Wereldreizigers.nl
Home » Europa » Noorwegen » Noorwegen | 8x tips en dingen om te zien en doen in Oslo

Noorwegen | 8x tips en dingen om te zien en doen in Oslo

Voel de Scandinavische sfeer tijdens een stedentrip in de bruisende Noorse hoofdstad Oslo! De stad onderscheidt zich van anderen door zijn combinatie van bijzondere eigenschappen. Oslo staat vol met moderne architectuur, maar ook met historische monumenten. Daarnaast is het omringd met groen, dus je kunt de Noorse natuur zelfs bewonderen tijdens bijvoorbeeld een bezoek aan het Oslofjord. Wandelend door de straten van Oslo voel je de vrijheid en de relaxte sferen van Noorwegen, terwijl het toch een levendige en drukke stad is.

In deze blog lees je welke bezienswaardigheden er zijn en wat je sowieso gedaan moet hebben!

Plan hier je vakantie naar Scandinavië

1. Bezoek het Oslo Opera House  

Om meteen een goed voorbeeld te zien van de moderne architectuur in Oslo, moet je het operahuis bezoeken (locatie hier). Dit is één van de parels van Oslo en behoort zeker tot de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

De Noorse artiesten Kristian Blystad, Kalle Grude en Jorunn Sannes hebben het gebouw ontworpen op een innovatieve wijze; je kunt het gebouw via alle zijdes omhoog lopen, of onderweg een plekje uitkiezen om te gaan zitten, heerlijk aan het water. Het operahuis is namelijk gelegen in centraal Oslo, direct aan de haven. Je ziet de cruiseschepen arriveren en je hebt vanaf het dak uitzicht over de stad! Daarnaast is het geweldig om een ticket te boeken voor één van de voorstellingen van succesvolle operazangers en balletdansers, die optreden in schitterende zalen.

De bijzondere architectuur van het gebouw heeft ervoor gezorgd dat er vanuit artiesten veel belangstelling is om op te treden in Oslo. Ook worden er openluchttheaters en voorstellingen georganiseerd, wat makkelijk te realiseren is, omdat je dus via alle zijdes van het gebouw aan de buitenkant plaats kunt nemen!  

Oslo Opera House | Oslo, Noorwegen
Oslo Opera House | Oslo, Noorwegen

2. Bewonder ‘The Royal Palace’ en bekijk de wisseling van de wacht  

Tijdens een stedentripje Oslo mag een bezoekje aan The Royal Palace (locatie hier) niet ontbreken. Dit koninklijke paleis is één van de belangrijkste gebouwen van Noorwegen. Het is niet alleen een historisch monument, het is ook het huis van de Noorse koning Harald en koningin Sonja.

Het koninklijke paleis (in het Noors: Slottet) is in de zomer geopend voor rondleidingen. De koninklijke familie is namelijk zelf rond deze tijd op vakantie. Een rondleiding kost 95 Noorse Kronen, wat ongeveer 8,65 euro is.

Het gebouw staat op een heuvel, en is omringd door twee prachtige parken, die je na het bezoekje aan het paleis zeker even moet bewandelen. Vergeet ook niet de wisseling van de wacht! Omdat het gebouw hedendaags volop wordt gebruikt, wordt het ook goed beveiligd. Iedere dag om 13:30 uur kun je de wisseling van de wacht bekijken als toeschouwer, aan de buitenzijde van het gebouw. Deze bijzondere ceremonie duurt 40 minuten en bestaat uit twee delen. Het is een trekpleister voor toeristen.  

The Royal Palace | Oslo, Noorwegen
The Royal Palace | Oslo, Noorwegen

3. Bekijk de bijzondere kunst in het Vigeland Park  

Dit is een gratis openluchtmuseum dat je niet mag missen in Oslo. Het bestaat uit meer dan 200 beelden gemaakt door Gustav Vigeland. Het is gelegen in Frognerparken en je zult er rondlopen met grote ogen en een verwarde blik.

