Wereldreizigers.nl
Home » Reisnieuws » UNIEK: Voor 9 euro met de trein door heel Duitsland

UNIEK: Voor 9 euro met de trein door heel Duitsland

REISNIEUWS – 20 mei 2022: De regering van Duitsland maakt het openbaar vervoer de gehele zomer (bijna) gratis. Voor slechts 9 euro kun je het hele land door reizen met de meeste treinen, bussen, metro’s en trams. Ook Nederlanders, Belgen en andere toeristen kunnen hiervan gebruik maken. Dit betekent niet alleen dat je zeer goedkoop kunt reizen door Duitsland, ook omringende landen in Europa komen hiermee voor een prikkie binnen handbereik. De actie is geldig in de maanden juni, juli en augustus.

Tegenprestatie van de Duitse overheid

Brandstofprijzen compenseren

De actie is ingesteld als tegenprestatie voor de alsmaar stijgende brandstofprijzen. Het hoort bij een pakket maatregelen om Duitsers te compenseren voor de hoge brandstofprijzen. Door het OV vrijwel gratis te maken, kunnen mensen in veel gevallen de auto laten staan, is de gedachte.

ICE’s zijn helaas uitgezonderd

De hogesnelheidslijnen (ICE) zijn helaas uitgezonderd. Je kunt daarvoor nog steeds tickets kopen, maar dan wel voor de reguliere prijs. Toch maakt dat de reis niet minder leuk. Het spoorwegnetwerk in Duitsland is zodanig goed dat je nog steeds overal in een redelijke tijd kunt komen. Daarnaast zie je onderweg natuurlijk veel van het land en kom je uitgerust aan!

ICE trein in Duitsland
ICE trein in Duitsland

Goedkoop naar Berlijn? Zo lang doe je erover

Een reis van Utrecht naar de Duitse hoofdstad met alleen stoptreinen duurt op papier zo’n 11 uur. Met ICE of intercity is het rond de 6 uur. De snelste verbinding van Utrecht naar Keulen is met het 9-euro-ticket ruim 3 uur, ‘slechts’ een uurtje langer dan wanneer je de snellere ICE neemt. Naar Hamburg reis je op deze manier in 7,5 uur, normaal is dat zo’n 5 uur. Een extra hindernis is dat je vaker moet overstappen. (bron).

Lees ook: 10x tips voor Berlijn | Diverse en multiculturele wereldstad

Startpunten in Duitsland

Allereerst zal je éérst in Duitsland moeten komen, het liefst natuurlijk per trein. Je kunt ervoor kiezen, mits je dichtbij de grens woont, om uit te stappen op het eerste station in Duitsland en vanaf daar voor 9 euro verder reizen.

Met NS International

Voor wie wat verder van de grens woont zijn de NS International tickets, met name in het weekend, echt een uitkomst. Voor 19,90 per enkele reis kun je van waar ook in Nederland in Duitsland komen met de trein.

Tip: zorg dat je in een grote stad in Duitsland terecht komt. Vanuit een grote stad heb je voor die 9 euro namelijk alle andere grote steden direct binnen handbereik, zonder teveel dorpse stoptreinen te moeten nemen om eerst op een groot station te komen.

München Haubtbahnhof - Oftewel, het centraal station van München
München Hauptbahnhof – Oftewel, het centraal station van München

VANAF NOORD NEDERLAND

 • Groningen – Oldenburg en Bremen +- 2,5 uur, vanaf € 19,90 – tickets.
 • Leeuwarden – Oldenburg en Bremen +- 3 uur, vanaf € 19,90 – tickets.
 • Zwolle – Osnabrück via Enschede – +- 2,5 uur, vanaf € 19,90 – tickets.

VANAF MIDDEN NEDERLAND

 • Arnhem/Nijmegen – Duisburg | +-1 uur – € 19,90 – tickets.
 • Arnhem/Nijmegen – Düsseldorf | +-1,5 uur – € 19,90 – tickets.
 • Arnhem/Nijmegen – Dortmund | +-1,5 uur – € 19,90 – tickets.
 • Enschede – Osnabrück | +-1,5 uur – € 19,90 – tickets.
 • ‘s Hertogenbosch – Duisburg | +-1,5 uur – € 19,90 – tickets.
 • RANDSTAD – Geen zorgen, ook voor jullie zijn de NS International tickets € 19,90 (tickets hier). Echter zal je wel via één van de steden hierboven moeten reizen.

