WERELDREIZIGERS.NL

21K Followers

corrupte politie agent mexico auto huren
Home » Midden-Amerika » Mexico » Auto huren in Mexico | Hoe om te gaan met corrupte politie

Auto huren in Mexico | Hoe om te gaan met corrupte politie

We horen en lezen in de verschillende Facebook groepen van Wereldreizigers.nl regelmatig over mensen die een auto hebben gehuurd (met name in Mexico), en vervolgens worden aangehouden door corrupte politie. In veel gevallen is dit simpelweg een agent die wat wilt ‘bijverdienen’, oftewel een corrupte agent. Hoe ga je hier als toerist mee om? In dit artikel leggen we uit waarom je als toerist zo vaak wordt aangehouden, en wat je het beste kunt doen als je te maken krijgt met een corrupte agent. Er zijn namelijk veel trucjes om ermee weg te komen, of in ieder geval de ‘schade’ te beperken.

Een huur auto in Mexico is makkelijk te herkennen

Allereerst dien je te weten dat als je een auto huurt deze door corrupte politie vrij eenvoudig zijn te herkennen als huurauto’s vanwege het kenteken. Als er dan ook nog (even heel generaliserend gezegd) blanke en blonde mensen in rijden krijgen sommige agenten al snel dollartekens in hun ogen. Het is een makkelijke manier om snel wat extra geld te verdienen, aangezien ze van hun loon amper een gezin kunnen onderhouden.

Een politie agent in Mexico verdient zo’n 5 tot 10 euro per dag

Wereldreizigers.nl

De gemiddelde politieagent in Mexico verdient dus ongeveer € 5 tot € 10 per dag, dat is 100 tot 200 pesos per dag. Het is om die reden helemaal niet gek dat de verleiding groot is om zo wat bij te verdienen, zeker wanneer er bijvoorbeeld een vakantie periode of feestdagen voor de deur staan.

Wat te doen als je wordt aangehouden door corrupte politie

Mocht je door de politie worden aangehouden in Mexico, dan zijn er natuurlijk 2 opties: of je zat echt fout, of (en dat komt vaker voor) ze zéggen dat je iets fout hebt gedaan. In beide gevallen: blijf ten eerste vooral rustig en vriendelijk. Ze vragen om je rijbewijs (licencia de conducir) en tarjeta de circulación (is een pasje met alle informatie over de auto en eigenaar, etc). Soms lopen ze dan even weg om belangrijk te doen en jou zenuwachtig te maken.

Welke politie heeft je aangehouden?

Dit is het moment om even te kijken welke politie je aanhoudt. Als het de Policía federal is, dan is de kans groot dat je echt iets verkeerd hebt gedaan en dat de boete echt is. Als het de Policía municipal is dan zal het vaak een “bullshit boete”, en dus een corrupte politie agent zijn. Municipales mogen officieel niemand aanhouden op federale wegen (dus op de snelweg). Federales zijn beter opgeleid en worden beter betaald en zijn dus minder vaak corrupt. Soms nemen de Municipales je zelfs mee naar een andere locatie waar ze minder snel gezien kunnen worden. Als dat gebeurt moeten echt alle alarmbellen af gaan. Probeer dat te voorkomen!

corrupte politie in mexico auto huren

Hoe herken je een officiële boete?

Mocht je echt iets fout hebben gedaan krijg je dus een officiële boete. Een papier dat ze invullen met je gegevens en daarmee moet je vervolgens naar een politiebureau om te betalen. Als je de boete binnen een week betaalt krijg je 50% korting! Als “garantie” nemen ze soms je rijbewijs in, die je dus terug krijgt als je hebt betaald (dit kan meestal pas de volgende dag) maar soms mag je je rijbewijs ook houden. Mijn (Mexicaanse) vriend en ik zijn een keer aangehouden (door een Federal) toen mijn vriend ook echt iets fout had gedaan (inhalen op een doorgetrokken streep) en kon zijn rijbewijs gewoon houden en we konden de boete thuis in Playa del Carmen betalen terwijl we ergens bij Palenque werden aangehouden.

Hoe herken je een corrupte boete?

Goed en dan over de corrupte politie en de corrupte “bullshit boetes”. Het komt dus regelmatig voor dat (voornamelijk toeristen) worden aangehouden met als enige doel om geld af te troggelen. Ze worden geïntimideerd door de boze agent (al dan niet met pistool) en het feit dat het rijbewijs wordt “ingenomen”. Geen paniek! Dan volgt er een verhaal over wat je fout hebt gedaan en dat het wel 5000 pesos of meer gaat kosten. Bullshit, zo hoog zijn de boetes hier niet want dat kan de gemiddelde Mexicaan nooit betalen. En dat ze je rijbewijs meenemen naar het bureau en dat je die pas over een paar dagen kan terug krijgen omdat het veel papierwerk is en alleen 400 km verderop in het eerstvolgende politiebureau kan. Ook bullshit natuurlijk, maar gewoon vriendelijk blijven glimlachen.

Als er cash geld gevraagd wordt om de boete te betalen is het per definitie een corrupte politie agent.

