Amerika (want dat is een vereiste, je mag niet ESTA op ESTA aanvragen, je moet eerst weer 91 dagen het land uit zijn geweest).
 8. Gaan nogmaals 90 dagen overlanden in Amerika
 9. Reizen vervolgens door naar Mexico óf terug naar Canada

Natuurlijk blijf ik in de tussentijd proberen om alsnog een visum voor Amerika te bemachtigen. Een andere optie is nog dat wanneer we in de Verenigde Staten zijn met onze ESTA, ter plekke nog een toeristenvisum aanvragen. We kunnen proberen om daar een ambassade te bezoeken met ons ingevulde D160 formulier in de hoop dat iemand ons helpt. Als dat lukt geeft ons dat meer flexibiliteit en hoeven we niet meer om de 90 dagen het land te verlaten.

Of dat lukt? Geen idee. De tijd zal het zeggen!

Update 8 januari: Amerikaanse ambassades in Duitsland en België

Met veel pijn en moeite (en het nogmaals betalen van 288 euro…), is het ons gelukt om op 17 februari een afspraak bij de Amerikaanse ambassade in Berlijn te bemachtigen! Ja, het is werkelijk helemaal gestoord om voor een visum op en neer naar Berlijn te rijden, maar we gaan het toch doen.

Bovenstaand plan met het ‘visum / ESTA hoppen‘ tussen Amerika en Canada zien we nog steeds als een laatste uitweg, maar aangezien dat risico’s met zich meebrengt (het niet meer toegelaten worden in de VS, en vastzitten in Canada), willen we er toch alles aan doen om alsnog een VISUM te krijgen voor Amerika. Dat geeft ons rust tijdens onze reis en zal ervoor zorgen dat we niet na 90 dagen het land MOETEN verlaten en neemt direct ook de zorgen weg of we überhaupt terug de VS in mogen.

Amerikaans visum via een ander land aanvragen

Voor wie zich afvraagt of het wel mag: ja, het mag. Je mag in een ander land je visumaanvraag doen voor Amerika, bijvoorbeeld in België of Duitsland. Maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Allereerst moet je fysiek in het land zijn voor het bezoek aan de Ambassade, voor Nederland, België en Duitsland. Ook wordt je paspoort naderhand met het visum verstuurd via de post, maar versturen ze niet ‘naar het buitenland’. Dus doe je de aanvraag in Duitsland, zal je een Duits adres moeten opgeven waar je je paspoort nadien kunt ophalen.

Ook moet je ‘banden’ hebben met het land waar je de Ambassade bezoekt. Dit vond ik nogal een vaag begrip, dus besloot ik om even contact op te nemen met de customer service van de Amerikaanse ambassade in Duitsland. Ik vroeg of ik een aanvraag kon doen in Duitsland of Amerika.

Na wat heen en weer gemaild te hebben met de customer service van ustraveldocs.com ([email protected]), legde ze nogmaals uit dat normaliter niet mogelijk is (uitzonderingen nagelaten), maar tegelijkertijd ook dat ze momenteel soepeler zijn om de andere ambassades, zoals die van Amsterdam, te ontlasten. Zie één vand e e-mail die ik terugkreeg hieronder:

Afspraak maken en Visa Appointment Wait Times

Nu ik dat zwart op wit had ging ik door met het maken van een afspraak over de grens. Omdat in België (Ambassade in Brussel) de problemen net zo groot zijn als in Amsterdam en je daar momenteel pas over ‘999 dagen’ terecht kunt, week ik uit naar Duitsland.

In Duitsland waren de wachttijden in München en Frankfurt ook vrij fors (2 tot 3 maanden). In Berlijn waren er gelukkig nog enkele plekken vrij, over 5 weken op 17 januari.

Tip: Wie zelf wil kijken wat de wachttijden zijn, kan op deze pagina zelf kijken wat de ‘Visa Appointment Wait Times‘ voor Amerikaanse ambassades overal ter wereld.

Je vult daar een ambassade naar keuze in en je krijgt direct te zien wat de gemiddelde wachttijd aldaar is. Momenteel is het voor Amsterdam 285 dagen.

Tip: Duitsland heeft drie Amerikaanse ambassades en/of consulaten. Bij alle drie kun je terecht voor een visumaanvraag. Dit zijn Berlijn (ambassade), Frankfurt (consulaat) en München (consulaat.

