WERELDREIZIGERS.NL
Home » Afrika » Zuid-Afrika » De 9 must sees in Zuid-Afrika | Alle populaire hotspots

De 9 must sees in Zuid-Afrika | Alle populaire hotspots

Ieder jaar trekt Zuid-Afrika weer wat meer avonturiers zijn kant op, als een onweerstaanbare reuzenmagneet. Het Afrikaanse land met Nederlandse roots maakt dan ook steeds meer naam als favoriet vakantieland. Natuurlijk, het is een paar uurtjes vliegen naar het zuidelijkste deel van het spannende continent Afrika, maar de beloning is er zeker naar! In het land van de inmiddels overleden Mandela staan je meerdere verrassingen te wachten. Beeldschone panorama views langs de ruige kustlijn die de 3.000 km makkelijk aftikt, letterlijke hoogtepunten in de omgeving van Drakensbergen, safaritochten door wereldberoemde National Parks en gelukzaligmakende wijnen die voor je klaar staan in de wijnproeverijen van o.a. Stellenbosch. Zuid-Afrika heeft een geruchtmakende geschiedenis achter de rug, een bezoek aan Robbeneiland is slechts een kier naar het verleden maar daarom niet minder indrukwekkend. Een rondreis door dit land is geweldig en wij helpen je graag op weg door je een overzicht te geven van de belangrijkste must sees in Zuid-Afrika!

Let op: we raden iedereen die naar een land of gebied reist waar mogelijk Malaria voorkomt ook stellig aan om niet zomaar conclusies te trekken uit dit of andere artikelen. Maak altijd een afspraak bij één van de specialisten van Vaccinaties Op Reis of de GGD. De informatie die zij hebben is namelijk altijd up-to-date en daarom kunnen ze je gericht adviseren op basis van de specifieke reisplannen die je hebt.

De 9 must sees in Zuid-Afrika

1. Kaapstad | Tafelberg

Kaapstad
Kaapstad

Geen beter begin denkbaar dan de briljante omgeving van Kaapstad. Duizenden reizigers zullen dit beamen. Niet voor niets wordt Kaapstad door velen gezien als een van de mooiste steden ter wereld. Aan de ene kant de onverstoorbare zee die in de Tafelbaai de rotsachtige oevers kietelt, aan de andere kant de statige Tafelberg waarvan de kenmerkende vlakke top op je neerkijkt vanaf 1.068 m hoogte. Kaapstad doet Hollands aan met huizen en gevels die in ons kikkerlandje niet zouden misstaan. De stad is bovendien één van de drie hoofdsteden van het land, samen met Pretoria en Bloemfontein. De stad is een culturele bestemming waar je je ongegeneerd kan uitleven in een van de vele extreme sports die hier beoefend worden. Pittige hikes, motorritjes, bergbeklimmen, alles is mogelijk. Maar wil je echt het neusje van de zalm? Maak dan een helikoptervlucht over de stad en zijn adembenemende omgeving.

Lees ook: Op vakantie naar Kaapstad, de leukste plekjes op een rij!

2. Robbeneiland | Kaapstad

Robbeneiland
Robbeneiland

Natuurlijk, je wilt het liefst meteen alle prachtige natuur van Zuid-Afrika omarmen. Maar vergeet niet dat het land een luidruchtig verleden achter de rug heeft. Apartheid, rellen, politieke stormen en brandhaarden: nog steeds voelt het land de schade van het verleden. De jarenlange opsluiting van Nelson Mandela is bij vrijwel iedereen bekend. Mandela staat symbool voor onverzettelijkheid en wijsheid. Om een idee te krijgen van het leven van Mandela en zijn onuitputtelijke innerlijke kracht, is een trip naar Robbeneiland een must. Hier zat Mandela 19 jaar vast in cel nr. 5. Het eiland ligt zo’n 7 km voor de kust van Kaapstad en is toegevoegd aan Unesco’s Werelderfgoedlijst. Het eiland en zijn verhaal is inmiddels van ongekende waarde voor de gehele wereldgeschiedenis en hoort daarom absoluut op de lijst met must sees in Zuid-Afrika. Om er te komen, pak je de ferry Sikhululekile die vertrekt van Waterfront.

