Wereldreizigers.nl
Home » Azië » Redenen waarom je absoluut NIET naar Azië wilt reizen

Redenen waarom je absoluut NIET naar Azië wilt reizen

Wanneer je door Azië reist val je van de ene verbazing in de andere. Meestal positief, maar soms ook negatief. De moderne wereldreiziger heeft het doorgaans alleen maar over de positieve kant van Azië, vooral te zien op social media. De mooiste plekjes, de perfecte insta foto’s en altijd maar die zoetsappige plaatjes. Leuk, maar is dat wel de realiteit?

Plan hier je vakantie naar Azië

Cultuur shock

Er zijn namelijk genoeg zaken in Azië die het daglicht niet kunnen verdragen. Sommige (vooral beginnende) reizigers krijgen daardoor te maken met een enorme cultuur shock. In dit artikel proberen we je voor te bereiden op de wereldreis van je leven waarbij je vast en zeker ook in Azië terecht komt. In dit (h)eerlijke, (soms sarcastische) artikel neem ik een aantal verschrikkelijke onderwerpen van Azië onder de loep.

Onderstaand is misschien niet altijd even netjes verwoord, maar dit is wel hoe ik het ervaren heb door de jaren heen. Wil je niet weten wat er zo verschrikkelijk is aan Azië? Lees dan vooral niet verder of neem het met een flinke korrel zout….

Redenen waarom je absoluut NIET naar Azië wilt reizen

Onderhandelen, pingelen en afdingen

Laten we met een makkelijke beginnen. Op het moment dat je ergens één stap binnen zet met je blanke gezichtje, zijn de prijzen al vijf keer over de kop gegaan. In het begin is onderhandelen lastig, je bent niet bekend met de valuta en je hebt geen idee wat het überhaupt zou moeten kosten. Na een tijdje krijg je toch een beetje door hoe om te gaan met de prijzen en het afdingen. Je denkt er zelfs al goed in te zijn en begint het zowaar leuk te vinden!

Handgemaakte zeepjes in Thailand. Prachtig met de hand gemaakt en natuurlijk de volle mep (toeristenprijs) voor betaald

Toch stel je af en toe een controle vraag bij andere reizigers en bevriende locals. Wat hebben zij betaald voor dat souvenirtje of tourtje? En precies daar begint de ellende. Je bent keer op keer bedrogen. Je betaalde na hard onderhandelen nog steeds twee keer zoveel als die andere reiziger en zelfs drie keer of meer zoveel dan de locals. Godverdomme! Vervolgens stap je elke winkel of kraampje vastbesloten binnen met je poker-face om het de volgende keer beter te doen. Helaas lijkt dit al snel een onmogelijke opgave.

Het kost namelijk veel moeite en daar heb je eigenlijk helemaal geen zin in… Je bent op reis en wil daarvan genieten. Je wil gewoon een prijskaartje, betalen en wegwezen. Lekker Hollands. Niet elke keer het gevoel hebben dat je bedrogen wordt, dat is stiekem toch wel fijn.

Schrijf dat voorlopig maar op je buik, want dat gaat in de meeste Aziatische landen gewoon écht niet gebeuren!

Smakken, roggelen, spugen en schijten

Dit verschilt enorm per land en ik het is enorm lastig om dit niet racistisch over te laten komen, maar ik ga het toch proberen. We gaan het namelijk over een bepaalde bevolkingsgroep hebben. Je raadt het waarschijnlijk al: de gemiddelde Chinese tourist. Dan denk je nou dat is geen probleem want ik ben of ga toch niet naar China? HELAAS! De Chinese economie is al jaren booming en ze zijn hier om de wereld over te nemen, te beginnen in Azië zelf. Overal waar je komt in Azië stikt het tegenwoordig van de Chinezen en het wordt de komende jaren vast niet minder.

Chinese toeristen worden zelfs in Azië gevreesd

~ aldus de Hotelmanager in Thailand

Locals, hotel eigenaren en andere reizigers ergeren zich doorgaans enorm aan (een groot deel van) de Chinese toeristen, al zullen ze dat uit respect minder snel laten merken. Toch laten ze hun mening geregeld doorschijnen, wellicht op op een iets soepelere manier dan wij Nederlanders dat doorgaans doen.

