Wereldreizigers.nl
Home » Midden-Amerika » Guatemala » Antigua Guatemala | De perfecte uitvalsbasis voor activiteiten

Antigua Guatemala | De perfecte uitvalsbasis voor activiteiten

Guatemala staat al jaren steevast in de top 10 van goedkoopste landen ter wereld om in te reizen. Tijdens onze reis door Midden-Amerika bezochten we vanzelfsprekend ook Guatemala en kunnen bevestigen dat het echt een enorm goedkoop land is. We hebben uiteindelijk meerdere weken rondgereisd in dit prachtige land. We beklommen actieve vulkanen, spendeerden een week rond Lake Atitlan en maakten vervolgens een binnenlandse vlucht in een mini-propeller vliegtuigje naar Flores om vanuit daar Tikal Nationaal Park te bezoeken. Kortom, de reis door Guatemala is er een om nooit meer te vergeten! Maar voordat we dieper Guatemala in gingen reizen was het natuurlijk eerst zaak om de meest populaire hot-spot van het land te bezoeken: Het stadje Antigua.

Antigua is niet voor niets zo populair onder reizigers. Het is namelijk de perfecte uitvalsbasis voor iedereen die met het vliegtuig arriveert in Guatemala. Dit is omdat Antigua op ongeveer 45 minuten van het vliegveld ligt en omdat er talloze bezienswaardigheden en activiteiten in de regio van de stad zijn.

We beklommen vanuit hier onder andere de Acatenango vulkaan en we zagen (en voelden!) vanaf Acatenango de nabijgelegen Fuego vulkaan meermaals uitbarsten. Daarnaast bezochten we ook koffieplantages rond de stad en gingen we meermaals cultuur snuiven op het centrale plein, waar het hele stadje samen lijkt te komen. Hier ronddwalen is al een activiteit op zich.

Over Antigua

Antigua werd gesticht in het begin van de 16e eeuw. Destijds was het ook de hoofdstad van Guatemala. De stad is gebouwd op 1.500 meter boven zeeniveau, in een zeer aardbevingsgevoelig gebied. De stad werd grotendeels verwoest door een aardbeving in 1773, maar de belangrijkste monumenten zijn nog steeds als ruïnes bewaard gebleven. In minder dan drie eeuwen tijd verwierf de stad een aantal prachtige monumenten. De stad wordt gekenmerkt door koloniale architectuur en moderne bouw in koloniale stijl, in de vorm van herenhuizen en kleinere woningen.

Kleurige straten en oude gebouwen in Antigua
Kleurige straten en oude gebouwen in Antigua
Antigua is ontzettend kleurrijk, je wordt er gewoon vrolijk van!
Antigua is ontzettend kleurrijk, je wordt er gewoon vrolijk van!

Antigua was lange tijd het culturele, economische, religieuze, politieke en educatieve centrum voor de hele regio totdat de hoofdstad werd verplaatst. Het is deze geschiedenis die de stad zo interessant maakt om te bezoeken. Veel historie en cultuur is ondanks de vele aardbevingen namelijk goed bewaard gebleven.

Praktische informatie voor Antigua

Pinnen in Antigua

Je treft bij het centrale park van Antigua allemaal banken waar je geld kunt opnemen met zowel je pinpas als je credit card. Als je je dollars wilt omwisselen, dan kan dat bij een bank. Zorg dan wel dat je je paspoort bij de hand hebt, want daar vragen ze naar.

Vervoer of transfer naar Antigua

Je kunt via je hotel of hostel meestal wel een transfer regelen vanaf Guatemala-stad (de hoofdstad van Guatemala) naar Antigua. De meeste reizigers vertrekken namelijk het liefst direct uit de grote stad. Er is daar immers niet zoveel te zien. Antigua is voor velen de eerste uitvalsbasis om activiteiten te ondernemen in Guatemala. Een transfer via je hotel kost doorgaan 40 tot 50 euro. Erg duur dus.

Wanneer je ter plaatse op het vliegveld een transfer regelt, kan het een stuk goedkoper, voor ongeveer 25 dollar. Maar let op: alle chauffeurs zullen proberen je de volle 50 dollar te laten betalen. Hard onderhandelen loont!

