Wereldreizigers.nl
Home » Reistips » Deze 7 tips zullen je volgende vlucht comfortabeler maken

Deze 7 tips zullen je volgende vlucht comfortabeler maken

Reizen met het vliegtuig kan ongemakkelijk zijn. Lange wachttijden op de luchthavens en uren moeten stilzitten in kleine vliegtuigstoelen. Vermoeid en gefrustreerd betaal je vaak veel meer dan je zou moeten betalen voor eten, drinken of gemakken. Na jaren reizen en ontelbare uren onderweg besloot ik deze praktische gids samen te stellen om je te helpen de valkuilen van vliegreizen te vermijden en van je reis te genieten. Hier zijn 7 tips waarmee je kunt zorgen dat je een vlotte en comfortabele vlucht hebt. Zowel in het vliegtuig als vooraf op het vliegveld!

Lees ook: Skyscanner | Hoe je (veel) geld kunt besparen op vluchten

1. Breng je eigen eten en koffie mee

Eten op luchthavens en aan boord van binnenlandse vluchten is duur – vaak het dubbele van de kosten die je normaal zou betalen. En hoewel maaltijden meestal gratis zijn op internationale vluchten, is de kwaliteit erg wisselvallig. Het is altijd beter om voorbereid te zijn op tegenvallers. Breng je eigen gezonde snacks mee. Noten, muesli repen en wanneer mogelijk: vers fruit. Smeer van tevoren één of 2 goed belegde broodjes en pak deze goed in. Je weet maar nooit wanneer je ze nodig hebt.

Overweeg ook om wat zakjes thee en (goede) instant koffie mee te nemen. Heet water is vaak gratis op het vliegveld dus je bespaard zomaar weer 10 euro als je zelf even een instant coffee zet. Ook in het vliegtuig komen theezakjes en instant coffee weer van pas. De koffie in het vliegtuig wordt vaak lang warm gehouden wat de smaak absoluut niet ten goede komt. Vraag heet water, gebruik je eigen instant koffie, veel lekkerder. Ook drink je gewoon je eigen thee in de smaak die jij lekker vindt.

2. Neem voldoende mondkapjes mee

Een mondkapje, iets waar we voorheen nooit aan dachten en tegenwoordig niet zonder kunnen. Iedereen is anno 2021 wel gewend om er één in de zak te hebben. Toch zie ik in de praktijk vaak dat men vaak gebruikte, vieze, opgepropte mondkapjes uit de zak trekken om even aan ‘de verplichting’ te voldoen. Gatver!

Mondkapjes worden tijdens het dragen elke keer vochtig en het vuil vanuit je zakken, van je handen en de buitenlucht blijft daarom extra goed plakken. Het lijkt soms wel dat men wil besparen op mondkapjes en dat terwijl je op een vliegveld zit met een vliegticket waarvoor je 1000 euro hebt betaald, haha.

Goede medische mondkapjes zijn tegenwoordig echt niet duur meer en wanneer je op reis gaat kun je er het beste een aantal meenemen, of bijvoorbeeld een doosje met 50 stuks. Met een kleine voorraad heb je altijd een schoon mondkapje bij je en kom je ook niet in de verleiding om er 10 euro per stuk voor te betalen op het vliegveld…

3. Breng je eigen waterfles mee

Neem een lege waterfles mee om door de beveiliging te komen en vul hem dan bij de waterfonteinen of vulpunten op de luchthaven. Vier euro betalen voor een flesje water, we zijn er allemaal al veel te vaak ingetrapt, nietwaar?

Als je je eigen waterfles in het vliegtuig hebt bespaar je niet alleen geld, je blijft gehydrateerd zonder te vertrouwen op de soms trage service van de stewardessen. Ook bespaar je weer onnodig veel weggegooide kleine plastic of papieren bekertjes.

4. Kies de juiste creditcard

Als je je vlucht boekt via een creditcard van een luchtvaartmaatschappij, krijgt je extra voordelen tijdens het vliegen. Je krijgt meestal voorrang bij het instappen, zodat je in het vliegtuig kunt stappen voordat alle bakken boven je hoofd vol zijn met handbagage. Je kunt ook kortingen krijgen op aankopen tijdens de vlucht en extra vergoedingen krijgen voor het geval je vlucht wordt geannuleerd of je bagage niet komt opdagen.