Opnieuw betalen pannenkoek

Oké, ik weet nu dat Berlijn de beste optie voor ons is. Maar omdat de Amerikaanse ambassade in Duitsland helemaal los staat van de ambassade in Amsterdam (en dat geldt voor alle ambassades in andere landen ook overigens), kun je de betaalde fee (144 euro per persoon) voor het maken van een afspraak bij een ambassade in een bepaald land, nooit overzetten naar een ander land. Je zou denken van wel, maar helaas… Opnieuw betalen dus, pannenkoek. Daar vliegt dus nogmaals 2x 144 euro over de balk.

D160 formulier overzetten

Je D160 formulier kan gelukkig wel worden overgezet naar een andere ambassade. De code die je krijgt na het invullen van dit gigantische formulier, kun je weer toevoegen aan je nieuwe account. En over je nieuwe account gesproken, voor de Duitse ambassade moet je dus ook een nieuw account aanmaken op een volledig andere website dan die van Nederland… Niet fijn, maar we doen het maar weer…

Nederland: https://ais.usvisa-info.com/nl-nl/niv/
Duitsland: https://www.ustraveldocs.com/de/index.html
België: https://ais.usvisa-info.com/nl-be/niv/groups/26701912

Volgende uitdaging: de camper verzekeren

Zo, de afspraak voor een visum staat eindelijk. Ik weet nu dus wat het kost om onze camper te verschepen naar Amerika zodat we met ons eigen voertuig kunnen overlanden. Ook weet ik nu wat de mogelijkheden zijn qua visum. Dan blijft er eigenlijk nog één heel belangrijk onderwerp over: hoe gaan we onze camper verzekeren?

De huidige verzekering in Nederland met uitgebreide dekking in Europa is namelijk niet geldig in Amerika en Canada. Logisch. Je bent dus verplicht om daar een nieuwe verzekering af te sluiten. Klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Je bent namelijk geen inwoner van beide landen en je hebt daar geen postadres. De mogelijkheden zijn daarom beperkt en dat is natuurlijk ook meteen een goede reden voor lokale verzekeraars om de prijs enorm omhoog te stuwen. Ik heb de eerste offertes inmiddels binnen en ik viel bijna van mijn stoel, ik kon het gewoon niet geloven!

Maar ik geef niet op. Mijn zoektocht naar een betaalbare verzekering gaat door en ik ben ervan overtuigd dat het gaat lukken. Je leest alles over het verzekeren van je eigen camper of voertuig (om te kunnen overlanden in de Verenigde Staten van Amerika en Canada), in mijn volgende blog.

Update 29 december 2021: De blog met alle informatie over het verzekeren van je voertuig in Amerika staat online. Zie: Overlanden in Amerika en Canada | Je voertuig verzekeren

Avatar foto

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!

✔️ Januari 2021 - Friesland
✔️ Februari 2021 - Dordrecht
❌ Maart 2021 - Harde lockdown
✔️ April 2021 - Roadtrip Zwitserland
✔️ April 2021 - Elsloo, Friesland
✔️ Mei 2021 - Eijsden & Maastricht, Limburg
✔️ Mei 2021 - Breda
✔️ Mei 2021 - Achterhoek
✔️ Juni 2021 - Mallorca, Spanje
✔️ Juli 2021 - Roadtrip Kroatië
✔️ Augustus 2021 - Roadtrip Slovenië
✔️ Augustus 2021 - Rondreis Kenia
✔️ September 2021 - Rondreis Oeganda
✔️ Oktober 2021 - Oostende, België
❌ November 2021 - Thuis
❌ December 2021 - Thuis

➡️ 2022 - 1 jaar Verenigde Staten & Canada

16 comments

 • Hoi! wat interessant om dit te lezen! wij willen volgend jaar een half jaar naar amerika, maar redden het ook niet om voor die tijd een visum te regelen waarschijnlijk.

  Wij zaten zelf te denken aan de volgende optie,

  Vliegen naar canada met een ETA , (daarmee mag je een half jaar rondreizen) vervolgens gelijk de grens over naar amerika om daar vervolgens een half jaar rond te trekken en dan zorgen dat je binnen een half jaar weer terug vliegt naar nederland.

  Iemand daar ervaring mee? ik kan nergens iets vinden over de regels wat betreft verblijfsduur in amerika vanuit canada.

