Wereldreizigers.nl
Home » Campers » Reizen met camper (4) | Camperverzekering full-time wonen en reizen

Reizen met camper (4) | Camperverzekering full-time wonen en reizen

In ons vorige blog hebben jullie kunnen lezen dat we onze camper gevonden hebben. Inmiddels hebben we onze camper opgehaald! Het is belangrijk dat je camper verzekerd is voordat je hem gaat ophalen. We zijn er achter gekomen dat er veel aspecten zijn waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een camperverzekering. Het is belangrijk dat de verzekering die je kiest goed past bij je wensen en de manier van reizen.
Een verzekering is niet zomaar afgesloten. Het is verstandig je goed in de voorwaarden te verdiepen en verschillende verzekeringen te vergelijken.

Lees ook: Reizen met camper (1) | Onbepaalde tijd op reis: even voorstellen!
Lees ook: Reizen met camper (2) | Huis verkopen en zoeken naar camper
Lees ook: Reizen met camper (3) | Camper gekocht + features en upgrades
Lees ook: Reizen met camper (4) | Camperverzekering full-time wonen en reizen
Lees ook: Reizen met camper (5) | Laatste voorbereidingen en vertrek
Lees ook: Reizen met camper (6) | Ervaringen en tips voor camper reizigers

Ook de veiligheid in de camper is essentieel. Heb je bijvoorbeeld wel gedacht aan een rookmelder? Mocht je van plan zijn ook een camper aan te schaffen, hieronder alvast een aantal tips.

Is een camperverzekering verplicht?

Ja, een camperverzekering is verplicht. Een camper is een motorrijtuig en je bent dus verplicht om deze minimaal WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) te verzekeren.

Waar let je op bij het kiezen van een camperverzekering?

Welke dekking kies je?

Welke dekking kies je voor je camper? Een camper moet dus minimaal WA verzekerd zijn. Hierbij wordt alleen de schade vergoed die je aan andere personen of andere voertuigen aanricht. Je kan ook extra dekking kiezen; WA beperkt casco of een allrisk verzekering. Het is altijd de moeite waard om de verschillen te bekijken en te berekenen. Bedenkt voor jezelf wat de leeftijd en waarde is van de camper en welke dekking je daarbij vindt passen.

Camperverzekeringen vergelijken
Camperverzekeringen vergelijken
Ons advies
NKC Camperverzekeringen
5.0

De NKC wil je volop laten genieten van de mooiste campertrips. Het gevoel van vrijheid en plezier, waarbij je nergens aan hoeft te denken. Zelfs niet als je je camper verhuurt!

Pluspunten:
 • Verzekerd vrijwel elke camper
 • Dekt ook verhuur van camper
 • Uitgebreide pechhulp
 • Woon-werkverkeer standaard meeverzekerd
 • 3 jaar aankoopwaardegarantie zonder taxatie
Bereken je premie
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you.

Verzekering uitbreiden

Je kan bovenstaande verzekering(en) ook uitbreiden. Hierbij kan je denken aan rechtsbijstand, ongevallen-inzittenden verzekering, maar ook een inboedel, reis-, en/of annuleringsverzekering. Kijk goed in de voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij welke kosten er door welke verzekering gedekt worden en tot welk bedrag. Ga ook bij jezelf na of je bijvoorbeeld ergens nog een doorlopende reis- en annuleringsverzekering hebt lopen.

Kosten premie verzekering

Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen is op internet te vinden wat de premiekosten zullen zijn. Bij sommige is dit helaas niet het geval. Wij hadden voor onszelf een lijstje gemaakt met de punten die voor ons belangrijk waren en welke verzekeringen wij wilden afsluiten. We hebben tevens een aantal verzekeringsmaatschappijen gebeld om onze vragen te stellen. Hierna hadden we een goed beeld en wisten wij welke verzekering en bij welke maatschappij wij deze wilden afsluiten. Als je een verzekering afsluit kan je ervoor kiezen om hem direct op die dag in te laten gaan.  

Het kan zijn dat als je je verzekering uitbreidt, je in aanmerking komt voor een pakketkorting. Vraag hiernaar! De kosten van de premie zijn van meerdere factoren afhankelijk, zoals de waarde van de camper, het bouwjaar, de leeftijd van de verzekeringsnemer, het aantal schadevrije jaren dat is opgebouwd, de postcode en de hoogte van het eigen risico.

