Wereldreizigers.nl
Murchison Falls National ParkRothschild giraffe (Rothschildgiraffe - Giraffa Camelopardalis Rothschildi)
Home » Afrika » Oeganda » Murchison Falls NP | De eerste scooter safari | #pikipikitour2021 ? (3)

Murchison Falls NP | De eerste scooter safari | #pikipikitour2021 ? (3)

In het 3e reisverslag van de #pikipikitour2021 rijden we vanuit Ziwa Rhino Sanctuary naar Masindi voor de lunch. Daarna racen we over een perfecte asfaltweg in het Murchison Falls National Park naar de kolossale en gloednieuwe brug over de Nijl. De eerste sensationele safari op de scooter kan dan beginnen…

Lees ook:

pikipikitour2021 ? (1) Scooter kopen in Oeganda & ViaVia Guesthouse
pikipikitour2021 ? (2) Ziwa Rhino Sanctuary, vluchtelingen & scooterpech
pikipikitour2021 ? (3) Murchison Falls NP | De eerste scooter safari
pikipikitour2021 ? (4) Dronebeelden scootersafari | Murchison Falls
pikipikitour2021 ? (5) Pech in Pakwach en Gulu Central Market
pikipikitour2021 ? (6) Ploeteren door de modder in Oeganda (video)
pikipikitour2021 ? (7) Kidepo Valley | De erfenis van Idi Amin

Mexicaanse fajita’s in Masindi

Het is een heerlijke, zonnige dag. De zon schijnt en we rijden op ons gemak vanuit Ziwa Rhino Sanctuary richting Masindi. Tegen één uur pauzeren we voor een uitgebreide lunch in de New Court View Lodge. Daar verorberen we een paar overheerlijke fajita’s.

Ik waarschuw Chris onderwijl dat ons een barre tocht van 80 km richting Murchison Falls National Park te wachten staat. ‘Het is een gruwelijke zandweg en bij regen is het een regelrechte glijbaan,’ weet ik van mijn eerdere tochten in 2017 en 2018 (zie de voorgaande blogs hier).

Aankondiging in 2017 van de aanleg van een asfaltweg naar Murchison Falls NP
Aankondiging in 2017 van de aanleg van een asfaltweg naar Murchison Falls NP

Na een kilometer of 30 zijn we er. Daar worden we vrolijk onthaald door een groep bavianen. De medewerkster van Uganda Wildlife Authority zit aan een tafeltje buiten het kantoor. Ze staat erop dat ik mijn mondkapje opdoe als ik tegen haar praat. ‘Covid is een heel besmettelijke ziekte.’ Vervolgens registreert ze onze scooters en laat ons 40 dollar per persoon entree betalen plus 2,5 dollar voor de scooter. Daarmee krijgen we dus officieel toegang tot het nationale park.

De nieuwe entree van Murchison Falls NP nabij Masindi
Bavianen bij de nieuwe entree van Murchison Falls NP nabij Masindi

Tip: In de meeste parken in Oeganda is het toegestaan om met lokale brommers en motors nationale parken te betreden. In Kenia en Tanzania is dit verboden!.

Eric | Wereldreizigers.nl

We stappen weer op onze scooters en rijden het park in. De volgende 50 km gaan dan wel door het nationale park, maar veel valt er niet te beleven. De dichte bossen beletten het uitzicht. Voor het wild van Murchison Falls is dit geen ideale locatie. De vele antilopesoorten, giraffes en buffels geven de voorkeur aan de open vlaktes van de savanne. In het dichtbegroeide woud zijn ze veel te kwetsbaar voor hun katachtige vijanden. We moeten een flink stuk doorrijden voordat de eerste echte scootersafari kan beginnen.

Overstroming van de Nijl

Ook moeten we de Nijl nog over. En alhoewel ik hier al twee keer eerder ben geweest, mis ik alle herkenningspunten. Er is geen veerpont meer, maar een hypermoderne brug. Vanaf die brug overzie ik pas de enorme ravage die de overstromingen teweeg hebben gebracht. De Nijl staat erg hoog en door het wassende water van de Nijl is de kade verdwenen. Ik herinner me een metershoge globe, maar die is door water van de Nijl verslonden. De veerboot is er ook niet meer. Daarvoor in de plaats is een hypermoderne brug gekomen, te zien in de foto hieronder.