3. Chapman’s Peak Drive | Kaappunt en Kaap de Goede Hoop

Kaap de Goede Hoop | Must sees in Zuid-Afrika
Kaap de Goede Hoop | Must sees in Zuid-Afrika

Lees ook: De 10 Mooiste Nationale Parken in Zuid-Afrika | Panorama’s en wildlife

Op naar de eerste panoramaroute! En wel de route tussen Kaap de Goede Hoop en Kaappunt. Vooral vanaf Houtbaai tot Kaappunt zorgt deze trip voor ongekende ‘oooohs’ en ‘aaaaaaahs’. De steile rotsen van de magnifieke Tafelberg en de koelblauwe Atlantische Oceaan zijn je vaste reisgenoten op deze route. Uitgekomen bij Kaappunt ben je beland bij een van de meest zuidelijke punten van heel Afrika (Kaap Agulhas ligt nog zuidelijker). Het ‘einde van de wereld’ gevoel is hier wel op z’n plek. Zorg voor een opgeladen smartphone of nog beter: een goede ouderwetse fotocamera. In totaal telt Chapman’s Peak Drive 114 bochten en eigenlijk wil je bij elke bocht het liefst stoppen om een paar foto’s te maken. Wij zeggen, gewoon doen!

Lees ook: Sparen voor een Wereldreis | Stappenplan, doelen en tips

4. Stellenbosch Wijnroute

Stellenbosch
Stellenbosch

Je zou haast vergeten dat Zuid-Afrika ook bekend staat om zijn sublieme wijnen. Om een goed idee te krijgen van de heerlijke smaken die de wijnen hier te bieden hebben, is een trip langs de wijnroute van Stellenbosch een ideale uitkomst. Deze prachtige route die je langs de wijndomeinen van Stellenbosch, Paarl en Franschhoek voert, biedt je naast topwijnen ook een trip door een fabuleuze omgeving. De kust, de wijngaarden en uitgestrekte velden schitteren aan de horizon, het is echt ‘e’en van de must sees in Zuid-Afrika. De wijnproeverijen ontvangen je met alle hoffelijkheid die je mag verwachten. En natuurlijk zal je de route niet verlaten zonder een paar wijnflessen in je bagage.

5. Cango Grotten

Cango grotten
Cango grotten

Op 30 km van het plaatsje Oudtshoorn vind je de Cango grotten, op z’n Afrikaans de Kango Grotte genoemd. Deze grotten werden ooit bewoond door de bosjesmannen van het volk San en zijn wellicht een van de mooiste grotten ter wereld. Je kan een tour van een uur doen en je laten meenemen door de donkere geheimzinnige gangenstelsels. De totale lengte van de grotten beslaat zo’n 5 km. Onderweg kom je langs stalagmieten, stalactieten en schitterende grotformaties. In totaal zijn er 25 kamers ontdekt maar nog steeds worden er nieuwe paden en kamers gevonden. Een tour door dit natuurfenomeen zorgt ervoor dat je een heel ander gezicht van Zuid-Afrika zal zien.

6. Garden route / De tuinroute

Garden Route | Must sees in Zuid-Afrika
Garden Route | Must sees in Zuid-Afrika

De prachtige kustroute tussen de plaatsen Port Elizabeth en George is het decor van de ‘Garden Route’, misschien wel de mooiste van de must sees in Zuid-Afrika. Met gehuurde auto of op een stoere motor cross je 80 km lang langs de Indische Oceaan. De kustlijn zelf is hier omgetoverd tot een beschermd natuurreservaat met de naam Tsitsikamma. De Tuinroute heeft zijn faam te danken aan zijn beeldschone vergezichten en panorama views. Er wordt gezegd dat de kustlijn hier tot de mooiste ter wereld behoort. Couldn’t agree more. De wilde en ruige rotspartijen, de brullende branding en de serene zandstranden zijn de ingrediënten voor een prachtige trip langs deze route. De route komt ook langs de Stormsrivier. Deze rivier mondt uit in de Indische Oceaan. Bij de monding hangt een spectaculaire voetgangersbrug. Voor de echte waaghalzen is deze brug het perfecte einde van een bloedmooie trip.

