WERELDREIZIGERS.NL

18.2K Followers

olifantenritjes - doe het niet
Home » Reistips » Waarom wij nooit meer activiteiten met dieren in gevangenschap boeken

Waarom wij nooit meer activiteiten met dieren in gevangenschap boeken

Onlangs laaide het nieuws weer op via een schokkende video van de NOS, welke hieronder te zien is. Het gaat om het mishandelen van olifanten ten behoeve van de toeristische industrie in Thailand. Als echte wereldreiziger heb ook ik vaak voor bepaalde keuzes gestaan. Helaas moet ik toegeven dat ik door de jaren heen zowel goede als slechte beslissingen gemaakt. Ik hoop daarom dat jullie van mijn fouten kunnen leren.

Nooit meer dieren in gevangenschap

Leer net als ik van je fouten. Doe NIETS meer waarbij dieren in gevangenschap leven. Het dierenbelang staat voorop en als die niet gegarandeerd kan worden, doe ik er niet aan mee. Ik hoop jij ook!

In dit artikel zal ik jullie verder uitleggen waarom ik nooit meer activiteiten boek met dieren in gevangenschap. Ook zal ik jullie op een eerlijke manier uitleggen waar en waarom wij soms de verkeerde keuzes hebben gemaakt (en er ook van hebben geleerd).

Hopelijk helpt het jullie in de toekomst met het maken van de juiste keuzes. Maar voordat we verder gaan, hieronder eerst nog de beelden van de NOS.

Veel voorkomend dierenleed

Groepsreis naar Thailand met Kras

Dertien jaar geleden maakte we onze eerste reis naar Thailand met de Nederlandse reisorganisatie Kras. Het was een volledig verzorgde groepsreis waarbij we o.a. olifanten ritjes maakte en op de foto gingen met apen en tijgers. Veel mensen, waaronder wij, stelden toen al wel vragen. Is dit wel oké? Ons werd destijds meermaals verzekerd dat de dieren goed werden verzorgd en dat er goede redenen waren waarom de dieren in gevangenschap moesten leven. Er was geen reden om hieraan te twijfelen. Zonder hulp zouden deze dieren niet kunnen overleven, dus in zekere zin deed je de dieren een plezier, zo werd ons verteld.

De olifanten ritjes

De olifanten waarop wij reden waren bijvoorbeeld ‘oude, gepensioneerde boswerkers‘, welke jaren lang hard hadden gewerkt in de bossen door boomstammen te slepen door de jungle. De olifanten wisten niet beter dan te werken voor de mens. De olifanten waren nu met pensioen, en ze bezig houden met toeristen was de beste manier om de fit en vitaal te houden. Ze konden niet terug in het wild (begrijpelijk), dus werden ze ingezet voor toeristen als een soort bezigheidstherapie. Klinkt logisch.

Dus daar gingen we dan, een lekker ritje maken op de olifanten. Alles voor de beste foto. En tot slot ook nog een een ‘leuke show’ waarbij de olifanten allerlei trucjes lieten zien. Het was een leuke ervaring, maar achteraf gezien denk ik echt van…. hoe hebben we dit destijds in godsnaam bij ons volle verstand kunnen accepteren?

Met de kennis van nu, had ik dit 13 jaar geleden echt niet gedaan. Spijt heb ik ervan.

Olifantenritjes – Doe het niet
Olifantenrit in Chiang Mai, Thailand
Olifantenrit in Chiang Mai, Thailand
Olifanten die trucjes doen voor toeristen
Olifanten die trucjes doen voor toeristen

Tijgers in Chiang Mai

Maar het kan nog een graadje erger. De tijgers die we zagen in de kooien van Chiang Mai waren ‘gered van stropers’ of geboren in gevangenschap, zo werd ons verteld. We hoorde veel geloofwaardige verhalen van onze gidsen. De tijgers konden niet terug naar het wild. We gingen er maar in mee, met de hele groep leuk op de foto met deze prachtige beesten. De foto’s zijn werkelijk beschamend en ik zal jullie de foto’s met de gehele groep om privacy redenen besparen.

Tiger King in Chiang Mai, Thailand
Tiger King in Chiang Mai, Thailand

De foto hierboven die ik maakte van één van de verzorgsters welke een welpje melk geeft, heeft op het shirt een logo staan van Tiger King Chiang Mai. Dat was de naam van het park destijds. Krijg er bijna de kriebels van na het zien van de Tiger King Netflix serie. Dit hele park is gelukkig enkele jaren nadat wij er geweest waren gesloten omdat er achter de schermen blijkbaar toch verschrikkelijke dingen gebeurden. De tijgers werden gefokt omdat toeristen graag op de foto wilden met jonge tijgers en daarvoor veel geld willen neerleggen. Afschuwelijk.