 • Hey Marco en Mirjam,

  Gaaf!! Je kunt dan het beste nu al je visum gaan regelen, dit is namelijk een ellenlang proces maar het goede nieuws is is dat hij 10 jaar geldig is. Zodra je het visum in je paspoort hebt staan heb je dus 10 jaar de tijd om naar de VS te reizen. Daarna regel je de zaken thuis, zoals verhuur.

  En ja, Malou heeft een sabbatical, ik werk online (zelfstandig). Malou heeft een werkgeversverklaring in het Engels laten opstellen dat ze na een jaar terugkeert in NL. Dit was niet nodig, maar toch even gedaan als extraatje.

  Wat Amerika namelijk vooral belangrijk vindt is 1: geld. Heb je genoeg geld om een hier lang te blijven, en kun je dat bewijzen (screenshots, afschriften, aandelen, ouders, etc.). En 2. Wanneer ga je het land uit, en heb je daadwerkelijk redenen om Amerika te verlaten. Ze zijn gewoon bang dat je er blijft. Als je goed kunt aantonen wat jullie plan is (ik neem bijvoorbeeld aan dat jullie meerdere landen willen bezoeken), dan komt het vast goed. Duidelijk zijn in een dag en datum wanneer je de VS weer verlaat.

  Succes met het regelen!

  Groetjes,

  Chris

 • Wij willen onze baan opzeggen en huis verkopen, alleen dan kunnen wij onze droomreis realiseren. Ons idee is om dan door Noord Amerika te trekken met een camper, echter zijn we bang om geen B1/B2 visum te kunnen krijgen, aangezien we dan zg. geen binding meer met NL zouden hebben, ookal wonen mijn vriend zijn kinderen hier. Hebben jullie iets met een werkgever kunnen afspreken of huis verhuurd o.i.d.? Tips voor ons misschien? Bedankt!

 • Hoi chris & malou,

  Ik ben van plan om op vakantie te gaan naar New York, nu heb ik mijn esta daarvoor al geregeld en is dat ook goed gekeurd. In die vakantie in new york ben ik ook van plan een weekend naar montreal te gaan, maar niet vliegen maar per bus. Nu is het voor mij alleen erg onduidelijk of ik iets van een visum moet aanvragen. Een eta hoeft dus niet omdat ik niet ga vliegen maar heb ik dan wat anders nodig? als ik op de site van de canadese government de stappen volg om te kijken of ik een eta nodig heb staat er dat ik alleen een geldig paspoort nodig heb. het is nu even niet meer zo duidelijk meer voor mij. Weten jullie hier misschien meer over?

  Groeten,
  Lorena

 • We krijgen stress van je reisprogramma te lezen.
  Er is zoveel moois te zien en te bezoeken in Noord Amerika … daarvoor moet je niet zo’n extreem lange afstand afleggen op korte tijd en bijgevolg een groot deel van je reis al ‘rijdend’ doorbrengen.
  Afstanden zijn groot, eenmaal in Canada, zijn er geen autostrades meer op het traject naar Alaska en zelfs een zeer lang stuk voor de grens bestaat uit slechte weg waar je maar langzaam op vooruit komt (permafrost problemen).
  Misschien is het een optie om 90 dagen het westen van de USA te verkennen, daarna door te reizen naar Canada. De kinderen nemen de auto over in Canada en rijden deze terug naar jullie vrienden of plaatsen de auto in een entrepot in Canada, tot jullie de tijd hebben om naar Alaska te reizen.
  Momenteel moet je in de Verenigde Staten bijna alle nationale parken, nationale monumenten, staatsparken, kampeerplaatsen, … reserveren op voorhand, anders kom je er niet in … wegens de grote drukte en Corona regels. We hopen dat dit opnieuw zal verbeteren na de pandemie. Maar momenteel toch ook iets om rekening mee te houden.
  Veel ervaringen kan je vinden op onze reisblog: http://www.herlindemarc.com

