Wereldreizigers.nl
sardinië
Home » Europa » Italië » Naar Sardinië tijdens corona met auto of camper | Zo doe je dat!

Naar Sardinië tijdens corona met auto of camper | Zo doe je dat!

Afgelopen weken was Sardinië de eerste Italiaanse regio welke corona code ‘wit’ toebedeeld had gekregen. Oftewel, met uitzondering van afstand houden en verplicht een mondmasker dragen, waren alle coronamaatregelen opgeheven! Wij – van Vandemics – zijn daarom snel naar het e”een-na-grootste eiland van Italië afgereisd om deze parel te ontdekken. Helaas is de kleurcode vanaf 22 maart weer veranderd naar oranje, wat gelijk staat aan een “medium” lock-down. Toch delen we graag met jullie, hoe je met de camper of auto naar Sardinië kunt afreizen zodat je klaar kunt staan zodra de kleurcodering weer wordt afgeschaald!

Wat je vooraf moet regelen

Wij hebben aardig wat tijd gespendeerd om uit te zoeken wat er nodig is voor de oversteek. Onderstaande lijst is wat wij hebben moeten regelen, maar kijk voor de zekerheid naar de meest actuele informatie op de websites van Sardinië en op die van de bootmaatschappij.

  • Een bootticket. Er zijn meerdere partijen die tickets verkopen, maar onze ervaring is dat de website van de Grimaldi rederij veruit de goedkoopste is. Een enkele reis voor 2 personen, een privé kamer met badkamer én camper kostte voor ons in totaal EUR 120. De boottocht duurt circa 12.5uur.
  • Een negatieve coronatest. Wij vertrokken vanaf Barcelona en daar hebben we via deze Democatest online een afspraak gemaakt. De website heeft geen Engelse variant, dus Google Translate heeft ons geholpen.
De boot van Barcelona naar Sardinië
De boot van Barcelona naar Sardinië

Onze PCR test kostte EUR 60 per persoon. In Nederland krijg je je corona uitslag op dezelfde dag, maar in Barcelona krijg je hem pas een dag later per email toegestuurd. Houd hier dus rekening bij het plannen van je test mee met de datum waarop je met de boot wilt vertrekken;

Achteraf bleek dat een corona sneltest ook voldoende was geweest. Naast het feit dat je de uitslag binnen een half uur geprint en al meekrijgt, kost deze slechts EUR 30;

En mocht om een of andere reden de PCR test of de sneltest in Spanje niet lukken, dan kun je nog altijd een sneltest laten afnemen op het moment dat je van de boot afstapt. Maar in dit geval gaven wij de voorkeur om er zeker van te zijn dat ze ons niet zouden weigeren op de boot, dus daarom hebben wij de corona test vóór vertrek afgenomen.

De campers staan tussen de vrachtauto’s | Met de boot naar Sardinië
De campers staan tussen de vrachtauto’s
  • Een ‘self-declaration form for travel to italy from abroad’. Dit formulier moet je invullen en geprint meenemen. Zie hier de link naar het formulier;
  • Een ‘self declaration to be completed in block letters and present it during check-in operation’. Dit formulier invullen en geprint meenemen. Dit formulier moet je afgeven bij het inchecken (zie de sectie hieronder met tips voor de boottocht);
  • Jezelf online aanmelden bij Sardinië; in feite om aan te geven dat je er aan komt, hoe je gaat reizen en wat je contactgegevens zijn. Dit kan via een app of via een website. Ook deze website hebben we met hulp van van Google translate ingevuld, want helaas bestond er geen Engelstalige variant.

En niet onbelangrijk om te vermelden: ieder persoon die de reist maakt, moet deze formulieren invullen.

De boottocht van Barcelona naar Sardinië duurt 12.5uur​
De boottocht van Barcelona naar Sardinië duurt 12.5uur

Temperatuurmetingen

Naast het hebben van een negatieve corona uitslag wordt er zowel aan de Spaanse als Italiaanse kant van de bootreis gecontroleerd op lichaamstempratuur. Er komt er medewerker langs alle voertuigen om dit uit te voeren met het welbekende “voorhoofd apparaatje”, hier hoef je niets voor te doen.

Tips voor de boottocht

  • De bootmaatschappij geeft aan dat je minstens 2 uur van tevoren aanwezig moet zijn. Onze ervaring is dat een uur ook nog ruim voldoende is. Campers en auto’s gaan namelijk als laatste aan boord;
  • Vergeet niet bij de balie van de bootmaatschappij nog in te checken, ook al heb je al boekingsbevestigingen welke op naam staan. Bij het inchecken krijg je bijvoorbeeld de sleutel tot je kamer. Dit verplicht inchecken staat nergens vermeld;
  • Je kunt besluiten geen kamer te boeken waardoor je een stoel (zoals bij een vliegtuig) aangewezen krijgt. De overtocht kost dan slechts EUR 38 per persoon (excl. voertuig). Er zijn door de hele boot verspreid bankjes waar je alsnog kunt slapen. Wij zagen zelfs mensen in de kinderspeelplaats slapen.
Een standaard kamer op de boot van Barcelona naar Sardinië
Een standaard kamer op de boot van Barcelona naar Sardinië

Corona controles op Sardinië

Na de temperatuurmeting – als je de boot afgereden bent – word je geleid naar een parkeerplaats achter een kantoor. Hiermoet je met je paspoort en je corona uitslag naar een tafel lopen, waar je beide documenten dient te tonen. En dat is het. Het enige dat de douanebeambte zei was “Ok. Bye” en we konden weer terug naar de camper lopen. Geen stempel, geen aparte uitgang van de tafel waar de controle uitgevoerd werd. Gewoon tegen de mensenstroom inlopen, de camper starten en op naar het heldere water met de witte zandstranden!

Met de camper op Sardinië ​
Met de camper op Sardinië

Extra tip: wil je graag naar Sardinië met kinderen? Lees dan de tips met de mooiste plekken in de blog van Reiskoe.nl.

vandemics

VANDEMICS - Adriaan & Sandra
? Van Life in Pandemic Times
? We travel Europe with our little camper van named Fordtress!
1️⃣ One year sabbatical
? Currently in Spain

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link