Wereldreizigers.nl
Home » Oceanië » Nieuw-Zeeland » Nieuw-Zeeland | Ontdek Abel Tasman National Park

Nieuw-Zeeland | Ontdek Abel Tasman National Park

Abel Tasman National Park (locatie hier) ligt links bovenin het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Dit nationale park is genoemd naar Abel Tasman, een Nederlandse zeevaarder die in 1642 het land Nieuw-Zeeland ontdekte. Dit park staat bekend om zijn groene omgeving, haar prachtige baaien en om het kajakken vlak langs deze kust.

Om die prachtige baaien en de groene omgeving te zien, kun je op veel verschillende plekken wandelingen maken. Eigenlijk zijn er twee grotere startpunten voor kleine en langere hikes. Dat zijn de locaties Marahau en Totaranui. Overigens zijn er nog meer locaties waar vanuit je kunt gaan wandelen, zoals Wainui en Awaroa.

Daarnaast kun je Adele Island (locatie hier), de kustlijnen en natuurlijk de bijbehorende baaien ontdekken vanuit een kajak. Beiden zal ik hieronder bespreken, want het is allemaal echt fantastisch!

Plan hier je vakantie naar Nieuw-Zeeland

Wat te doen in Abel Tasman National Park

Er zijn onwijs veel dingen te doen in Abel Tasman National Park. Het is goed om te weten dat veel dingen elkaar overlappen en dus alles doen eigenlijk onnodig is. Wel kun je een aantal hele verschillende dingen doen en die zal ik hieronder toelichten. In ieder geval is het al de moeite waard om te gaan kajakken of een wandeling te maken. Je kunt dit ook combineren als je wat minder tijd hebt. Heb je alle tijd, dan zou ik het zeker apart van elkaar doen. Waarom zal ik later uitleggen.

Lees ook: De 10 Mooiste Nationale Parken in Nieuw-Zeeland | Natuur op haar best

Wandelen | Daghike vanaf Marahau

Er zijn heel veel wandelroutes, zowel meerdaagse- als daghikes. Ook met alleen daghikes kun je de verschillende gebieden binnen Abel Tasman bezoeken, zodat je alsnog meer van dit prachtige park kunt ontdekken. Wanneer je wel een meerdaagse wandeling doet, loop je automatisch door meerdere gebieden heen. Zelf heb ik twee daghikes gemaakt. De eerste vanaf Marahau en de tweede vanaf Totaranui.

Deze hike was vele malen mooier dan ik van te voren had verwacht. We liepen vanaf de Anchorage Hut terug naar Marahau (locatie hier). Ondanks dat de Anchorage Hut midden in Abel Tasman National Park ligt, kun je starten met je hike door een watertaxi naar dit punt te maken. De watertaxi vertrekt vanaf Marahau en is al een activiteit opzich.

De watertaxi was al een uitje opzich | Ontdek Abel Tasman National Park
De watertaxi | Ontdek Abel Tasman National Park

De watertaxi

Nadat je tickets heb gekocht (of al hebt, omdat je deze gereserveerd hebt) moet je op het afgesproken tijdstip bij het bedrijf verzamelen. Daar wordt er een boot voor je toegewezen en mag je al in gaan zitten. Terwijl de boot op een trailer staat, wordt deze met een tractor richting het water gebracht. De tractor gaat achteruit en zo vaar je ineens met de boot. Een gekke, maar leuke ervaring. Vervolgens brengt de boot een klein bezoekje aan Split Apple Rock (locatie hier) en daarna gaat de boot in volle vaart naar Anchorage Hut. Uiteraard kun je nu al de prachtige baaien in de verte zien liggen waar je later langs of naartoe kunt wandelen.

Onderweg in de watertaxi vanaf Marahau | Ontdek Abel Tasman National Park
Onderweg in de watertaxi vanaf Marahau | Ontdek Abel Tasman National Park

De route

De route van Anchorage Hut naar Marahau is ongeveer 12 kilometer en zonder pauzes wordt er gemiddeld 3,5 tot 4 uur over gelopen.