Verzekeren kost geld
Verzekeren kost geld

Schadevrije jaren

Het heeft geen zin om een hoger aantal schadevrije jaren in te vullen in de hoop dat je hierdoor meer korting krijgt. De verzekeringsmaatschappij zal vragen om een bewijs van het aantal schadevrije jaren. Hiervoor kan je bijvoorbeeld de polis van je autoverzekering aanleveren waar de schadevrije jaren op vermeld staan.

Postcodegebied

De verzekeringsmaatschappij kijkt naar de postcode vanuit waar de camper verzekerd is. Het risico op diefstal en inbraak is in een stad vaak groter dan op bijvoorbeeld op het platteland. Ondanks dat je niet alleen met je camper in je eigen postcode gebied zal rijden, zal de premie wel afhankelijk zijn van het postcodegebied waar de camper verzekerd is.  

Taxatie

Het kan zijn dat er door de verzekeringsmaatschappij geëist wordt dat de camper getaxeerd wordt. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen kunnen ze een taxatie zelf regelen. Een taxatie wordt vooral gevraagd bij zelfgebouwde campers. Hier kan een wachttijd voor zijn en het is belangrijk om hier dan rekening mee te houden. Wij hebben een bestaande camper en deze hoefde voor de verzekering niet getaxeerd te worden.

Extra sloten en een Bearlock

De verzekeringsmaatschappij kan eisen stellen wat betreft de sloten. Vaak zijn de standaard sloten op de camper niet voldoende en zullen er extra maatregelen genomen moeten worden. Dit kunnen extra sloten zijn op alle ramen en deuren of een BearLock om de versnellingsbak heen die de schakelbak blokkeert.

Aantal dagen en kilometers

Let goed op het aantal dagen dat je aaneengesloten mag reizen met de camper. Dit is per verzekering erg verschillend. Vrijwel altijd wordt ‘permanente bewoning’ niet toegestaan.

Kijk ook naar het aantal kilometers die gereden mogen worden. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen zit er een maximaal aantal kilometers aan wat er gereden mag worden in een bepaalde periode.  

Dekkingsgebied

De verzekering geldt bij de meeste verzekeringsmaatschappijen in heel Europa. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen mag je ook naar andere landen buiten Europa, bijvoorbeeld Marokko. Het is dus belangrijk stil te staan bij de bestemmingen waar je van plan bent naartoe te gaan. Vallen deze in het dekkingsgebied?

dekkingsgebied verzekering
Welke landen vallen in het dekkingsgebied?

Woon-werkverkeer

Het is per verzekeringsmaatschappij verschillend of je de camper voor woon-werkverkeer mag gebruiken.

Camper verhuren

Mocht je van plan zijn je camper ook te gaan verhuren is dit ook een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Dit wordt niet door elke verzekeringsmaatschappij toegestaan. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen mag je de camper niet verhuren of soms alleen aan familie of kennissen. Bij anderen is dit weer geen probleem (of er hangt een periode aan vast).  

Pechhulp

Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen is pechhulp bij de premie inbegrepen. Belangrijk is om te kijken welke hulp inbegrepen is. Is dit vervangend vervoer, een hotelovernachting of wegsleepregeling? Je kan je verzekeren voor pechhulp bij de camperverzekering. Je kan ook voor een andere partij kiezen zoals de ANWB. Let er ook op of de dekkingen voor het binnen- en buitenland zijn.

Stalling in het buitenland

Stel dat je naar Nederland moet reizen wegens onverwachte (familie)omstandigheden, bijvoorbeeld een overlijden. Ga je dan met de camper of kies je voor het vliegtuig? Het is fijn om te weten of je camper ook verzekerd is in een stalling in het buitenland en voor welke periode.  

Vliegreis
Vliegreis

Europees schadeformulier

Het is aan te raden een Europees schadeformulier in te camper te hebben. De verzekeringsmaatschappij kan aan de hand van de gegevens die zijn ingevuld op het schadeformulier bepalen wie er schuldig is aan de gemaakte schade en wat de waarde hiervan is. Een Europees schadeformulier wordt verstrekt door de verzekeringsmaatschappij.