Wereldreizigers.nl

En dan komt de “oplossing”, je mag de boete ook ter plekke aflossen, dan heb je gelijk je rijbewijs terug. Dit zijn alsnog exorbitante bedragen wat ik af en toe lees en hoor: trap er niet in! Voor jou lijkt het een goede deal: van 5000 pesos naar 2000 pesos maar die agent lacht zich kapot en hoeft de rest van de maand niet meer te werken 🙃. Alsjeblieft werk hier niet aan mee, door smeergeld te betalen houd je de corruptie in stand en wordt het alleen maar erger. Die bedragen worden steeds belachelijker omdat het ze zo makkelijk lukt. Net als in Nederland kan je in Mexico niet op officiële wijze de boete ter plekke bij de (corrupte) politie agent voldoen. Dus als er cash geld wordt gevraagd is het dus corruptie. Simpel.

Hoe ga je om met een corrupte politie agent?

Wat moet je dan wel doen? Again: blijf rustig, geen paniek. Weet dat het hun doel is om je bang te maken. Misschien een beetje “bluffen”. Zeg: ik heb niet zo veel geld (‘no tengo tanto dinero’) en ik betaal de boete wel op het bureau (‘puedo pagar la multa en la estación de policía’). Vraag altijd om de boete. ‘Me da la multa por favor’ of ‘me da el ticket por favor’. In de meeste gevallen, omdat ze je geen echte boete kunnen geven omdat je 1: niks fout hebt gedaan en 2: omdat ze daar zelf niks aan verdienen, zullen ze je door laten rijden en kom je ervan af met een “waarschuwing”. Hieronder nogmaals wat je kunt zeggen ter verduidelijking, en om even uit je hoofd te leren 😉

  • Ik heb niet zoveel geld – ‘no tengo tanto dinero
  • Ik betaal de boete wel op het bureau – ‘puedo pagar la multa en la estación de policía
  • Vraag om de boete – ‘Me da la multa por favor’ of ‘me da el ticket por favor

Overige tips en tricks

Verder nog handig om te weten: als ze je rijbewijs innemen betekent dat niet dat je niet verder mag rijden. Je zou dan een papier/boete moeten krijgen en daarmee mag je gewoon doorrijden totdat je de gelegenheid hebt om de boete te betalen. Dus niet roepen: “maar ik moet mijn vlucht halen en kan niet zonder rijbewijs” ofzo. Dan weten ze dat jij er alle belang bij hebt om je rijbewijs terug te krijgen. Zorg dat je ook altijd kopieën hebt van je rijbewijs en je paspoort en evt andere belangrijke papieren. Een internationaal rijbewijs van de ANWB, wat eigenlijk gewoon een veredeld papiertje met een pasfoto is, kan in dit soort situaties ook ontzettend handig zijn. Dan geef je die af in plaats van je originele rijbewijs!

Als je al iets wilt/moet “afkopen” en je voelt dat je er echt niet onderuit kunt: geef dan maximaal 200/300 pesos aan de corrupte politie agent. Maar zorg dan ook dat het lijkt of dat alles is wat je bij je draagt. Dus draag altijd een aparte portemonnee bij je met kleinere bedragen én je ANWB rijbewijs. Nogmaals dit alleen als het écht niet anders kan, maar meestal als je echt niets fout hebt gedaan kunnen ze je ook echt niets maken.

Ik hoop dat deze info jullie helpt! Safe travels, gebruik je gezonde verstand en geniet vooral van dit prachtige land met lieve mensen.

Over dit bericht:

Dit artikel is deels geschreven door Rolin Mex en door Wereldreizigers.nl verder verduidelijkt en geformuleerd. Het origineel werd eerder geplaatst in de Facebook groep Midden- en Zuid-Amerika backpackers. In deze groep kun je ontzettend veel handige tips vinden en tevens vragen stellen over je reis door Midden- en Zuid-Amerika, zorg er dus voor dat je lid bent! Daarnaast heeft Wereldreizigers.nl ook en aantal land-specifieke reisgroepen op Facebook waarvan je hieronder een lijst kunt vinden. Deze groepen zijn handig als je meer op zoek bent naar land specifieke reistips, reismaatjes of simpelweg een vraag wilt stellen aan mede reizigers. Goede reis!

corrupte politie agent mexico auto huren

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl is dé inspiratiebron voor iedereen die van reizen houdt. We plaatsen dagelijks het laatste reisnieuws, prachtige reisverhalen, reistips en reisroutes. Get inspired! Get onboard!

Let op: deze pagina kan affiliate links bevatten. Ook is het mogelijk dat links in het artikel zijn gesponsord door adverteerders. Een aankoop doen via deze links kost niets extra - wel krijgen wij bij een aankoop via deze links een kleine fee. Met dit geld houden we de website up-to-date en in de lucht.

Add comment

Geschreven door:

Wereldreizigers

GEZOCHT

Nieuwsbrief

Inschrijven voor de nieuwsbrief en maandelijkse winacties? Laat dan je e-mail adres achter!

Copy link