De wandeling naar Marahau | Ontdek Abel Tasman National Park
De wandeling naar Marahau | Ontdek Abel Tasman National Park

Vanaf Anchorage Hut (locatie hier) heb je de keuze om gelijk richting Marahau, met eventuele tussenstops bij de mooie baaien, te wandelen. Wat je ook kunt doen, is een rondje lopen richting Pitt Head Lookout (locatie hier). Het kost je ongeveer 1,5 uur en 5 kilometer extra, maar het is erg mooi. Wil je dit doen, dan raden we aan om uiterlijk de watertaxi van 10.30 uur te nemen, zodat je dit nog kunt toevoegen aan de normale route. Gedurende het rondje richting Pitt Head Lookout zie je de baai Te Pukatea Bay en die is echt waanzinnig mooi!

Vervolgens loop je richting Marahau. Het is opzich een vrij vlakke route, behalve het eerste uur. In het eerste uur loop je namelijk nog wel wat stukken omhoog. Ook wanneer je bij een baai gaat kijken, moet je altijd een stuk naar beneden en uiteraard weer terug omhoog. Twee fijne baaien, waar je ook lekker even kunt zwemmen tijdens een pauze van je wandeling, zijn Akersten Bay (locatie hier) en Apple Tree Bay (locatie hier). Natuurlijk zijn de andere mogelijkheden ook tof, dus kijk vooral wanneer je zin hebt om richting de baai te gaan.

Uitzicht gedurende de wandeling van Anchorage Hut naar Marahau | Ontdek Abel Tasman National Park
Uitzicht gedurende de wandeling van Anchorage Hut naar Marahau | Ontdek Abel Tasman National Park

Het laatste gedeelte van de wandeling vonden wij helaas enorm saai. Dit gedeelte begint eigenlijk als je Abel Tasman National Park uitloopt en richting het dorpje loopt. Wij hadden onze campervan bij het bedrijf van de watertaxi gezet en dat was stiekem nog best een eindje lopen. Als tip zou ik je daarom willen meegeven om je vervoersmiddel bij Abel Tasman Carpark (locatie hier) neer te zetten. Dat scheelt je de laatste kilometer aan het einde van de dag. Uiteraard moet je die kilometer dan lopen vóórdat je instapt bij de watertaxi, maar ik zou dat echt aanraden.

Tip: Doe een drankje bij The Park Café (locatie hier), wat naast de parkeerplaats aan het einde van het National Park ligt. Een erg leuke plek en een goede afsluiting van je wandeling van de dag.

Wandelen | Daghike vanaf Totaranui

Wat ik ten opzichte van de hike hierboven vooral leuk vond, is dat je zo goed als continu nieuwe uitzichten ziet en amper op en neer loopt. De route is in principe namelijk een rondje met hier en daar een uitzichtpunt, waar naar toe je op en neer kunt lopen.

Deze hike begin je vanaf de plaats Totaranui (locatie hier) en daar eindig je ook weer. Wij parkeerden onze campervan op de DOC camping die hier is, maar je hebt ook dag-parkeerplaatsen. Om deze route te starten loop je eigenlijk weer dezelfde richting op als waar je met je vervoersmiddel vandaan kwam. Vervolgens staan er bordjes om de route aan te geven.

Wandelen over het strand terug richting Totaranui | Ontdek Abel Tasman National Park
Wandelen over het strand terug richting Totaranui | Ontdek Abel Tasman National Park

De route

Als eerste ga je richting Gibbs Hill (locatie hier) en dat is voornamelijk stijgen. Het voordeel is dat dit bijna de hele route in de schaduw is, wat het met wat hitte goed te doen maakt. Na Gibbs Hill daal je voornamelijk, maar het blijft een heuvelachtig gebied. De volgende stop is dan de Whariwharangi Hut (locatie hier). Een ideale plek om bijvoorbeeld even te pauzeren, want er staan ook picknicktafels. Daarnaast kun je hier je water bijvullen en het toilet bezoeken. Wanneer je weg loopt bij deze hut, kun je even een kijkje nemen op het strand, maar vervolgens vervolg je je route niet via het strand.

Je gaat hierna richting Mutton Cove (locatie hier). Richting Mutton Cove kun je ervoor kiezen om nog een heen-en-weertje te lopen richting Separation Point. Als ik eerlijk ben, viel het punt een beetje tegen. Wel kun je aan het einde nog naar beneden, maar dat hebben wij niet gedaan. Ik verwacht dat het zicht daar wel beter was. Het uitzicht op de route richting Separation Point was dan wel weer enorm mooi!