Sommige premium-kaarten geven je zelfs toegang tot luchthavenlounges, wat een tussenstop oneindig comfortabeler kan maken. Je krijgt ook uitstekende service van het personeel in de lounges als je vlucht is geannuleerd en je moet omboeken. Je bent immers een vaste klant!

Lees ook: Bankzaken, bankrekeningen en creditcards voor je wereldreis

5. Pak strategisch in

Denk strategisch na voordat je vertrekt. Hoe ga je je tijd doorbrengen? Als je een tas incheckt, zorg er dan voor dat je de items die je tijdens de vlucht wilt gebruiken in je handbagage laat. Het is frustrerend om je oordopjes in je ingecheckte tas te hebben gestopt wanneer je ze in het vliegtuig nodig hebt, of dat ze he-le-maal onderin je handbagage liggen.

Entertainment zoals films en series tijdens de vlucht kan een goede afleiding zijn van urenlange verveling. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden echter geen entertainment, of in ieder geval niet waarin je geïnteresseerd bent. Neem je eigen films en series mee om er zeker van te zijn dat je tijdens de vlucht bezig kunt blijven. Je kunt bijvoorbeeld tegenwoordig van tevoren al afleveringen en films downloaden op je tablet op telefoon met Netflix. Maak daar gebruik van!

Lees ook: Dark Tourist | Reizen naar meest bizarre & gevaarlijkste plekken ter wereld

Als je je reis begint met een goed boek, goede muziek en een paar favoriete tv-programma’s of films zal je merken dat je vlucht een stuk sneller voorbij gaat. Je kunt ook gratis podcasts op je telefoon opslaan of betalen voor audioboeken. Met de audioboekservice van Audible is je eerste boek gratis, probeer het eens!

Zorg er tot slot ook voor dat je elektronica is opgeladen en klaar is voor gebruik. De meeste vliegtuigen hebben tegenwoordig wel USB opladers, maar het zal jou weer net gebeuren om een vliegtuig te treffen zonder oplader en een lege accu.

6. Maak je klaar om te gaan slapen

Slapen in een vliegtuig is een andere manier om de tijd snel voorbij te laten gaan, al is dat voor veel mensen lastig. Ook ik heb jaren lang niet kunnen slapen in vliegtuigen, maar oefening baart kunst! Neem de spullen mee die je nodig hebt om te slapen, inclusief een oogmasker (of gebruik anno 2021 een extra mondkapje, werkt net zo goed!), oordoppen, slaapmiddelen en een nekkussen om echt comfortabel te worden. Een jas of vest kan indien nodig ook dienst doen als kussen of deken. Zorg ervoor dat je deze spullen al hebt vóórdat je op het vliegveld bent. Een nekkussen op de luchthaven kan drie keer zoveel kosten als in een gewone winkel.

Bewaar alles wat je tijdens je vlucht nodig hebt in een kledingzak of kleine tas onder je stoel, zodat je er gemakkelijk bij kunt en niet je stoel uit hoeft als je slaperig bent.

Lees ook: Vijf expert tips om lekker te slapen in het vliegtuig

7. Probeer gevoel voor humor te hebben

Luchthavens kunnen geweldige plekken zijn om mensen te kijken. Je krijgt de mensheid in actie te zien in zijn vele kleurrijke hoedanigheden. Het is natuurlijk vervelend om beperkt te zijn in je bewegingen en lange tijd vast te zitten in muffe lucht. Onthoud waar je het allemaal voor doet! Je krijgt een van de meest bevrijdende dingen te zien. Je vliegt, het uitzicht kan bizar mooi zijn, je ziet vreemde mensen, je gaat naar een volgende gave bestemming! Everything will pass, zo ook deze lange vlucht.

Door jezelf voor te bereiden op een goede reis en een positieve houding aan te nemen, kun je reizen met het vliegtuig niet alleen comfortabeler maken, maar zelfs plezierig. Happy flights!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

1 comment

 • English:
  Hello!

  Do binoculars help against fear of flying?

  Norwegian
  Hallo!

  Hjelper en kikkert mot flyskrekk?

Translate »
Copy link