Tip: Lees hier het verslag over Murchison Falls NP in 2017.

De nieuwe brug over de Nijl bij Paraa, Murchison Falls NP
De nieuwe brug over de Nijl bij Paraa, Murchison Falls NP
De veerpont van Paar in augustus 2017
De veerpont van Paraa in augustus 2017
De globe op de kade in augustus 2017 (nu volledig onder water)
De globe op de kade in augustus 2017 (nu volledig onder water)

De eerste safari op de scooter

Dan is het tijd voor een eerste echte scootersafari. Overal waar je kijkt lopen prachtige dieren. De buffels en giraffes zijn werkelijk niet aan te slepen en ook de olifanten melden zich in grote getale.

Verbaasde blikken van giraffes naar twee mzungu's met scooters
Verbaasde blikken van giraffes naar twee mzungu’s met scooters

Chris leeft zich helemaal uit. Het is namelijk onwerkelijk om hier rond te rijden met je eigen scooter. Waar anders ter wereld kun je gewoon op je eigen tempo op je eigen scooter, dit soort geweldige selfies met giraffen maken in nationale parken? Chris besluit nog een korte video te maken voor de Facebook tijdlijn van Wereldreizigers.nl.

Rothschildgiraffe

Er lopen hier niet alleen ‘normale’ giraffen zoals je die gewend bent. Het valt al snel op dat sommige giraffen een stuk donkerder van kleur zijn. Ze vallen op omdat ze met de zon erop veel meer kleur hebben, prachtig zijn ze! Het gaat hier om de (met uitsterven bedreigde) Rothschild giraffes (Giraffa Camelopardalis Rothschildi), ook wel baringogiraffe genoemd.

Deze unieke giraffe kom je alleen tegen in Oeganda en Kenia en tijdens de laatste telling in 2016, waren er nog slechts 1.669 te vinden in het wild. Gelukkig zie je dat het in Murchison Falls National Park uitstekend met ze gaat, hier worden ze namelijk goed beschermd.

Rothschild giraffe (Rothschildgiraffe - Giraffa Camelopardalis Rothschildi)
Rothschild giraffe (Rothschildgiraffe – Giraffa Camelopardalis Rothschildi)
Poserend op de scooter in Murchison Falls NP
Poserend met een Rothschildgiraffe op de scooter in Murchison Falls NP

Afrikaanse olifanten

Ook grote Afrikaanse olifanten zijn er in overvloed. Je ziet ze in alle rust en vaak in grote groepen door de weides trekken, een prachtig aanzicht. Chris is van plan om de volgende dag weer het park in te gaan en om de drone mee te nemen. Hopelijk kunnen we dan luchtfoto’s maken van onder andere de groepen olifanten, daarover later meer.

Een kudde olifanten tussen de palmbomen in Murchison Falls National Park
Een kudde olifanten tussen de palmbomen in Murchison Falls National Park

Een verwaarloosde Lodge aan de Nijl

Het einde van de middag nadert en op het internet zoek ik naar de prachtige lodge aan de Nijl waar ik in 2017 verbleef. Helaas zijn er geen aanbiedingen en besluiten we er op de bonnefooi heen te rijden. Als we na 12 km zandweg (marram in het Swahili) het bord met Murchison Treehouse bereiken, vernemen we van een voorbijganger dat de Lodge is gesloten. ‘Murchison Treehouse staat volledig onder water.’

Het is inmiddels aan het schemeren en dus besluiten we om ons te melden bij Red Chilli Camp. Dit verblijf is al jarenlang favoriet bij backpackers en overlanders. Er is een camping en er staan een paar rondavels. Helaas is er (we gaan er vaker tegenaan lopen) qua onderhoud wel erg weinig gedaan.

Over Murchison Falls National Park

Murchison Falls National Park (MFNP) is een nationaal park in Oeganda en wordt beheerd door de Uganda Wildlife Authority. Het ligt in het noordwesten van Oeganda en verspreidt zich landinwaarts vanaf de oevers van Lake Albert, rond de Victoria-Nijl, tot aan de Karuma watervallen.

Samen met de aangrenzende 748 vierkante kilometer Bugungu Wildlife Reserve en de 720 vierkante kilometer Karuma Wildlife Reserve, vormt het park het Murchison Falls Conservation Area. Murchison Falls National Park is daarmee het grootste nationale park van Oeganda. Het meet in totaal ongeveer 3.893 vierkante kilometer.

