23.3K Followers

Home » Campers » Full-time wonen en reizen in camper | Welke camperverzekering kies je?

Full-time wonen en reizen in camper | Welke camperverzekering kies je?

In ons vorige blog hebben jullie kunnen lezen dat we onze camper gevonden hebben. Inmiddels hebben we onze camper opgehaald! Het is belangrijk dat je camper verzekerd is voordat je hem gaat ophalen. We zijn er achter gekomen dat er veel aspecten zijn waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een camperverzekering. Het is belangrijk dat de verzekering die je kiest goed past bij je wensen en de manier van reizen.
Een verzekering is niet zomaar afgesloten. Het is verstandig je goed in de voorwaarden te verdiepen en verschillende verzekeringen te vergelijken.

Lees ook: We gaan ons huis verkopen en zijn op zoek naar een camper!
Lees ook: Huis verkocht en camper gekocht | Onze camper features

Ook de veiligheid in de camper is essentieel. Heb je bijvoorbeeld wel gedacht aan een rookmelder? Mocht je van plan zijn ook een camper aan te schaffen, hieronder alvast een aantal tips.

Is een camperverzekering verplicht?

Ja, een camperverzekering is verplicht. Een camper is een motorrijtuig en je bent dus verplicht om deze minimaal WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) te verzekeren.

Waar let je op bij het kiezen van een camperverzekering?

Welke dekking kies je?

Welke dekking kies je voor je camper? Een camper moet dus minimaal WA verzekerd zijn. Hierbij wordt alleen de schade vergoed die je aan andere personen of andere voertuigen aanricht. Je kan ook extra dekking kiezen; WA beperkt casco of een allrisk verzekering. Het is altijd de moeite waard om de verschillen te bekijken en te berekenen. Bedenkt voor jezelf wat de leeftijd en waarde is van de camper en welke dekking je daarbij vindt passen.

Camperverzekeringen vergelijken
Camperverzekeringen vergelijken
Ons advies
NKC Camperverzekeringen
5.0

De NKC wil je volop laten genieten van de mooiste campertrips. Het gevoel van vrijheid en plezier, waarbij je nergens aan hoeft te denken. Zelfs niet als je je camper verhuurt!

Pluspunten:
 • Verzekerd vrijwel elke camper
 • Dekt ook verhuur van camper
 • Uitgebreide pechhulp
 • Woon-werkverkeer standaard meeverzekerd
 • 3 jaar aankoopwaardegarantie zonder taxatie

Verzekering uitbreiden

Je kan bovenstaande verzekering(en) ook uitbreiden. Hierbij kan je denken aan rechtsbijstand, ongevallen-inzittenden verzekering, maar ook een inboedel, reis-, en/of annuleringsverzekering. Kijk goed in de voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij welke kosten er door welke verzekering gedekt worden en tot welk bedrag. Ga ook bij jezelf na of je bijvoorbeeld ergens nog een doorlopende reis- en annuleringsverzekering hebt lopen.

Kosten premie verzekering

Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen is op internet te vinden wat de premiekosten zullen zijn. Bij sommige is dit helaas niet het geval. Wij hadden voor onszelf een lijstje gemaakt met de punten die voor ons belangrijk waren en welke verzekeringen wij wilden afsluiten. We hebben tevens een aantal verzekeringsmaatschappijen gebeld om onze vragen te stellen. Hierna hadden we een goed beeld en wisten wij welke verzekering en bij welke maatschappij wij deze wilden afsluiten. Als je een verzekering afsluit kan je ervoor kiezen om hem direct op die dag in te laten gaan.  

Het kan zijn dat als je je verzekering uitbreidt, je in aanmerking komt voor een pakketkorting. Vraag hiernaar! De kosten van de premie zijn van meerdere factoren afhankelijk, zoals de waarde van de camper, het bouwjaar, de leeftijd van de verzekeringsnemer, het aantal schadevrije jaren dat is opgebouwd, de postcode en de hoogte van het eigen risico.

Verzekeren kost geld
Verzekeren kost geld

Schadevrije jaren

Het heeft geen zin om een hoger aantal schadevrije jaren in te vullen in de hoop dat je hierdoor meer korting krijgt. De verzekeringsmaatschappij zal vragen om een bewijs van het aantal schadevrije jaren. Hiervoor kan je bijvoorbeeld de polis van je autoverzekering aanleveren waar de schadevrije jaren op vermeld staan.

Postcodegebied

De verzekeringsmaatschappij kijkt naar de postcode vanuit waar de camper verzekerd is. Het risico op diefstal en inbraak is in een stad vaak groter dan op bijvoorbeeld op het platteland. Ondanks dat je niet alleen met je camper in je eigen postcode gebied zal rijden, zal de premie wel afhankelijk zijn van het postcodegebied waar de camper verzekerd is.  