VANAF ZUID NEDERLAND

 • Breda/Tilburg/Eindhoven – Duisburg | +- 1,5 tot 2,5 uur – € 19,90 – tickets.
 • Maastricht – Keulen | +-1,5 uur – € 19,90 – tickets.
 • Venlo – Duisburg | +-1 uur – € 19,90 – tickets.
 • Roermond – Düsseldorf | +-1 uur – € 19,90 – tickets.

Met Flixbus

Geen zin om in Nederland al met de trein te moeten reizen? FlixBus heeft ook veel goede verbindingen met Duitsland vanaf een aantal groten steden in Nederland. Bekijk hier wat er mogelijk is vanaf jouw stad.

De 5 mooiste treinreizen door Duitsland

Het spoorwegnetwerk in Duitsland is enorm uitgebreid, het land telt maar liefst 5.500 stations. Dat maak Duitsland dan ook een ideale vakantiebestemming om per treinreis te verkennen. Of je nu snel naar A van B wilt komen met een van de snelle ICE-treinen of op je gemakje de mooie landschappen aan je voorbij wilt laten gaan. We hebben de 3 mooiste treinreizen bij onze oosterburen voor je op een rijtje gezet. Dit zijn de mooiste treinreis routes door Duitsland!

1. De Schwarzwaldbahn

De naam zegt het al: De Schwarzwaldbahn bevindt zich in het Zwarte Woud, één van de grootste natuurgebieden in Duitsland. Deze treinreis route door Duitsland is ongeveer 150 kilometer lang en voert je door de donkere dennenbossen, langs oude kastelen en rotspartijen, waarbij een klim van 650 meter wordt gemaakt. De route begint in Karlsruhe, waarna je afdaalt tot de oevers van het Bodenmeer. Je kunt de route natuurlijk in één keer afleggen, maar onderweg uitstappen in Triberg is de moeite waard. Maak een wandeling naar de Tribergers Wasserfalle. Of stap uit in Donaueschingen, hier ontspringt de Donau.

Zug im Schwarzwald | Treinreis Duitsland | Foto door Christ0pheri via Flickr
Zug im Schwarzwald | Treinreis Duitsland | Foto door Christ0pheri via Flickr

2. Linke Rheinstrecke

Dicht bij huis, dus ideaal voor een weekendje weg, ligt de Linke Rheinstrecke. Deze 185 kilometer lange treinroute loopt van Keulen naar Mainz en volgt de oevers van de Rijn, wat zorgt voor mooie uitzichten. Vanuit de trein heb je continu uitzicht op de rivier en de glooiende heuvels en wijngaarden die erachter liggen. Bij Koblenz worden de uitzichten nog specialer, als je ziet hoe de Rijn en de Moezel samenkomen. Ook deze treinrit kun je in één keer afleggen, maar er zijn leuke stops onderweg. Stap bijvoorbeeld uit bij Sankt Goarshausen om de 132 meter hoge rots Lorelei te bekijken. Of stap uit in één van de andere stadjes en proef de lekkere Moezelwijnen.

Sankt Goarshausen | Treinreis door Duitsland
Sankt Goarshausen | Treinreis door Duitsland

3. Rasender Roland

Een ritje met een stoomtrein geeft toch altijd een heerlijk nostalgisch gevoel. De trein zucht en puft, terwijl je op een rustig tempo de mooiste landschappen ziet. Dat is ook het geval bij de Rasender Roland. Dit treintje rijdt op het eiland Rügen, aan de Oostzee. Het traject begint in het rozenstadje Putbus en brengt je langs de statige badplaatsen Binz en Sellin door de bossen richting het imposante roze Jachtslot Granitz, tot het meest oostelijke puntje van het eiland: de badplaats Göhren. Van begin tot eind duurt de route ongeveer een uur en een kwartier, maar alle hierboven genoemde stops zijn zeker de moeite waard om even uit te stappen.