Wegenbelasting

Voor een camper betaal je minder wegenbelasting dan voor een auto. Een kampeerauto/camper komt in aanmerking voor het kwarttarief. Voor een camper betaal je een kwart van het tarief wat je per drie maanden voor een auto moet betalen met hetzelfde ledige gewicht.

Als je een nieuwe camper koopt, een camper importeert of een bus verbouwd tot camper moet je een aanvraag doen voor het campertarief. Als je een camper koopt bij een dealer regelen zij vaak de aanvraag hiervoor. In ons geval is dat helaas niet gedaan en we zijn blij dat we zelf op de hoogte waren van deze regeling.

Wij hebben zelf een aanvraag ingediend bij de belastingdienst voor het kwarttarief. Hiervoor moet je een aantal formulieren invullen en foto’s toevoegen van de binnenkant van de camper. De belastingdienst stelt voor het kwarttarief een aantal eisen zoals een vaste kook- en slaapgelegenheid, een vaste tafel en minimaal twee vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten. De aanvraag wordt door de belastingdienst na ontvangst in behandeling genomen. De afhandeling kan een week of 6 duren.

Wegenbelasting betalen ontkom je niet aan met een camper - wel kom je in aanmerking voor het kwarttarief
Wegenbelasting betalen ontkom je niet aan met een camper – wel kom je in aanmerking voor het kwarttarief

Veiligheid

Brandblusser

In een aantal Europese landen is een brandblusser in de camper verplicht. Zorg dus dat je er altijd één bij je hebt die nog houdbaar is. Vaak is de houdbaarheid van de kleinere flessen voor in een (kampeer)auto minder lang geldig. De landen waar een brandblusser verplicht is zijn: Polen, België, Griekenland en Turkije.

Kijk voor de meeste recente informatie op het internet of vraag ernaar in bijvoorbeeld de campingwinkel, hier hangt vaak informatie. Verplicht of niet; het is altijd verstandig om een brandblusser in je camper te plaatsen.

Tip: bij Obelink zijn compacte brandblussers te koop die je aan een wand kunt bevestigen.

Soms is een brandblusser verplicht
Soms is een brandblusser verplicht

Rookmelder

Het is aan te raden een rookmelder op te hangen in je camper. Het betreft een kleine en er is in principe maar één vluchtweg. Het is dan goed om tijdig te weten als er sprake is van rookontwikkeling. Kies in een camper voor een rookmelder met een batterij met een lange levensduur. Als de batterij op is zal de rookmelder gaan piepen. Vervang deze dan direct!

Een rookmelder in de camper is niet verplicht, maar kan wel levensreddend zijn. Bekijk hier het aanbod van rookmelders op Bol.com – vanaf 10 euro kan een dergelijk apparaatje al je leven redden.

Een rookmelder

Koolmonoxidemelder

Je kan er ook voor kiezen naast een rookmelder een koolmonoxidemelder op de hangen.
Er wordt gezegd dat je deze het beste boven je bed kan ophangen. Koolmonoxide is geur- en kleurloos, kan zich snel verspreiden door een kleine ruimte en kan er zelfs voor zorgen dat je niet meer wakker wordt als je ligt te slapen. De koolmonoxidemelder zal afgaan als hij koolmonoxide detecteert zodat je tijdig de camper kan verlaten. Veiligheid voorop!

Koolmonoxidemelders zijn iets duurder dan een reguliere rookmelder. Ze zijn hier vanaf ongeveer 20 euro te koop.

Lees ook: Op reis? Deze reisverzekering heeft corona (Covid-19) dekking!

Ons advies
NKC Camperverzekeringen
5.0

De NKC wil je volop laten genieten van de mooiste campertrips. Het gevoel van vrijheid en plezier, waarbij je nergens aan hoeft te denken. Zelfs niet als je je camper verhuurt!

Pluspunten:
 • Verzekerd vrijwel elke camper
 • Dekt ook verhuur van camper
 • Uitgebreide pechhulp
 • Woon-werkverkeer standaard meeverzekerd
 • 3 jaar aankoopwaardegarantie zonder taxatie
Bereken je premie
Want to support us? We earn a small commission if you make a purchase via our link(s), at no additional cost to you.