Opmerking: voordat ik verder ga wil ik even duidelijk maken dat ik begrijp dat de Chinezen een compleet andere cultuur hebben, dat de normen en waarden daar anders liggen en dat hun opvoeding niet is zoals wij die gewend zijn.

Allemaal leuk en aardig… Maar dat gore gesmak en belachelijke geslurp van de tafel naast je wanneer je net lekker zit te eten, gat-ver-damme! Het is één van die standaard ergernissen in Azië. Daar zit je gewoon echt niet op te wachten als Nederlander. Zit je net lekker aan je toetje? Dan wordt het gesmak doodleuk opgevolgd door een boer zo goor dat je nekharen overeind gaan staan.

Wil je ondanks alles toch in alle rust van je eten kunnen genieten? Ga dan goed voorbereid op reis met een paar goede oordoppen. Ook handig als je buren weer liggen te seksen in dat ‘o zo gezellige’ hostel met alleen een gordijntje ertussen. Brrrrr.

Nee zeggen is onbeleefd

Only in Asia… Ja is ja, en nee is ja. Alles is ja? Hoe zit dat in godsnaam? Om knettergek van te worden. Vooral in Thailand en Indonesië een groot probleem.

Hello, do you know where I can find the nearest ATM?

Een veel gestelde vraag door reizigers. Volmondig zegt men ‘Yes’ en vervolgens probeer je erachter te komen waar die ATM dan wel niet mag staan. Vanuit hunzelf komt er niet veel uit, dus je wijst maar in een richting en vraagt; ‘Is it this way?’. Waarop meneer of mevrouw netjes antwoord met ‘Yes, yes, yes.’Als beginner maak je de domme fout om het meteen te geloven en sta je een uur later ergens midden in de jungle nog te zoeken naar die verrekte pinautomaat.

Stel dan ook altijd de controlevraag! Wijs ook nog eens in één of twee andere richtingen en stel dezelfde vraag! This way? Or that way? Je zal geregeld merken dat overal ‘ja’ op wordt gezegd en dat je eigenlijk nog geen centimeter verder bent gekomen.

Route vragen in Azië: Yes yes yes. This way yes yes.
Yes yes yes. This way yes yes.

In sommige landen in Azië is het onbeleefd om ‘nee’ te zeggen. Super handig!

~ Chris

Het zit namelijk zo: in sommige landen in Azië is het onbeleefd om ‘nee’ te zeggen, vooral tegen vreemden. Regelmatig zal je merken dat er ja wordt gezegd terwijl eigenlijk nee wordt bedoeld. Dit geldt niet alleen voor vragen over je route. Ook in restaurants wanneer je het verkeerde vlees op je bord hebt liggen zal je merken dat het nagenoeg onmogelijk is om deze te ruilen met wat je daadwerkelijk besteld hebt.

Wanneer je je hostel vraagt om een taxi te regelen voor je rit naar het vliegveld? Geen probleem! Men zegt volmondig ‘Yes’ maar vervolgens is dit vaak helemaal niet geregeld. Hebben ze je een ontbijt on-the-go beloofd ‘s morgens om 6 uur, omdat je zo vroeg uit moet checken voor je vlucht? Laat me je dan vast vertellen dat de kans groot is dat je honger gaat lijden de volgende dag.

Comfort zones bestaan niet

Waarom sta je tegen me aan, en stop met duwen! In westerse landen respecteert men je comfort zone, je personal space. Meestal is dit een halve meter tot een meter die men van je af gaat staan wanneer ze tegen je praten of naast je staan in een tram of openbare ruimte. Gooi die hele gedachte maar overboord zolang je in Azië bent. Sta je ergens in de rij, dan voel je nog net niet z’n geslachtsdeel tegen je achterwerk aanduwen. Veel scheelt het in ieder geval niet.

Of die hand die je ineens op je schouder voelt, van degene achter je in de rij. Lichtjes wordt je naar voren geduwd en dat die hand er tot je grote verbazing oneindig blijft liggen! Vol verbazing en opgekropte agressie kijk je boos achterom om te zien welke idioot het in zijn kop haalt om je aan te raken en te duwen, maar dan krijg je ineens een vriendelijke glimlach van een bejaard vrouwtje van 1 meter 50… Boos worden lijkt ineens geen optie, dus accepteer het maar gewoon.

