WERELDREIZIGERS.NL
Home » Zuid-Amerika » Brazilië » Reisinformatie Brazilië – Alles wat je van tevoren moet weten

Reisinformatie Brazilië – Alles wat je van tevoren moet weten

Brazilië.. een immens groot land waar je maanden voor nodig hebt om alles te kunnen ontdekken. Mijn eerste gedachte als ik aan Brazilië denk? Dieren spotten in de Amazone of de Pantanal, caipirinha’s slurpen op Copacabana strand, de waanzinnige stad Rio de Janeiro met een van de zeven nieuwe wereldwonderen Christus de Verlosser en natuurlijk carnaval! In dit artikel vertel ik je alles wat je wil weten voor je een reis naar Brazilië gaat maken.

Lees ook: 20 Must Sees in Zuid-Amerika | Voer voor je Bucketlist ✔️

Over Brazilië

Brazilië ofwel officieel genoemd de Federale Republiek van Brazilië ligt in Zuid Amerika en grenst aan Frans-Guyana, Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru, Bolivia, Paraguay, Argentinië en Uruguay. Het land is zo groot dat het dus aan bijna elk land in Zuid Amerika grenst (behalve aan Ecuador & Chili). Met een oppervlakte van 8,5 miljoen vierkante meter past Nederland maar liefst zo’n 204x in Brazilië. Het is daarmee het 5e grootste land ter wereld (na Rusland, Canada, de Verenigde Staten & China). Het land heeft 208 miljoen inwoners en is daarmee het 6e land ter wereld qua bevolkingsomvang. De hoofdstad van Brazilië is sinds 1960 Brasilia, voor die tijd was dit het veel bekendere Rio de Janeiro. De officiële taal van Brazilië is anders dan in de rest van Zuid Amerika waar voornamelijk Spaans gesproken wordt, Portugees! En als ik zeg Portugees bedoel ik ook Portugees.. met Engels, Spaans of iets anders ga je niet heel ver komen in Brazilië. De munteenheid is de Braziliaanse Real. Waarbij €1,- gelijk staat aan zo’n 6,7 Real.

Beste reistijd voor Brazilië

Om de beste reistijd te kunnen bepalen moeten we het land gaan opsplitsen. Brazilië is namelijk zo groot dat de beste reistijd per bestemming nogal kan verschillen. Verschillende regio’s kennen dan ook verschillende klimaatzones. De meeste regio’s kennen een tropisch of een subtropisch klimaat. De seizoenen in Brazilië liggen andersom. Wanneer het in Nederland zomer is, is het in Brazilië winter en andersom. Aangezien de temperaturen in Brazilië over het algemeen altijd aangenaam zijn door het tropische klimaat dien je vooral rekening te houden met het regenseizoen.

Rio de Janeiro heeft het hele jaar een gemiddelde temperatuur van 25/30 graden Celsius. Vanaf Rio de Janeiro naar het Zuiden toe loopt het regenseizoen van Oktober tot Januari. In het Noord Oosten ter hoogte van Fortaleza begint de regenperiode een stuk eerder, waar met name in Maart & April veel regen valt. In de Amazone valt altijd veel regen aangezien je je hier in het regenwoud bevindt. De Pantanal bezoek je het beste in het droge seizoen. Hieronder een klein overzichtje van de beste reistijden:

 • Noordkust: Juli t/m December
 • Amazone: Mei t/m Augustus
 • Pantanal: April t/m September
 • Rio de Janeiro: Mei t/m September
 • Zuid-Brazilië: Maart t/m Mei & September t/m November
 • São Paulo: Maart t/m Mei & September t/m November
 • Salvador: September t/m Februari

Zoals je ziet verschilt de beste reistijd nogal per bestemming. Het is daarom ook bijna onmogelijk om elke bestemming te bezoeken tijdens de periode van de beste reistijd. Af en toe een regenbui zal je dus voor lief moeten nemen!