Lees ook: Reizen met camper (1) | Onbepaalde tijd op reis: even voorstellen!
Lees ook: Reizen met camper (2) | Huis verkopen en zoeken naar camper
Lees ook: Reizen met camper (3) | Camper gekocht + features en upgrades
Lees ook: Reizen met camper (4) | Camperverzekering full-time wonen en reizen
Lees ook: Reizen met camper (5) | Laatste voorbereidingen en vertrek
Lees ook: Reizen met camper (6) | Ervaringen en tips voor camper reizigers

Avatar foto

Reizendoenwesamen

Hi! Wij zijn Stefan (29) en Laura (28) en al ruim 12 jaar een stel, echte jeugdliefdes dus! We hebben ons huis verkocht, hebben (deels) ontslag genomen van ons werk en zijn voor onbepaalde tijd op reis met onze camper. Ben je nieuwsgierig naar ons avontuur? Neem hier dan regelmatig een kijkje, tot snel!

31 comments

 • Beste Kees,

  Ontzettend bedankt voor het delen van deze informatie. Dit nog eens tot de bodem uitzoeken inclusief een ronde langs alle bekende verzekeraars, staat nog steeds op onze to-do list. Maar helaas komen we er gewoon niet aan toe… We hebben een waslijst aan artikelen die we nog moeten schrijven.

  Erg fijn dat je nu in ieder geval een andere optie hebt gevonden, de prijs is inderdaad wel even schrikken. Mocht je nog nieuwe bevindingen hebben in de toekomst, deel ze gerust hier. Wanneer we het artikel gaan updaten en herschrijven zal dat namelijk absoluut erin mee worden genomen. Via Google komen nog steeds veel mensen op deze pagina terecht met exacte dezelfde vragen dus alles wat je hier deelt kan voor hen waardevol zijn.

  Chris

 • Add: Het genoemde bedrag is, na het 1e jaar, overigens ongeveer 50% meer dan de normale maandelijkse premie ! Dat krijg je als je de enige in de markt bent 🙁

 • Dag allen in deze topic,

  Onderaan heb ik vorig jaar hier al een vraag over gesteld en inmiddels al ruim een jaar permanent wonende in een camper is, op dit moment en bij mijn weten, alleen Aveco bereid om een camper (WA-casco optimaal) te verzekeren. Zonder gebruikelijke kortingen en, zoals door enkelen al benoemd, pechhulp/reisverz etc. Bovendien betaal je de hoofdprijs. Scheelt ongeveer 40/45 per maand na het 1e jaar (15% korting).
  Ik heb dus een briefadres (en blijf dus ingeschreven in BRP) en geen postadres. Max. 8 maanden verblijf in buitenland toegestaan, overige 4 in NL. Mochten er inmiddels andere maatschappijen dit ook aanbieden hoor ik het graag.

 • De kop van jullie artikel van deze keer heet ook Fulltime wonen en reizen, ik versta hieronder dat jullie in de camper wonen. Zie ik dit verkeerd? Welke verzekering hebben jullie uiteindelijk gevonden waarmee bij Fulltime wonen en reizen?

 • Wij zijn nu bij Avevo verzekerd.
  Wij ‘wonen’ ook niet 365 dagen per jaar in onze camper maar hebben een postadres. Voor bijna iedere verzekering geld dat als je een postadres hebt en geen woonadres, je niet bij hun kan verzekeren. Zij zien dat, en ook Aveco, als permanente bewoning in de camper.
  Behalve als je een woonadres hebt, en je woont evengoed in de camper, ben je welkom bij meerdere verzekering.

 • Hoi Anja en Ineke,
  Bij wie hebben jullie nu de verzekering afgesloten? Dus met (semi-)permanent wonen?
  Groetjes, Henk

 • Hallo Anja en Ineke, bedankt voor jullie reactie. In ons blog hebben wij het volgende geschreven: ‘Aantal dagen en kilometers –
  Let goed op het aantal dagen dat je aaneengesloten mag reizen met de camper. Dit is per verzekering erg verschillend. Vrijwel altijd wordt ‘permanente bewoning’ niet toegestaan.
  Kijk ook naar het aantal kilometers die gereden mogen worden. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen zit er een maximaal aantal kilometers aan wat er gereden mag worden in een bepaalde periode.’ – Wij zien de ‘advertentie’ van de NKC er bij staan, deze is echter niet van ons! Misschien dat dit verwarring heeft gegeven? Wij zelf ‘wonen’ (ook) nooit 365 dagen per jaar in de camper! Fijne reis! Groetjes Stefan en Laura

