Wereldreizigers.nl
Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten » St. Augustine, Florida | Roadtrip USA (10)

St. Augustine, Florida | Roadtrip USA (10)

Na alweer een prachtige zonsopkomst direct aan zee waren we wel weer toe aan historie en cultuur. We houden wel van een beetje afwisseling. We zijn de afgelopen dagen verder naar het zuiden gezakt en hebben een plekje gevonden midden in St. Augustine, de oudste nederzetting van Amerika. We hebben hier slechts één nacht gestaan, omdat St. Augustine een vrij kleine stad is die je gemakkelijk in een dag kunt ontdekken.


De ultieme rondreis door Noord-Amerika

Dit artikel is onderdeel van een grote rondreis van één jaar door de Verenigde Staten en Canada in 2022, met een Nederlandse 4×4 camper die we zelf hebben verscheept… Het is een bucketlist-waardige en een once-in-a-lifetime ervaring geweest om nooit meer te vergeten.

De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl
De ultieme roadtrip route door Amerika en Canada | Wereldreizigers.nl

We schreven bijna 100 artikelen over deze ultieme rondreis. Hieronder een handig overzicht in 5 uitvouwbare categorieën.

1. Voorbereiding
2. Hoogtepunten & Reisroutes
3. Steden & bezienswaardigheden (A-Z)
4. Nationale Parken & Monumenten (A-Z)
5. Plan hier je vakantie naar Amerika

Waar we overnachten

We hebben dit keer in het midden van het oude centrum van St. Augustine overnacht. We vonden ook deze plek weer via iOverlander waarbij diverse kampeerders aangaven dat zij zonder problemen één nachtje konden verblijven op deze plek, welke direct aan het water ligt. Overdag betaal je hier van 8 tot 5 uur 3 dollar per uur, maar na 5 uur is het parkeren gratis. Ook zijn er geen borden te bekennen waarop staat dat je na deze tijd niet mag parkeren.

Onze plek in het centrum van St. Augustine, direct aan het water. En ja, we staan een beetje schuin :)
Onze plek in het centrum van St. Augustine, direct aan het water. We staan een beetje scheef 🙂

Na een rustige avond en nacht (waarbij ik zag dat de politie een paar keer voorbij reed…), werden we wakker en keken uit over het water. Natuurlijk starten we de dag ook vandaag weer met zonsopkomst en een verse bak koffie!

Koffie bij zonsopkomst aan het water in St. Augustine
Koffie bij zonsopkomst aan het water in St. Augustine

Koffie die ik overigens heb gezet met ons eigen waterfilterfiltersysteem en onze elektrische waterkoker van 2200 watt die worden aangestuurd door de Ecoflow Powerstation. Het zijn de luxe gemakken die we hebben in onze 20 jaar oude camper!

Na de koffie was het tijd om de stad te gaan verkennen, maar voordat we hierover vertellen eerst even een beetje informatie en historie over de stad.

Over St Augustine | De oudste stad van de VS

St. Augustine is een plaats in de Amerikaanse staat Florida en valt bestuurlijk gezien onder St. Johns County. De stad werd in 1565 gesticht door de Spaanse admiraal Pedro Menéndez de Avilés.

St. Augustine is daarmee de oudste stad of nederzetting in Amerika en de plek ademt daardoor historie. Het grote fort om de nederzetting destijds te beschermen en de smalle, Europese straatjes zijn daar het levende bewijs van.

En waar je ook gaat in St. Augustine, de kans is groot dat je oog in oog komt te staan ​​met de Amerikaanse geschiedenis. Naast smalle geplaveide straatjes en koloniale architectuur, vind je hier ook veel gebouwen in Romaanse stijl.

Cathedral Basilica van St. Augustine

Hoewel de belangrijkste trekpleister hier de overvloed aan bezienswaardigheden zijn die dateren uit de Spaanse bezetting, biedt de oude stad ook andere vormen van vermaak.