Rasender Roland | Treinreis door Duitsland
Rasender Roland | Treinreis door Duitsland

4. De Brockenbahn en Harzquerbahn

Ook in de regio Harz liggen prachtige treintrajecten die je met de stoomtrein kunt afleggen. De Harz is een bosrijke regio in het midden van Duitsland, tussen Hannover en Leipzig in. De Brockenbahn en Harzquerbahn vormen samen een netwerk van 140 kilometer, het grootste stroom treinnetwerk in Europa. Met de Brockenbahn klim je naar de berg Brocken, het hoogste punt van de regio, op 1142 meter. Onderweg kom je langs prachtige bosrijke gebieden. Een stop in bijvoorbeeld Wernigerode is de moeite waard, een knus stadje met veel oude vakwerkhuizen.

Stroomtrein bij Harz, Brockenbahn en Harzquerbahn
Stroomtrein bij Harz, Brockenbahn en Harzquerbahn

5. Bayerische Zugspitzbahn

De omgeving van Garmisch-Partenkirchen is al een plaatje op zich. Je kent deze plaats misschien van de schans springwedstrijden die er elk jaar worden georganiseerd. Vanuit Garmisch-Partenkirchen kun je met de trein de Zugspitze op, met 2.962 meter de hoogste berg van Duitsland. Vanaf het station van Garmisch-Partenkirchen vertrekt ieder uur een tandradtrein, die je over de noordflank de berg op brengt. Eventueel kun je in Eibsee overstappen al overstappen op de kabelbaan die rechtstreeks naar de top gaat, maar dat kan ook op de Zugspitzplatt, een plateau onder de top.

Kabelbaan naar Zugspitzplatt bij de Eibsee | Bayerische Zugspitzbahn
Kabelbaan naar Zugspitzplatt bij de Eibsee | Bayerische Zugspitzbahn

Andere Europese landen binnen handbereik

En wat dacht je van de andere landen die grenzen aan Duitsland? Als het slechts 9 euro kost om heel Duitsland over te steken dan komen landen zoals Tsjechië, Polen, Oostenrijk, Zwitserland en Denemarken ook ineens binnen handbereik.

Dit is een unieke kans om een goedkope treinreis door Europa te maken deze zomer. Dit zijn kansen die je niet vaak krijgt!

Chris – Wereldreizigers.nl

Zwitserland

De ultieme treinreisbestemming is natuurlijk Zwitserland. Het hoogste treinstation ter wereld, de Top of Europe, vind je hier bijvoorbeeld. Alleen die bestemming maakt de treinreis al bijzonder!

train station-Kleine-Schheidegg-switzerland
Treinstation Kleine Scheidegg met de Top van Europa in de verte

Ik bezocht deze plek in 2021 en op deze duizelingwekkende hoogte een volwaardig treinstation te zien liggen, is verbazingwekkend.

Zwitserland is echt een fan-tas-tisch land om te reizen per trein. Het treinstelsel in Zwitserland is uitstekend en kronkelend door de bergen bezoek je talloze authentieke dorpjes en geniet je van bucketlist waardige uitzichten.

Uitzichtpunt in Zwitserland
Uitzichtpunt in Zwitserland

Lees ook: Wat te doen in Lauterbrunnen en Interlaken (Zwitserland)
Lees ook: Helicoptervlucht Lauterbrunnen – Bucketlist activiteit (Zwitserland)

Als je ooit hebt gedroomd over een reis naar Zwitserland, is dit wellicht het beste moment. Nu kun je namelijk ontzettend goedkoop via Duitsland naar Zwitserland reizen.

Voor het reizen met de trein in Zwitserland, kun je het beste hier een railpass kopen. Treinreizen in Zwitserland zijn niet goedkoop voor Nederlandse begrippen, maar…

…je zal zien dat het uitstekende en unieke treinnetwerk in dit land elke euro waard is.

Oost-Europa

Dit deel van Europa ligt nu ook ineens binnen handbereik. Landen zoals Tsjechië en Polen hebben een goed treinnetwerk en het mooiste van alles is: treintickets (en bier) zijn spotgoedkoop!

Praag, Tsjechië
Praag, Tsjechië

Lees ook: Oost-Europa | Het ‘oostblok’ is zoveel hipper dan je denkt!

Met wie ga jij op treinreis?

De treintickets van 9 euro gaan al op 1 juni, over 11 dagen dus, in de verkoop. Met wie ga jij op treinreis? Deel deze pagina met familie en vrienden en begin alvast met dromen!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

2 comments

Translate »
Copy link