Wereldreizigers.nl
Home » Antarctica » Antarctica | 5 redenen om morgen te boeken!

Antarctica | 5 redenen om morgen te boeken!

Als continent wat vrijwel volledig bedekt is met een ijskap en wordt omringd door de Atlantische Oceaan, Indische Oceaan en Grote Oceaan is Antarctica het koudste gebied op aarde. Antarctica is daarmee met afstand het koudste, meest winderige en droogste continent ter wereld. De laagste temperatuur die ooit is gemeten op een hoogvlakte kwam uit op een weerzinwekkende -93,2 °C. Aangezien de meeste mensen bij een Nederlandse winter al bibberen snappen we volledig dat dit continent misschien niet als eerste in je hoofd opkomt bij een brainstorm voor je volgende vakantiebestemming.

Daar gaan we nu verandering in brengen! Antarctica is net als het beklimmen van het dak van de wereld in Tibet en Nepal, echt een bucketlist dingetje. Ondanks de extreme omstandigheden, bruist het van het leven. Bekijk de video bovenaan de pagina om 5 minuten te ervaren hoe het is om op het meest afgelegen continent ter wereld te reizen.

Nog steeds niet overtuigd? Dan hebben we hieronder nog 5 redenen voor je, waarom je absoluut naar Antarctica wilt!

1. Pinguïns aaien

Ondanks de lage temperaturen is er langs de kusten veel leven te bekennen. Het continent herbergt 8 pinguïnsoorten, die goed uitgerust zijn om te overleven in de barre omstandigheden. Hun verenpek laat geen water door, daarnaast zorgt een laagje dons voor de nodige warmte. Onderhuids hebben ze een flinke laag vet, wat naast verwarming ook dient als reservevoedsel.

Lees ook: Boulders Beach: de leukste pinguïn hotspot van Kaapstad

Pinguïns in Antarctica
Pinguïns in Antarctica

Ook zijn er zo’n 6 soorten robben aan te treffen, die een aantal jaar geleden bijna waren uitgestorven door stropers. Tegenwoordig worden de dieren beschermd door de “Convention for the Conservation of Antarctic Seals”, wat inhoudt dat er maar een bepaald aantal mag worden gevangen voor wetenschappelijk onderzoek. De zee wordt qua afmetingen gedomineerd door walvissen, al staan veel soorten op uitsterven. Landen als Japan maken veel misbruik van het feit dat de grootste zoogdieren op aarde nog gevangen mogen worden voor de wetenschap.

walvis antarctica
Een walvis in Antarctica

Als laatste grote groep zijn er ook nog 40 soorten vogels te vinden, die zich door de hoeveelheid water genoodzaakt zien om in groepen te overleven op het land. Voor insecten is het veelal te koud, waardoor de enige beestjes maar zo’n 2 mm groot zijn en zich nestelen in de vacht van andere dieren om te overleven. Wat je moet doen om een van deze dieren te zien? Hop in een bootje of ga kamperen! Een mooi gebied hiervoor is Paradise Bay / Harbour.

2. Marathons? Piece of cake!

Prachtige ijssculpturen in Antarctica
Prachtige ijssculpturen in Antarctica

Of het nu een goed voornemen is of omdat je altijd al een sportief typje bent geweest: op Antarctica hoef je je geen zorgen te maken over je lichaamsbeweging. Polar Running Expeditions biedt maar liefst 3 opties aan: de Antarctic Ice Marathon, Half Marathon (beiden in november) en de Antarctic 100k (januari). Die laatste is, natuurlijk, een wandeltocht. Waar de eerste edities plaatsvonden in 2005 staat het marathonrecord van vorig jaar op de naam van de Belg Marc de Keyser. Hij liep de 42,2 km in 4:12:21. Er deden 56 mensen mee, afkomstig uit 18 landen. Om deel te nemen aan een van de marathons moet je wel diep in de buidel tasten: volledig georganiseerde deelname kost je zo’n €11.500. Tissues en sokken inbegrepen.