Taxatie

Het kan zijn dat er door de verzekeringsmaatschappij geëist wordt dat de camper getaxeerd wordt. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen kunnen ze een taxatie zelf regelen. Een taxatie wordt vooral gevraagd bij zelfgebouwde campers. Hier kan een wachttijd voor zijn en het is belangrijk om hier dan rekening mee te houden. Wij hebben een bestaande camper en deze hoefde voor de verzekering niet getaxeerd te worden.

Extra sloten en een Bearlock

De verzekeringsmaatschappij kan eisen stellen wat betreft de sloten. Vaak zijn de standaard sloten op de camper niet voldoende en zullen er extra maatregelen genomen moeten worden. Dit kunnen extra sloten zijn op alle ramen en deuren of een BearLock om de versnellingsbak heen die de schakelbak blokkeert.

Aantal dagen en kilometers

Let goed op het aantal dagen dat je aaneengesloten mag reizen met de camper. Dit is per verzekering erg verschillend. Vrijwel altijd wordt ‘permanente bewoning’ niet toegestaan.

Kijk ook naar het aantal kilometers die gereden mogen worden. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen zit er een maximaal aantal kilometers aan wat er gereden mag worden in een bepaalde periode.  

Dekkingsgebied

De verzekering geldt bij de meeste verzekeringsmaatschappijen in heel Europa. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen mag je ook naar andere landen buiten Europa, bijvoorbeeld Marokko. Het is dus belangrijk stil te staan bij de bestemmingen waar je van plan bent naartoe te gaan. Vallen deze in het dekkingsgebied?

dekkingsgebied verzekering
Welke landen vallen in het dekkingsgebied?

Woon-werkverkeer

Het is per verzekeringsmaatschappij verschillend of je de camper voor woon-werkverkeer mag gebruiken.

Camper verhuren

Mocht je van plan zijn je camper ook te gaan verhuren is dit ook een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Dit wordt niet door elke verzekeringsmaatschappij toegestaan. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen mag je de camper niet verhuren of soms alleen aan familie of kennissen. Bij anderen is dit weer geen probleem (of er hangt een periode aan vast).  

Pechhulp

Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen is pechhulp bij de premie inbegrepen. Belangrijk is om te kijken welke hulp inbegrepen is. Is dit vervangend vervoer, een hotelovernachting of wegsleepregeling? Je kan je verzekeren voor pechhulp bij de camperverzekering. Je kan ook voor een andere partij kiezen zoals de ANWB. Let er ook op of de dekkingen voor het binnen- en buitenland zijn.

Stalling in het buitenland

Stel dat je naar Nederland moet reizen wegens onverwachte (familie)omstandigheden, bijvoorbeeld een overlijden. Ga je dan met de camper of kies je voor het vliegtuig? Het is fijn om te weten of je camper ook verzekerd is in een stalling in het buitenland en voor welke periode.  

Vliegreis
Vliegreis

Europees schadeformulier

Het is aan te raden een Europees schadeformulier in te camper te hebben. De verzekeringsmaatschappij kan aan de hand van de gegevens die zijn ingevuld op het schadeformulier bepalen wie er schuldig is aan de gemaakte schade en wat de waarde hiervan is. Een Europees schadeformulier wordt verstrekt door de verzekeringsmaatschappij.

Wegenbelasting

Voor een camper betaal je minder wegenbelasting dan voor een auto. Een kampeerauto/camper komt in aanmerking voor het kwarttarief. Voor een camper betaal je een kwart van het tarief wat je per drie maanden voor een auto moet betalen met hetzelfde ledige gewicht.

Als je een nieuwe camper koopt, een camper importeert of een bus verbouwd tot camper moet je een aanvraag doen voor het campertarief. Als je een camper koopt bij een dealer regelen zij vaak de aanvraag hiervoor. In ons geval is dat helaas niet gedaan en we zijn blij dat we zelf op de hoogte waren van deze regeling.

Wij hebben zelf een aanvraag ingediend bij de belastingdienst voor het kwarttarief. Hiervoor moet je een aantal formulieren invullen en foto’s toevoegen van de binnenkant van de camper. De belastingdienst stelt voor het kwarttarief een aantal eisen zoals een vaste kook- en slaapgelegenheid, een vaste tafel en minimaal twee vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten. De aanvraag wordt door de belastingdienst na ontvangst in behandeling genomen. De afhandeling kan een week of 6 duren.

Wegenbelasting betalen ontkom je niet aan met een camper - wel kom je in aanmerking voor het kwarttarief
Wegenbelasting betalen ontkom je niet aan met een camper – wel kom je in aanmerking voor het kwarttarief

Veiligheid

Brandblusser

In een aantal Europese landen is een brandblusser in de camper verplicht. Zorg dus dat je er altijd één bij je hebt die nog houdbaar is. Vaak is de houdbaarheid van de kleinere flessen voor in een (kampeer)auto minder lang geldig. De landen waar een brandblusser verplicht is zijn: Polen, België, Griekenland en Turkije.