 • Goed ik allemaal te lezen.
  Helaas hebben wij maar 5 maanden voor USA /Canada Alaska. Maar je blijft met die 90 dagen zitten.
  Ons plan is als volgt.
  Vliegen naar SAN Francisco, daar woont een vriend. Waar we een weekje blijven Dus hebben we een adres voor post ed.
  We hebben al een kale Amerikaanse Dodge Van geregeld ( gekocht) die we eenvoudig met een bed en wat kisten inrichten. Uiteraard V8 met veel benzine slurpen, maar kostte in aanschaf haast niks.
  Misschien op onze naam of op zijn naam laten staan. Dit moeten we nog even uitzoeken naar mogelijkheden en onmogelijkheden met verzekeringen en de grens over gaan.
  Na afloop van de vakantie laten we hem staan of verkopen we hem weer.
  Het reisplan is als volgt. Gaarne jullie reactie of dat zo kan.
  Vliegen naar SAN Francisco
  Met de “camper”Van California / Nevada /Utah/ Idaho. En dan vanaf de Canadese grens in 4 dagen de 3000km naar Alaska te overbruggen. En dan op dag 90 van Alaska weer Canada in te rijden om dan weer in wat rustiger tempo Canada verder te verkennen.
  We laten de campervan achter in Vancouver Canada, daar vliegen onze kinderen dan naartoe die dan nog een week of 5 reizen en de camper in San Francisco weer bij mijn vriend afleveren.
  Voor mij dus een ESTA voor de USA voor 90 dagen en voor de dagen erna in Canada zoals ik lees een Canadees visum en geen ETA omdat we via de weg het land inkomen.
  Klopt dit?

 • Ik ben eens benieuwd of dit lukt. Het stukje over Canada begrijp ik niet. Vanuit de VS over land kan je normaal gewoon de grens over. Je hebt geen ETA nodig, maar in principe ook niets anders. Het alternatieve idee van naar Canada en dan weer terug, sorry maar dat werkt niet. Enerzijds is een ESTA 2 jaar geldig, je hoeft dus geen nieuwe aan te vragen, maar naar een buurland gaan om dan 3 maand later van daaruit terug te keren is gewoon niet toegestaan, men beschouwd dit als het omzeilen van de visumplicht.

 • Bedankt voor alle tips, deze houd ik zeker in het achterhoofd als we de grens naar canada oversteken en later terugkeren.

  Maar het is is gelukt! We kunnen terecht bij de Ambasade in Berlijn en het artikel is flink geüpdatet. Het lijkt er dus op dat we alsnog een visum geregeld krijgen voordat we vertrekken. Nu maar hopen dat ze akkoord gaan met 12 maanden 🙂

 • Wij vertellen je enkel hoe wij het ervaren hebben gedurende onze 4 1/2 jaar reizen op het Noord Amerikaans continent (met een B1/B2 visum), we hebben onderweg ook veel verschillende verhalen gehoord. Het is altijd afwachten hoe zo’n grensovergang verloopt.
  Ons grote voordeel is onze leeftijd. Van ons geloven ze dat we er niet komen om te werken.
  In de US ambassade vertelde men ons de theorie, men zei ons dat we in principe met ons B1/B2 visum na enkele dagen al opnieuw een 6 maanden visum zouden kunnen krijgen, nergens wordt een ‘wacht periode’ vermeld. Ze wezen ons erop dat het zeer belangrijk is dat je eerlijk bent en het juiste verhaal vertelt. Maar, men verwittigde ook dat de migratie beambte aan de grens de baas is. Je bent dus volledig afhankelijk van die persoon en dat is gebleken.
  In praktijk kwam het erop neer, dat ze aan de grens telkens vroegen wanneer we de laatste keer in het noord Amerikaanse continent waren toegekomen, ze verwachtten dat we minstens 1 keer per periode naar ‘huis’ terugkeerden.
  Bereid je goed voor op alle mogelijke vragen, zorg dat je een reisplan kan tonen, ken je vorige US inreis en uitreis datums / grensposten, ze vragen steeds een eerste overnachting adres (camping), …
  Kies voor een kleine grenspost bij het oversteken, daar is men meestal iets soepeler.
  Ook wij ervaarden éénmaal echt problemen aan de grens, zelfs met een B1/B2 visum. Er volgde een discussie tussen de migratie ambtenaren onderling, omdat er geen reden was om ons te weigeren. Maar die ene man hield koppig vol, hij verweet ons dat we niet goed waren voorbereid … Uiteindelijk vond hij de oplossing, om geen gezichtsverlies te lijden … wij mochten het land in, maar het voertuig werd geweigerd. We waren opnieuw welkom, mits we hem een bewijs konden voorleggen van de Canadese migratiedienst, dat we met de camper binnen de 6 maanden zouden mogen terugkeren en dus tijdig uit de US zouden zijn, dan pas zouden we door mogen. We keerden terug en vroegen zo’n document aan de Canadese grenspost, men wilde ons dat niet geven omdat er in 6 maanden veel kan gebeuren (begrijpelijk). Volgens hen mocht de US ons voertuig niet weigeren, het was volledig in orde voor Canada en de US (hiervoor werken die landen samen). We waren de discussie beu en zijn voor enkele maanden teruggekeerd naar Canada, waarna we zonder probleem de US in mochten via een kleine grenspost.
  Met een 6 maanden visum, kan je meermaals de grens over zonder dat men moeilijk doet, de tijd blijft doorlopen tot het einde van die 6 maanden, je krijgt dus op dat moment niet opnieuw 6 maanden. De laatste keer dat je het 6 maanden-visum gebruikt, moet je het visumdocument dat je ontvangen hebt, afgeven. Op dat moment mag dit visum nog niet vervallen zijn. Als je dat niet afgeeft, word je niet uitgeschreven uit het land en word je aldus beschouwd als ‘illegaal’ in het land, ook al ben je er niet meer aanwezig.