Verschrikkelijk mooie uitzichten op deze hike | Ontdek Abel Tasman National Park
Verschrikkelijk mooie uitzichten op deze hike | Ontdek Abel Tasman National Park

Vervolgens loop je verder door naar Mutton Cove en dan loop je verder op het strand. Hierna verlaat je het strand weer en loop je door het groen naar de volgende baai. Ook hier, bij Anapai Bay (locatie hier), loop je weer een stuk op het strand en daarna is de route terug naar Totaranui.

Gedurende de hele route heb je fantastische uitzichten en ook de baaien waar je overheen loopt zijn echt prachtig. Het is zeker de moeite waard om ook het noorden van Abel Tasman National Park te ontdekken.

Kajakken in Abel Tasman

Kajakken in het park is een enorme aanrader! Je kunt bij meerdere bedrijven kajaks huren om zelf een route af te leggen, maar voelt dit niet prettig, dan kun je ook aansluiten bij een gids. Wij kozen voor alleen het huren en de route zelf te bepalen en af te leggen. Ons vertrekpunt was Marahau en daar kwamen we uiteraard ook weer terug.

Wij hadden overigens de kajak gehuurd bij Kahu Kayaks en waren daar enorm enthousiast over. Ze gaven een erg goede uitleg en goede spullen. Daarnaast brachten ze je met de kajak naar het water en haalden je daar ook weer op. Naast goede uitleg over hoe alles te gebruiken, gaven ze ook uitleg waar je het beste heen kon.

Kajakken langs zeehonden en de mooiste baaien | Ontdek Abel Tasman National Park
Kajakken langs zeehonden en de mooiste baaien | Ontdek Abel Tasman National Park

De route

Wat voor ons een enorm hoogtepunt was, was het kajakken langs de zeehonden. Deze zitten op de rotsen en in het water rondom Adele Island (locatie hier). Dat is één van de eerste kleine eilanden waar je heen kunt kajakken. Als je de zeehonden op hun best wilt zien, dan moet je een tijdje langs de rotsen blijven stil liggen, uiteraard op gepaste afstand. Dit zodat de zeehondjes waarschijnlijk een show in het water gaan geven Dat is erg leuk om te zien kan ik je vertellen!

Daarna kun je genieten van alle baaien. Het zijn dezelfde baaien als waar je langs loopt bij de eerste wandeling die ik hierboven had toegelicht, maar vanaf het water oogt alles toch weer heel anders. Waarschijnlijk heb je overigens niet alle baaien gezien met de wandeling, dus leuk om die juist nu ook te zien.

De hele dag kajakken is best pittig, onderschat dat niet. Een stop maken ergens is dus erg verstandig om te doen. Wij hebben bijvoorbeeld ook echt even de kajakoutfit uitgetrokken en zijn lekker op één van de mooie stranden gaan zwemmen. Ook kun je trouwens bij meerdere baaien drinkwater tappen.

Blije koppen tijdens het kajakken | Ontdek Abel Tasman National Park
Blije koppen tijdens het kajakken | Ontdek Abel Tasman National Park

Wat kun je er nog meer doen?

Er zijn nog zo ontzettend veel meer dingen te doen in Abel Tasman National Park. Je kunt namelijk ook een halve dag gaan kajakken en dan een halve dag terug wandelen (zoals wij deden met de watertaxi heen), maar er zijn ook meerdaagse hikes. Je kunt bijvoorbeeld met een watertaxi naar Torrent Bay (locatie hier) of Awaroa Bay (locatie hier) gaan en vanaf daar in een aantal dagen terug wandelen naar Marahau.

Wanneer je hier meer over wilt weten, ga dan naar het informatie centrum van de DOC in Nelson. Wij zijn daar ontzettend goed geholpen en hebben daardoor onze keuzes gemaakt wat we wilden gaan doen en zien.

