Wereldreizigers.nl
Home » Midden-Amerika » Nicaragua » Natuurgebied Penas Blancas in Nicaragua | Tours & activiteiten off the beaten path

Natuurgebied Penas Blancas in Nicaragua | Tours & activiteiten off the beaten path

Diep in het regenwoud van Nicaragua ligt het natuurgebied Penas Blancas. Met haar prachtige rotsformaties, wandelpaden, watervallen en uitzichtpunten is het een ideale bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een ervaring in de ongerepte natuur. Wij nemen je mee tijdens ons bezoek aan dit prachtige gebied.

Back to basic

Het natuurgebied Penas Blancas voelde als een reset om helemaal terug te gaan naar de basis. Omdat je zo ver afgelegen bent van de bewoonde wereld en geen toegang hebt tot elektriciteit, internet en andere afleidingen wordt je zowaar gedwongen om helemaal op te gaan in de natuur.

Het is een goed verborgen plek waar nog maar weinig toeristen vanaf weten.

Wandelen en de natuur ontdekken, Penas Blancas
Wandelen en de natuur ontdekken, Penas Blancas

Wat doe je dan zoal? Voornamelijk wandelen en de natuur ontdekken. Ga je met een gids op pad, (en dat is bij sommige hikes echt aan te raden), dan leer je alles over de planten en dieren die deze mooie omgeving hun thuis mogen noemen. Daarnaast zijn het vooral de bewoners van Penas Blancas die de ervaring uniek maken doordat ze met passie over hun leefwijze vertellen.

Lees ook: Granada, Nicaragua | 5 tips voor de leukste activiteiten

Gids (links) geeft uitleg over de rotsformaties tijdens één van onze tours in Penas Blancas
Gids (links) geeft uitleg over de rotsformaties tijdens één van onze tours

Hoe kom je in het natuurgebied Penas Blancas?

Het natuurgebied Penas Blancas is het best te bereiken via de stad Matagalpa. Neem vanuit het centrale busstation de bus naar Las Praderas, via Rio Blanco. Het is aan te raden om de buschauffeur te vertellen waar je precies heen wil gaan, zodat hij je kan waarschuwen wanneer je op je bestemming bent. De reis, in een soort bestelbusje, duurt ongeveer 3,5 uur en gaat af langs prachtige landschappen.

Het is altijd spannend om naar plekken af te reizen die amper worden bezocht door toeristen, je weet overigens nooit waar je precies terecht komt. Gelukkig verliep onze busreis goed en werden we afgezet op een weg dichtbij Penas Blancas. Vanuit hier liepen wij 10 minuten over een zandpad dat ons leidde naar het dorp. (Voor zover je een aantal hutjes een dorp kunt noemen haha.)

Accommodatie Eco Albergue
Accommodatie Eco-Albergue Guardianes del Bosque

Waar te overnachten in Penas Blancas?

Qua accommodatie heb je weinig keuze in Penas Blancas, wij verbleven zelf in Eco-Albergue Guardianes del Bosque. Deze accommodatie wordt gerund door 40 leden van de Guardianes del Bosque coöperatie, ofwel de lokale community.

De overnachting kost geen drol, voor ongeveer 7 euro heb je al een kamer. En met kamer bedoel ik een soort houten box waarin precies één tweepersoonsbed past. Verwacht daarnaast ook geen warm water, een fatsoenlijk toilet of een keuken uitgerust met kookplaten.

Het gaat hier allemaal op de ouderwetse manier, en dat is al een hele ervaring op zichzelf. Zo hebben wij bijvoorbeeld samen met onze gids Henry, bonen met rijst gemaakt op een traditionele manier waarbij de bonen 2,5 (!!) uur gekookt werden boven het vuur. Wil je in contact komen met Henry? Stuur hem dan even, in je beste Spaans, een berichtje op Facebook.

Activiteiten in Penas Blancas

1. Tour a la cima

Deze tour van ongeveer 5 uur brengt je naar de top van de rotsformaties, waarbij je een spectaculair uitzicht hebt op de omgeving van het natuurgebied Penas Blancas. De hike moet je samen met een gids doen anders verdwaal je gegarandeerd. Daarnaast is de hike nogal pittig waarbij je soms over steile trapjes omhoog loopt, het is dus fijn om iemand bij je te hebben die de route goed kent. Naast het uitzicht over de omgeving is er ook een punt waarbij je uitkijkt over een gigantisch grote waterval, wat erg gaaf is om te zien vanuit de bovenkant.

Voor deze tour betaal je ongeveer 6 euro per persoon.

Uitzicht over Penas Blancas vanuit de rotsformatie | Tour a la cima
Uitzicht over Penas Blancas vanuit de rotsformatie | Tour a la cima

2. Tour de camping en el bosque birgen

Wil je voor de extreme versie van de La Cima tour gaan? Dan kan je ook een tweedaagse hike met gids doen waarbij je overnacht op de rotsformatie. Deze tour kost ongeveer 25 euro per persoon en is inclusief overnachting, diner en ontbijt.