 • Hallo
  Wij zijn enigszins verbaasd over jullie artikel.
  Wij wonen sinds 3 jaar in de camper, hebben net als jullie ons huis verkocht en hebben een postadres bij een zoon van ons.
  Nu waren wij verzekerd bij de NKC, naar alle tevredenheid.
  Echter hebben wij vorig ver moeten stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij omdat je bij de NKC NIET kan verzekeren als je in de camper woont. Hier zie ik niets over terug in jullie artikel.
  Zijn benieuwd of jullie dit ook uitgezocht hebben.
  Met vriendelijke groet
  Anja en Ineke

 • We waren het eigenlijk niet van plan, maar we hebben toch nog een klein appartementje gekocht. Hoofdzakelijk voor onze nog thuis wonende zoon, maar ook voor later als we het niet meer leuk zouden gaan vinden om op onze camper te wonen.
  Of als we iets gaan mankeren, we zijn de jongste niet meer.
  Dus we hebben dan dus ook een woonadres. We hebben de verzekeringen uiteindelijk afgesloten bij de NKC.
  Ik heb gisteren mijn vrachtwagen rijbewijs gehaald, en dus kan de reis nu gaan beginnen.
  En hopelijk ga ik de verzekeringen nooit nodig hebben.

 • Wauw, heel fijn al deze informatie!
  Ik heb van de week een buscamper gekocht en was op zoek naar informatie over verzekeringen.
  NKC, Aveco, Centraal Beheer en ANWB.
  Bij de ANWB mag je ook briefadres gebruiken. En omdat ik al diverse verzekeringen daar heb lopen (met behoorlijk korting) kwam de premie voor mijn buscamper lager uit dan bij Aveco.
  De restrictie die de ANWB wel heeft is dat je maximaal 180 (1/2 jaar) in het buitenland mag zijn. Maar als je even een keer tankt o.i.d in Nederland en vervolgens weer op pad gaat, voldoe je aan de door hun gestelde voorwaarden.
  Permanent wonen is niet toegestaan, maar dat zie ik bij meerdere verzekeraars terugkomen in hun voorwaarden.

 • Hoi ,
  Jullie wonen in de camper ,maar bij welke verzekering heb je dan de camper verzekering afgesloten?

  Grt Mario (die ook fulltime in camper wilt gaan reizen zonder eigen huis )

 • Ik ben er uit hoe het zit.
  365 dagen per jaar wonen in een camper en toch goed verzekerd zijn. Het kan wel.
  Waar het allemaal om draait bij de verzekering van je camper is het wel of niet ingeschreven staan op een woonadres. Dus geen postadres want dat telt niet.
  Als je ingeschreven staat op een woonadres dan kun je gebruik maken van een aantal standaard camper verzekeringen. Maar kijk wel goed in de voorwaarden dat je voor 365 dagen dekking hebt.
  Ben je niet meer ingeschreven op een woonadres, maar heb je nog wel een post of briefadres, dan word de keuze in verzekeraars in eens beperkt tot 1, namelijk Aveco.
  En dan ook nog alleen maar voor de uitgeklede WA en casco verzekering voor je camper. Aveco is de enige, voor zo ver ik weet, die een een verzekering heeft, waarbij wonen in de camper zonder het hebben van een inschrijving op een woonadres is toegestaan. Deze verzekering staat ook niet op hun site.
  Het probleem met deze verzekering is echter dat Aveco dan geen verdere verzekeringen (Reisverzekering, pechhulp, ziektekosten etc etc) meer erbij wil nemen van jou. En die zul je dan ergens anders moeten onderbrengen. Nou is dat niet echt een probleem, want de meeste kun je dan nog wel bij de NKC of zo onderbrengen.
  Heb je echter een wat grotere camper dan loop je wel een beetje vast met de pechhulp. Want dat gaat dan niet lukken. En die zul je dan voor eigen rekening moeten nemen.
  Maar goed dat heb je dan ook zelf in de hand, als je goed voor je camper zorg.
  Het gaat er dus niet om wat jij vind wat wonen is of recreëren. Het criterium is het ingeschreven staan op een woonadres. Ik hoop jullie er je voordeel mee doen, en lekker onbezorgd verder gaan wonen in je camper. Want dat gaan wij ook lekker doen hoor.