Zeehondjes spotten op Adele Island | Ontdek Abel Tasman National Park
Zeehondjes spotten op Adele Island | Ontdek Abel Tasman National Park


In de omgeving van Abel Tasman

Je kunt naast Abel Tasman National Park ook nog een ander uitstapje maken. Je bent namelijk bijna bij het noordelijkste puntje van het Zuidereiland. Hiervoor volg je je navigatie richting Puponga (locatie hier), langs Golden Bay. De weg hier naartoe is al ontzettend mooi en de twee uitzichtpunten zijn ook weer echte aanraders.

Hier zijn namelijk Wharariki Beach en Cape Farewell. Via een kleine wandeling, van ongeveer 20 minuten, kom je bij Wharariki Beach. Je kunt er overigens ook een langere wandeling maken, maar dat hoeft niet om het te kunnen zien. Echt een ontzettend mooi stukje natuur.

Het tweede uitzichtpunt Cape Farewell is het noordelijkste puntje van het Zuidereiland. Ook hier kun je een korte wandeling maken, maar ook nog wat verder wandelen. Wanneer je verder wandelt, kun je van een steeds hogere top van de baai genieten. Met een beetje geluk zie je zelfs zeehonden met de golven spelen in het water hier.

Cape Farewell | Abel Tasman National Park ontdekken
Cape Farewell | Ontdek Abel Tasman National Park

Praktische informatie

Hoe kom je er?

Het Abel Tasman National Park ligt een beetje van de grote wegen af. Dit betekent overigens niet dat je er niet gemakkelijk kunt komen, want er zijn prima wegen er naartoe. Ik bedoel hiermee dat je er naartoe moet rijden en dus niet zomaar langs rijdt. Het ligt namelijk in een uithoek.

Lees ook: Reisinformatie Nieuw-Zeeland | Alles wat je wilt weten 

De baaien | Ontdek Abel Tasman National Park
De baaien | Ontdek Abel Tasman National Park

Vlakbij de stad Nelson (locatie hier) ligt een kleinere stad genaamd Richmond en daar kom je langs of doorheen alvorens je naar het noorden van het Zuidereiland rijdt. Vanaf Richmond pak je de New Zealand State Highway 60 richting het noorden.

Wat kost het?

Net zoals alle andere National Parks van Nieuw-Zeeland is ook Abel Tasman gratis te bezoeken. Echt zo fantastisch dat het op deze manier is geregeld in Nieuw-Zeeland. Entree tot de omgeving is dus hartstikke gratis, maar ga je eventueel gebruik maken van een watertaxi of ga je een kajak huren, dan komen er uiteraard wel kosten bij kijken.

De prijzen hieronder zijn van maart 2023.

  • Een watertaxi is $48,- per persoon (ongeveer €28,-).
  • Het huren van tweepersoons kajak kost $146,- (ongeveer €85,-), voor twee personen dus.
Geen verkeerde plek om te pauzeren van het kajakken, toch? | Ontdek Abel Tasman National Park
Geen verkeerde plek om te pauzeren van het kajakken, toch? | Ontdek Abel Tasman National Park

Waar te overnachten?

Je kunt op best veel plekken rondom Abel Tasman National Park overnachten. Er zijn meerdere campings in Marahau. Mocht je een gratis kampeerplek zoeken, dan kun je vanaf Marahau het beste overnachten in Motueka. Richting het noorden zit er in Totaranui een hele fijne DOC camping (bekijk hier) en als je een gratis kampeerplek zoekt, kun je het beste in Takaka overnachten. Vanaf beide gratis slaapplekken moet je dan overigens echt nog een stuk rijden alvorens je aan je activiteit van die dag gaat beginnen. De wegen zijn goed geasfalteerd rondom Abel Tasman, behalve de laatste tien kilometer richting Totaranui.

Totaranui Beach bij Totaranui Campground | Ontdek Abel Tasman National Park
Totaranui Beach bij Totaranui Campground | Ontdek Abel Tasman National Park

Plan hier je vakantie naar Nieuw-Zeeland

Madelon Donders

Ik ben Madelon, online ook wel bekend als retourtjewereld en op dit moment 32 jaar jong. Al vanaf dat ik een paar jaar oud was, roep ik al dat ik een lange reis wil maken en dat ben ik dan nu ook eindelijk aan het doen! Zowel mijn vriend Thomas als ik hebben ontslag genomen en reizen nu over de wereld!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link