Visum voor Brazilië

Om Brazilië te kunnen bezoeken heb je géén visum nodig voor een verblijf tot 90 dagen. Als toerist met de Nederlandse nationaliteit mag je namelijk tot 3 maanden in het land verblijven zonder visum. Wel moet je in het bezit zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is, moet je minimaal 2 lege visumpagina’s hebben in je paspoort en moet je in het bezit zijn van vliegticket, busreis of iets dergelijks waarmee je kunt aantonen dat je het land binnen de toegestane vrije visumperiode weer zal verlaten. In de praktijk wordt er vaak niet gevraagd naar dit uitreisbewijs, echter, wordt er wel gevraagd naar een uitreisbewijs en jij kunt dit niet aantonen? Dan kun je geweigerd worden voor je vlucht of bij aankomst in Brazilië. Mocht je nog geen terugvlucht willen boeken is het ook altijd een optie om een goedkoop bus ticket te boeken uit Brazilië. Zo heb je altijd iets achter de hand just in case.

Wil jij langer dan 90 dagen in Brazilië verblijven? Dan heb je wel een visum nodig. Je kunt je visum dan  

ter plekke laten verlengen bij de immigratiedienst in Brazilië. Wil jij werken in Brazilië? Dan moet je wel op voorhand een werk visum regelen. Meer informatie daarover en hulp bij het aanvragen van een werkvisum gaat gemakkelijk via deze website.

Vaccinaties voor Brazilië

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht voor een reis naar Brazilië. Echter zijn er wel een aantal vaccinaties die zeer aanbevolen worden voor een verblijf tot 3 maanden. Dit zijn de vaccinaties voor Gele Koorts, DTP & Hepatitis A. Mocht je van plan zijn om langer dan 3 maanden in Brazilië te blijven kan dit nog aangevuld worden met andere vaccinaties. Laat je met betrekking tot vaccinaties altijd adviseren door Vaccinaties Op Reis of de GGD. Zij zijn hierin gespecialiseerd! Zij zullen ook alle vaccinaties registeren in je vaccinatiepaspoort dat je weer mee moet nemen op reis. Naast vaccinaties is het ook altijd verstandig om een aantal medicijnen mee te nemen zoals diarreeremmers, DEET, eventueel een klamboe & ORS (tegen uitdroging).

TIP: Begin op tijd met het plannen van je vaccinaties, voor sommige vaccinaties heb je meerdere spuiten nodig met een aantal weken er tussen. Laat dit dus zeker niet tot het laatste moment liggen.

Veiligheid in Brazilië

Brazilië, en met name de grote steden zoals Rio de Janeiro, São Paulo en Salvador staan helaas niet altijd bekend als de meest veilige plekken op aarde. Er heerst hier helaas nog veel criminaliteit zoals berovingen die vaak gepaard gaan met geweld. Vooral in Rio de Janeiro komt dit veel voor. In São Paulo kom je ook ontzettend veel zwervers tegen. Nu zijn zwervers vaak niet ‘vervelend’ echter in São Paulo kon de sfeer soms grimmig zijn omdat er zo ontzettend veel zwervers zijn die samen komen op bepaalde plekken. Ondanks de criminaliteit / armoede moet je je zeker niet laten weerhouden om een reis naar Brazilië te maken. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden om de kans op vervelende situaties te voorkomen (dit geld voornamelijk voor de grote steden):

 • Reis niet na zonsondergang. Probeer het zo te plannen dat je overdag arriveert in de grote stad. Mocht dit niet mogelijk zijn neem dan vanuit de luchthaven of het busstation een taxi of Uber direct naar je accommodatie. Ga niet rondzwerven op straat.
 • Kom na zonsondergang niet meer op het strand.
 • Neem geen waardevolle spullen mee naar het strand. En dan bedoel ik ook echt niks, ook geen telefoon. Het enige wat je nodig hebt is een handdoek, zonnebrand/zonnebril en een kleine hoeveelheid geld om een ligbedje of nog wat te eten/drinken te kunnen kopen. Kijk dat je de sleutel van je accommodatie bij je kunt dragen als je gaat zwemmen, begraaf deze onder je handdoek in het zand of laat hem bij je accommodatie als dit kan.
 • Draag je tas in het openbaar vervoer op je buik.
 • Vraag na bij je accommodatie of er plekken zijn die je beter kunt vermijden. Locals know best! 
 • Ga niet zelf rondstruinen in de achterbuurten (Favela’s). Bezoek ze overigens wel! Heel interessant maar dan wel met een gids.
 • Reis ’s avonds niet alleen.
 • Draag geen opvallende dure sieraden of horloges.
 • Bewaar je paspoort / pinpas / creditcard bij je accommodatie in een kluis. Mocht er iets gebeuren ben je dit tenminste niet kwijt. Heb je geld nodig? Ga dan pinnen vanuit je accommodatie en loop eerst terug om je pinpas/credit card terug te brengen.
 • Reis je met meerdere personen? Neem dan 1 mobiele telefoon mee als je op pad gaat. Mocht er iets gebeuren dan heb je altijd nog een telefoon achter de hand.
 • Mocht je toch in een vervelende situatie terecht komen? Verzet je dan niet. Je eigen veiligheid is meer waard dan wat spullen.