Onze scooters bij de entree van Murchison Falls NP
Onze scooters bij de entree van Murchison Falls NP

Olie gevonden

Ik sprak eerder in dit artikel over de nieuwe asfaltweg door het nationale park, hoe zit dat precies? Waarom ligt er een hypermoderne weg in één van de fraaiste natuurparken van Afrika?

Olie natuurlijk…

De 'snelweg' door Murchison Falls NP met verkeersdrempels incluis Chinese tekst
De ‘snelweg’ door Murchison Falls NP met verkeersdrempels incluis Chinese tekst

In 2012 werd er in Murchison Falls NP een gigantische olievondst gedaan. Naar schatting 6,5 miljard vaten olie zitten er in de grond onder een van de fraaiste natuurparken van Afrika. Het Franse olieconcern Total wist de exploitatie ervan te bemachtigen en hoopt vanaf 2023 te beginnen met de olieboringen. Ik huiver als ik alle megalomane prietpraat lees op de website van Total over milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord…

Protesten en Total

Toen ik in 2017 en 2018 in Murchison Falls rondreed op een scooter leek het allemaal nog ver weg. Er was veel protest en velen dachten dat het wel bij plannen zou blijven. Maar ondanks de vele protesten van de lokale bevolking en natuurbeschermers lijkt er anno 2021 letterlijk geen weg meer terug. De snelweg met een lengte van bijna 100 km is namelijk niet aangelegd om de lokale bevolking of de toeristen te plezieren. Nee, over deze weg zal straks heel veel olieverkeer plaatsvinden.

Vanuit de lucht (Chris maakte bovenstaande video met zijn drone) is goed te zien hoeveel schade deze weg aanricht aan het natuurgebied. En omdat het zo’n gigantisch brede weg is rijdt men er ook erg hard. Zodra er meer verkeer over deze weg gaat is het wachten op ongelukken. Er loopt hier veel groot wild, en hekken zijn er niet…

Hier een paar websites van protestorganisaties:

Anonieme mening over het project:

Op 7 oktober 2021 sprak ik bij toeval in Kenia met een Fransman die vanaf het prille begin bij het project van Total betrokken is (anoniem):

‘Ik ben al sinds het begin in 2009 bij het project betrokken. In totaal zal er op 40 plekken worden geboord. Er zal ook een pijpleiding worden aangelegd naar een nieuwe haven in Tanzania. Overigens waren er ook plannen om aan te sluiten op de geplande pijpleiding die vanuit Juba in Zuid-Soedan en Turkana (provincie in Noord-West Kenia waar ook olie is gevonden), naar een haven nabij Lamu (vlakbij Somalië).

Vanwege aanhoudende aanslagen van terreurgroepen (Al-Shabab) uit Somalië is daarvan afgezien.

Van de 40 boorplekken ligt er slechts eentje aan de andere kant van de Nijl, en dus middenin het nationale park. Vandaar de asfaltweg die door de Chinezen wordt aangelegd. Mijns inziens is dit een heel grote fout geweest van Total. Er is zoveel terechte kritiek op…’

Lees ook:

pikipikitour2021 ? (1) Scooter kopen in Oeganda & ViaVia Guesthouse
pikipikitour2021 ? (2) Ziwa Rhino Sanctuary, vluchtelingen & scooterpech
pikipikitour2021 ? (3) Murchison Falls NP | De eerste scooter safari
pikipikitour2021 ? (4) Dronebeelden scootersafari | Murchison Falls
pikipikitour2021 ? (5) Pech in Pakwach en Gulu Central Market
pikipikitour2021 ? (6) Ploeteren door de modder in Oeganda (video)
pikipikitour2021 ? (7) Kidepo Valley | De erfenis van Idi Amin

Avatar foto

Eric

Hoe is het om op een lokaal gekochte scooter ruim 10.000 kilometer in Madagascar rond te rijden? Of op een pikipiki (scooter in Swahili) door Oost-Afrika? In ruim 20 jaar heb ik ruim 100 landen bezocht. Dit heeft heel veel onbetaalbare reiservaringen opgeleverd, die ik graag met jullie deel.

ERIC – RUIM 100 LANDEN
– Reist graag op scooters
– Unieke reiservaringen delen.
– Favoriete bestemmingen: Madagascar, Oeganda, Japan, India en Colombia.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link