Een oude kerk en tuk-tuks in Antigua
Een oude kerk en tuk-tuks in Antigua

Reis je alleen? Dan kan je meestal dit bedrag ook wel splitsen met een andere toerist die naar Antigua gaat. Want geloof me, die zijn er genoeg op jouw vlucht.

Dan is er ook nog de bus. Die doet er ongeveer 3 tot 4 uur over, stopt ontzettend vaak en zit eigenlijk altijd overvol. Wel bespaar je hier zeker 15 euro per persoon mee, want de bus is met 8 euro per rit een stuk goedkoper.

Wat te doen in Antigua

1. Bezoek het centrale park

Wanneer je aankomt in Antigua, zie en voel je het meteen; gekleurde huisjes, hobbelige straten, natuurlijk de bekende gele boog en natuurlijk het centrale park.

Als je de stad gaat verkennen kan je namelijk niet om het centrale park heen. Dit is namelijk het park waar iedereen, als het niet regent, aan het relaxen is. Het is heerlijk om hier te mixen met de locals. Ga er fijn voor zitten en kijk om je heen. Met een beetje geluk speelt er ook nog een bandje live muziek, dat is hier heel normaal.

De fontein in het centrale park van Antigua
De fontein in het centrale park van Antigua
Het centrale park van Antigua
Het centrale park van Antigua
Malou in het centrale park van Antigua
Malou in het centrale park van Antigua

2. Beklim een actieve vulkaan

Als je naar Guatemala gaat, dan is het een echte must om een vulkaan te beklimmen. Rondom Antigua heb je diverse vulkanen die je kunt beklimmen. Zo heb je de vulkanen Agua (die je meteen ziet als je door Antigua loopt) Pacaya, Acatenango en Fuego. Twee van de drie actieve vulkanen in Guatemala liggen binnen één uur rijden van Antigua: Pacaya en Fuego.

Lees ook: Must do: vulkaan boarden in Nicaragua

Vol verbazing kijken naar de uitbarstingen terwijl je grond onder de trilt | Acatenango en Fuego
Vol verbazing kijken naar de uitbarstingen terwijl je grond onder de trilt | Acatenango en Fuego

Op de foto hierboven staan we inderdaad even extra blij op de foto, zoals dat tegenwoordig hoort op Instagram, haha. Maar vergis je niet, een vulkaan zien uitbarsten is niet zonder gevaar. We staan nu namelijk op de Acatenango Vulkaan, die min of meer met de Fuego verbonden is.

Elke 10 tot 20 minuten begint de grond onder je te trillen. Daarna zie je ineens stenen van de bergen rollen en vervolgens komt er met grof geweld veel rook en stof uit de vulkaan naast je. Regelmatig komt er ook lava uit wat dan wat goed zichtbaar is.

De uitbarstende Fuego vulkaan vanaf Base Camp op Acatenango
De uitbarstende Fuego vulkaan vanaf Base Camp op Acatenango

⚠️ Opmerking: drie maanden nadat wij de vulkaan beklommen was de uitbarsting zodanig heftig dat 11 toeristen, 3 gidsen en ruim 450 dorpelingen werden bedolven onder lava, stenen en stof van de pyroclastische stroom. De toeristen stonden op de plek waar bovenstaande foto is genomen.

Het moge duidelijk zijn dat het beklimmen van een actieve vulkaan een bucketlist-item is die velen willen afvinken, maar absoluut niet zonder gevaar is.

Meer informatie over de hike en de ramp die volgde lees je in onze blog over het beklimmen van de Fuego en Acatanango vulkaan.

3. Bezoek een koffieplantage

Om Antigua liggen diverse koffieplantages op de vruchtbare hellingen van de vulkanen. Je kunt ze vanuit de stad vaak met het blote oog al zien. Guatemala is dan ook echt een koffieland. In Nederland drinken we veel koffie, maar vaak hebben we geen idee waar het vandaan komt. Guatemala is dus een van de landen waar een groot deel van onze koffie vandaan komt.