 • Nog even dit. We hebben nog even navraag gedaan in onze gemeente (Dordrecht) over regeltjes omtrend het hebben van een briefadres. En dat was geen probleem, zolang als onze zoon er mee instemde.
  Ik heb ook nog even nagevraagd hoe er gecontroleerd gaat worden dat we meer dan 4 maanden in Nederland zijn geweest elk jaar, zodat we niet uitgeschreven worden als zijnde Nederlands staats burger, want dan krijg weer allerlij andere problemen waar je niet op zit te wachten. Dat moest gebeuren doormiddel van bonnetjes en bank afschriften en zo. Maar ik verwacht eigenlijk niet dat het ooit gecontroleerd zal gaan worden. Maar ik hoor graag van iemand anders of dat ooit wel gebeurd is.
  Als er iemand is die vind dat ik me teveel zorgen maak over de verzekering, en dat het best met de standaart verzekering zou moeten kunnen. Dan kan ik dat goed begrijpen. Ik denk dat namelijk ook wel eens. Maar ik heb de verzekeraars ook eens van de andere kant meegemaakt, en dat wil je niet meemaken. Een verzekerings adviseur van de Rabobank, toen die nog in verzekeringen deden, zij eens tegen mij, nu gaan we nog even een verzekering afsluiten voor de verzekeringen. Namelijk een rechtsbijstands verzekering. Die ga je namelijk hard nodig hebben als het er op aan komt met de verzekeraars. Hij heeft helaas gelijk gekregen.

 • Carel, fantastisch dat je dit met ons deelt! Er komen via Google veel lezers op deze pagina terecht dus je helpt hier echt mensen mee.

  Het daadwerkelijk uitschrijven zal voor velen trouwens wel weer een hoge drempel zijn, maar het is in ieder geval wel weer een optie voor mensen die echt van plan zijn te vertrekken. Het uitschrijven brengt namelijk weer andere uitdaging, zoals je zorgverzekering, bankrekening, telefoon abbo’s, dat soort zaken komen dan in principe te vervallen als je niet meer in NL ingeschreven staat.
  Wat betreft je pechhulp verzekering, ook daarvan ben ik benieuwd wat eruit rolt.

  Enne, ik ken een bejaard stel dat met 74 en 81 jaar nog steeds de wereld rondreist in een 4×4 met daktent, dus leeftijd is maar een nummertje, he? Haha.

  Heel veel plezier met de voorpret van het regelen van jullie reis!

  Chris

 • Hier even een update. Aveco heeft een wa casco verzekering die het wel dekt, 365 dagen per jaar wonen in de camper, en die is, zoals wel te verwachten was, een stuk duurder, maar dan ben je dus wel goed verzekerd, en hoef je daarover geen twijfels meer te hebben.
  Het criterium voor wonen op de camper is het niet meer staan ingeschreven met een vast woon adres, maar nog wel met een briefadres.
  Als je deze verzekering neem bij Aveco dan kun je verder daar geen verzekeringen meer afsluiten t.b.v. je reizen. En die zul je dus dan ergens anders onder moeten brengen. Denk hierbij aan pechhulp, doorlopende reis verzekering, extra ziekte kosten etc etc.
  De camper verzekering dekt alleen schade aan een ander en schade aan je eigen camper. Zoals dat normaal is bij dit soort verzekeringen.
  De pech hulp is voor ons ook nog even een dingetje, want onze camper weegt 6 ton. En dat schijnen de meeste pechhulp verzekeringen niet te verzekeren. 4,5 is max. Dit in verband met het afslepen.
  Ik begreep gisteren dat je voor de andere verzekeringen wel prima bij de NKC terecht kun, maar ook bij die verzekeringen ga ik ook even vragen of wonen op de camper of permanent op reis zijn een probleem is.
  Ik moet nog antwoord krijgen van de NKC of zei eventueel ook bereid zijn de camper te verzekeren onder de zelfde voorwaarden als Aveco.
  Ik hou jullie op de hoogte van mijn vorderingen.
  Vriendelijke groeten
  Carel
  P.s. Wij, Carel 63 en Mechteld 61, willen begin volgend jaar 2023 voor onbepaalde tijd op de camper gaan wonen en reizen. We gaan jullie daarvan op de hoogte houden onder andere via de website, maar ook doormiddel van Twitch live streams, youtube videos en allerlij andere social media.
  Onze camper word een Concorder Charisma 880F. Op onze leeftijd ga je niet meer in een VW busje “wonen”.

