WERELDREIZIGERS.NL
Home » Reistips » Verantwoord reizen, hoe doe je dat? | 7x duurzame tips

Verantwoord reizen, hoe doe je dat? | 7x duurzame tips

Als wereldreiziger reis je het liefst elke maand naar een nieuwe bestemming, maar die passie voor reizen heeft ook een grote impact op het milieu, de lokale bevolking en dieren. Lees je vooraf niet alleen in over de cultuur en bezienswaardigheden van jouw bestemming. Bereid je reis ook goed voor om zo verantwoord als mogelijk te kunnen reizen met deze 7 duurzame tips.

1. Denk na over je vervoersmiddel

Moet je een lange afstand afleggen en is lopen of fietsen dus geen optie? Kies dan voor het openbaar vervoer. Uit ervaring kunnen we zeggen dat reizen met het openbaar vervoer al een bezienswaardigheid op zich is. Je hebt interactie met de lokale bevolking, leert meer over hun cultuur (en soms kijk je je ogen uit), kunt genieten van het uitzicht én bovendien is reizen met het openbaar vervoer ook een stuk goedkoper.

Oké, het gaat meestal allemaal wel iets langzamer, maar avontuur is gegarandeerd. Als wereldreiziger wil je nu eenmaal niet voor de makkelijke weg kiezen en dat is helemaal in lijn met verantwoord reizen.

Met de trein reizen door Sri Lanka
Met de trein reizen door Sri Lanka

2. Vlieg alleen als dat echt nodig is

Tijdens mijn rondreis door Azië ben ik vaak mede-wereldreizigers tegengekomen die bijvoorbeeld vanuit Vietnam naar Cambodja vlogen. Iemand die een béétje research doet over de route naar een volgende bestemming weet dat er ook andere (duurzamere) opties zijn. Zo reis je bijvoorbeeld in 7 uur met de lokale bus van Ho Chi Minh City (Vietnam) naar Phnom Penh (Cambodja) voor zo’n € 40,-.

Kies je voor het vliegtuig? Dan belast je het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als een reis met het openbaar vervoer. Reken er tevens op dat je meer dan € 200,- kwijt zult zijn. Vlieg daarom alleen als het écht nodig is. Een populaire backpack route die ik zelf heb afgelegd is: MyanmarThailandLaosVietnamCambodjaMaleisiëSingapore, waarbij je 7 landen kunt zien zónder te vliegen.

In Indonesië / Filipijnen kun je eiland-hoppen met de (slaap)boot
In Indonesië / Filipijnen kun je eiland-hoppen met de (slaap)boot

Lees ook: Top 10 | Wat zijn de goedkoopste landen voor een wereldreis?

Wanneer je dicht bij de grensovergang overnacht, zullen er meer dan genoeg aanbieders zijn die openbaar vervoer regelen naar het naastgelegen land. Meestal eindigt dit in een ervaring die je zal bijblijven, want dat gaat natuurlijk niet altijd perfect. Via land een grensovergang passeren is ook veel leuker, omdat je dan direct een indruk krijgt van het land waar je zult gaan reizen.

Tip: Pak je bagage twee keer in. Denk bij de tweede keer goed na of je de items in je bagage écht nodig hebt tijdens je reis. Een lichte bagage is namelijk ook verantwoord reizen. 

Denk eens na hoeveel kilo dit zal schelen in bijvoorbeeld een vliegtuig als iedereen zoveel zou inpakken. Vervoersmiddelen hebben dan minder brandstof nodig en zo draag je heel gemakkelijk je steentje bij. 

Natuurlijk is het een win-win als je niet hoeft te sjouwen met een zware tas.

3. Compenseer je CO₂ uitstoot

Reis je veel? Denk er dan eens over na om je CO₂ uitstoot te gaan compenseren. Bij het kopen van je vliegticket kun je meestal direct aangegeven of je je vlucht wil compenseren. Vliegtickets.nl doet dit bijvoorbeeld in samenwerking met Trees for All die verdere ontbossing van de aarde tegengaat door wereldwijd nieuwe bomen te planten. Maar je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar initiatieven die jij wil steunen.

Persoonlijk ben ik laaiend enthousiast over de tassen van GOT BAG. Zij werken samen met de organisatie Coral Gardeners. GOT BAG en Coral Gardeners hebben één ding gemeen: ze zetten zich volop in voor het welzijn van de oceanen en alles wat hierin leeft.

Coral Gardeners is een organisatie die zich inzet voor de bescherming van koraalriffen, door nieuw koraal te kweken en te planten. Als reiziger ben je ongetwijfeld op de hoogte van het grote belang van koraalriffen. De laatste 30 jaar is bijna de helft (!) van al het koraal verdwenen. Bedreigingen zijn onder andere de opwarming van de aarde, overbevissing, sleepnetten en vervuiling. Wanneer er sprake is van vervuiling, komt de organisatie GOT BAG in actie.

Netflix kijktip: ‘Chasing Coral’ & ‘David Attenborough: A Life On Our Planet’

Tot op heden heeft GOT BAG ongeveer 490 ton(!!) plastic uit kustgebieden en de zee verzameld om op deze manier te voorkomen dat het plastic in de oceaan beland. Dit oceaanplastic wordt gebruikt om de tassen te maken.

GOT BAG Rolltop in de kleur warm sand
GOT BAG Rolltop in de kleur warm sand

Niet alleen loop je dus met een mooie, praktische tas tijdens je reis.  De rugzak bevat maar liefst 3,5 kg oceaanplastic én bij aankoop adopteer je automatisch een koraal in Frans-Polynesië. Iets waar je trots op kunt zijn en waar je je travel buddies bewust van kunt maken tijdens het reizen!