Kijk voor de meeste recente informatie op het internet of vraag ernaar in bijvoorbeeld de campingwinkel, hier hangt vaak informatie. Verplicht of niet; het is altijd verstandig om een brandblusser in je camper te plaatsen.

Tip: bij Obelink zijn compacte brandblussers te koop die je aan een wand kunt bevestigen.

Soms is een brandblusser verplicht
Soms is een brandblusser verplicht

Rookmelder

Het is aan te raden een rookmelder op te hangen in je camper. Het betreft een kleine en er is in principe maar één vluchtweg. Het is dan goed om tijdig te weten als er sprake is van rookontwikkeling. Kies in een camper voor een rookmelder met een batterij met een lange levensduur. Als de batterij op is zal de rookmelder gaan piepen. Vervang deze dan direct!

Een rookmelder in de camper is niet verplicht, maar kan wel levensreddend zijn. Bekijk hier het aanbod van rookmelders op Bol.com – vanaf 10 euro kan een dergelijk apparaatje al je leven redden.

Een rookmelder

Koolmonoxidemelder

Je kan er ook voor kiezen naast een rookmelder een koolmonoxidemelder op de hangen.
Er wordt gezegd dat je deze het beste boven je bed kan ophangen. Koolmonoxide is geur- en kleurloos, kan zich snel verspreiden door een kleine ruimte en kan er zelfs voor zorgen dat je niet meer wakker wordt als je ligt te slapen. De koolmonoxidemelder zal afgaan als hij koolmonoxide detecteert zodat je tijdig de camper kan verlaten. Veiligheid voorop!

Koolmonoxidemelders zijn iets duurder dan een reguliere rookmelder. Ze zijn hier vanaf ongeveer 20 euro te koop.

Lees ook: Op reis? Deze reisverzekering heeft corona (Covid-19) dekking!

Ons advies
NKC Camperverzekeringen
5.0

De NKC wil je volop laten genieten van de mooiste campertrips. Het gevoel van vrijheid en plezier, waarbij je nergens aan hoeft te denken. Zelfs niet als je je camper verhuurt!

Pluspunten:
 • Verzekerd vrijwel elke camper
 • Dekt ook verhuur van camper
 • Uitgebreide pechhulp
 • Woon-werkverkeer standaard meeverzekerd
 • 3 jaar aankoopwaardegarantie zonder taxatie
profielfoto reizendoenwesamen

Reizendoenwesamen

Hi! Wij zijn Stefan (28) en Laura (27) en al ruim 11 jaar een stel, echte jeugdliefdes dus! We staan op het punt om het roer om te gooien. We gaan ons huis verkopen, nemen ontslag op ons werk en gaan voor onbepaalde tijd op reis. Ben je nieuwsgierig naar ons avontuur? Neem hier dan regelmatig een kijkje, tot snel!

9 comments

 • Hoi! Voor de (meeste) verzekering(en) heb je een woonadres nodig. Er is veel informatie op het internet te vinden, bij verzekeraars, andere reizigers e.d. Fijne reis!

 • Hi, Veel plezier met jullie camper. Hoe hebben jullie de Camper dan verzekerd ?
  Ik heb ook mijn huis verkocht, camper gekocht, maar verzekering op een briefadres is moeilijk. Hoor graag van jullie.

 • Hi,

  Wens jullie veel plezier en succes met de camper. Hebben jullie op basis van een briefadres dan een verzekering kunnen afsluiten ?

 • Hi,

  Wens jullie veel plezier en succes met de camper. Hebben jullie op basis van een briefadres dan een verzekering kunnen afsluiten ? Heb ook mijn huis verkocht en wil een jaar (max. 8 maanden buitenland) gaan reizen.

 • NKC verzekert je niet als de camper op naam van de zaak staat. Zoals in mijn geval, als reisschrijver en – fotograaf.

 • Wat een goede informatie. Heel handig voor beginnende reizigers.

 • Wat hebben jullie dat grondig uitgezocht zeg! Top! En augustus komt steeds dichterbij……..😋

 • Uitgebreide en overzichtelijke info, handig voor mensen die hiernaar op zoek zijn! Succes met jullie verdere voorbereidingen 👍

Geschreven door:

profielfoto reizendoenwesamen

Reizendoenwesamen

GEZOCHT

REIS CHECKLIST

✔️ Deze reisverzekering dekt óók oranje gebieden.
✔️ Vergelijk en boek de goedkoopste vliegtickets.
✔️ Bespaar en boek alvast de leukste activiteiten.
✔️ Meerdere hotels? Boek dan met 20% Genius korting.
✔️ Bespaar en reserveer je vliegveld parkeerplaats.
✔️ Roadtrip? Vergelijk en boek een voordelige huurauto.
✔️ Reis voorbereiden? Scoor een praktische reisgids.
✔️ Backpack of koffer nodig? Aanbiedingen hier.
✔️ Kadootje? Ik geef 500 keer 10 euro weg!

Translate »
Copy link