Dan is er nog het openbare vervoer… Wat een feest. In de tram of metro worden zoveel mensen naar binnen geperst dat je ongetwijfeld omringd wordt door gore zweetoksels. Je voelt mensen aan alle kanten tegen je aan leunen. Ze ademen de knoflook lucht in je gezicht en als je pech hebt blaffen ze hun rokershoestje tussendoor ook nog even vol in je smoelWelkom in Azië!

Het gigantische plastic probleem in Azië

Eigen foto: apen die elke ochtend de achtergelaten vuilniszakken op de Rinjani vulkaan in Indonesië doorspitten
Eigen foto: apen die elke ochtend de achtergelaten vuilniszakken op de Rinjani vulkaan in Indonesië doorspitten

Tot slot een iets minder sarcastisch maar een daadwerkelijk giga-probleem… In Azië zijn echt gigantisch veel prachtige plekken te vinden. Natuur wereldwonderen, grotten, watervallen, jungles en bounty eilandjes met de meest prachtige stranden. Dat is waarvoor je naar Azië gaat. Dát is wat je wilt zien.

Maar wanneer je bij aankomst op idyllische bestemmingen waarover je al zoveel gelezen hebt, erachter komt dat het bezaaid is met plastic flesjes, zakken en andere troep?

Dan doet dat pijn.

Wanneer je met moeite een foto kan schieten zonder alle troep op de voorgrond is dat frustrerend. Niet alleen voor je foto, maar gewoon omdat je je realiseert dat men gewoon echt de natuur om zeep helpt zonder dat ze het door lijken te hebben.

Onderstaande foto bewijst maar weer eens in welke wereld we leven. Dit schattige krabbetje kwam voorbij gewandeld tijdens ons ontbijt bij Canareef Resort op de Malediven. Ze heeft een huisje van plastic gevonden, een triest gezicht als je het mij vraagt.

Lees ook: Tips voor een plasticvrije reis | 9x duurzame must-have bagage items

Krab met een huisje van plastic
Krab met een huisje van plastic

Onwetendheid en mentaliteit

Wanneer je dan aan een willekeurige local vraagt waarom er zoveel plastic op de oevers van de rivier ligt, dan legt men je in Indonesië doodleuk uit dat het binnenkort wel weer een keer hard gaat regenen.

De rivier ruimt alle troep vanzelf weer op – het moet alleen even hard gaan regenen

~ aldus een willekeurige local op Bali, Indonesië

Sorry, WAT??? Aan de ene kant wil je lachen maar diep van binnen is het gewoon om te huilen. Je wil eigenlijk flink boos worden maar realiseert je dat ze gewoon niet beter weten. Of dat het ze gewoon niets uitmaakt. Hoe dan ook, het gigantische plastic probleem in sommige landen raakte me hard, met name in Thailand en Indonesië.

Om je een idee te geven van de omvang van het probleem: ik maakte tijdens onze reis in Indonesië opnames van één van de mooiste plekken ter wereld, de Rinjani vulkaan. Helaas is deze bucketlist-waardige plek compleet vervuild. Het hele nationale park ligt vol met plastic en er heerst een enorme rattenplaag. Je ziet het in de foto en de video hieronder.

Wanneer je dit ziet tijdens je reis door Azië begin je allerlei dingen in je hoofd te halen. Om het op te ruimen bijvoorbeeld. Maar waar is het onderwijs, afvalmanagement en steun vanuit de overheid? Die is er gewoon niet. Ondertussen vestigen we al onze hoop maar op het Ocean cleanup project van de Nederlander Boyan Slat (klik). Misschien zet dat ooit zoden aan de dijk.

Tot die tijd moeten we zelf maar het goede voorbeeld geven. Want ja… buiten deze (soms sarcastische) minpunten van Azië is en blijft het mijn favoriete continent om naartoe te reizen.

Plan hier je vakantie naar Azië

Avatar foto

Chris

Owner of Wereldreizigers.nl | Discover the world!
– Travelled 3+ months per year, 10 years in a row
– Travelled a year in USA & Canada in 2022

Stubborn & decisive world traveller
– Life is short, make the most out of it in literal sense.
– Never take no for an answer.
– If you think about it, DO IT!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link