 • Hallo Carel, zover wij weten is er geen verzekering die permanente bewoning dekt. Wij wonen geen 365 dagen per jaar/niet fulltime in de camper en hadden dit dus ook niet nodig. Ben benieuwd welke uitslag/welk antwoord je krijgt, succes! Groetjes Stefan en Laura

 • Hi Carel,

  Wij zijn ook erg benieuwd wat hieruit voortkomt. Kun je de uitkomst met ons hier weer delen in een reactie? Daar hebben andere lezers namelijk ook wat aan en misschien kunnen we het artikel dan ook meteen even updaten met de nieuwe informatie.

  Alvast bedankt!

  Chris

 • Beste Stefan en Laura.
  Welke verzekering hedden jullie uiteindelijk genomen voor je camper?
  Ik zit namelijk met het zelfde probleem, permanente bewoning.
  De NKC verzekering dekt dat namelijk ook niet.
  Ik heb nu Aveco gevraagd. En die willen het onder voorwaarden wel dekken.
  Maar daar weet ik de rest nog niet van. Premie en voorwaarden.
  De NKC is nu, na aanleiding van de reactie van Aveco, wel navraag aan het doen.
  Ben benieuwd.

 • Zover wij weten is er geen enkele verzekering die echt 100% wonen in een camper toestaat, kortom een verzekering die 365 dagen zou dekken. Een tip van ons is om te bedenken hoeveel tijd je maximaal achter elkaar in de camper denkt te gaan reizen en op zoek te gaan naar een verzekering die zoveel mogelijk dagen reizen dekt. Misschien pak je ergens wel eens een hotel/appartement, ga je tussendoor op een ander reisje? Ga je misschien tijdelijk terug naar NL en slaap je bij familie/vrienden etc? Op die manier zal je nooit 365 dagen per jaar in de camper verblijven. Succes!

 • Hey,
  Ik lees regelmatig jullie blogs. Wij verkopen ook ons huis en willen langdurig in de camper verblijven. Ik heb totnutoe nog geen verzekering gevonden die dit toestaat. Iemand een suggestie?

 • Het Corine. Het klopt dat ze een adres vragen. Veel mensen die langdurig reizen houden echter een adres in Nederland aan, bijvoorbeeld via een inschrijving bij familie of vrienden. Dit heeft namelijk veel voordelen en houdt het belastingtechnisch ook allemaal een stuk eenvoudiger. Als je je echt volledig uit Nederland uitschrijft dan is de NKC mogelijk niet de juiste keuze.

 • Ik ben benieuwd waarom jullie de NKC aanraden? Deze heeft een woonadres als verplichting namelijk dus is voor de wannabe nomade geen optie.

 • Hoi! Voor de (meeste) verzekering(en) heb je een woonadres nodig. Er is veel informatie op het internet te vinden, bij verzekeraars, andere reizigers e.d. Fijne reis!

 • Hi, Veel plezier met jullie camper. Hoe hebben jullie de Camper dan verzekerd ?
  Ik heb ook mijn huis verkocht, camper gekocht, maar verzekering op een briefadres is moeilijk. Hoor graag van jullie.

 • Hi,

  Wens jullie veel plezier en succes met de camper. Hebben jullie op basis van een briefadres dan een verzekering kunnen afsluiten ?

 • Hi,

  Wens jullie veel plezier en succes met de camper. Hebben jullie op basis van een briefadres dan een verzekering kunnen afsluiten ? Heb ook mijn huis verkocht en wil een jaar (max. 8 maanden buitenland) gaan reizen.

 • NKC verzekert je niet als de camper op naam van de zaak staat. Zoals in mijn geval, als reisschrijver en – fotograaf.

 • Wat een goede informatie. Heel handig voor beginnende reizigers.

 • Wat hebben jullie dat grondig uitgezocht zeg! Top! En augustus komt steeds dichterbij……..?

 • Uitgebreide en overzichtelijke info, handig voor mensen die hiernaar op zoek zijn! Succes met jullie verdere voorbereidingen ?

Translate »
Copy link