De kunstenaar heeft de levensloop van de mens, van geboorte tot aan de dood, weergegeven. Ookal is het soms niet helemaal duidelijk hoe dit met elkaar in verband staat… Het zijn dubbelzinnige standbeelden waar je je eigen fantasie op de loop kunt laten. Aan de top van het park staat bijvoorbeeld een grote pilaar van in elkaar verstrengelde mensen.

Het Vigeland Park is één van de populairste bezienswaardigheden in Oslo en is 24 uur per dag geopend. Je kunt ook nog het museum naast het park bezoeken. Dit is het voormalig huis van de kunstenaar Gustav Vigeland. In ruil voor al zijn kunstwerken heeft Gustav destijds een huis en atelier van de hoofdstad gekregen. Interessant om daarom dit museum ook te bezoeken!

Wellicht heb je wel eens gehoord van The Angry Baby, een bekend kunstwerk van een stampvoetend jongetje met gebalde vuisten (Sinnetaggen in het Noors)? Deze kun je ook vinden in het Vigeland Park.  

Vigeland Park | Oslo, Noorwegen
Vigeland Park | Oslo, Noorwegen

4. Bewonder de kunstwerken aan de haven van Oslo  

Tijdens een bezoek aan Oslo kun je uren rondwandelen en steeds weer verrast worden door wat de stad te bieden heeft. Je raakt er niet uitgekeken door de verrassende standbeelden die je tegen blijft komen. Gelegen aan het water zorgt dit voor mooie plaatjes.

Niet alleen gebouwen maken de stad mooi, modern en historisch. Het zijn ook de beelden die je voor en langs de gebouwen aantreft. Je hoeft deze kunst niet eens doelbewust op te zoeken. Ga er gewoon lekker op uit en laat de stad je leiden langs de haven en de mooie straten. Langs het water, aan de rand van Oslo, vind je mooie plekken om even te stoppen en te genieten van de frisse lucht en mooie uitzichten!  

De haven | Oslo, Noorwegen
De haven | Oslo, Noorwegen
Scuba diver statue | Oslo, Noorwegen
Scuba diver statue | Oslo, Noorwegen

5. Loop door de Karls Johans Gate, het hart van Oslo  

Wil je de cultuur opzoeken in Oslo? Volg dan de Karls Johans Gate (locatie hier). Het is een brede, lange straat van 2 kilometer lang die uitgestrekt is vanaf het station tot aan het koninklijk paleis. Dit is de perfecte route om kennis te maken met de geschiedenis van de Noorse hoofdstad, omdat het gelegen is aan meerdere top attracties van Oslo. Aan de straat bevinden zich bekende gebouwen zoals het Stortinget, het Nationaal theater, de Dom van Oslo en enkele universiteitsgebouwen. Die laatste zijn soms, naar mijn mening, mooier dan het koninklijk paleis.

Karls Johans Gate | Oslo, Noorwegen
Karls Johans Gate | Oslo, Noorwegen
Stortinget | Oslo, Noorwegen
Stortinget | Oslo, Noorwegen

De straat is vernoemd naar Karel lll Johan en hedendaags is de straat het kloppende hart van de stad. Je vindt er leuke restaurants, cafés en het grenst aan de mooie parken. Één van de parels langs deze straat is het parlementsgebouw Storinget uit 1866 (zie de foto hierboven). De Noorse vlag waait met trots bovenop de toren van het gebouw. Binnenin vergadert het Noorse Parlement. Ook heerlijk is om een koffie te halen bij Backstube en te genieten op één van de leuke pleintjes.  

Koffie van Backstube | Oslo, Noorwegen
Koffie van Backstube | Oslo, Noorwegen

6. Het Centraal Station  

Gesproken over de Karls Johans Gate, de straat die begint vanaf het station van Oslo; Het is niet onbelangrijk om te benoemen dat het station zelfs een kijkje waard is. Het centraal station van Oslo is modern, luxe en heeft alles wat je zoekt.