Een tijger hoort niet achter een hek
Een tijger hoort niet achter een hek

Misleiding, verkeerde keuzes en spijt

Al met al duurde het niet heel lang om te realiseren dat we spijt hadden van onze daden. We gingen er te gemakkelijk in mee. Gerustgesteld werden we door de reisleiders en de groep, waarbij niemand zich blijkbaar zorgen maakte over deze dieren.

“Er is niets aan de hand – wij zouden dat nooit accepteren”, aldus reisleiders van Kras. En ja hoor, we gingen overal klakkeloos mee in. Maar achteraf bleef het knagen. We kregen spijt.

Reisaanbieder Kras heeft enkele jaren geleden alle activiteiten met dieren volledig geschrapt uit hun pakketreizen. Goed gedaan @Kras.

Wereldreizigers.nl

Alle foto’s verwijderen

Ik verwijderde de foto’s van onze social media accounts. Ik verwijderde de foto’s uit de mappen van de screensaver van mijn computer zodat ik ze niet elke dag meer hoefde te zien. Ik verwijderde ook alles van deze website wat erop kon duiden dat we deze fouten gemaakt hadden. Alsof het nooit was gebeurd. Onterecht denk ik nu. Het is namelijk de harde realiteit waaruit we een belangrijke les moeten trekken.

Bij het terugkijken van de foto’s voel ik niets anders dan schaamte. Hoe heb ik mezelf zo voor de gek kunnen houden? Ik wist ook 13 jaar geleden al beter, en liet me veel te makkelijk overtuigen door de reisleider en de mensen om mij heen. Stom.

Een verkeerde keuze is zo gemaakt

Een verkeerde keuze is zo gemaakt. Het bleef helaas niet bij die ene reis in Thailand. Er kwamen meer foutjes die ons achteraf toch echt deed laten nadenken. Uiteindelijk leidde het tot de beslissing om het gewoon helemaal niet meer te doen. Dieren in gevangenschap puur gericht op de toeristische industrie? Nooit meer… Dit kwam onder andere door onderstaande ervaringen…

Whalesharks in de Filipijnen

De prachtige whalesharks in Oslob leven niet in gevangenschap, toch zouden we het nooit meer op deze manier doen. We gingen om 6 uur in de ochtend met wel 500 man tegelijk op kleine bootjes de zee op. Er werd flink gevoerd en er kwamen enkele whalesharks op af. Met honderden tegelijk moesten we van de bootjes in het water springen, we krioelden als een stel gekken om de whalesharks heen. Alles voor de beste foto.

Ik was zelf destijds behoorlijk fit en een goede snorkelaar. Ik kon met mijn goede flippers met enig gemak ruim onder de whalesharks doorzwemmem, zonder echt dichtbij te komen. Ik maakte daar een prachtige selfie met één van de whalesharks. Een mooie foto met een behoorlijke kanttekening.

Whaleshark selfie in Oslob, Filipijnen
Whaleshark selfie in Oslob, Filipijnen

Want helaas was niet iedereen zo fit en respectvol. Iedereen over elkaar heen trappelend, vaak in direct contact met de whalesharks. Botsing na botsing. Ongelooflijk was het. Je ziet in bovenstaande foto iemand ook zeer dichtbij de kop van het dier, grote kans dat die elkaar geraakt hebben.

Terugkijkend op de ervaring, is het gewoon een belachelijke uitbuiting van de dieren. Een enorme melkkoe waarbij ze elke ochtend duizenden tickets verkochten. Dit zagen we eigenlijk niet aankomen. Slecht geïnformeerd? Ja. Kortzichtig? Ja. Maar geleerd ervan hebben we wel. Nooit meer dus.

Een aquarium bezoeken

En dan zijn er nog die veel voorkomende uitbuitingen van dieren. Een Aquarium. In elke grote stad vind je wel een aquarium. Barcelona, Kuala Lumpur, Riga, noem ze maar op. Op Tripadvisor staan ze vaak ook nog in de top 10 van leuke dingen om te doen ook…

Laat je niet verleiden om 20 euro of meer te betalen om dit soort tourist-only trekpleisters te bezoeken. De dieren leven in veel te kleine bakken. Haaien en dolfijnen moeten het doen met bakken van enkele meters terwijl ze in het wild kilometers ruimte nodig hebben om te overleven. Doe er gewoon niet aan mee. Die Aquaria staan er alleen maar omdat jij ervoor betaalt. Stop met het bezoeken van dit soort idiote bezienswaardigheden.