Na dit gelezen te hebben denk je misschien.. laat maar zitten Brazilië máár laat je hier alsjeblieft niet door weerhouden! Brazilië is een fantastisch land en er is zo ontzettend veel moois te ontdekken. Criminaliteit heerst vooral in de grote steden en hier moet je extra op je hoede zijn. In de kleinere (kust) plaatsjes zoals Ilha Grande, Ubatuba, Paraty, Bonito, Iguazu Watervallen of in de Pantanal/Amazone is dit minder aan de orde. Laat je echter niet gek maken. Je wordt niet op elke straathoek beroofd en je hoeft niet non stop over je schouder te kijken. Ben waakzaam maar geniet

vooral ook van al het moois dat het land te bieden heeft! Rio de Janeiro is echt een van de meest geweldige steden die ik ooit bezocht.

Vervoer

Brazilië is een immens groot land. Zo groot dat je voor sommige stukken niet ontkomt aan een binnenlandse vlucht. Voor kortere afstanden kun je gebruik maken van de bus en in de grote steden kun je reizen met de metro of taxi. Wil je gebruik maken van dat laatste ga dan voor Uber. Gemakkelijk en goedkoop!

Binnenlandse vluchten

Voor binnenlandse vluchten kun je het beste gebruik maken van Latam Airlines of GOL. Dit zijn de goedkoopste vliegmaatschappijen in Brazilië voor binnenlandse vluchten. Mocht je plannen hebben om echt veel binnenlandse vluchten te gaan maken kijk dan eens naar de optie van een Airpass. Met de Brazilië Airpass kun je tegen een gereduceerd tarief tot 9 binnenlandse vluchten maken. Het nadeel van een Airpass is wel dat je alle vluchten van te voren vast moet leggen en je dus minder flexibel bent.

Reizen met de bus

Reizen met de bus is ook een uitstekende optie in Brazilië. Je kunt voor langere afstanden bussen boeken die prima vertoeven zijn. Dit zijn meestal grote tourbussen. Kleed je wel lekker warm aan want de airco staat op standje vries. Tickets kun je ter plekke kopen op het busstation of je koopt deze vooraf online. Je kunt dan gebruik maken van de website busbud. Hier kun je gemakkelijk kaartjes kopen. Houdt er wel rekening mee dat je deze tickets vooraf dient uit te printen. Dit kun je vaak bij je accommodatie wel regelen.

Reizen met de Metro

In Rio de Janeiro kun je ook gebruik maken van de metro. Onder deze enorme stad ligt namelijk een enorm metro netwerk. MetroRio is een veilige manier van reizen in de grote stad. Vermijd de metro wel tijdens de avonduren. Op een van de vele stations kun je kaartjes kopen. Hierbij heb je de keuze voor een kaartje per rit, of je koopt een pas die je vervolgens kunt opwaarderen. Een kaartje per rit kost je zo’n €0,50 (per persoon, enkele reis). Dit kaartje voer je in bij het poortje van het perron en ontvang je niet terug. Kies jij voor een opwaardeerpas dan kun je deze opladen met geld en ontvang je deze wel terug na het invoeren bij het poortje. Dit werkt dus eigenlijk net zoals een OV chip kaart. Je kunt 1 pas gebruiken voor meerdere personen, deze mag je gewoon doorgeven aan elkaar.

Budget en Valuta

In Brazilië betaal je met de Braziliaanse Real. Op dit moment staat 1 euro gelijk aan zo’n 6,7 real. Brazilië is helaas niet het goedkoopste land om te reizen in Zuid Amerika. Om een budget te bepalen kun je je reis onderverdelen in een aantal categorieën:

Accommodatie

De prijzen voor accommodaties kunnen nogal wisselen afhankelijk van de bestemming. Zo is de grote stad als Rio de Janeiro is stuk duurder dan ecologisch Bonito. Wanneer je kiest voor een privé kamer in een hostel kun je een prima kamer vinden voor een gemiddelde prijs van zo’n €25,- per nacht. In een slaapzaal kun je al terecht vanaf zo’n €10,- a €15,- per nacht. Ben jij op zoek naar iets meer luxe en gezelligere hostels met meer faciliteiten dan kun je rekenen op zo’n €40 a €50,- per nacht. Kijk voor een verblijf in Rio de Janeiro ook eens naar een AirBnB. Hier kun je vaak leuke appartementjes vinden op een goede locatie voor een prima prijs.