Lees ook: 24 Must Sees in Afrika | De mooiste plekken voor je bucketlist

7. Durban

Durban
Durban

Tijd voor ontspanning, tijd om te relaxen! Waar beter dan in Durban, de derde stad van Zuid-Afrika? In deze badplaats kan je prima surfen en snorkelen. Durban ligt in een baai die tegen de Indische Oceaan aanschurkt. Het klimaat is hier voortreffelijk. Een subtropische zonnetje en een koel briesje terwijl je heerlijk op een van de surfstranden ligt bij te komen van je reis, wat heeft een mens nog meer nodig! Durban heeft een kosmopolitisch karakter met een binnenstad die bol staat van de leuke winkeltjes, restaurants en barretjes. Maar het zijn vooral de stranden die je aan zullen trekken in Durban. Dolfijnen, zeeleeuwen en pinguïns houden je graag gezelschap in deze ‘Engelse’ kustplaats met allure!

8. Drakensbergen

Drakensbergen | Must sees in Zuid-Afrika
Drakensbergen | Must sees in Zuid-Afrika

Op een paar uur rijden van het plaatsje Durban, dat tegen de grens met Lesotho ligt, vind je de schitterende Drakensbergen. Dit Zuid-Afrikaanse natuurwonder zal je versteld doen staan met adembenemende bergflanken waar je uren kunt rondwandelen. Ook vind je hier een ruig rotsgebergte dat je kan proberen te bedwingen, bergklimmen is hier tenslotte toegestaan. De hoogste bergtop Njesuthi van welgeteld 3408 m hoog, is overal aanwezig en waakt over alle flora en fauna die dit gebergte zo uniek maken. Bezoek zeker het Royal Natal National Park. Hier is een unieke bergflank te vinden tussen alle heuvels, rotspartijen en groene bossen. Deze plek is door de natuur gevormd tot een waar amfitheater. Je moet het zien om te geloven. Wil je een echte totaalervaring? Spring dan in de helikopter voor een onvergetelijke rondvlucht.

9. Krugerpark

Krugerpark | Must sees in Zuid-Afrika
Krugerpark | Must sees in Zuid-Afrika

Tot slot reizen we af naar misschien wel het bekendste park van heel Zuid-Afrika: het Krugerpark. Dat dit de creme de la creme van de must sees in Zuid-Afrika is, hoeven we denk ik niemand uit te leggen. Enkele overdonderende feiten: het park is 380 km lang en 60 km breed. Het totale oppervlak telt maar liefst 20.000 vierkante kilometer. In het park zijn, naast de imponerende Big Five (olifant, leeuw, luipaard, neushoorn en buffel), ontelbaar veel verschillende dieren te vinden. De diversiteit aan flora en fauna is gewoonweg enorm. Natuurlijk moet je hier een safaritocht hebben gedaan. En staar je niet blind op de Big Five, kijk goed rond en misschien spot je wel hyena’s, bavianen, cheetahs, impala’s of nijlpaarden! Het Krugerpark, dat in het noordoosten van Zuid-Afrika ligt, kent verschillende ‘restcamps’ en privé-parken met lodges waar je kan overnachten. Het Krugerpark plus de privé-parken wordt ook wel het Greater Kruger genoemd. De natuur in het park is verbluffend: droge savannes, grillige bergen, bossen en rivieren, je ziet het allemaal voor je neus voorbijkomen.

Ons advies: doe een open-safari met open jeep en beleef de natuur nog intenser. Laat je vergezellen door een gids. Klinkt misschien logisch, maar toch. Een gids ziet, hoort en voelt de Zuid-Afrikaanse natuur en kan je alles vertellen wat je maar wilt weten. Veel plezier in de ‘Wildtuin’ van Afrika!

Lees ook: Vaccinaties voor een Wereldreis | Alles wat je moet weten

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

1 comment

  • Die “dorpie” Durban wat aan Lesotho grens? Durban is ’n yslike stad wat beslis nie aan Lesotho grens nie. Die Drakensberge vorm wel die grens tussen Kwazulu-Natal en Lesotho.

Translate »
Copy link