Wereldreizigers.nl
housesitten
Home » Reistips » Alternatief reizen | Housesitten: Wat is het en hoe werkt het?

Alternatief reizen | Housesitten: Wat is het en hoe werkt het?

Housesitten is een leuke, goedkope manier om te reizen rond de wereld. Het is simpel: Je spreekt af met iemand om op zijn huis en huisdieren te passen. Zo kan je de kosten van je reis drukken én zijn de eigenaars gerustgesteld. Win-win!

Ik ben altijd al op zoek gegaan naar alternatieve manieren om te reizen. Elke nacht in een hotel, motel of airBnb slapen past helaas niet in mijn budget. En wat met lange reizen, wat als ik dan eens langer wil blijven op dezelfde plek zonder me blauw te betalen?

Daarom zocht ik naar de goedkoopste slaapgelegenheden op reis. Meestal koos ik voor een plezante mix: Hostels, berghutten, slapen in de tent, in een auto, Couchsurfing, bij vrienden en kennissen logeren enzovoort.

Lees ook: Liften op reis | 10 tips voor liften in het buitenland

Een nieuw begin in de Verenigde Staten

Ilse tijdens het Vanlife avontuur in de Verengde Staten | Housesitten
Ilse tijdens het Vanlife avontuur in de Verengde Staten | Housesitten

April 2022 was een heel spannende periode. Het was toen dat ik alles achter me liet in België en voor onbepaalde tijd en bij mijn vriend introk. Neen, niet in een huis of appartement, maar wel in zijn auto. Mijn vriend leeft al 10 jaar off grid, waarvan de laatste 3 jaar in een Dodge Minivan en ik wist dat vanlife mij ook goed afgaat. Zo geschiedde.

Onze eerste ervaring met petsitten

We brachten afgelopen lente door in Nevada en Arizona. De woestijn is een speciale plek voor ons en we houden ervan om er te kamperen en te wandelen. Het was dan ook in Nevada dat we onze eerste ervaring met housesitten opdeden. Twee kleine hondjes, Maggie en Hazel, maakten deel uit van onze verantwoordelijkheid. Ook de planten water geven was een must, zeker in de hitte van de woestijn.

Onze favoriete twins, Maggie & Hazel | Housesitten en petsitten
Onze favoriete twins, Maggie & Hazel | Housesitten en petsitten

Wat is housesitting?

Het woord zegt het zelf: Je past op het huis (en de huisdieren) van iemand anders. De eigenaren gaan op reis en zoeken iemand om op hun huis en huisdieren te letten. Het is een win-win situatie; het huis & huisdieren worden prima verzorgd en de oppassers hebben een gratis huis ter beschikking!

Op stap met Maggie en Hazel.
Op stap met Maggie en Hazel

Word je betaald om te housesitten?

Waar je vroeger makkelijk geld kon verdienen met housesitten, gebeurt dit steeds meer en meer gratis. De meeste platforms sporen hun gebruikers aan om het als een wederdienst te zien (een gratis verblijf & kans om op dieren te passen).

In de zetel knuffelen met Millie-May | Petsitten
In de zetel knuffelen met Millie-May | Petsitten

Alhoewel ik deze filosofie wel snap, valt housesitten niet te onderschatten. Zeker als je op meerdere huisdieren past, kan het veel werk zijn. Houd dit dus goed in je achterhoofd. Wil je toch graag geld verdienen met housesitten? Maak dan een praatje met de eigenaren en zoek naar advertenties voor betaalde housesits.

Hoe vind ik een housesit?

Wil jij graag ervaren hoe het housesitten in zijn werk gaat? Er zijn verschillende platforms die je kan ontdekken. Zo maken wij het meeste gebruik van Trusted Housesitters. Dit platform is makkelijk te gebruiken en heeft wereldwijd verreweg het meeste gebruikers.