Vervoer

Helaas is Zuid Amerika een van de duurste continenten om op te vliegen. Zo betaal je voor een retourtje Brazilië gemiddeld zo’n €500 a €600,-. Dit zijn vaak vluchten met een overstap in Amerika. Wil je liever een directe vlucht? Dan kun je zo’n €200,- bij de prijs optellen. Houdt er overigens rekening mee dat wanneer je een vlucht hebt via Amerika je hier ook een ESTA voor nodig hebt. Een ESTA kun je gemakkelijk online aanvragen. Voor de langere afstanden met de bus kun je rekenen op zo’n €4 a €5,- per gereden uur (per persoon).

Eten & drinken

Wanneer je ervoor kiest om veel zelf te koken dan kun je rekenen op prijzen zoals in Nederland, iets goedkoper. Probeer goedkope verse producten te scoren op bijv. de markt. Ga jij liever uiteten? Dan kun je een prima hoofdgerecht scoren voor zo’n €10,- a €15,-. Verder heb je in Brazilië ook nog het

concept kilo restaurants. Klinkt héél ongezellig maar valt eigenlijk reuze mee. Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier zelf opscheppen wat je wil eten, middels een enorm buffet. En wordt je bord vervolgend gewogen. Kosten? Ongeveer €1,- per 100 gram.

Excursies

Over het algemeen zijn de excursies in Brazilië niet heel duur. De meeste excursies kosten tussen de €10 en €15,-. Hierin zijn wel een aantal uitzonderingen. Zo is een excursie naar de Pantanal of de Amazone wel serieus duur en zijn ook de tours in Bonito erg prijzig. Zo kostte onze 4 daagse reis naar de Pantanal €825,- (voor 2 personen) en ben je in Bonito voor een tour zoals raften of snorkelen al snel €100 + kwijt. Het is dus aan jou waar je voor kiest!

Hoogtepunten Brazilië

Voor Wereldreizigers.nl schreef ik onlangs al een artikel over de hoogtepunten van Brazilië. Check dit artikel dus ook zeker even! Hieronder noem ik 2 hoogtepunten tijdens een reis door Brazilië:

Rio de Janeiro

Ondanks de negatieve verhalen omtrent criminaliteit is Rio de Janeiro een waanzinnige stad! Deze stad heeft zo ontzettend veel hoogtepunten dat je hier gemakkelijk een week kan verblijven. Denk aan het wereldberoemde strand van Copacabana, het beeld van Cristo Redentor, de Suikerbroodberg en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Op mijn blog schreef ik een uitgebreid artikel over Rio de Janeiro en wat je er allemaal kunt doen.

Dieren spotten in de Pantanal / Amazone

Een van de vele redenen om Brazilië te bezoeken is toch echt wel de vele dieren die je kunt spotten. Brazilië heeft maar liefst 2 prachtige natuurgebieden die zich lenen voor het spotten van dieren. De Amazone is het bekendste gebied voor het spotten van dieren, echter is de Pantanal misschien wel het béste gebied voor het spotten van dieren. Dit komt doordat de Amazone zo ontzettend groen is dat de dieren zich gemakkelijk kunnen ‘verstoppen’ tussen al het groen. In de Pantanal is de natuur meer open en kun je de dieren gemakkelijker spotten. Je keuze kan ook afhangen van welke bestemmingen je nog meer wil bezoeken tijdens je reis door Brazilië. Het plaatsje Manaus vanwaar je excursies kan maken in de Amazone ligt namelijk in het Noord-Westen van het land en de Pantanal ligt in het Zuid-Westen van het land. Om een van beide locaties te bezoeken zal je hoogstwaarschijnlijk een binnenlandse vlucht moeten maken & je portemonnee meenemen!

Ben jij benieuwd naar meer van mijn reiservaringen? Dan kun je mij volgen via mijn website www.travelaway.nl of je kunt me vinden op Instagram via @travelaway.nl. Ik zie je graag daar!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link