Het centraal station | Oslo, Noorwegen
Het centraal station | Oslo, Noorwegen

Er is een benedenverdieping vol met restaurantjes en winkeltjes. Het was één van de mooiste stations die ik ooit heb gezien en tegelijkertijd is het de grootste van Noorwegen.

Tip: Mocht je van plan zijn om te gaan reizen vanuit Oslo, dan moet je de treinreis Oslo-Bergen nemen. Dit is een 7 uur durende treinreis die door de Lonely Planet is verkozen tot één van de mooiste ter wereld. En ik kan bevestigen dat dit klopt!

Het brengt je langs alle seizoenen en alle natuurverschijnselen die je kunt bedenken. Langs de fjorden, door de bergen, langs ontelbaar veel watervallen en prachtig stromende rivieren. Daarnaast zijn treinen in Noorwegen niet standaard. Ze bieden veel comfort, het personeel is vriendelijk, je hebt er een café waar je koffie, thee en Noorse snacks kunt kopen, en soms is er zelfs een speelhoek voor kinderen. Vergeet niet om je ticket te reserveren. Dit is belangrijk omdat de treinen erg populair zijn en snel vol zitten. 

7. Vikingr – Historisch Museum  

Wie zich een beetje heeft verdiept in de Noorse cultuur, weet dat de Vikingen duizenden jaren geleden heel actief waren in Noorwegen. De Vikingen waren Scandinavische bewoners en stonden bekend om hun meedogenloze rooftochten en veroveringen. Nog steeds leven deze Vikingen voort in Oslo door de musea die alle goed bewaarde wapens, sieraden, kledij en verhalen tentoonstellen.

Vikingr Museum | Oslo, Noorwegen
Vikingr Museum | Oslo, Noorwegen

Ik vond een bezoek aan het historische museum Vikingr (locatie hier) echt een aanrader. Het is niet duur, groot en je krijgt echt een beeld van hoe deze Vikingen te werk gingen. Verspreid over verschillende zalen  zie je de prachtige juwelen en voorwerpen die deze gruwelijke mensen vroeger gebruikten.  

8. The Viking Ship Museum  

Een ander interessant museum om een bezoekje aan te wagen, is The Viking Ship Museum (locatie hier). Want als je aan Vikingen denkt, zijn de grote houten schepen onmisbaar bij dit plaatje.

De Vikingen gingen het water op in boten gemaakt met eiken planken die beschermd werden door wol en dierenhaar. De Vikingen bedachten deze methode om hun boten in goede staat te behouden. Duizenden jaren later werd deze techniek nog steeds gebruikt door andere landen en culturen.

The Viking Ship Museum | Oslo, Noorwegen
The Viking Ship Museum | Oslo, Noorwegen

Het waren echte speedboten, ook al zou je dat wellicht niet direct zeggen als je ze ziet. Toch behaalden ze flinke snelheid door de lange romp die stevig in het water lag. De best bewaarde Viking schepen ter wereld zie je in het museum, wat het dus zeker interessant maakt om het te bezoeken tijdens jouw stedentrip!

Het is een heel klein museum en je bent er zo doorheen, dus plan er geen uren voor uit. Ook leuk is de tentoonstelling met een stukje geschiedenis over de Vikingen.  

Plan hier je vakantie naar Scandinavië

Ilse

Hi! Ik ben Ilse, 22 jaar. Sinds een backpack-reis door Scandinavië, is mijn liefde voor reizen gegroeid en mijn bucketlist ook! Ik ben verliefd geworden op Noorwegen en sindsdien al twee keer teruggekeerd naar het mooie land. Ik heb al veel plekken binnen Europa gezien. Verder wil ik graag nog IJsland, Canada, Thailand (en nog veel meer) kunnen afstrepen.

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link