Helaas vragen ze een nogal groot bedrag om je aan te melden (basisprijs: €119/jaar) en dan ben je nog niet verzekerd. Maar het aanbod is groot en wereldwijd. Je zoekt waar je wil reizen/verblijven in de wereld en kan dan het rijke aanbod ontdekken. Als de eigenaar jou kiest, krijg je alle informatie die je nodig hebt en kan je elkaar berichtjes sturen. Gemiddeld zijn er zo’n 3 à 4 andere kandidaten: Schrijf dus een mooi berichtje naar de eigenaars om jezelf voor te stellen. Het lijkt soms een beetje op een motivatiebrief!

petsitten
Petsitten

Andere bekende platformen, zoals Pawshake en Nomador, werken gelijkwaardig alleen is het aantal gebruikers (en dus de mogelijkheden) een stuk lager. Helaas moet je hier ook een bedrag betalen om je aan te melden. Zo willen de platformen “valse profielen” vermijden en natuurlijk ook een centje verdienen… Toch zijn beide platformen de moeite waard om te proberen als je met Trustedhouseitters geen matches kunt vinden.

Wat zijn de verwachte taken?

Wat wordt er nu precies van je verwacht tijdens je verblijf? Het zorgen voor de huisdieren is natuurlijk de grootste verantwoordelijkheid. In 90% van de gevallen verzorg je honden en katten. De baasjes zullen je informeren over de noden en behoeften van hun huisdieren. Hoeveel keer laat ik de hond uit? Hoeveel eten geef ik de kat? Waar slaapt het konijn?

petsitten
Marnie, de poes uit Arizona. Houdt van aaien en natte brokken.

Soms gaat het om unieke huizen, zoals boerderijen en huizen op het platteland. Dan zijn er soms ook kippen, ezels, paarden of andere dieren te verzorgen. Een hele coole ervaring!

housesitten
Je ziet: Wij nemen onze job serieus.

Kleine, huishoudelijke taken kunnen ook deel van je verblijf zijn. Zo vraagt men soms om de post te verzamelen, de vuilniszakken buiten te zetten of de planten water te geven. En verder is het natuurlijk netjes om het huis proper achter te laten in zijn originele staat.

Lees ook: Tweedehands spullen verkopen voor wereldreis en je huis voorbereiden

Hoe verloopt het contact met de eigenaars?

Na een halfjaar te housesitten hier en daar, hebben wij bijna alleen positieve ervaringen. Met twee van de vijf koppels houden wij zelfs nu nog contact. Mensen zijn zot van hun huisdieren en zijn ook erg dankbaar dat ze goed verzorgd zijn. Zo nodigen de meesten ons uit voor een etentje, als bedanking. Of ze zorgen voor een lekkernijtje in huis. Dit is niet gegarandeerd, maar soms leer je mensen kennen waarmee het klikt. En dan heb je goede contacten verspreid over de wereld: Best leuk!

Onze Canadese vriendjes in de van

Voordelen van housesitten

  • Een gratis verblijf! Je hebt alle luxe en privacy van een huis, maar geen kosten.
  • Soms kom je terecht op de meest gekke plaatsen, of in een uniek verblijf.
  • Dierenliefde!
  • Door het beschikken over een eigen keuken, wasmachine en gratis internet kan je de kosten van je reis heel goed drukken.
Housesitten in Colorado, U.S. (© Ryan Kodak Brown)
Housesitten in Colorado, U.S. (© Ryan Kodak Brown)

Nadelen van housitten

  • Het passen op huisdieren brengt wel wat verantwoordelijkheid met zich mee: Je moet voldoende tijd maken voor hun noden en behoeften.
  • Je offert wat “vrijheid” op: Je kan het huis en de dieren niet zomaar voor lange tijd achterlaten.

Conclusie

Is housesitten iets voor jou? Of heb jij al ervaring met housesitten? Het is een leuke en interessante manier van reizen, zeker als je van dieren houdt. Laat gerust een berichtje achter in de comments als je meer vragen hebt over housesitten!

Avatar foto

Ilse Praet

10 jaar geleden beleefde ik mijn eerste wandeltocht in Zweden. Sindsdien ben ik aan het wandelen verslingerd. Kamperen onder de sterren, zwemmen in ijskoude meren en proeven van puur bergwater! Sinds kort reis ik full-time door Amerika met mijn vriend Ryan in zijn Dodge minivan. Samen schrijven en verfilmen we onze avonturen en genieten we van alles wat de natuur te bieden heeft.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link