Handige laptop hoes die in de tas zit verwerkt, maar je ook los kunt gebruiken.
Handige laptop hoes die in de tas zit verwerkt, maar je ook los kunt gebruiken.

4. Slaap en eet zo lokaal mogelijk

Vermijd massatoerisme door allereerst kritisch te kijken naar je bestemming. Ligt de bestemming vast? Kies voor verantwoord reizen, door zo lokaal mogelijk te slapen en te eten.

In het plaatsje Muang Ngoy in Laos vind je alleen maar homestays
In het plaatsje Muang Ngoy in Laos vind je alleen maar homestays

Ik heb de beste herinneringen overgehouden aan homestays. Je bent dan te gast bij een familie i.p.v. een super luxe, onpersoonlijk hotel. Je steunt hiermee de lokale bevolking en leert zo ontzettend veel over hun levensstijl, wat een grote bijdrage kan leveren aan jouw ervaring van een land.

Eten kopen bij locals in Myanmar
Eten kopen bij locals in Myanmar

Het fijne van homestays is dat ze je ook nog eens kunnen voorzien van de beste tips. Hoe je de menigte vermijdt en de pareltjes in de buurt die niet op Google staan vermeld. Pareltjes als in must-sees en bovendien pareltjes waar je lokaal kunt eten. Vaak zóveel lekkerder! Onbetaalbaar als je het mij vraagt en iets wat we met z’n allen dus in stand moeten houden.

5. Koop bewust souvenirs

Denk na over de plek waar je souvenirs shopt en wát je koopt. Ga allereerst niet naar grote shoppingmalls, maar koop lokaal. Koop bij de straatverkopers die uren spenderen aan het creëren van prachtige souvenirs en weet wanneer je moet stoppen met afdingen.

Souvenirs shoppen in Vietnam
Souvenirs shoppen in Vietnam

Je wil niet degene zijn die hen dat klein beetje winst dat ze maken, ook nog ontneemt. Check ook goed wát je koopt. Verantwoord reizen houdt in dat je géén souvenirs koopt waar dierenleed aan te pas is gekomen en de kettingen met schelpjes, laat je liggen.

6. Steun geen dierenleed

Tijdens mijn eerste reis naar Azië had ik geen idee. Ik wilde ontzettend graag oog in oog staan met olifanten en ik had ook aardig wat uurtjes gezocht naar een park waarbij de dieren heel goed behandeld werden en ritjes op de rug verboden waren. Toch weet ik nu veel beter…

Een foto van hoe het wél moet: olifanten spotten in het wild in Sri Lanka
Een foto van hoe het wél moet: olifanten spotten in het wild in Sri Lanka

Dieren horen niet als toeristische attractie ingezet te worden. Olifanten worden jong weggehaald bij hun moeder en hardhandig getraind om te leren luisteren. Of dit bij elke organisatie van toepassing is, dat weet je natuurlijk niet. Een excuus dat ze goed behandeld worden is géén reden om aan activiteiten met dieren mee te doen. Je kunt er namelijk niet zomaar vanuit gaan, want je kunt het niet controleren. En uiteraard gaan ze je dat ook niet vertellen.

Zie je apen aan kettingen in Marrakech? Word je een kopje Luwak koffie aangeboden in Bali? Of zit een kamelen- of olifantenrit in jouw excursiepakket? Zeg nee!

Lees ook: Reisroute door Bali in 2, 3 of 4 weken | Alle must-sees en reistips

7. Verminder je plastic verbruik

De hoeveelheid plastic die elk jaar wereldwijd wordt geproduceerd, is binnen de duur van één mensenleven explosief gestegen: Van 2 miljoen ton in 1950 tot 368 miljoen ton in 2019. Naar verwachting zal de productie nog verder stijgen naar zo’n 600 miljoen ton in 2025(!!).

verantwoord reizen

Het is dus een understatement dat veel landen te maken hebben met een plastic probleem. Het ergste is dat de lokale bevolking zich vaak niet eens bewust is van de gevolgen van al dat plastic afval. Iets waar wij als wereldreizigers het goede voorbeeld in kunnen geven. Door bijvoorbeeld beach clean-ups te organiseren of tijdens het hiken al het zwerfafval in een tasje mee te nemen.

Het goede voorbeeld geef je ook door zelf zo weinig mogelijk plastic afval te produceren. Verreweg het meeste plastic, bijna 40%, wordt gebruikt voor verpakkingsmateriaal. Pak je backpack daarom in met onderstaande items die ervoor zorgen dat je plastic-vrij én dus verantwoord kunt reizen.

  • Bamboe rietjes (hier te koop).
  • Shampoo / conditioner bar (hier te koop).
  • Katoenen wereldreizigers tas (hier te koop in onze webshop).
Ongebleekte katoenen Ecru tas met het Wereldreizigers.nl logo
Ongebleekte katoenen Ecru tas met het Wereldreizigers.nl logo
  • Herbruikbare drinkfles en/of waterfilter (hier te koop).
  • Reis bestekset (hier te koop).
  • Tandpasta tabletten (hier te koop).
  • Zero-waste deodorant (hier te koop).

Heb je zelf nog goede of fijne duurzame tips om verantwoord te reizen? Deel ze met ons in de reacties!

Avatar foto

Ilse & Nick

ILSE & NICK - OUR TRAVEL LIFE
♥️ Travel addicts from #netherlands
? Chasing adventures & creating memories
? Home, dreaming where to go next
✉️ [email protected]

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link