3. Tour a la Casada

Een milde wandeling van ongeveer 45 minuten heen en 45 minuten terug brengt je naar de watervallen in het regenwoud. De paden zijn hier duidelijk aangegeven en met een plattegrond kan je deze wandeling zelf maken. Mocht je liever met een gids gaan kan dat ook voor 7 euro per persoon.

Een waterval uit het regenwoud tijdens de waterval hike | Tour a la Casada, Penas Blancas
Een waterval uit het regenwoud tijdens de waterval hike | Tour a la Casada

4. Tour de Plantas Medicinales

Dit is een korte tour van 1,5 uur waarbij je leert over alle medicinale planten in de omgeving, hiervoor betaal je ongeveer 5 euro per persoon.

5. Tour de Aves

Houd je van vogels spotten? Dan zit je in Penas Blancas op de juiste plek. Tijdens deze tour ga je samen met een gids op zoek naar de lokale vogels. Er zijn een tal van volgens geïdentificeerd in Penas Blancas waaronder kolibries, tanagers, parkieten en grasmussen. Een zeldzame vogelsoort die hier ook voortkomt is de schitterende quetzal, die voornamelijk in nevelwouden broedt. Voor de vogelspot tour betaal je 4 euro per persoon.

6. Tour de Cafe en las fincas

In Penas Blancas wordt, naast bananen, voornamelijk koffie verbouwd. Tijdens de koffie tour bezoek je de koffieplantages en leer je over het verwerkingsproces van de koffieboon. Deze tour kost 5 euro per persoon.

Koffie penas blancas
Koffiebonen worden buiten gedroogd

Welke dieren kom je tegen in Penas Blancas?

Penas Blancas is de woonplaats voor veel verschillende diersoorten, waaronder 4 verschillende aapsoorten, jaguars, poema’s, tapirs en pacas. En niet te vergeten ontzettend veel insecten en vogels. Maar de meest bijzondere ervaring was toch met mijn lievelingsdier: de luiaard. Het mooie van een luiaard is dat als je hem spot je hem heel lang kunt bewonderen, omdat hij zo langzaam is (luiaarden bewegen niet sneller dan 30 centimeter per minuut.)

Het is niet makkelijk om deze bruine harige beestjes te spotten in de bomen, maar gelukkig had onze gids er een oog voor. En zo heb ik zeker 15 minuten naar dit bijzondere zoogdier kunnen kijken.

Wist je dat luiaarden hun leven voornamelijk hangend in bomen spenderen? Ook een leuk weetje: ze kruipen slechts één keer per week naar beneden om hun ontlasting te doen. Luiaarden zijn overigens niet alleen in het natuurgebied Penas Blancas te spotten, maar in heel Latijns-Amerika.

Luiaard Penas Blancas
Zie jij de luiaard hangen?

Eten: hoe en wat?

Zoals eerder aangegeven ligt Penas Blancas in the middle of nowhere, bereid je daarom goed voor op je bezoek. Naast dat je natuurlijk je backpack met standaard spullen meeneemt, is het handig om genoeg eten in te slaan, er zijn namelijk geen supermarkten in de omgeving. 

Neem met name eten mee dat niet bereid hoeft te worden want je zult waarschijnlijk weinig gebruik maken van de openbare keuken waarbij je eerst een vuur moet stoken. Daarnaast is er, naar mijn weten, geen koelkast waar je je etenswaren kunt opslaan. Het meenemen van vers vlees of vis is dus geen goed idee.

Wellicht kun je in je hostel in Matagalpa alvast wat mealpreppen: maak een megagrote portie van een pasta of rijstgerecht en neem deze mee: zo heb je alvast avondeten voor een dag of twee. Daarnaast is het handig om veel brood, iets van een pot pindakaas en wat blikvoedsel zoals mais en tonijn mee te nemen. Oh en vergeet de energierepen en vers fruit niet.

Tip! In het kader van spullen die je mee moet nemen: zorg dat je goede wandelschoenen en een regenponcho bij je hebt wanneer je Penas Blancas bezoekt.

Penas Blancas plantage
Koffie en bananen plantage

Ga jij naar Penas Blancas?

Er is genoeg te doen tijdens je bezoek aan het natuurgebied Penas Blancas. Zelf spendeerde wij hier 3 dagen, dat was voor ons meer dan genoeg tijd. Hoewel wij hier qua omgeving prima langer hadden kunnen blijven was het qua faciliteiten toch wel een beetje afzien.? Houd hier dus rekening mee wanneer je een bezoek brengt aan Penas Blancas, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Ondanks dat was het de meest bijzondere plek tijdens onze backpack reis door Nicaragua, je leert het land op een totaal andere manier kennen. Zou jij een bezoek aan Penas Blancas willen brengen? Wij zijn benieuwd!

Lees ook: Must do: Vulkaan boarden in Nicaragua

Avatar foto

Lieke Thijssen

?️ Latin-America lover
??‍? Travel & hospitality copywriter
? Next: West Coast Mexico

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link