 • Dankjewel voor de tip, iemand anders zei dit ook al. We zouden er inderdaad ook nog voor kunnen kiezen om de camper naar Halifax (Canada) te verschepen in plaats van Baltimore in de VS en dan over land de grens naar de VS over te gaan. Enige minpunt is dat we dan midden in de winter in het Noorden zitten maar het zou misschien het vervolg van de reis wel een stuk makkelijker maken. Als het echt niet lukt om een VISA te bemachtigen, ga ik dit absoluut nog overwegen.

 • Hey Herlinde en Marc,

  Ik heb inmiddels al zoveel verschillende verhalen gehoord, dat ik het gewoon echt even niet meer weet. Sommige lukt het wel, anderen niet. Het is zoals je zegt helemaal aan degene die je tegenover je krijgt, en of diegene goed geslapen heeft haha.

  Feit is wel dat we een groot risico lopen als we met een ESTA gaan en na 3 maanden Canada inrijden, mogelijk kunnen we dan niet meer terug en zitten we vast in Canada… En dat terwijl we juist 9 maanden in Amerika willen reizen en alleen in de zomermaanden in Canada willen zijn.

  Even naar Guatemala rijden zie ik ook niet als een optie…

  Ondertussen ben ik aan het proberen om nog een afspraak te krijgen bij de Amerikaanse Ambassade in Berlijn, om alsnog een VISA te bemachtigen. Ik heb daarvoor een 2e keer 288 euro moeten betalen zonder enige garantie dat het lukken gaat. Momenteel is de 1e afspraakoptie in Berlijn 17 februari echter moet mijn betaling nog worden goedgekeurd voordat ik deze vast kan leggen.

  In Duitsland kon ik ook weer niet met een creditcard betalen, alleen cash of overschrijving, wat weer 5 dagen kan duren. Ik hoop dat dit snel gaat zodat ik hopelijk nog voor 1 maart naar Berlijn kan. Gister was de 1e mogelijkheid namelijk weer half maart, wat voor ons te laat is. Het gaat werkelijk alle kanten op en de data voor afspraken lopen enorm snel op.

  Het zal spannend worden in ieder geval. Nog nooit zoiets meegemaakt, wat een bizar 3e wereld proces is dit 🙂

 • Aanvulling op onze vorige comment:
  Wanneer je overland de US in reist, heb je geen ESTA nodig.
  Met een B1/B2 visum heb je geen ESTA nodig, zelfs niet als je vliegt naar de US.
  Hetzelfde geldt voor Canada, als je daarnaartoe vliegt heb je een ETA nodig, overland niet. Een visum voor Canada krijg je gemakkelijk aan de grens, voor 6 maanden. Zij stellen weinig vragen hierbij, een verlenging is gemakkelijk te krijgen, als je binnen die periode opnieuw via een landsgrens het land inreist en de resterende tijd te beperkt is voor je reisplan.
  http://www.herlindemarc.com