Lees ook: Spitsbergen | IJzingwekkende schoonheid op de Noordpool

De organisatie Polar Running Adventures houdt ervan om het hardlopen naar een hoger niveau te tillen; naast Antarctica hebben ze ook de North Pole Marathon en Volcano Marathon (Atacama woestijn, Chili). Daarnaast dagen ze de die-hards uit met de World Marathon Challenge, waar je over een periode van 7 dagen de 7 marathons loopt op 7 continenten.

3. Badderen in de natuur

Het vulkanische eiland Deception Island is door de ondergelopen krater een veilige haven voor schippers. Deze plek was vroeger populair onder robbenstropers. De laatste uitbarsting was in 1970, toch is er geen menselijk leven te vinden in dit gebied. Desondanks is het eiland tijdens de Antarctische zomer een toeristenattractie door de heetwaterbronnen die zijn veroorzaakt door de vulkanische warmte.

4. Weinig andere toeristen

De weersomstandigheden op dit werelddeel (in de winter dalen de temperaturen naar -50 tot -60) maken leven niet bepaald makkelijk. Doordat het gebied maar twee seizoenen kent staat de zon het ene halfjaar (zomer) bijna de hele dag aan de horizon, waar het er in de winter vrijwel de hele dag donker is. De ‘bevolking’ wordt geschat op zo’n 1000 mensen, al zijn dit geen permanente bewoners.

Een aantal regeringen heeft onderzoeksstations, zoals het Amerikaanse McMurdo Station. Het station ligt op het meest zuidelijke puntje op het eiland Ross, zo’n 3500 km ten zuiden van Nieuw-Zeeland. Het onderzoeksgebied kent een haven, 3 luchthavens, een heliport en meer dan 100 gebouwen.

Hierdoor zijn wetenschappers en lokale bewoners (die helpen met vracht etc) de enige menselijke aanwezigheid die Antarctica opeist. Het continent is wel een populair gebied voor cruises, waardoor er in bepaalde maanden wel kleine hordes mensen aan land komen. Als je mensen wel graag wilt laten weten dat je in Antarctica bent geweest kun je met gemak een ansichtkaartje sturen, deze stempelen ze graag voor je af in een klein kantoortje in Port Lockroy.

5. Ongeëvenaarde foto’s

De grootste reden waarom je het in je hoofd zou halen om naar Antarctica te gaan is natuurlijk de natuur. De populairste bezienswaardigheid is het Lemaire Channel; een passage van 11 km lang die wordt geflankeerd door steile ijsschotsen en gletsjers. Dit is dan ook de ideale plek om je camera tevoorschijn te halen en te genieten van het uitzicht. Boten die hier varen wekken door de bewegingen in het water vaak de aandacht van bultruggen en orka’s, die vervolgens besluiten de boot voor een tijdje te vergezellen.

Walvissen in Antarctica
Walvissen in Antarctica

Naast het Lemaire Channel is ook de Ross Ice Shelf geen onbekende. Dit ijsplateau is met zijn oppervlakte van 482,000 km² het grootste van de wereld. Om even een vergelijking te maken: dat is dus ongeveer zo groot als Frankrijk. Het plateau bestaat uit 7 gletsjers en is vernoemd naar de marineofficier James Clark Ross, die het gevaarte in 1841 ontdekte.

Ongeëvenaarde foto’s op Antarctica
Ongeëvenaarde foto’s op Antarctica

Als je ondanks de kou nog genoeg energie over hebt is een klim naar Observation Hill zeker de moeite waard. Deze 230 meter hoge heuvel grenst aan het eerder genoemde McMurdo Station en wordt beklommen voor het prachtige uitzicht. Rond 1912 werden hier de lichamen gevonden van de laatst overgebleven onderzoekers van het team van marineofficier Robert Falcon Scott, die vanuit Engeland twee expedities naar Antarctica leidde. Later bleek dat de lichamen en tenten werden gevonden onder een 23 meter dikke laag ijs. Om de mannen te eren werd er een bijna 3 meter hoog houten kruis neergezet, waar hun namen in werden geschreven.

Muts op, handschoenen aan en gaan!

Avatar foto

Wereldreizigers

Wereldreizigers.nl means 'World Travellers' in Dutch. Get inspired, get onboard!

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link