Onze gids tijdens de tour op de koffieplantage bij Antigua
Onze gids tijdens de tour op de koffieplantage bij Antigua
Verse koffiebonen die nog gedroogd moeten worden
Verse koffiebonen die nog gedroogd moeten worden
Het drogen van de koffiebonen doen ze in de zon, op de daken van huizen in Antigua
Het drogen van de koffiebonen doen ze in de zon, op de daken van huizen in Antigua

Een koffieplantage tour is daarom erg interessant. Dit is vanuit Antigua gemakkelijk te regelen, want aanbieders zitten letterlijk overal. Je krijgt tijdens zo’n tour veel informatie over de omgeving en waarom de koffieplanten het juist hier zo goed doen. Ook word je meegenomen in het hele proces erachter. van koffiebonen drogen op de daken van Antigua, tot het branden. We mochten ook zelf, op de authentieke Guatemalaanse manier, koffie branden tijdens de tour!

4. Spot de geweldige bussen

Dit kan natuurlijk op meerdere plekken in Guatemala, aangezien je deze prachtig versierde bussen bijna overal in het land tegen komt. Maar veel mensen starten in Antigua hun reis door Guatemala en dan is dit waarschijnlijk de eerste keer dat je ze ziet.

Geen bus in Guatemala is hetzelfde
Geen bus in Guatemala is hetzelfde

Zeg zou zelf, zo met die oude gebouwen en vulkanen op de achtergrond, dat is toch gewoon prachtig om te zien? Elke bus is op een unieke en kleurrijke manier versierd. Geen bus is wat dat betreft hetzelfde.

Elke bus wordt persoonlijk versierd door de chauffeur
Elke bus wordt persoonlijk versierd door de chauffeur
Een prachtig versierde bus in Antigua
Een prachtig versierde bus in Antigua

5. Wandel door de gekleurde straten

Niet alleen de bussen zijn kleurrijk in dit land. Ook de huizen zijn hier normaliter in een felle kleur geverfd en dat zie je met name veel terug in Antigua. Wanneer je zonder plan door de smalle straatjes loopt zal je talloze kleuren zien. Als de zon erop staat geeft het de hele stad een vrolijk vibe, wat erg leuk is. De oude auto’s maken het geheel helemaal af.

Eén van de vele kleurrijke straten van Antigua
Eén van de vele kleurrijke straten van Antigua
Een oude Volkswagen kever in Antigua
Een oude Volkswagen kever in Antigua

In het midden van Antigua is de gele boog met klok te bewonderen, die je waarschijnlijk wel kent van de foto’s. Dit is waarmee Antigua eigenlijk altijd geadverteerd wordt op websites, Tv-programma’s en Magazines. Heb je trouwens de vulkaan onder de boog in de achtergrond gezien?

De welbekende gele boog in Antigua, de Santa Catalina Arch
De welbekende gele boog in Antigua, de Santa Catalina Arch

6. Drink speciaalbier bij Antigua Brewery

Antigua draait op toerisme, dat is al langer zo. Daarom trekt het ook al jaren expats aan die zich hier vestigen. Ze openen hun eigen hotels, cafés, winkels en ja, zelfs brouwerijen. Antigua Brewing Company (locatie hier) is zo’n gevestigd expat bedrijf.

Speciaalbier drinken op het dakterras van Antigua Brewing Company
Speciaalbier drinken op het dakterras van Antigua Brewing Company

Je drinkt hier unieke speciaalbieren die in dit gebouw worden gebrouwen met lokale ingrediënten én je hebt er een fantastisch uitzicht over de stad en omliggende vulkanen. Even opslaan op je google map, dus.

7. Ga eten bij de McDonalds

Wat zeg je nu? Cultuurbarbaar! Maar voordat je me afschiet voor het geven van deze rare tip, begrijp dat de McDonalds in Antigua één van de allermooiste binnentuinen heeft van de stad, omringd door oude ruïnes. Het gebouw waarin de McDonalds zit, is tevens één van de oudste én meest toonaangevende van de stad.