 • Wij hebben 4 jaren ervaring met reizen op het Noord Amerikaans continent met ons Canadese voertuig.
  Je vooropgestelde plan heeft weinig kansen van slagen.
  Om een tweede periode in de Verenigde Staten te mogen reizen, moet je eerst het Noord Amerikaans continent verlaten hebben. Dus moet je of eerst huiswaarts keren of op zijn minst reizen tot in Guatemala of Belize. Heel uitzonderlijk mag je toch een tweede keer het land in, zelfs met het B1/B2 visum, waardoor je wel telkens een visum voor 6 maanden krijgt, daarmee kan je wel meermaals de grens over, zolang deze periode loopt.
  Alles hangt af van de persoon die tegenover je staat. Hoe jonger je bent, hoe moeilijker ze doen. Men is bang dat je er komt werken.
  Je moet ook rekening houden wanneer je je voertuig verscheept naar het Noord Amerikaans continent en je doet dat via de Verenigde Staten, dan wordt je voertuig geregistreerd en mag het voertuig maximaal 1 jaar blijven. Verscheep je je voertuig via Canada, dan wordt je voertuig niet geregistreerd en geldt de periode van 1 jaar niet.
  Veel reis plezier gewenst,
  http://www.herlindemarc.com

 • Hi Nele,

  Dankjewel! En wat een gaaf plan hebben jullie! Wij verschepen net als jullie ook onze camper met Sea-Bridge naar Baltimore. Ik heb verschillende verzekeringsmaatschappijen benaderd waarom Thum Insurance en Progressive, de andere weet ik zo even niet uit mijn hoofd maar dat zet ik binnenkort nog even op een rijtje in een nieuwe blog.

  Het is inderdaad zeer uitdagend allemaal in coronatijd, maar we laten ons niet zomaar tegenhouden 🙂 Ik ben bijvoorbeeld ook bezig met de Amerikaanse ambassade in Duitsland, waar we misschien alsnog op tijd terecht kunnen voor ons visum.

  Een andere (nieuwe) joker is dat de 2e vaccinaties voor de EU nu na 9 maanden ‘verlopen’, de VS gaat waarschijnlijk dezelfde periode hanteren. Dus om die boosterprik op tijd te krijgen, is ook nog spannend.

  Kunnen we jullie ergens volgen? We zijn ook wel heel benieuwd naar jullie reis namelijk.

  Groetjes, Chris & Malou

 • Hoi, superinteressant om jouw ervaringen te lezen. Wij vertrekken ook op rondreis op 6 februari en verschepen onze camper met Seabridge naar Baltimore om van daaruit een reis te starten doorheen Amerika en nadien door Centraal-Amerika, richting Zuid-Amerika om na een jaar te eindigen in Buenos Aries vanwaar onze camper terug verscheept wordt naar Antwerpen.
  Wij hebben ons visum aangevraagd in oktober en hebben dezelfde problemen. Ik kon toen een afspraak maken op 31 mei in Brussel en die probeer ik sindsdien te vervroegen, zonder succes. Wij zullen waarschijnlijk ook vertrekken met een ESTA en dan al vroeger dan gepland de grens met Mexico overgaan.
  Welke verzekeringsmaatschappijen hebben jullie al gecontacteerd? Ik moet dit nog in orde brengen, maar Seabridge, de organisatie waarmee we de camper verschepen, raadde ons Thum Insurance Agency, L.L.C. aan.
  Heel benieuwd naar je verdere voorbereidingen. In coronatijden is het een enorme uitdaging om alles voor te bereiden. Zo hebben wij ook even moeten zoeken naar een vliegmaatschappij die onze hond mee wilde nemen. De meesten zoals KLM vervoeren geen dieren boven de 8 kilo door corona. Gelukkig doet Air France dat wel nog, dus vliegen wij vanuit Parijs.
  Veel succes!
  Groetjes
  Nele

Geschreven door:

Avatar foto

Chris

GEZOCHT

REIS CHECKLIST

✔️ Deze reisverzekering dekt óók oranje gebieden.
✔️ Vergelijk en boek de goedkoopste vliegtickets.
✔️ Bespaar en boek alvast de leukste activiteiten.
✔️ Meerdere hotels? Boek dan met 20% Genius korting.
✔️ Bespaar en reserveer je vliegveld parkeerplaats.
✔️ Roadtrip? Vergelijk en boek een voordelige huurauto.
✔️ Reis voorbereiden? Scoor een praktische reisgids.
✔️ Backpack of koffer nodig? Aanbiedingen hier.
✔️ Kadootje? Ik geef 500 keer 10 euro weg!

Translate »
Copy link