Aquarium in Barcelona
Aquarium in Barcelona

Het dolfinarium in Nederland – beschamend

Hey @dolfinaruim, lezen jullie even mee? Ook een bezoekje aan het dolfinarium is gewoon niet meer van deze tijd. Dat het park nog mag bestaan in Nederland is mij eerlijk gezegd een raadsel. Gelukkig is dierenleed in het circus inmiddels verboden – maar of er nu een leeuw of een dolfijn door een hoepel springt, is wat dat betreft hetzelfde.

Een dolfijn heeft in het wild een territorium van honderden kilometers nodig om te overleven. Bij het dolfinarium heeft het enkele tientallen meters en vier deprimerende muren om zich heen. Dolfijnen zijn mega-intelligent en worden gewoon depressief van opsluiting, er is al zoveel onderzoek naar gedaan. Er zijn zelfs dolfijnen met zelfmoordneigingen!

Stop er gewoon mee. Betaal er niet meer voor. Pleit voor sluiting. Wanneer jij stopt met het accepteren van deze onzin en er niet meer voor betaalt, zal het door marktwerking geforceerd worden om te sluiten zonder dat daar wetgeving aan te pas hoeft te komen.

Duurzame activiteiten met dieren

Dieren in gevangenschap bezoeken, daar moeten we dus gewoon echt mee stoppen. Maar betekent dat dat je de dieren nooit meer kunt zien? Nee, absoluut niet. Het grote verschil is alleen dat je er wat meer moeite voor moet doen. De Whalesharks in de Filipijnen kan je ook zien tijdens het duiken, zonder dat iemand ze met een bak voer probeert te lokken. Je moet wat meer moeite doen en geluk hebben om ze daadwerkelijk te zien, maar het is zeker mogelijk.

Ga op Safari in Afrika

Voor Olifanten en leeuwen kun je terecht in de natuur van Zuid Afrika. Het Kruger Park en omliggende parken is net zo groot als de oppervlakte van Nederland en heeft de complete big five om te spotten. Alleen zal je door de grote oppervlakte meer moeite moeten doen om ze daadwerkelijk allemaal te zien. Trek hier niet een uurtje dierentuin, maar enkele dagen voor uit.

Ga Whalewatchen op de Azoren

Walvissen, orca’s en dolfijnen spotten doe je niet in het dolfinarium. Deze prachtige dieren spotten, dat doe je op een duurzame manier op de open zee, bijvoorbeeld bij de Portugese eilanden: de Azoren. Geen muren, geen netten of hekken, gewoon in het wild. Lastig? Jazeker. Maar het is het geld en de moeite dubbel en dwars waard. Het is één van de gaafste dingen die ik in mijn leven heb mogen meemaken. Het spotten van een blauwe vinvis op de Azoren.

Dolfin & Whalewatching op de Azoren - Een geweldige ervaring
Dolfin & Whalewatching op de Azoren – Een geweldige ervaring

Niets geeft je zo’n goed gevoel als een groep enthousiaste springende dolfijnen om je heen te zien, in het wild. Mee zwemmend en springend met de speedboot zolang ze het leuk vinden, en weer vertrekken als ze er genoeg van hebben. Zoals het hoort. Ik heb bovenstaande foto zelf genomen, en krijg nog steeds een ach op mijn gezicht als ik eraan terugdenk. Wat een geweldige dieren.

Gebruik je gezonde verstand

Gebruik je gezonde verstand. Als het erop lijkt dat er iets niet klopt, dan is dat vaak ook zo. Moet je een flinke prijs betalen om dieren te zien die niet in het wild leven? Denk dan drie keer na voordat je toezegt. Of laat ik het makkelijker voor je maken: draai je om en loop weg. Motiveer mensen om je heen om hier ook over na te denken. 

Een dagje met het hele gezin naar het Dolfinarium omdat je korting krijgt van de Kruidvat? Zeg gewoon nee!

Alleen samen stoppen we het uitbuiten van dieren in de toeristische industrie, simpelweg door er niet meer voor te betalen.

Wereldreizigers.nl
olifantenritjes - doe het niet
Chris

Chris

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!

~ Travel
Don't feel guilty if you don't know what you want to do with your life
Maybe you'll marry, maybe you won't
Maybe you'll have children, maybe you won't
Maybe you'll divorce at 40
Maybe you'll dance the 'Funky Chicken' on your 75th wedding anniversary
Whatever you do, don't congratulate yourself too much
Your choices are half chance, so are everybody else's
~ Baz Luhrmann

Add comment

Copy link