De binnentuin en omliggende ruïnes bij de McDonalds in Antigua
De binnentuin en omliggende ruïnes bij de McDonalds in Antigua

Je kunt hier dus genieten van eeuwenoude architectuur en een mooie binnentuin, terwijl je een heerlijke Big Mac naar binnen werkt. Natuurlijk moet je ook nog even een foto maken met de clown op het bankje om het thuisfront te choqueren met de lokale cultuur die je hebt ontdekt. Smakelijk!

8. Geniet van het uitzicht bij Cerro de La Cruz

Cerro de La Cruz is een park dat op loopafstand van het centrum van Antigua ligt. Dit park met het beroemde kruis wat over de stad en de achterliggen vulkaan waakt, is de ultieme plek voor wat mooie foto’s.

Uitzicht op Antigua en de vulkanen vanaf Cerro de La Cruz
Uitzicht op Antigua en de vulkanen vanaf Cerro de La Cruz

Pak een lekkere lunch in en geniet hier van de omgeving. Je ziet namelijk niet elke dag een van de meest authentieke stadjes ter wereld met een imposante vulkaan op de achtergrond.

Uitzicht op Antigua en de vulkanen vanaf Cerro de La Cruz
Uitzicht op Antigua en de vulkanen vanaf Cerro de La Cruz

Opmerking: de plek en het pad erheen is erg donker ‘s avonds en er zijn de afgelopen jaren enkele keren toeristen hier beroofd. Hiervoor wordt gewaarschuwd. Je kunt de plek daarom het beste gewoon overdag bezoeken.

9. Eet het lokale streetfood

De meest populaire streetfood gerechten in Guatemala zijn Mixtas (een wrap met groenten, een pittige saus en eventueel vlees, zoals kip of een braadworst) (foto hieronder), Tamales (gestoomde chipilin bladeren in mais-deeg) en Paches (yomaat, ui, paprika en chili in aardappeldeeg).

Een streetfood tentje in Antigua waar ze 'mixtas' verkopen
Een streetfood tentje in Antigua waar ze ‘mixtas’ verkopen

Wees niet bang om te proeven in landen zoals Guatemala. Over het algemeen is het streetfood hier veilig te eten en de keuken van dit land zal je in positieve zin verrassen. Als je gek bent op de Mexicaanse keuken, dan ga je hier echt smullen, want naar mijn mening is de Guatemalaanse keuken nog net een tikje beter en gevarieerder!

Lees ook: Veilig streetfood eten tijdens je Wereldreis | 11 Tips

10. Spot eeuwenoude gebouwen en ruïnes

Zoals bekend ligt Antigua in een gebied waar veel aardbevingen voorkomen. Dat is ook niet zo gek met al die actieve vulkanen rond de stad. Hoge gebouwen zijn natuurlijk extra kwetsbaar, die zal je hier dan ook niet veel zien.

Eeuwenoude gebouwen zijn goed bewaard gebleven in Antigua
Eeuwenoude gebouwen zijn goed bewaard gebleven in Antigua

Toch hebben veel prominente gebouwen uit het verleden het vele natuurgeweld overleefd en het is geweldig om rond te dwalen en de overblijfselen te spotten. Naast alle architectuur pracht in de stad, zijn er ook veel ruïnes van ingestorte gebouwen bewaard gebleven, omdat deze in het verleden een belangrijke rol hadden in de stad.

Alleen de gevel van deze ruïne staat er nog
Alleen de gevel van deze ruïne staat er nog

Je zou verwachten dat wanneer een gebouw instort, ze deze uiteindelijk slopen. In Antigua laten ze echter bewust gevels of complete delen van een ruïnes staan, als aandenken. Soms worden ze zelfs omgetoverd tot park, zoals hieronder te zien.