Denk aan verschillende boetieks, eetgelegenheden, locaties voor livemuziek en kunstgalerijen. Voor reizigers met kinderen is het St. Augustine Pirate & Treasure Museum ook de moeite waard om te bezoeken.

Shopaholics kunnen de kans om St. George Street te bekijken niet voorbij laten gaan. En als je eenmaal klaar bent om te ontspannen, pak je je spullen en ga je naar het strand. Zoals met veel kustplaatsen in Florida, biedt St. Augustine uitstekende toegang tot de Atlantische Oceaan. Hier is vrijwel het het hele jaar door zonneschijn!

Castillo de San Marcos

Castillo de San Marcos is het oudste fort in de Verenigde Staten en is mogelijk wel de meest bekende bezienswaardigheid van St. Augustine. We bezochten eerder al het fort in Amelia Island en zijn daarom van plan om dit fort ook van dichtbij te gaan bekijken, maar…

…Tot onze verbazing is de entree voor dit fort een slordige 15 dollar per persoon! Mocht je een fort zoals deze nog nooit van binnen hebben gezien, ga er dan absoluut voor! Wij vinden 30 dollar + taxes echter te duur voor een half uurtje vermaak (en we hebben er al talloze gezien) en maken daarom dit keer een rondje om het fort heen.

Vlakbij de ingang van het fort zag ik nog wel deze prachtige vogel! Geen idee wat voor ´n vogel, maar mooi is hij zeker.

Als iemand weet naar welke vogel we hier precies kijken, laat het me weten in de comments! Ik ben erg benieuwd
Als iemand weet naar welke vogel we hier precies kijken, laat het me weten in de comments! Ik ben erg benieuwd
De vogel vliegt weg bij Castillo de San Marcos
De vogel vliegt weg bij Castillo de San Marcos

Flagler College | St. Augustine

Van alle universiteiten die ik ooit heb gezien in de wereld, is Flagler College misschien toch wel de mooiste. Wat een bizar mooie entree en binnentuin! Ik werd er gewoon even stil van… Dat terwijl de studenten op elektrische steps om me heen zoefden om de les te halen (het was iets na 08:00u). Toen iedereen naar binnen was zag ik mijn kans om even snel een video te maken.

Ik wilde dolgraag naar binnen, omdat de prachtige lobby en de rest van het gebouw geweldig zouden moeten zijn… Het lijkt echter helaas een trend te worden tijdens deze reis, want ik mocht er niet in. Het gebouw was in verband met examens verder gesloten voor het publiek. Ik kwam dus helaas niet verder dan de voorkant en de eerste binnentuin met fontein.

Flagler College | St. Augustine
Flagler College | St. Augustine
Flagler College | St. Augustine
Flagler College | St. Augustine

Het is hier namelijk normaal gesproken toegestaan om vrij rond te lopen en er zijn zelfs tours beschikbaar die je alles vertellen over de architectuur en de historie. Zonde!

Lightner Museum

Toen ik mezelf 180 graden omdraaide stond daar nog een prachtig gebouw: het Lightner Museum. Ook hier werd ik direct getrakteerd op nog meer pracht en praal, maar ook de harde werkelijkheid.

Lightner Museum | St. Augustine
Lightner Museum | St. Augustine

Terwijl ik een foto neem van de fontein met het achterliggende gebouw, zie ik twee daklozen hijsen aan een crackpijp. Het is nog steeds vroeg in de ochtend en er is verder niemand te bekennen. De mannen zien dat ik ze bezig zie daar op het bankje en ik denk; niets van aantrekken en lekker doorlopen.

Ik kwam iets dichterbij en één van de mannen sprak me aan. Ik verwacht direct dat ze iets van me willen, een dollar ofzo… Tot mijn grote verbazing word me juist iets aangeboden!

Lightner Museum | St. Augustine
Lightner Museum | St. Augustine

Want de mannen hebben de grootste schik daar op het bankje, kijkend naar die gekke toerist (ik dus) die in zijn uppie hier foto’s maakt in de vroege ochtend.

“Hey man, if you want a hit from the crackpipe: it’s free for tourists because we have plenty over here.”