Sommige ruïnes worden omgetoverd tot park
Sommige ruïnes worden omgetoverd tot park

11. Onze tip: Verblijf bij Casa Elena

Antigua is een druk bezocht stadje, dus als je even lekker wilt ontsnappen aan de hectiek dan kunnen wij Casa Elena absoluut aanbevelen. Casa Elena is een kleinschalige Bed & Breakfast met slechts een handjevol kamers en studio’s. Het wordt gerund door twee Amerikaanse pensionado’s, die er alles aan doen om jouw verblijf tot een onvergetelijke te maken, inclusief elke ochtend een heerlijk ontbijt. Ook heeft het een dakterras met een fantastisch uitzicht op de omliggende vulkanen!

We verbleven tijdens ons bezoek aan Antigua hier meerdere dagen en dat was een welkome afwisseling van de drukke hostels in het centrum. Ook later toen we aan het einde van onze reis terugkeerden in Antigua, besloten we weer hier te verblijven.

Opmerking: De verschillende populaire hostels in Antigua hebben we ook geprobeerd en die waren ook erg leuk, maar dus ook druk en luidruchtig, vooral ‘s avonds (veel mensen op straat) en ‘s ochtends (wanneer alle auto’s en vrachtwagens de boel weer gaan bevoorraden).

Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat Casa Elena te ver weg van alles ligt. Het is vanaf het centrale park ongeveer 15 minuten lopen naar Casa Elena. Het ligt dus een beetje aan de rand van het stadje, net ver genoeg van alle hectiek.

De ontbijttafel (links) met het trapje naar het dakterras vanaf de binnentuin | Casa Elena, Antigua
De ontbijttafel (links) met het trapje naar het dakterras vanaf de binnentuin | Casa Elena, Antigua
De tuin en de planten staan er pic-bello bij | Casa Elena, Antigua
De tuin en de planten staan er pic-bello bij | Casa Elena, Antigua
Elke kamer heeft ook een eigen buiten bankje in de tuin om in te relaxen | Casa Elena, Antigua
Elke kamer heeft ook een eigen buiten bankje in de tuin om in te relaxen | Casa Elena, Antigua

De kamers zijn eenvoudig maar duidelijk recent verbouwd en brandschoon. De kamers bestaan trouwens uit twee verdiepingen! In de benedenverdieping staat een bankje en daar bevindt zich tevens de douche.

De benedenverdieping met badkamer | Casa Elena
De benedenverdieping met badkamer | Casa Elena

Je kunt naar boven met een trap, daar zal je het comfortabele 2-persoons bed vinden en het raam waarmee je (door even te bukken) naar het dakterras kunt.

De bovenverdieping met het bed en het raam naar het dakterras | Casa Elena
De bovenverdieping met het bed en het raam naar het dakterras | Casa Elena
Het dakterras van Casa Elena, bereikbaar vanaf de binnentuin maar ook vanuit de ramen van de kamers!
Het dakterras van Casa Elena, bereikbaar vanaf de binnentuin maar ook vanuit de ramen van de kamers!

Casa Elena is kleinschalig en zoals je op de foto’s kunt zien, echt ontzettend mooi. Ik hoef het er vast niet bij te vertellen, maar het zit dus altijd al snel vol. Het is een enorm populaire Bed & Breakfast met een belachelijk goede Booking.com score van 9,7!

Ik raad je daarom aan om ver van tevoren een kamer te boeken. Meestal weet je wel wanneer je van- of naar Guatemala vliegt en aangezien Antigua relatief dichtbij het vliegveld ligt en vaak de eerste of laatste uitvalsbasis is voor een reis door dit land, is dit ook wel goed te plannen. Een kamer kost hier ongeveer 45 dollar per nacht, wat ongeveer twee keer zoveel is als een gemiddeld hostel in de stad. Maar, wat je ervoor terugkrijgt is elke dag een goed ontbijt, een privé kamer, een prachtige binnentuin en een fantastisch dakterras met uitzicht op de vulkanen.

Boeken kan uitsluitend hier via Booking.com. Heel veel plezier alvast in Antigua!

Avatar foto

Chris

Owner of Wereldreizigers.nl | Discover the world!
– Travelled 3+ months per year, 10 years in a row
– Travelled a year in USA & Canada in 2022

Stubborn & decisive world traveller
– Life is short, make the most out of it in literal sense.
– Never take no for an answer.
– If you think about it, DO IT!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link