Er komt nog wat gebrabbel achteraan met gelach tussendoor. Zijn vriend komt ondertussen niet meer bij van het lachen. Terwijl ze het goedlachs nogmaals aanbieden en mij verzekeren dat ik niet bang hoef te zijn en het daadwerkelijk gratis is, sla ik het vriendelijk af. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik met de situatie aanmoet maar grappig was het wel. De mannen hadden duidelijk lol waardoor de ongemakkelijke situatie omdraaide in iets grappigs.

Ik bedank de twee heren en vervolg mijn weg.

“See ya later, dude!”

St. George Street (lijkt wel een pretpark)

Ik vervolg mijn wandeling daarna richting St. George Street. Dit is namelijk ’the place to be’ in St. Augustine volgens enkele locals die ik eerder sprak in Florida. Vol goede moed ga ik er in de vroege ochtend heen, omdat het de avond ervoor gewoon niet was gelukt om een fatsoenlijke foto te maken vanwege de drukte.

Drukte in St. George Street | St. Augustine
Drukte in St. George Street | St. Augustine

Deze straat lijkt namelijk wel een pretpark! Alles draait hier om toeristen en kinderen. IJsjes, goedkope souvenirs, levende standbeelden en nog meer van dat soort dingen. Malou en ik hadden het daarom de avond ervoor na een half uur wel gezien. Wij houden daar gewoon niet zo van…

Maar helaas heb ik ook deze ochtend pech, want de straat is bezaaid met daklozen die nog liggen te slapen en/of net wakker worden. Het is maar een smalle straat van pakweg 300 meter en toch zie ik er een stuk of 20 liggen hier, bizar!

Gewoon rondwandelen door de stad

Ik besluit daarom mijn verlies te nemen en er maar het beste van te maken. Ik wandel nog willekeurig maar wat rond in St. Augustine terwijl Malou de camper gaat parkeren op de grote parkeerplaats. Malou heeft op deze vroege ochtend namelijk even geen zin in een wandeling, wat natuurlijk prima is. Toedeloe!

Malou met de 4x4 camper in St. Augustine
Malou met de 4×4 camper in St. Augustine

Terwijl ik de zon zie opkomen achter de brug in de verte, besef ik dat St. Augustine echt twee gezichten heeft. In de middag en avond lijkt het wel een kermis en in de nacht en ochtend is het bezaaid met daklozen. Ik heb dit helaas al vaker gezien in Florida. Gelukkig lijden de daklozen hier niet onder het weer, want de temperatuur is hier ook ’s nachts erg aangenaam.

De opkomende zon boven de brug van St. Augustine
De opkomende zon boven de brug van St. Augustine

Ik maak nog een rondje door de stad terwijl ik wat foto’s maak en geniet ondertussen van een straatmuzikant die prachtig zijn instrument bespeelt.

Tijd om te vertrekken

Na slechts één dag hebben we het eigenlijk wel gezien in St. Augustine. Flagler College mocht ik niet in, enkele musea zijn gesloten en de hotspot van de stad, St. George Street, is voor ons iets té toeristisch om van te kunnen genieten. Toch ben ik blij dat we er even geweest zijn. Op naar de volgende bestemming! (en we doen onderweg nog even de was…)

In de volgende blog bezoeken we o.a. Welaka State Forest waar we een heerlijke wandeling maken in de natuur en kennismaken met Mike, een aardige Amerikaanse oorlogsveteraan. Daarna rijden we door naar Ocala State Forest waarbij ik bijna de camper total-loss rijd tijdens een kort off-road avontuur vol met blubber en kuilen.

Je leest er alles over in de volgende blog!


Plan hier je vakantie naar Amerika


Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Avatar foto

Chris

Owner of Wereldreizigers.nl | Discover the world!
– Travelled 3+ months per year, 10 years in a row
– Travelled a year in USA & Canada in 2022

Stubborn & decisive world traveller
– Life is short, make the most out of it in literal sense.
– Never take no for an answer.
– If you think about it, DO IT!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link